Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошарка

Најава: Почиње нова рунда двобоја са Лијетувос Ритасом

Учешће на Ф4 АБА лиге је и теоретски обезбеђено, највероватније са прве позиције, „паклени фебруар“ је успешно преброђен, а и дуго очекивано појачање је дошло, по први пут у историји из Украјине. Разлога за задовољство и добро расположење има на претек и  у таквој атмосфери Црвена звезда ће дочекати Лијетувос Ритас у првом мечу осмине финала Еврокупа.

Нема се много тога рећи о литванском представнику што већ није речено. У Евролиги смо два пута ове сезоне играли против њих и оба пута их декласирали (88-77 и 75-99). У првом мечу у Београду је и било колико-толико неизвесности. У првом полувремену су Литванци погодили доста тројки и одржавали се у мечу. Међутим, у другом полувремену, Звезда је дошла до своје игре у одбрани и доста поена из транзиције. Занимљиво за овај меч је да смо шутерску екипу каква је Лијетувос, добили са свега две погођене тројке. То је била Звездина прва победа код куће у Евролиги ове сезоне.

У другом мечу се знало да ће ове две екипе наставити да се такмиче у Еврокупу, међутим и једни и други су желели да Евролигашку сезону заврше што боље. Домаћи су имали посебан мотив јер је у том мечу дебитовао нови тренер, Ацо Петровић. Међутим, Звезда је одиграла још  једну одличну утакмицу и потпуно декласирала противника победом која је ушла у историју српске кошарке.

Лијетувос Ритас је наставио да се такмичи у групи П Еврокупа, заједно Бешикташом, Цедевитом и Сарагосом. До последњег кола се није знало ко ће проћи у осмину финала јер су све екипе имале једнаке шансе за пролазак. Лијетувос је пред својом публиком у веома неизвесном мечу савладао Цедевиту 75-74, иако су загрешчани имали напад и шут за победу. Притом је Лијетувос освојио прво место, испред Бешикташа.

Што  се ростера литванског  тима тиче, он није доживео промене од последњег меча са црвено-белима, осим повреде Глинјадакиса. Тренер Петровић је показао напредак у игри и заједно са свим играчима добио поверење управе и публике.

Прва опција на позицији плеја је, наравно Омар Кук. О овом играчу не треба превише причати, добро се знају његови квалитети, али треба поменути да у просеку има 7,7 асистенција по мечу и 4,7 поена у Еврокупу. Његова алтернатива је Забијан Даудел. Реч је о веома добром и брзом играчу који углавном поентира за два поена, најчешће из пик ен рола. У просеку даје 8,9 поена.

Сеибутис може да покрива позиције „један“ и „два“, просек по мечу му је 14 поена уз 2,2 асистенције. У Еврокупу му је значајно опао проценат шута за три, на свега 25% и надамо се да ће наставити тим путем. Гецевичијус игра на позицији бека. У просеку постиже 14,5 поена. Најбољи је тројкаш  у екипи, шут из игре му је укупно 55%. Бабраускас је више дефанзовно оријентисан играч који чека своју шансу у нападу изван линије за три поена.

Што се центарске линије тиче, пажњу треба обратити на Паласиоса, крилног центра који је најбољи скакач екипе са просеком од 6,5 ухваћених лопти и 14 постигнутих поена којима додаје 3,2 асистенције. У питању је низак, али веома агилан и покретљив играч који  је веома сигуран када су проценти шута у питању. За разлику од њега, Сонгаила више игра на снагу и искуство, а у просеку хвата 3,8 лопти по мечу, уз 11,7 поена. Иако у позним годинама, и даље игра на високом нивоу, а само присуство на паркету уноси додатну сигурност саиграчима.

Јеловац, бивши играч Црвене звезде, је управо у Београду одиграо један од најбољих мечева ове сезоне. Од доласка Аце Петровића је почео да диже форму, коректан испод коша, али занимљиво је да је у Еврокупу имао шут за три 0/14. Лидека је неиграњем Глинјадакиса добио мало више простора у игри, али за 9 минута на паркету, не успева да оствари значајнији учинак. Један од класичних центара у екипи, заједно са Бендзијусом који и не улази у игру.

Што се Црвене звезде тиче, у овонедељној анализи сте могли да прочитате како тренутно игра екипа, у каквој се форми налази, ко игра добро, ко се налази у паду.

Наше је пре свега да дођемо у среду у Пионир, испунимо дворану до последњег места и помогнемо момцима да са добром залихом сачекају реванш у Виљнусу. А ко зна, можда коначно и премашимо стотку у дуелима са Лијетувос Ритасом.

Црвена звезда Телеком – Лијетувос Ритас, среда, 19:30

Још једна победа…

Повезане вести

2 comments

ja мар 4, 2014 at 14:35

I bez ubacivanja predmeta na teren

Reply
hemomicin мар 4, 2014 at 13:31

Delije sutra svi u pionir,da urlamo iz sve snage!!!!

Reply

Leave a Comment