Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатФудбал

Најава: Звезда у Јагодини оверава прво место

Црвена звезда гостује у Јагодини у оквиру дербија 17.кола Јелен Суперлиге. Ако је против Јавора императив победе и притисак био изнад максимума због лидерске позиције у случају тријумфа и прве утакмице пред својим навијачима после два и по месеца, у Јагодини ће бити на још вишем нивоу. Улог је велики, испит је истина. Да ли је Црвена звезда спремна да задржи прво место и буде прави тим?

Навијачи Црвене звезде су познати као најоданији, најфанатичнији, најжешћи, најбољи, али и најзахтевнији. Игра је битна колико и резултат, али верујемо да би сваки поклоник црвено-белих боја занемарио игру за седам година жељени сан. Против Јавора у првом полувремену смо видели нешто, у другом ништа. Видели смо Дарка Лазовића, са правом највећу узданицу Црвене звезде. Искрени да будемо, и да је могла тешко да би Црвена звезда добила веће појачање од повратка љубимца навијача. Лазовић је заиста летео по терену и одиграо можда и понајбољу од 99 утакмица у дресу Црвене звезде, зато што се вратио после јако тешке и неугодне повреде и подсетио Звездаше на игре на које их је и навикао. У Јагодини ће јубиларни 100.пут обући дрес Црвене звезде. Питања да ли је Дарко Лазовић заслужио позив у репрезентацију су излишна. Уколико се настави по менаџерском систему као код претходног селектора и репрезентацију буду састављали сви који постигну један гол, комбинације и компромиси онда наравно да не, у супротном Дарко Лазовић ће бити и узданица националне репрезентације Србије у будућем периоду. Игра против Јавора се заснивала на њему, на његовим продорима, дриблинзима, идеји, луцидношћу. Видели смо и три дебитанта – Саво Павићевић је показао да може да донесе стабилност и сигурност одбрани. Ретко који играч у Србији игра на два додира, прими и преда лопту, а притом је централни одбрамбени играч. Бескомпромисан је, што ће уз Мијаиловића, добро доћи нашој задњој линији. Такође, и Дејан Келхар, још један новајлија, је показао одређене добре ствари. У више наврата је помагао трећем дебитанту Љубу Ненадићу на левој страни. Ненадић је имао солидан меч, препун грча и непотребних излетања. Асистенција за водећи гол Дауде је поправила утисак.

Оно што апсолутно није јасно и што нема никакве поенте је зашто се екипа затвара на домаћем терену после вођства, са јачим тимом? У прилог томе не могу да иду ни чињенице притиска, прве утакмице, одсуства Нинковића и Мијаиловића, умора, противника.. и других разних изговора јер на супротној страни није ни Бајерн Минхен, ни Париз Сен Жермен, ни Борусија Дортмунд, али могу да буду по вас ако им дате шансу да вас поразе и повучете се. Напади панике и избијање лопте при сваком контакту никако не помажу. Упада у очи и брине и невероватна чињеница да играчи не скачу на лопту код прекида! Имамо два висока централна дефанзивца који не иду на скок при прекиду. Имали смо дежа ву утакмице против Доњег Срема и тотално идентичан сценарио. Али, прећићемо и преко тога зарад вишег циља према коме смо кренули заједно. МЦЗ чека титулу!

 Јагодина

 Јагодина је ушла у историју српског фудбала освајањем првог трофеја у историји клуба, националног Купа прошле сезоне. Две сезоне узастопно завршавају такмичење на 4.месту шампионата, а ову полусезону су се попели степеник више, 3.место. У односу на прошлу сезону неколико битних играча и окосница тима су напустили клуб. Летос, најбољи стрелац Суперлиге, Милош Стојановић (Вухан Зал), златни омладинац Предраг Рајковић и Горан Гогић су дошли у Црвену звезду. А ове зиме клуб су напустили Вукашин Томић (Универзитатеа Крајова), Мохамед Ел Монир (Ал-Итихад Триполи), Пројић и Дукић (Вождовац) и Ранђеловић (Минск).

Нису добро започели пролећни део. Поражени су од Напретка, у Крушевцу, 2:1 и тако пропустили шансу да одрже предност над ривалима. Тим Младена Додића током зимског прелазног рока појачали су голман, млади репрезентативац Никола Перић из Вождовца, Никола Јакимовски из јапанске Нагоје, натурализовани Турчин Дајан Шимац из Денизлија, Душан Мартиновић из чачанског Борца и Деан Тишма, дете Црвене звезде. Јагодинци су у походу на одбрану Купа сачували најбитније играче, нападача, младог репрезентативца Александра Пешића, Данијела Михајловића, Филипа Арсенијевића, Вука Митошевића, Цветковића, Дарија Дамјановића и искусног голмана Анђелка Ђуричића.

