Moja Crvena Zvezda
Архива

Šuput: „Karadžić nedostojan funkcije“

Dejan Šuput, član Pravne komisije FK Crvena zvezda, još jednom je ponovio neke od argumenata našeg kluba za prevremene izbore u FSS, koji su posebno evidentni posle reakcije aktuelnog predsednika nacionalnog Saveza.

– Reakcija predsednika FSS-a Karadžića na zahtev FK Crvena zvezda da se raspišu vanredni izbori u fudbalskoj organizaciji samo potvrđuje ono što smo napisali u zahtevu – da je Karadžić nedostojan da obavlja funkciju prvog čoveka fudbala. Mislim da aktuelni predsednik Saveza ne razume situaciju u kojoj se nalazi. Njegova reakcija na naš zahtev je novo kršenje Statuta FSS i još jedan razlog da ne bude predsednik – ističe Šuput.

Renomirani pravnik je još jednom pojasnio Zvezdine argumente, koji nikoga ne vređaju samo poštuju zakon odnosno Statut. Ujedno je i pojasnio kako se zakazuju i održavaju izbori u FK Crvena zvezda.

– Crvena zvezda je član FSS i prema Statutu (član 26, stav g) ima pravo da pokrene zahtev za održavanje vanrednih izbora. Karadžić kao predsednik Saveza nema pravo da traži izbore u Crvenoj zvezdi. Prema Statutu FK Crvena zvezda to pravo imaju samo naši članovi, a njih je preko dvadeset hiljada. Članovi Zvezde, prema našem Statutu, u svakom trenutku mogu da pokrenu inicijativu za izbore u klubu. Dakle, rukovodstvo Zvezde je svaki dan na proveri kod svojih članova. U Zvezdi je održati izbore lako ali u FSS-u skoro nemoguće. Ne znam da li javnost zna ali u Statutu FSS-a ne postoji institut opoziva predsednika!? Lakše je smeniti predsednika Vlade nego predsednika FSS-a! Imam utisak da bi Karažić da spreči izbore po svaku cenu kao da je rođen u toj fotelji. Zato je moja poruka Karadžiću – da postupa po Statutu FSS-a, da Zvezdinu inicijativu stavi na dnevni red Izvršnog odbora FSS-a, da prestane da krši Statut i da prestane da svojim neodgovornim izjava bruka srpski fudbal.

Posebno je ironično što Karadžić govori o stanju u Crvenoj zvezdi.

– O njegovom moralnom pravu kao bivšeg predsednika Partizana da govori o stanju u Crvenoj zvezdi neću ni da govorim. Uostalom, kao član Skupštine Partizana na jednoj od sednica skupština ovog kluba čiji je član rekao je da će „FSS biti kao Partizan“. U tom trenutku je bio predsednik Saveza a tu izjavu su preneli mediji – navodi Šuput.

Jedan od članova Zvezdine Pravne komisije je posebno naglasio buduće poteze na ovu temu.

– Crvena zvezda će ostati strogo u domenu Statuta FSS-a i čeka odluku Izvršnog odbora. Primetili ste da radimo po Statutu i ne želimo da svojim potezima unosimo tenziju u fudbal. Dakle, odluku Izvršnog odbora čekamo 30 dana. Posle toga, ćemo koristiti druga prava koja nam daje Statut FSS ali i medjunarodni fudbalski propisi. Upozoravamo Karadžića da se ponaša odgovorno, da prestane sa histeričnim i neodgovornim izjavama koje nanose štetu srpskom fudbalu. Pa nije valjda njegov položaj u FSS važniji od budućnosti srpskog fudbala? Dakle, ponavljam, neka se aktuelni predsednik FSS-a ponaša po Statutu i neka stavi inicijativu Crvene zvezde na dnevni red IO. Pravna komisija je razradila scenarije po kojima će se Zvezda ponašati u zavisnosti od odluke IO. Želim da naglasim da ćemo se u svim scenarijima držati Statuta, međunarodnih fudbalskih propisa i Zakona o sportu, da nećemo upasti u zamku da naši funkcioneri odgovaraju na Karadžićeve primitivne napade i da nećemo na taj način unositi dodatne tenzije u srpski fudbal. Karadžić mora da se ponaša po Statutu, da poštuje sve članice fudbalske organizacije jer FSS nije njegova privatna firma – kaže Šuput.

Повезане вести

1 comment

Comments are closed.