Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Најава: ОФК Београд – Црвена звезда

ofkczv

Суморна и тужна стварност у овдашњем фудбалу нема крај. У таквом амбијенту све губи вредност. Није битно ко игра и зашто се игра. Намештене утакмице, наручене судије, раскиди уговора под морањем, модерно ропство под менаџерима, саопштења… нисмо овако замишљали 21.век.

Српски фудбал је у неком зачараном свету где робује некима који имају интереса од тога, неким алама модерног света. Незамисливо је да се само у Србији грешке праштају и за то награђује. Свуда се греши, у најбољим лигама света, Немачкој и Енглеској – Бајеру из Леверкузена је признат непостојећи гол против Хофенхајма, Челзију је поклоњен непостојећи пенал против ВБА. У Италији и Шпанији су „мезимци“ имали помоћ пријатеља, али нигде да се два пута директно и више него очигледно, поклони победа и свесрдно погура тим а да одговорна организација говори да је све регуларно, а судијске заједнице да није регуларно. Мазање очију некаквим суспензијама су вређање интелигенције и доказ надмоћи. Незамисливо је и да се стално издају саопштења, уместо да се директно делује. Или сазвати конференцију, спремити детаље и послати где треба и иступити из „лиге“ или победити у свакој утакмици и играти против свих. „Рат саопштењима“ у овом облику вређа сваку нормалну особу и вређа достојанство Црвене звезде. И више него очигледно је да су последњи трзаји Томислава Караџића усмерени ка његовом клубу, али онда то треба да се поткрепи директним стварима. Овако, маса се ложи као ватра и све може да ескалира у погрешном смеру. А Црвена звезда игра на Карабурми. Некада велика утакмица, градски дерби. Као Арсенал и Тотенхем.

ОФК Београд

На састанку који је 1.септембра 1911. године одржан у кафани „Женева“, која се налазила на углу Александрове и Београдске улице, основан је један клуб који ће у наредним годинама исписати најлепше странице предратног фудбала Југославије, Србије, ових простора. А тај клуб живи и дан данас и поред тога што су га укидали, реименовали, селили… 2011.године тадашњи БСК, касније Металац, данас ОФК Београд прославио је 100 година, златни јубилеј, први век свог фудбалског битисања. После избора прве клупске управе и пошто је изгласала правила клуба, скупштина је донела да клупско игралиште буде подигнуто на уступљеном терену београдске општине, на некадашњем Тркалишту (бивши Хиподром), где се данас налази Технички факултет. Име је усвојено на предлог Милоша Екерта, банкара „Прашке кредитне банке“, који је дао идеју да се новоформирани клуб зове Београдски Спорт Клуб! Надимак је био „Београдски Плави“ или једноставно, скраћено БСК.
У децембру 1944. БСК и Југославија, тада СК1913, најтрофејнији београдски предратни клубови се не помињу својим именима, него као „плави“ и „црвени“ и играју у корист сиромашних породица. Од 1945.године више и не постоје ни под тим називом, а 5.маја исте године, званично су укинути сви тадашњи клубови без помињања поименце, прогласом Министарства просвете и потписом Митре Митровић – Ђилас, да би се тиме обзнанило јавности оно што је већ укинуто пре више од 6 месеци.
Оснива се тим УСАОС-а (Уједињена Социјалистичка Антифашистичка Омладина Србије) – ФК Црвена звезда и тим I Армије који је пшреименован у Централни Дом Југословенске Армије Партизан, по узору на московски ЦДКА, касније ЦСКА. Црвеној звезди додељује се стадион СК Југославије (Некадашњи СК Велика Србија и СК 1913), а СДЈА Партизан стадион БСК-а.