Први део сезоне су завршили на 3.месту, са 27 бодова. На свом стадиону, екипа Младена Додића је прилично сигурна. У 8 утакмица забележили су 6 победа и два пораза – Напредак 2:0 и Партизан 3:0. Гол разлика 11:5. Голове су примали само кад су губили мечеве. Најбољи стрелац екипе је Александар Пешић са 6 голова и тренутно је на четвртом месту листе стрелаца, иза Звездиног тандема Мрђа (10) – Дауда (8) и Миросављевића (7). Тренер Додић и дефанзивац Филиповић су амбициозно и помпезно најавили напад на победу против Црвене звезде.

ЦЗ Н  Ј

Маракана:  6 5   0   1  10:4

Јагодина:   6 6   0   0  20:4

Укупно:  12 11   0   1 30:8

Први меч одигран је 21.септембра 2008. године на „Маракани“. Црвена звезда је славила 3:0 головима капитена Ненада Милијаша, који је био двоструки стрелац и Субашића. Први гол Ненада Милијаша на мечу је остао у памћењу свих навијача као један од најлепших виђених на „Маракани“ у последње време. Онако, како само он то зна. Пројектил.

У Јагодини, први меч је одигран 6.децембра 2008. године, Црвена звезда је славила 4:1 головима Нинкова, Сомеа, Лазетића и Коромана, док је Павловић био стрелац за Јагодину. Јагодина је прву и једину победу остварила 3.новембра 2012. године у Београду 1:2, великим преокретом. Црвена звезда је повела голом Мудринског, а захваљујући Николи Максимовићу, који је из њему познатих разлога направио фаул над Стојановићем, ван казненог простора, Ђурић је из другог покушаја савладао Бајковића, иако је Бајковић првобитно одбранио једанаестерац. У 87.минуту Стојановић је прошао по десној страни ка голу Црвене звезде као „брзи воз“, као да никога није ни било, упослио Ђенића, који је донео историјски тријумф популарним „Ћуранима“.

Последњи дуел одигран је 17.августа на „Маракани“, када је својим дебитантским головима Милош Нинковић донео Црвеној звезди прве бодове у новој сезони. Горан Гогић је поставио коначан резултат, 2:1, и потврдио свој трансфер у Љутице Богдана.

Најефикаснији против Јагодинаца је капитен Ненад Милијаш са 5 голова. Плејада играча је постигла по 2; Нинковић, Евандро, Калуђеровић, Каду, Паркер и Лекић. У тиму Јагодине, Дејан Ђенић са 3 гола је најефикаснији, док су Милан Ђурић и Павловић постигли по 2 гола. Стрелац за оба тима у међусобним дуелима је био Огњен Мудрински, у два узастопна меча.

300-miloje-2410Од заједничких играча издвајамо Звонка Милојевића, Перицу Огњеновића, Јовицу Николића и Огњена Мудринског. У дресу Јагодине данас је ту и Данијел Михајловић, као и Деан Тишма који је дете Црвене звезде, прошао је све омладинске селекције, али није одиграо ниједан минут у сениорском дресу. У дресу Црвене звезде Горан Гогић и Предраг Рајковић су управо из Јагодине летос стигли на „Маракану“.

Звезда господари Јагодином

 Иако је Јагодина последњих сезона међу најозбиљнијим тимовима у шампионату, „Градски стадион“ у Јагодини је место на којем Црвена звезда осваја битна три бода. Стопроцентан учинак у шест досадашњих мечева. Свака победа је убедљива, а последњи дуел најузбудљивији и најнеизвеснији. Први меч у Јагодини, као што смо поменули, одигран је 6.децембра 2008. године. Црвена звезда дуго није знала за победу у гостима, играла лоше, једна од најнеуспешнијих и најгорих сезона у историји клуба. Павле Нинков је довео Црвену звезду у вођство прелепим поготком, који је био и његов дебитантски у црвено-белом дресу, а Павловић већ у следећем нападу изједначио. Крајем првог дела Соме је пресекао противника и донео Звезди нову предност, коју су Лазетић и Короман пред крај меча увећали и потврдили тријумф. По један играч из оба тима, данас носи исте дресове. Капитени, Ненад Милијаш и Данијел Михајловић.

Јагодина. 6.децембар 2008. Стадион: „Градски“. Гледалаца: 10.000. Стрелци: 0:1 Нинков 8.минут, 1:1 Павловић 9.минут, 1:2 Соме 44.минут, 1:3 Лазетић 79.минут, 1:4 Короман 82.минут.

