Moja Crvena Zvezda
БлоговиЕвропска такмичењаЛукаФудбал

Potencijalni protivnici u 3. kolu kvalifikacija(IV deo)

Evo i 4. dela o mogućim rivalima u trećem kolu kvalifikacija. Neki od njih su već odigrali svoje prve mečeve u prvom kolu kvalifikacija (30. juna), a možete ih pogledati ovde.

Za one koji nisu pročitali evo prethodnih delova: I deoII deo, III deo

Mogući rivali u trećem kolu kvalifikacija su: FK Dundee United, Bnei Yehuda Tel Aviv, FK Hajduk Split, FK Omonia, FK Midtjylland, Maccabi Tel Aviv, K.V.C. Westerlo, Legia Warszawa, FK Baumit Jablonec, FK Ventspils, FK Thun, Valerenga Fotbal, Tromso IL, FK Qarabağ, Jagiellonia Białystok, FK Ried, FK Rabotnički, FK Aalesunds, FK Aktobe, FK Bohemian, AEK Larnaca, FK Spartak Trnava, FK Dinamo Tbilisi, FK Sarajevo, FK Levadia Tallinn, RFK Split, FK Varaždin, FK Gomel, FK Senica, FK Strømsgodset, FK Sligo Rovers

___________________

FK Aktobe

Zemlja: Kazakstan

Koeficijent: 3 874

Stadion: Centralni stadion Aktobe(13 500)

FK Aktobe takmiči se u Premijer ligi Kazakstana od 1992. i mogu se pohvaliti osvajanjem nekoliko šampionata. Klub je osnovan 1967. godine, a iako je nekoliko puta menjan naziv kluba, Aktobe je uvek bilo u nazivu(Aktobe-Lento,Aktobemunai…). U dosadašnjoj istoriji titulu su osvojili 4 puta (2005, 2007, 2008 i 2009), Kup Kazakstana jednom (2008) i Superkup 2008 i 2010. U jednom trenutku ovaj tim se našao u rangu nižem od Premijer lige, ali su se već sledeće sezone vratili u najviši rang.

Prošlu sezonu završili su na drugom mestu iza Tobola. Trenutno u novom šampionatu nalaze se na 4. mestu. U prvom timu imaju 6 stranaca, dok ostatak čine domaći igrači.

Što se tiče učinka u Evropi, Aktobe je učestvovao 4 puta u kvalifikacijama za Ligu Šampiona i 3 puta u kvalifikacijam za Ligu Evrope(Kup UEFA). Najbolje rezultate zabeležili su 2009. kada su u kvalifikacijama za LŠ stigli do 3. kola,ali su sipali od Makabi Haife. Kasnije su posle poraza imali priliku da takmičenje nastave u play-offu za Ligu Evrope, ali ih je tamo Werder lako savladao i izbacio(ukni rezultat 8-3). Takodje su i 2010 godine na isti način završili učešće. Najpre su prošli drugo kolo, u trećem su ispali od Hapoela iz Tel Aviva, da bi u play-offu za Ligu Evrope ispali od AZ Alkkmara (ukupni rezultat 3-2). Prvo kolo kvalifikacija ne igraju, dok se u drugom kolu sastaju sa mađarskom ekipom Kecskemet.

Iako je ova ekipa za nas nepoznanica i deluje kao neka „amaterska ekipa“(jer je opšti utisak da su ekipe iz Kazakstana, Uzbekistana i drugih zemalja loše), njihovi rezultati u evropi govore da su veoma ozbiljan protivnik. Štaviše njihovi rezultati na međunarodnoj sceni u poslednjih nekoliko godina, bolji su nego naši, a takođe je poznato da su ulaganja u fudbal u Kazakstanu dosta povećana. Moj lični utisak je da bi bilo bolje izbeći ovog protivnika, jer osim po tome što imaju nizak koeficijent, oni kvalitetom ne zaostaju uopšte za nekim drugim evropskim ekipama.

____________________

FK Aalesunds

Zemlja: Norveška

Koeficijent: 3 875

Stadion: Color Line Stadion (10 780)

Norveški klub koji je osnovan 1914. godine i nalazi se u istoimenom gradu Alesundu. Kroz svoju dugu istoriju prolazio je kroz dosta teške trenutke pa se tako često nalazio u situaciji da ispada iz prve lige, posle tek provedene jedne sezone. Posle 2005. godie postaje stalni učesnik prve norveške lige, a najbolji rezultat je ostvaren prošle godine kada su završili na 4. mestu. Međutim oni se u kvalifikacijama nisu našli zbog svog 4. mesta ili kupa, već su to mesto dobili kao najbolja ferplej ekipa za prošlu sezonu u Evropi (najmanje žutih i crvenih kartona, respektovanje protivnika, sudija i navijača). Osvajači su domaćeg kupa 2009. godine. Trenutno u prvenstvu se nalaze na 3. mestu.