25.марта 1945.године оснива се фудбалски клуб синдиката – ФК Металац. Исте године, сада Металац постаје првак Београда (лига од 6 тимова), а у одлучујућој утакмици побеђена је Црвена звезда. Плаво-бели узимају редовно учешће у шампионатима нове државе, које се игра од 1946.године. 22.јула 1950. на иницијативу Владимира Дедијера, тадашњег политичког функционера а предратног навијача БСК-а, враћено је име БСК и он по свему подсећа на истоимени клуб од пре рата, па се и плаво-бела боја дресова мења у тамно плаво – светло плаво а грб је скоро идентичан оном предратном. Клуб се такмичи под старим именом све до 26.новембра 1957.године када, у то време БСК, долази у веома лошу финансијску ситуацију и тада се фузионише са нижеразредном ТСК Шумадијом, у коју су ушли јаки државни функционери, „генексовци“ – оперативци УДБЕ, који су пре тога били у управи ФК Партизан, опет мења назив клуба у данашњи ОФК Београд. Оснивачка скупштина одржана је у сали радничког универзитета „Браћа Стаменковић“, а префикс ОФК је додат и да би клуб коначно добио свој стадион – Омладински, који је добијен од града на коришћење. До тада је БСК плаћао кирију за коришћење стадиона Црвене звезде. Када је стадион Црвене звезде постао неподобан за Прву лигу, БСК је играо на свом некадашњем стадиону, тада Партизановом.

ОФК Београд је већ дуже време права, мала „фабрика“ талентованих играча, од којих су многи данас најбољи играчи Европе на својим позицијама и репрезентативци. После одласка Зорана Милинковића и Зорана Лончара у солунски Арис, на место тренера је постављен Златко Крмпотић, који је почетком миленијума већ седео на клупи ОФК Београда, а последњи ангажман имао као директор омладинске школе Црвене звезде. Млади тим „Романтичара“ тренутно заузима десету позицију са 16 бодова.

Можемо да кажемо да је ОФК Београд велики клуб. Један од ретких са историјом, традицијом и трофејима. Осим наслеђених 5 титула Краљевине Југославије од предратног БСК-а, ОФК Београд има освојена 4 купа СФР Југославије. Полуфинале Купа Купова 62/63, а у CV је уписано да су пред „Романтичарима“ падали великани попут Јувентуса, Наполија, Фејенора и Панатинаикоса. ОФК Београд је одувек у сенци два градска, „Вечита ривала“ и увек је вечито трећи. Често су и мењали име да би придобили симпатије Београђана, а надимак „Романтичари“ су добили захваљујући атрактивној и лепршавој игри. Постоје два периода ОФК Београда – Златни период и Тихи пад, а данас се боре за место у српском фудбалу. Ако српски фудбал и даље има место.
ЦЗ Н ОФК
„Маракана“:                                 61  38 14 9      135:68
„Омладински стадион“:       61 25 20 16      98:70
Укупно:                                       123 64 34 25   237:140

Финале Купа 2006.године одиграно је на неутралном терену. Црвена звезда је победила 4:2

Без победе на Карабурми три и по године!

Први званични међусобни дуел одигран је 17.новембра 1946. године, а ОФК Београд, тада Металац, је славио 3:1. И у другом дуелу је славио металац са 1:0, 18.маја 1947. Црвена звезда и Металац су играли и у првенству Београда, па квалификацијама за прво првенство СФР Југославије, али те утакмице се не сматрају званичним. Под именом ОФК Београд прва утакмица одиграна је 7.децембра 1957.године, Црвена звезда је голом Лазара Тасића славила 1:0.
Црвена звезда је наступила у саставу – Беара, Томић, Зековић, Поповић, Спајић, Тасић, Шекуларац, Митић, Топлак, Костић, Дурковић. За ОФК Београд су играли – Раденковић, Хамовић, Узелац, Марић, Шијаковић, Давидовић, Антић, Јосић, Јоцић, Младеновић, Николић. И у другом дуелу, 23.априла 1958.године, Црвена звезда је головима Дурковића и Срдића славила 2:0. ОФК Београд је, под овим именом, први пут славио у сезони 61/62 – , а као домаћин 25.априла 1965.године головима Спасоја Самарџића и Јосипа Скоблара.

