Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаРегионална лига

Најава: Звезда гостује у Смедереву

Након одлично одрађеног посла у Вечитом дербију и друге овосезонске победе над Партизаном, кошаркаши Црвене звезде путују у Смедерево у госте Мега Визури.

Мега Визура ове сезоне своје утакмице игра силом случаја у Смедереву, јер је најслабије рангирана од три екипе из Београда, а из једног града не сме да буде више од два тима. Капацитет Спортске хале у Смедереву је око 2500 места, а не сумњамо да ће добар део бити испуњен навијачима Звезде.

Мега Визура има базу коју чини велики број најталентованијих играча из Србије. Већ неколико година важе за клуб који даје простор младим играчима, који кроз велики број утакмица успевају правилно да се развијају. Тако смо дошли до тога да Мега Визура има два играча на Европском Првенству, а још један њихов члан отпао је са списка непосредно пре почетка такмичења.

Што се тиче промена у односу на финале Купа, једина и најважнија промена се десила на позицији крилног центра. Клуб је напустио Немања Радовић, а заменио га је Новица Величковић, повратник у редове Меге. Величковић ће по други пут дебитовати у дресу Визуре управо сутра против Црвене звезде.

Први плејмејкер екипе је супералентовани Василије Мицић, репрезентативац Србије. Овај 19-годишњи организатор игре у досадашњем делу сезоне просечно бележи 11,8 поена и 5,9 асистенција. Реч је о играчу који има одличан преглед игре и осећај за простор, воли бржу кошарку, а у Меги има потпуну слободу у игри што је идеално за њега и његов напредак. Из игре има учинак од 46%.

Ненад Миљеновић је играч који је до скоро важио за једног од најталентованијих плејмејкера у Европи. Ипак, преласком у Мега Визуру, од почетка сезоне игра доста добро у континуитету што говори и податак да је до сада постизао у просеку 9,8 поена и 5,1 асистенција. Доста је бољи шутер од Мицића, има одличан осећај за асистенцију, али има и „црне минуте“ када зна да срља и то понекад зна баш да потраје.

Своје минуте на позицији плејмејкера „краде“ и Павле Рељић, али за 8,7 минута колико просечно проводи на паркету не успева да направи ништа конкретно.

Спољну линију Мега Визуре чини неколико изузетно добрих шутера. Саша Аврамовић је један у низу играча рођених 93′ године, покрива позицију бека шутера, али у досадашњем делу сезоне није много показао. Ради се о играчу који има сасвим коректан шут и пристојан је дефанзивац, али очигледно не успева да пронађе своју праву улогу у екипи ове сезоне.

Марко Луковић од почетка сезоне игра константно, у просеку по 17 минута, уз 5,1 поена по мечу и 35% шута из игре. Углавном шутира из изграђених позиција и није прва опција у нападу.

Немања Дангубић је у Мега Визуру стигао из Хемофарма пре две сезоне и од тада његов развој иде узлазном путањом. И ове сезоне, Дангубић показује да му је лето са репрезентацијом много помогло, игра доста зрелије и рационалније на терену, а и даље се види огроман простор за напредак. Има феноменалне атлетске способности, изузетно дуге руке и феноменалан скок. За своју позицију, потребан му је много бољи шут за три поена, као и боља игра у одбрани. Укупно из игре има учинак од 45%.

Репрезентативац Немања Крстић се још увек постепено враћа у такмичарски ритам након повреде.

На позицији крилног центра ће за сада вероватно делити минуте Величковић и Јокић. Величковићу ће ово бити први меч ове сезоне у дресу Визуре, али мање – више се зна шта можемо да очекујемо од њега. Јокић је један од најталентованијих центара у свом годишту у Европи, прошле сезоне је доминирао у јуниорској категорији, а ове показује да му не треба много времена да се прилагоди на сениорску кошарку. Физички је јак, одличан је скакач, а иако се ради о високом играчу, има невероватан осећај за простор и асистенцију.

Први центар и најбољи стрелац екипе је искусни Ратко Варда. Просечно бележи 14,9 поен и 5,8 скок за 23 минута на паркету. Ради се о физички доминантном играчу, који као и већина играча Мега Визуре може да погоди из даљине и тако рашири одбрану ривала. Када уђе у прави ритам, може бити врло незгодан по противника. Његова алтернатива је бивши центар Црвене Миловановић који је ове сезоне добио прилику на свега 5 мечева.

Какав потенцијал лежи у овој екипи, најбоље смо сви видели у финалу Купа Радивоја Кораћа. Мада, тешко је очекивати да ће  млада екипа поново изаћи онако мотивисана и самоуверена на паркет, као у финалној борби за вредан трофеј.

Што се наше екипе тиче, видели смо да ни два узастопна пораза нису пореметила момке који су одличном игром савладали вечитог ривала. Биће јако тешко поновити на сваком мечу онакву одбрану, али нема разлога да сумњамо да ће стручни штаб поново одлично скаутирати противника и спремити екипу за финиш сезоне који се неумитно приближава.

 Мега Визура – Црвена звезда Телеком, субота, 19:00, дворана у Смедереву.

Још једна победа…

 

Повезане вести

5 comments

Zvezdaš мар 1, 2014 at 10:01

Ja sam zapanjen sa koliko respekta govore naši o Mega vizuri, kao da se radi o Real Madridu, a ne ekipi koja se bori i dalje za opstanak. Zvezda ima Evroligaški tim, i smešno je porediti ova dva tima… Očekujem siguran trijumf od 12 tak razlike.

Reply
Бранимир мар 1, 2014 at 21:35

Тачно у сриједу.
Ови Звездаши баш неки тремароши.

Reply
Blagoje Jovovic мар 1, 2014 at 08:40

Najbolje da izgubimo, damo mega vizuri bodove, odmorimo pojedine igrace. Ako zabelezimo sve pobede do kraja kasnije necemo moci da stelujemo polufinalnog protivnika.

Reply
Zvezdaš мар 1, 2014 at 10:03

Jovoviću, to što ti govoriš to je kukavičluk i nepoverenje u kvalitet Zvezde! Nema tu da izgubimo ili da štelujemo, ako si jak sve redom gazi, kao na pr. Real…To je kvalitet, i ne bira rivale sve im jedno… Tako da smešno je govoriti i razmišljati o porazu…

Reply
aca nis мар 1, 2014 at 18:18

Greskom sam prijavio komentar, mada iskreno ne znam sta to znaci, ako neko moze da mi kaze. Mislim da si u pravu za megu, nije na odmet da stelujemo rivala jer je ulog preveliki za srljanje, a drugo mi smo mnogo daleko od Reala da bi nekoga gazili i jedan los dan u 1/2 bi sve bacio u vodu u ovom preglupom sistemu takmicenja gde si prvi cele sezone, a neko moze da odmara celu sezonu i sa npr 10 poraza kao cetvrti osvoji prsten. Tako da ne treba ici glavom kroz zid nego cekati cibonu koja ce pasti skoro sigurno u areni a ne partizan koji ce da mozda ima navijace iza sebe, a mi mozda necemo. Ne znam da li ce cibona da pokusa da igra sa cedevitom i tako da obezbede jednog sigurnog ucesnika el, ima tu mnogo nekosarkaskih stvari, treba biti strpljiv do kraja i da cekamo jos jednu evroligasku sezonu koja ce nam biti od ogromnog znacaja.

Reply

Leave a Comment