Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Најава: Лијетувос Ритас – Црвена звезда Телеком (петак, 18:45, „Сименс“ арена)

Црвена звезда се спрема за свој последњи меч у Евролиги ове сезоне. Противник је екипа коју смо победом у Београду (88:77) дефинитивно избацили из борбе за ТОП16, Лијетувос Ритас.

najava_ritas

Гледаћемо за крај дуел екипа које ће наставити да се такмиче у Еврокупу на пролеће. На први поглед делује као потпуно небитна  утакмица и за једне и за друге, јер је  Звезда већ обезбедила вишу позицију од Ритаса. Међутим, обе екипе ће итекако имати мотива за победу.

Са једне стране, домаћи су имали лошу серију у ВТБ лиги након чега је дошло до промене тренера. Дирка Бауермана је заменио Александар Петровић, и то пре два дана. Очекује се реакција екипе на долазак новог тренера и управо би меч против Звезде могао да буде окидач. Са друге стране, Звезда је након дуже времена забележила пораз у АБА лиги и то у веома бледом издању у Скопљу. Радоњић има проблема са ротацијом, под кошем се све више осећа изостанак Митровића, а како Звезду чекају три везана меча на свом терену у АБА лиги, ова утакмица би могла да послужи као добра увертира.

Лијетувос Ритас се осим тренера, остао и без једног играча који је наступао током Евролиге за њих. У питању је Миленко Тепић, некада репрезентативац Србије. Тепић је појачао свој бивши клуб, Партизан.

Као замена за њега, доведен је Забијан Дауден из руског Јенисеја. Одиграо је последња два меча у Евролиги и  на оба је остварио двоцифрен учинак уз просек од 13 поена, и по 3 скока и асистенције. Реч је о веома добром и брзом играчу који углавном поентира за два поена. Треба ипак узети у обзир период прилагођавања кроз који пролази.

Прва опција на позицији плеја је, наравно Омар Кук. О овом играчу не треба превише причати, добро се знају његови квалитети, али треба поменути да у просеку има 6 асистенција по мечу и 7 поена. Гецевичијус игра на позицији бека, а по броју погођених тројки се налази на другом месту у Евролиги (25 погођених тројки). У последња три меча игра нешто слабије него на старту сезоне, али то не мења чињеницу да је у стању да на сваком мечу погоди најмање 2-3 тројке. Просек му је 12 поена по мечу.

bobi_ritasУ спољној линији играју још и Сеибутис и Бабраускас. Сеибутис може да покрива позиције „један“ и „два“, просек по мечу му је 11 поена уз 3 асистенције. Бабраускас је више дефанзовно оријентисан играч који чека своју шансу у нападу изван линије за три поена.

Што се центарске линије тиче, пажњу треба обратити на Паласиоса, крилног центра који је најбољи скакач екипе са просеком од 6 ухваћених лопти и 8 постигнутих поена. У питању је низак, али веома агилан и покретљив играч. За разлику од њега, Сонгаила више игра на снагу и искуство, а у просеку хвата 5 лопти по мечу, уз 8 поена. Иако у позним годинама, и даље игра на високом нивоу, а само присуство на паркету уноси додатну сигурност саиграчима.

Јеловац, бивши играч Црвене звезде, је управо у Београду одиграо један од најбољих мечева ове сезоне, а на последњем у ВТБ лиги је био најефикаснији у свом тиму. Може се очекивати да баш он буде изненађење новог тренера за екипу Црвене звезде. Ради се о високом играчу са одличним шутем споља. Глинјадакис, највиши играч у екипи, такође би могао да буде изненађујући фактор новог тренера, јер код прошлог није имао довољну минутажу да искаже свој квалитет.

Орелик, Бендзиус и Лидека су резервне варијанте под кошем, с тим да је до сада само последњи имао значајнију улогу у тиму.

Што се црвено-белих тиче, у ситуацији када се тренер жали на недостатак играча у ротацији, а када тим игра утакмицу искључиво за част и што бољи учинак на крају, није немогуће да шансу добију млади играчи, Ристић, Ребић, Цветковић или Тејић.