Најубедљивија победа Црвене звезде на Карабурми је 6:2, 9.септембра 1995. године. Двоструки стрелац је био Дарко Ковачевић, по један гол су постигли небојша крупниковић, Ненад Сакић, Дражен Подунавац и Звездан Терзић аутогол, а за ОФК Београд је два пута погодио Петар Пуача.

Црвена звезда је последњи пут победила на Карабурми 3.априла 2010. године, резултатом 2:0 головима Славка Перовића и Дејана Лекића. Ушли смо у четврту годину без победе на „Омладинском стадиону“. Поређења ради, од тада до данас у тиму Црвене звезде Лазовић и Бајковић су једини, у тиму ОФК Беогграда нико. А Драган Мрђа је био капитен Војводине.

Последњи дуел на Карабурми је завршен победом ОФК Београда 1:0, голом Петра Грбића 11.новембра 2012.године. Десет дана касније у четврфиналу ЛАВ Купа ОФК Београд је славио 3:1.

Велик је број мајстора и асова који су носили црвено-бели и плаво-бели дрес. Изддвајамо имена – Рајко Митић, Михајло Пјановић, Драгослав Шекуларац, Абубакар Оумару, Славољуб Муслин, Петар Пуача, Милош Шестић, Немаља Пејчиновић, Митар Мркела, Драгослав Степановић, Огњен Короман, Лазар Тасић, Сава Антић, Срђан Мркушић, Ненад Јестровић, Весељко Тривуновић, Душко Тошић, Марко Перовић, Александар Јевтић… данас у тиму ОФК Београда играју Драган Богававац, који због повреде ахилове тетиве коју је обновио размишља о повлачењу и голман Бојан Павловић бивши играчи Црвене звезде, као и изданци црвено-беле школе, дефанзивац и златни омладинац Петар Голубовић и нападач Јован Дамјановић. Марко Перовић је почетком месеца напустио Карабурму. У тиму Црвене звезде је капитен младе репрезентације Србије и донедавно капитен ОФК Београда, Марко Петковић. Љупко Петровић, Милан Живадиновић и Ратко Достанић су били тренери оба клуба.

Омладински стадион

omladinskistadion

Дом фудбалера ОФК Београда је „Омладински стадион“ на Старој Карабурми. Отворен је 10.августа 1957.године и капацитета је 10-600 места. Тренутно се налази у очајном стању, оронуо. Позивамо све и надлежне градске институције и љубитеље фудбала да се придруже петици „Сачувајмо Омладински стадион!“.

Blue Union

Навијачи ОФК Београда су познати као „Плава Унија“. Основани 1994. године. Али, прва организована група навијача ОФК Београда је позната под именом „Плави Громови“, „Плава Грмљавина“. До 1990. године су задржали име, а касније променили у „Соколови“, 1993.године. 1994. године основана је „Плава Унија“. Позната је под паролом „Један тим, један град, једно име – Београд!“. Имају пријатељске односе са навијачима Вождовца „Инвалидима“ и навијачима Динама из Москве. Предратни БСК је имао велику базу навијача.

Мрђа за победу, прекид поста, наставак серије

Уколико Драган Мрђа постигне погодак на Карабурми имаће вишеструку важност. Отвориће пут Црвеној звезди ка четвртој узастопној победи и првој победи на Карабурми после 3.априла 2010. године. Постићи ће први гол на гостовањима, наставиће голгетерски низ, учврстиће се првом месту листе стрелаца и бити ближи Диари и Калуђеровићу (56), Мрђа 48, на првом месту најбољег стрелца у историји Суперлиге, а надамо се, и пласирати Црвену звезду на прво место шампионата. Надамо се да ће Драган Мрђа бити најбољи стрелац лиге, други пут у каријери, а он ове сезоне ако постигне гол не зауставља се на томе. Интервју са првим стрелцем лиге прочитајте овде.