Јагодина – Пустињаковић, Благојевић, Лукић (Алфред), Михајловић, Томић, Радосављевић, Б.Живковић, М.Живковић (Васић), Павловић, Продановић (Асамоа), Спасојевић. Тренер: Милојко Гошић

Црвена звезда – Стаменковић, Нинков, Гај, Томовић, Петковић (Марковић), Николић, Милијаш, Лазетић, Короман (Перовић), Субашић, Соме (Бурзановић). Тренер: Чедомир Јаневски

Последњи дуел у Јагодини био је најузбудљивији и најлепши. Невероватна атмосфера коју су направили навијачи Црвене звезде у Јагодини 2.маја 2013. године, Рикардо Са Пинто је водио Црвену звезду ка седмој узастопној победи и на минус 2 од „Вечитог ривала“. Сјајан почетак црвено-белих, који су дошли преко Кадуа и Дауде до 2:0. Стојановић је крајем првог полувремена смањио на 1:2, а затим је Ђурић донео изједначење домаћима на чудан начин и после лоше процене Бајковића. Међутим, већ у следећем нападу, док су се Јагодинци још радовали, Лука Милуновић је донео победу Црвеној звезди од 3:2 и продужио сан о титули.

 Повратак Мијаиловића, Нинковић упитан

Милош Нинковић је због повреде пропустио дуел против Јавора, али по свему судећи требало би да буде спреман за дуел против Јагодине, барем за полувреме. На конференцији за медије, тренер је рекао да је Нинковић јуче одрадио тренинг са 50% снаге, али да ће коначна одлука зависи од данашњег тренинга. У тим се враћа Никола Мијаиловић, који је одрадио суспензију зарађену због 4 жута картона. Јован Крнета је, такође, био ван тима против Јавора због повреде и његов наступ у Јагодини је неизвестан. Опасност од жутих картона, тренутно, прети Драгану Мрђи и Александру Ковачевићу који су зарадили по три опомене у јесењем делу шампионата. У случају да добију жути картон у Јагодини, паузираће наредни дуел.

 Марко Петковић и Александар Ковачевић су на списку селектора младе репрезентације Србије, Радована Ћурчића, за меч против Белгије у Леувену, 5.марта. Дан раније, 4.марта, репрезентација Црне Горе на стадиону „Под Горицом“ игра пријатељски меч против селекције Гане, а на списку Бранка Брновића нашли су се Саво Павићевић и Филип Касалица.

Очекује се да Стојановић Јагодини супротстави тим – Бајковић, Петковић, Келхар (Крнета), Павићевић, Мијаиловић, Гогић, Милијаш, Печник (Нинковић) , Лазовић, Дауда, Мрђа. Због повреда су Нинковић и Крнета под знаком питања.

Директан пренос меча је на каналу Аренаспорт1. А ми смо сигурни да ће навијачи Црвене звезде, као и увек, направити феноменалну атмосферу у Јагодини.

 Јагодина – Црвена звезда, субота 1.март 2014. 14:30h , Јелен Суперлига 17. коло 2013/2014, стадион : „Градски“, Јагодина.

Повезане вести

14 comments

otpisani101 мар 1, 2014 at 00:10

smesni su mi komentari da liga nikada nije bila jaca…..liga nikada nije bila slabija…zvezda dovela igrace na zalasku karijere i priznacete da to u istoriji nikada nije radila…partizan nikada gori,bez ozbiljnog trenera,igrace i presednika kluba…i kada su zvezda i partizan slabi,onda su jagodina,niski radnicki,novi pazar itd…naizgled mnogo jaki…liga nikada nije bila ovoliko slaba i izjednacena po losem kvalitetu klubova…to je sustina price…i to je velika sansa da zvezda osvoji titulu,jer partizan nije nikada kukao na odluke sudija kao sada,jer je svestan da titulu tesko mogu osvojiti…i koji su to parametri za kvalitet ?…u evropi nas tukli i kurta i murta…a u celoj ligi sem naseg lazovica i nema neki ekstra fudbaler…a veterani koji su dosli u srbiju i nisu imali gde da odu…

Reply
Iznogud мар 1, 2014 at 00:28

Ja ne znam koji ti fudbal pratis? Vidis da Jagodina igra jedan od najboljih fudbala u istoriji, Radnicki konacno sastavio dobru ekipici, N.Pazar ne pamtim jaci. Veciti jesu doveli starije igrace, ali zvezda od mislim 2005 ili 2006 nije imala jacu ekipu. Partizan takodje 10-ak godina nije bio jaci. Cukaricki ima ekipu za respekt, Vozdovac, Napredak, takodje sastavili solidne ekipe, odavno nismo imali tako solidnih ekipica. Da li si ih pratio na pripremama, sa daleko vecim klubovima i bogatijim su igrali egal. Jedino Vosa i Rad imaju nesto losije ekipe nego obicno

Reply
Iznogud мар 1, 2014 at 00:31

A sto se veterana tice ako smatras Ninkovica i Mrdju veteranima to je tvoja licna stvar, ali oni jos uvek mogu mnogo toga da urade.