У претходном мечу, савладали смо Ритас који је погодио 11 тројки, са само две погођене. Готово нестварно. Такав меч, тешко да ће се поновити, тако да Звезда мора боље да брани шутеве противника јер стил Бауермана неће бити тако лако променити, а може се једино очекивати агресивнија игра под кошем доласком Петровића.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

16 comments

Nikola M. дец 19, 2013 at 22:40

Дарко Панчев,

Tamo gde i dosad, na SK.

Reply
Batko дец 20, 2013 at 15:22

SK ne prenosi ovaj levi kup

Reply
Blejk дец 19, 2013 at 18:36

Istrpeo bih i ja kad bih znao da će se isplatiti, ali kad Radonjića (neminovno ubrzo) smene, počeće vrteška kao u FMP-u svojevremeno. Isto tako, ne znamo šta će biti kad nam odmrznu klub, da li je onaj milionski dug i dalje aktivan, da li će se Čović povući…

Reply
Pex дец 19, 2013 at 18:41

Ali ni tom vrteskom nista necemo postici tako da je bolje podrzati Radonjica pa ako ne bude uspjeha (a znam da nece biti tako) bar mozemo reci da smo pokusali nesto… A vrtesku smo do sada i u fudbalu i u kosarci probali hiljadu puta i dobili jedno veliko NISTA!!!

Reply
Gašpar дец 19, 2013 at 17:07

mi dobijamo samo nevažne utakmice, pa, me ne bi čudilo da dobijemo i ovu…

Reply
Samo ti дец 19, 2013 at 17:55

Da, onih 9 dobijenih u ligi su nebitni, nismo morali tolijk a?
sta ti je Indjija?

Reply
Gašpar дец 19, 2013 at 18:03

NEMOJ SVE BUKVALNO SHVAĆATI, MISLIM NA EL, A U INDIJI NEMAM NIKOGA…

Reply
Samo ti дец 20, 2013 at 13:39

Pa nisi ti za Indjiju ti si bre za djunglu.
Posle svakog poraza ostavis po 20 komentara a posle pobede kako ti se cefne!

Reply
Pex дец 19, 2013 at 18:13

Zbog takvih kao ti ni nema titule 10 god… Ja bih vise volio da ne uzmemo ni jedan pehar ove godine a da znam da cemo sledece biti bolji tim, nego da ove uzmemo sve a da sledece god nemamo nista… Takvim razmisljanjem da svake god budemo bolji i da postepeno rastemo doci cemo do toga da uzimamo titule u nizu i igramo stalno EL (od toga trenutno nismo daleko)… Da bi dosli do tog kako svi vole da kazu „sistema“ potreban je kontinuitet trenera na klupi najmanje 5 godina da ostvari ono sto zeli… I mene Radonjic nervira po nekad ali cu istrpeti ovu god pa cak i sledecu sezonu ako znam da cemo poslije toga biti najbolji duzi niz godina i imati stabilan klub!!! Po meni je on za takvo nesto idealan trener jer je mlad pa i on jos uci ali napreduje jer je posvecen mnogo svom poslu… Pruzi mu i ti podrsku, znam da i ti cekas titulu dugo kao i ja ali strpljenje je ovdje kljuc uspjeha jer ja vidim da moja i tvoja ZVEZDA ide pravim putem!!!

Reply
Gašpar дец 19, 2013 at 18:17

NA POČETKU SI ME NARUŽIO A NA KRAJU SVE FINO REKAO…

Reply
Pex дец 19, 2013 at 18:33

Ja to na pocetku ne vidim 😆 Pokusao sam samo da te potstaknem da bar malo razmislis o ovome o cemu ti pricam jer si ti ovdje najglasniji kada je znanje Radonjica i igra tima u pitanju i to je sve…

Reply
Gašpar дец 19, 2013 at 18:42

to je zbog toga, što teško podnosim poraz na onakav kukavički način, nije EVROLIGA svaki dan…

Villa дец 20, 2013 at 09:05

Tako je brate, korak po korak, ne moze nista na brzinu.

Reply
Дарко Панчев дец 19, 2013 at 16:49

А где ћемо гледати? Или да скочим до Литваније.

Reply
Batko дец 20, 2013 at 15:52

ja ću ti poslati link, pred utakmicu…

Reply

Leave a Comment