Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Најава: Крка – Црвена звезда Телеком (субота, 19ч, Ново Место)

Кошаркаши Црвене звезде након невероватног пораза од Макабија могу да се опорављају само један дан. Већ сутра их очекује ново гостовање у АБА лиги и то у Словенији. Противник је Крка из Новог Места.

najava_krka

Звездин следећи противник тренутно заузима 9. место у АБА лиги са скором 4-5. Занимљиво је да од почетка сезоне нису успели да вежу две победе, а у прошлом колу су забележили победу против Широког у гостима. Победили су још и Будућност, Игокеу и Партизан, три противника против којих су важили за аутсајдере. Али су притом забележили поразе Цедевите, Мега Визуре, Задра, МЗТ-а и Цибоне.

Крка последње четири године доминира словеначком лигом коју су исто толико пута и освајали. Такође су забележили и успех у Евро такмичењима освојивши Еврочеленџ куп.

Што се прелазног рока тиче екипу је напустило неколико играча на челу са Доменом Лорбеком и Матјажом Смодишем који се пензионисао. Такође су отишли Јуре Лалић, Урош Лучић и Јаков Владовић. Екипу су појачали Јасмин Хукић (Петрохими), Кристофер Букер (Паниониос), Реј Малком Армстед (Орегон), Звонко Буљан (Керавнос) и Лука Лапорник (Златорог). До промене је дошло и на клупи Крке на коју се вратио познати српски тренер Александар Џикић.

Што се ростера тиче, екипа делује складно попуњена на свим позицијама, Џикић ротира доста играча који се пуно троше у одбрани, али ипак делује као да нападачки квалитет не дозвољава екипи да се озбиљније укључи у борбу за врх и ту Црвена звезда сигурно треба да тражи своју шансу. Олакшавајућа околност за гостујући тим може бити и информација од пре неколико дана да први плеј Крке, Армстед, због повреде колена ипак мора на дужу паузу, а клуб тек треба да реагује по питању довођења замене.

Бековске позиције покривају Ројц, Клобучар, Кастрати и Лапорник. Ројц игра на позицији бека, али у недостатку играча покрива и позицију плеја. Његова минутажа и форма су у константном успону од почетка сезоне, а као млад играч ће сигурно желети против лидера првенства да се покаже у најбољем светлу. Има солидне проценте шута из игре (50%), не троши пуно лопти, а у последња три меча је био међу лидерима по броју асистенција. Клобучар има сличну улогу као Ројц. Дуго година игра регионалну лигу, а последње четири утакмице је један од најефикаснијих играча Крке. Постизао је у просеку 15 поена (10,8 од почетка сезоне) уз 2,3 асистенције по мечу. Кастрати је један од најмлађих у тиму, важи за играча са талентом за шут који добија све већу минутажу у игри. Занимљиво је да од почетка сезоне није погодио ниједну тројку, док га шут за два поена нешто боље служио. Лапорник је стартни бек екипе, дели минутажу са првом двојицом. Игра агресивну одбрану, важи за доброг крадљивца лопти, а нападу постиже 4,8 поена уз 57% шута из игре.

На позицијама крила и крилних центара Крка има неколико квалитетних играча као што су Буљан, Хукић и Мурић. Буљан је играч који доста форсира шут који га од почетка сезоне не служи најбоље, бележи 7,1 поена по мечу у просеку. Не истиче се ни великим бројем скокова (4,7 у просеку). Хукић је играч који има сличну улогу и готово идентичан учинак од почетка сезоне као и Буљан. Свој најбољи меч је одиграо против МЗТ када је постигао 20 поена. Мурић је играч са највећом минутажом и најбољи поентер тима (13,5 поена по мечу). Ово је играч на којег треба обратити највећу пажњу, ако он не буде у могућности да повуче екипу напред, противник не би требало да има тежак задатак.

На центарским позицијама играју Павич, Букер и Болчина. Павич, иако најискуснији у тиму, игра у просеку 14 минута по мечу за време којих постиже 3,1 поен уз 4 скока. Највиши играч у тиму са 210цм. Букер је стартни центар, из игре има проценат шута изнад 50%, притом хвата 5 лопти по мечу. Тип центра какав не одговара Марјановићу по конституцији, снажан, али не са добром техником. Уме да се извлачи из рекета и шутира са дистанце и полудистанце. Веома покретан у одбрани. Болчина је последња опција на овој позицији и од њега не треба очекивати велику минутажу, нарочито у дуелима са Марјановићем.

IMG_0373Тренер Крке форсира брзу игру са доста шутева и агресивном одбраном. Таква игра међутим није уродила плодом до сада у већини мечева. Ниски проценти шута из игре и мали број асистенција, као и више изгубљених него украдених лопти, говоре у прилог таквој тези.

Црвена звезда је до сада у АБА лиги базирала своју игру на снажним центрима. Сутра наступа без Раденовића и Катића, с тим да је Марјановић имао малу минутажу против Макабија што би могло да значи да је спреман да проведе и више него иначе на паркету, али биће занимљиво видети да ли ће га мењати Митровић или пак млади Ристић.