Što se tiće međunarodnog iskustva nisu baš iskusna ekipa. Samo jednom su učestvovali u kvalifikacijama(od trećeg kola kao pobednik kupa) i ispali su od škotskog Motherwell-a(ukupni rezultat 4-1).

U ekipi imaju može se reći dosta stranaca (čak 10), a uglavnom igrači koji su dolazili su bili slobodni. Inače klub je prošle godine prodao svog golmana, Andersa Lindegaarda slavnom Mančester Junajtedu za 4,4 miliona evra.

U prvom kolu kvalifikacija se sastaju sa Heathom(Vels), a ukoliko prođu njih(u prvom meču pobedili su 4-1), sledeći protivnik će im biti bolji iz duela Ulises/Ferencvaros.

Svakako ekipa koje se ne treba bojati. Oni se jesu pojačali ove sezone zbog učešća u evropi, ali sigurno nisu neko koga bi trebali da se plašimo.

____________________

FK Rabotnički

Zemlja: Makedonija

Koeficijent: 4 041

Stadion: Filip II (35 000)

Klub osnovan 1937 godine u Makedoniji tačnije Skoplju. Do 1951. nosio je naziv Volga, ali je kasnije promenjeno ime u FK Rabotnički. U staroj Jugoslaviji nisu često igrali u prvoj ligi, pa se može reći da nisu najpozatiji i najuspešniji klub u našem susedstvu(Vardar osvojio 5 titula). Rabotnički ima osvojene 3 titule i sve su u novije vreme (2004/05, 2005/06 i 2007/08). Upravo u tom periodu imali su uspehe zahvaljujući sponzorstvu kompanije „Kometal“. Kup Makedonije osvojen je dva puta 2007/08 i 2008/09. Prošlu sezonu završili su na 4 mestu, dok su u finalu kupa bili poraženi od Teteksa.

U prvom timu nalazi se 6 brazilaca i po jedan Srbin i Hrvat. U kvalifiakcijam su učestvovali nekoliko puta, ali nikada nisu prošli dalje od 3. kola. 2006. godie su uspeli da stignu do 3. kola kvalifikacija za LŠ, ali ih je Lil izbacio. Još dva puta su stigli do 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope (2009 i 2010), ali su ih tu zaustavili Odenze odnosno Liverpul. U prvom kolu igraju protiv ekipe Trans (prvi mec dobijen 4-1).

Ovo je ekipa koja može a i ne mora da bude nezgodna. Nisu preterano atraktivan protivnik, ali bi sigurno Crvena zvezda imala odličnu podršku i na gostovanju. Čini se da im je kvalitet u poslednjih nekoliko godina u porastu, tako da se može reći da ne bi bili „lak zalogaj“. Moguće je proći ih, ali bi nas dobro oznojili.

_____________________

FK Ried

Zemlja: Austrija

Koeficijent: 4 140

Stadion: Keine Sorgen (7 800)

Austrijski klub iz istoimenog grada, koji je osnovan 1912. godine, ali je tek od 1995. godine postao stalni učesnik prve lige. U svom muzeju SV Ried( Sportsko Društvo Ried), ima samo dva trofeja i to oba kao pobednik austrijskog kupa. Prvi je osvojen 1998. godine, a drugi upravo u prošloj sezoni. To je ujedno i može se reći njihov najbolji rezultat, s obzirom na to da su na putu do finala savladali Sturm, Rapid iz Beča i LASK, da bi u finalnoj utakmici savladali Lustenau sa 2-0. Priliku da se takmiče u kvalifikacijama stekli su upravo osvajanjem kupa, čiji pobednik ide direktno u treće kolo. U prevenstvu su završili na 4. mestu iza Sturma, Red Bula i Austije iz Beča.

U svom prvom timu imaju sedam stranaca(3 iz Španije, 2 iz Nemačke i po jedan iz Hrvatske i BiH). Trener ekipe je Paul Gloduvac koji je na tom mestu jos od 2008. Kada je u pitanju njihovo učešće u evro-kupovima, uglavnom je bilo u Intertoto kupu, ali ni tu nije bilo nekih većih uspeha. U sezonama 2006. i 2007. uspeli su da se plasiraju u drugo kolo kvalifikacija za tadašnji Uefa kup, pa će im ovo biti prvo učešće u trećem kolu u dugogodišnjoj istoriji.

U suštini nisu preteška ekipa. Svoj kvalitet pokušavaju da podignu preko stranaca na bitnim pozicijama, ali i pored toga zaostaju za vodećom trojkom iz Austrije. Ne bi se moglo reći da su lagan protivnik, ali nisu sigurno ni pretežak.

 

Повезане вести

34 comments

Leave a Comment