Moja Crvena Zvezda
Женска кошаркаКлупска дешавањаКошарка

Година кошаркашица

Црвена звезда се вратила у кошаркашки врх. Кошаркаши су у налету за велики повратак, а кошаркашице Црвене звезде су привеле успешну годину крају. Мирно, без икакве помпе, су се припремали за предстојећа искушења и циљем да понове прошлу сезону, када су избориле пласман у Регионалну лигу и Европу, коју нажалост не играмо због финансијских средстава. У последњем мечу ове године девојке  су у Врбасу и поред свега савладале истоименог домаћина, а у најбитнијем дуел против кошаркашица „Радивој Кораћ“, лидера домаћег шампионата, славиле за корак ближе четврфиналу Регионалне лиге.

Crvendakic2

 Женска кошарка је доживела експанзију 2013. године захваљујући успеху репрезентације на Европском првенству, али и свих млађих категорија. Србија је на 4.месту у Европи, на Фибиној ранг листи, по оствареним резултатима. Отварају се клубови и школе кошарке по Србији, надамо се да то неће бити сензација за једно лето и кратког даха. Великог удела у успесима женске кошарке има и Црвена звезда. Кошаркашице Црвене звезде су после успешне сезоне биле и део репрезентативних успеха. Најангажованија је била Александра Црвендакић, Звездин вундеркинд, која је била и на припремама са сениорском репрезентацијом, на СП за младе до 19 година у Турској и заблистала на ЕП до 18 година у Хрватској, а има само 17 година.

Прошле сезоне кошаркашице су освојиле прво место у Првој Женској кошаркашкој лиги, а на крају завршиле на 4.месту Суперлиге. У полуфиналу плеј офа успешније су биле кошаркашице партизана (0:2), а у мечу за треће место, Војводина (1:2). Такође, застале су у полуфиналу Купа од играчица партизана, које су славиле дуплу круну. У текућој сезони ствари се тотално другачије развијају. У Регионалној лиги, Црвена звезда је на деоби другог места у групи Б са скором 4/3, а у Првој Женској кошаркашкој лиги на трећој позицији, са скором 11/2, поражене само од лидера Радивој Кораћ и Партизана. О играма Александре Црвендакић, Александре Станаћев, Тине Јовановић и осталих девојака се прича.

Што се тиче успеха женских кошаркашких селекција Србије у 2013.години и ангажовања играчица Црвене звезде, то изгледа овако:

Сениорска репрезентација – 4.место на ЕП у Француској, 15.-30.јун. Од великог успеха ових дама је све почело. 22 године Србија је била без полуфинала на ЕП, а после 11 година је изборен пласман на СП, које ће се следеће године одржати у Турској. Од играчица Црвене звезде, Александра Црвендакић је била на припремама са екипом.

Млада репрезентација, до 20 година – 8.место на ЕП у Турској, 4.-14.јул. Да су имале мало среће, бориле би се за медаљу. Александра Станаћев (94. год, плејмејкер) и Наташа Ковачевић (94.год, крило) су биле чланови тима.

Млада репрезентација, до 19 година – 11.место на СП у Литванији, 18.-28.јул. Углавном иста репрезентација која је учествовала на ЕП у Турској. Александра Станаћев, Александра Црвендакић, Наташа Ковачевић и Катарина Вучковић (94.год, крилни центар) су представљале црвено-беле.

Јунирска репрезентација, до 18 година – 3.место на ЕП у Хрватској, 15.-25.август. Најбољи резултат и једина медаља. Девојке су донеле медаљу за Србију и биле оштећене за финале и борбу за злато. Али, оставиле су најјачи утисак. Александра Црвендакић је била у идеалној петорци првенства. Крило, крилни центар Црвене звезде у просеку је постизала 16.1 поен, уз 10.9 скокова и 4.5 асистенција. Забележила је пет „дабл-дабл“ остварења, а на утакмици против Шведске стигла је и до „трипл-дабл“ учинка – 11п, 11ск, 10ас. На сваком мечу је постигла двоцифрени број поена. Са много доминантнијим Шпањолкама и Францускињама је била најбоља. Александра ће убудуће наступати за младу репрезентацију. Уз Александру Црвендакић, Црвена звезда је имала још једног представника, Јулијану Војиновић (95.год, бек)

Кадеткиње, до 16 година – 1.место на ЕП у Португалу за Б дивизију! 1.-11.август – Наше кадеткиње су освојиле злато и избориле повратак у А дивизију. Са свим победама, доминантно и прилично убедљиво, а у финалу је пао и домаћин, Поругал. Црвену звезда је имала четири представника – Александра Катанић (97.год, плеј), Снежана Богићевић (97.год, бек), Катарина Зец (97.год, бек) и Кристина Арсенић (97.год, центар)

Александра Црвендакић је, осим учешћа на три велика првенства, припрема са А репрезентацијом, медаље на ЕП до 18 година, имала и великих индивидуалних признања. Изабрана је у идеалну петорку ЕП до 18 година у Хрватској и налази се у Фибином избору за најбољу младу кошаркашицу Европе у конкуренцији по две, три године старијих играчица, као и у МЦЗ избору за најбољу спортисткињу СД Црвена звезда за 2013. годину. Дефинитивно је 2013. година, година Александре и надамо се да ће у 2014. години бити још успешнија.

Тренер Драган Вуковић је прошлог лета стигао из ЖКК „Радивој Кораћ“, са којима је играо у финалу плеј офа домаћег првенства.

Вуковића и његове изабранице чека повратак на паркет у 2014.години. Први меч у 2014. години, Црвена звезда игра 15.јануара у Подгорици, против Будућности у 8.колу Регионалне лиге, а затим и три дана касније против Радивој Кораћа, у првом колу другог дела домаћег шампионата. Четврти дуел против лидера, у серији у којој Звезда води 2:1.

Позивамо све љубитеље кошарке и Звездаше да дођу у Баскет сити и помогну нашим девојкама да ове сезоне испуне циљеве и дођу до великих резултата, а што да не и до 29 титуле шампиона. Не заборавимо да је Црвена звезда била првак Европе у женској кошарци. А трофеји довољно говоре о историји клуба.

28 шампионских титула, 10 националних купова, шампион Европе (1979). На последњу титулу и трофеј се чека 10 година. Вицешампион и финалиста плеј офа 17 пута, једном финалиста и 5 пута полуфиналиста Купа Шампиона и два пута полуфиналиста купа „Лилијане Ронкети“. Време је за нове успехе.

Пратите МЦЗ и будите уз ЖКК Црвена звезда!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

1 comment

Zvezdaa ooo ♥ јан 13, 2014 at 23:10

BRAVO DEVOJKE .SAMO TAKO NASTAVITE.

Reply

Leave a Comment