Црвена звезда има и проблем реализације на гостовањима ове сезоне. Само 7 голова је постигнуто, 8 примљено. Уз скор 3 победе, 1 нерешен исход и 3 пораза. Стрелци су били Дауда (Крагујевац, Ниш), Касалица (Ивањица, Крагујевац) и Печник (Ивањица, Крушевац) по 2 гола и капитен Милијаш 1 (Рад). Црвена звезда изван Београда постиже голове, али на гостовањима у Београду само је против Рада извојевана минимална победа и постигнут гол. Такође, ово ће бити четврти узастопни првенствени меч који Црвена звезда игра у Београду (Партизан, Рад, Слобода), а ако додамо Куп меч против Радничког из Крагујевца и дуеле против Војводине долазимо до бројке од седам узастопних мечева којима ће црвено-бели затворити први део сезоне.

Дарко Лазић се враћа у тим после одрађене суспензије од два меча, због црвеног картона у „Вечитом дербију“. Филип Касалица још увек није потпуно спреман, иако је против Слободе преседео на клупи, а и пронела се прича о његовом одласку у јануару због мале минутаже.

Судбина Марка Вешовића је у рукама његовог менаџера. Повреду је санирао, али је менаџер поднео захтев за раскид уговора у понедељак. Стефан Михајловић се опоравља од повреде коју је задобио на пријатељском мечу против Спартака у репрезентативној паузи. Александар Ковачевић и Новак Мартиновић су због повреда завршили полусезону. Проблеме са жутим картонима имају Никола Мијаиловић и управо Марко Вешовић, који су зарадили три жута картона и у случају да добију опомену на Карабурми пропустили би последње коло јесењег дела. Дарко Лазић је сакупио два жута картона.

И Црвена звезда и ОФК Београд пре последњег кола у јесењем делу шампионата имају обавезе у четвртфиналу ЛАВ Купа у среду. Црвена звезда дочекује Војводину у дербију, а ОФК Београд путује у Ужице, Слободи. Управо, прошле сезоне у четвртфиналу је ОФК Београд на „Маракани“ избацио Црвену звезду и заказао дуеле против Војводине. У последњем колу Црвена звезда дочекује Војводину, а ОФК Београд гостује Доњем Срему, у Пећинцима.

ОФК Београд – Црвена звезда, субота 30.новембар 2013. 13:00h , Јелен Суперлига 14. коло 2013/2014, стадион : „Омладински“, Београд

Повезане вести

6 comments

Highlander нов 30, 2013 at 00:33

Ofk-a me ne plaši uopšte, ali me stanje njihovog terena čini veoma nespokojnim. Taj teren ni leti nije ničemu, mogu da zamislim kakva li će kaljuga biti sada. I oni su na to navikli. U takvim uslovima, na žalost, uglavnom ništa smisleno ne može da se igra. Tako da očekujem od Milijaša da nekom dalekometnom paljbom reši ovu utakmicu. Izuzetno nam treba pobeda protiv Ofke-e. Pozdrav svima i vidimo se na Karaburmi.

Reply
laki нов 29, 2013 at 23:20

Velike nepravde se dogadjaju i dalje u omladinskoj iako se ne prica o tome…99 generacija ce da nam se raspe skroz…

Reply
Fornicator нов 30, 2013 at 00:50

Pričaće se… kad bude kasno.

Reply
marko нов 30, 2013 at 03:24

tu se slazem sa tobom zemljak kad pomislim koji su nam igraci otilsi dodje mi da vicem nasav glas nesto ora da se menja

Reply
Ja нов 29, 2013 at 23:07

Boze pomozi, sve je na nama!
Pazite sta vam kazem,glodarcici kiksaju u najmanje jednom od sledeca dva kola,jedino ako se ne desi nesto kao u proslom kolu..
JE**I ZVEZDO SVE U NIZU!

Reply
marko нов 30, 2013 at 03:22

mi treba da gledamo nase dvoriste ane tudje jako je bitno da odnesemo sva 3 boda sa karaburme neka bude i minimalac a sto se tice glodara posto igraju pred prazne tribine sve je moguce spratak je nezogdna ekipa imaju dobrar tim i dobrog tenera da mi sutra pobedimo i da oni odigraju nereseno pa da slavimo

Reply

Leave a Comment