Reply
CABKE мар 1, 2014 at 13:12

Ja bih se ipak slozio sa prethodnim komentarom, … nisu drugi napredovali nego mi nazadovali. Evropa je ogledalo kvaliteta nasih klubova.

Reply
belocrkvani...... феб 28, 2014 at 22:58

sutra svi za jagodinu!da napunimo stadion i prodjemo i ovo gostovanje.jagodina realno ima najbolje veze,kolima,busevima,vozovima,da sutra bude sva u crveno-belo…BELA CRKVA CEKA TITULU!

Reply
Majstor феб 28, 2014 at 22:09

Ja sam siguran da je Dzaja prodo utakmicu zato tako da igrajte 1x

Reply
Звезда шампион! феб 28, 2014 at 20:00

Ајмо Звездооооо ❗ ❗ ❗ ❗ ❗

Reply
otpisani101 феб 28, 2014 at 19:38

sigurno do derbija najteze gostovanje…sada ce se videti karakter fudbalera kada su prvi na tabeli…sve osim pobede je neuspeh…protiv javora iskreno govoreci odigrali smo veoma losu utakmicu,pogotovo u drugom poluvremenu,kada smo igrali klasican bunker…to zvezda u istoriji nije igrala,ali novu modu u zvezdi zvanu bunker i ispucavanje lopte sto dalje od bajkovica je prvi uveo mali murinjo a nasatavio slovenac stojanovic…i sa takvom igrom u ligi koja je u evropi statisticka greska,mi strepimo za pobedu na marakani do poslednjeg minuta…jagodina jeste jak domacin,ali posteno govoreci ako ne mozemo da dobijemo jagodinu onda i nismo zasluzili da osvojimo titulu…ekipa nam je najbolja i najiskusnija u ligi i ako mrdja,dauda,milijas,pecnik,mijailovic,ninkovic,kovacevic,lazovic itd…ne mogu da pobede jagodinu,onda nema vise o cemu da se prica…pobeda-srbija ceka titulu…zvezda je zivot a sve ostalo su sitnice…

Reply
Fornicator феб 28, 2014 at 20:18

Nije ovo prvi put, kao što si i rekao, da igramo bunkerčinu na Marakani. To je sramota iako imamo najslabiji tim u istoriji kluba, jer i liga je nikad slabija. Mora mnogo bolje – i u Jagodini, i posle nje.

Reply
Iznogud феб 28, 2014 at 20:58

Liga jako lose kotira, ali licno ove godine imamo najjacu ligu u poslednjih mozda i 15 godina, ako ne i duze. Zvezda i Partizan dugo nisu imali jace timove, N.Pazar, Jagodina, pa Radnicki Nis se opasno pojacao, OFK-a ima dosta talentovanih klinaca, jedino sto je Rad losiji nego prethodnih sezona i Vojvodina je imala bollje sastave, a ostali su dosta jaci nego u poslednjih par sezona

Reply
RS феб 28, 2014 at 23:11

Slazem se da je liga nikad jaca u posljednjih 10-ak godina, recimo u XXI vijeku…Ali bio je Partizan jaci 2003. kad je igrao LS, i Zvezda 2005. kad je dobijala Romu i igrala Evropu…Zvezda i Partizan su slabiji ali su ostali klubovi jaci, i groblje nikad manje filijala nije imao…

Reply
Fornicator феб 28, 2014 at 23:45

Pa ne znam za ostale timove, meni se čini samo da su osetili da su večiti nikad gori, pa se malo osilili i na Mari i u lavoru, ali OK, možda si u pravu… Za nas i groblje iskreno smatram da su ovo najlošiji timovi (i treneri, i uprave) otkad pamtim… A pamtim dugo.

Spartanac феб 28, 2014 at 19:37

Mnogo bi bilo vazno da dobijemo ovo gostovanje…..jer cini mi se da nam posle toga idu dve kuci,a da stoka ima dva vezana gostovanja…..tu vidim odlepljivanje mozda i na nekih pet bodova….

Reply
rs феб 28, 2014 at 16:26

veoma tesko gostovanje. bice povuci potegni. al ocekujem pobjedu republika srpska i teslic cekaju titulu

Reply

Leave a Comment