Шутерско расположење је свима порасло након тројки које су немилосрдно сипали Макабију у четвртак вече, а навијачи очекују и већу минутажу Јаке Блажича и повратак у форму са почетка сезоне. Џенкинс из меча у меч показује да није спреман још увек да одговори на захтеве позиције „један“ и да му више лежи улога бека шутера. Нелсон, Шилб и Симоновић се тренутно истичу као лидери екипе, а уз њих и млади Митровић који из меча у меч показује све већи напредак.

Момци су више пута ове сезоне показивали карактер, показивали да из пораза могу да изађу само још јачи. Нека тако буде и ове суботе.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

10 comments

Zvezdas S нов 30, 2013 at 17:54

Moramo dobiti veceras Krku.Katic neigra,s obzirom kako je igro u zadnje vreme ,mislim da nam uopste nece nedostajati ,jer ubedljivo je najvise gubio lopti.U napadu je bio gotovo na svakoj utakmici katastrofalan.Pravi je trenutak da Ristic,dobije sansu ,i da dokaze i pokaze da Zvezda ima odlicnog centra.

Reply
Mani нов 30, 2013 at 12:25

Al nam ga je PAO zakomplikovao!!!! Mada mogli bi mi njih tamo tuci… Trebaju nam dve pobede ali da Laboral izgubi sve do kraja ili sve tri pobede i onda smo bukvalno sigurni.

Reply
dexy122 нов 30, 2013 at 10:47

Rasko ne igra. Ocekujem vecu minutazu za Ristica, i mozda Tejica.

Reply
ShoNE_BaR нов 29, 2013 at 22:35

Izgubio PAO…eee sad ce biti zaebano,trebaju sve 3 pobjede do kraja!
Tesko…

Reply
aca nis нов 29, 2013 at 22:15

Mislim da ce biti vrlo teska utakmica, prvo jer gostujemo, drugo jer smo istroseni od el a krka igra solidno kao domacin. Videcemo kako cemo bez Katica i Radenovica, nemaju neki ucinak u aba ligi ali oni puno znace u odbrani a i problem je jer fizicki nisu u timu.Mislim da ce utakmica da izgleda kao ona sa buducnosti, na mali broj poena, igraci nam ne igraju sa istim motivom el i aba i bice zanimljivo videti kako ce to da izgleda. Naravno da ocekujem pobedu i sve sem toga bi bio neuspeh za nas. Ako odigramo dobro u odbrani trebalo bi da resimo vecinu stvari ali ako ih krene sut za tri, a kao sto se zna, mi to slabo branimo, bice svega i svacega, a partizan ih je potcenio i izgubio je i to mislim da je dao samo 52 poena ako se ne varam. Treba ih shvatiti za ozbiljno, mogu da iznenade, i ozbiljnim zalaganjem i igrom mozemo da pobedimo. Igra treba da nam se bazira na spoljnim igracima posto unutrasnje gotovo da nemamo zbog Katica i Radenovica, ostaju samo Mitrovic i Marjanovic i Ristic koji skoro da nije igrao do sada. Sve u svemu, trebalo bi da dobijemo, mislim da nece biti preterano velikom razlikom ali da nastavimo uspesan niz u aba.

Reply
Villa нов 29, 2013 at 23:51

Evo i Kaha uneredila PAO u prvom pouvremenu sa trojkama, tu se vidi da nije samo nasa odbrana odgovorna za silne trojke koje primamo, jednostavno je kvalitet u EL mnogo veci nego bilo gde u Evropi.

Reply
Delija нов 30, 2013 at 00:13

sve je to ok, ali ljudi, to je uz duzno postavanje Krka! Mi moramo da dobijemo Pao u gostima i jake ekipe, a ne protiv Krke da ne trazimo laganu pobjedu. Oprez je potreban ali oni nemaju ni toliko jak tim, niti domaci teren, tako da, moramo sjutra biti uvjerljivi radi samopouzdanja!

Reply
Villa нов 30, 2013 at 11:38

Tako su mislili i grobari pa svi znamo kako su prosli.

Reply
pera нов 30, 2013 at 10:18

Grešiš prijatelju da sam ja trener utakmice protiv Krke i takvih timova moraju da nose na svojim ramenima igrači koji u EL ne igraju maksimalno. Dakle konačno neka spoje centarski tandem budućnosti Mitrović – Ristić da odigraju veću minutažu zajedno. Mišljenja sam da do kraja ove sezone od ovih 15 igrača mi moramo da dobijemo bar 6 – 7. Kad kažem da dobijemo to se podrazumeva da mladi igrači počnu da igraju mnogo više a samim tim i sazrevaju za odgovorinije zadatke. Debeli je godinama kroz ligu rizikovao sa mladim igračima negde dobijao negde gubio ali je tako gradio mlade igrače. Ne bude se veliki na treninzima i na klupi. I da brate konačno daju Cveletu da odigra utakmicu u kojoj će je voditi a ne da samo prenosi loptu i igra jaku odbranu. Naša deca su čudo ja se nadam da će ove sezone i Gurke stvoriti bar dvojicu za Zvezdu. Kako strasno recimo Dobrić kuca svaku loptu kad mu se pruži prilika ili mali Djukanović koji rešeta pa to mora da se dobradi i da se stekne navika da je osnova košarke stravična odbrana. Još nešto oko odbrane moramo igrati više odbrana da mi iznenadjujemo postavkom protivnike a ne oni nas.

Reply
aca nis нов 30, 2013 at 15:24

Moram nesto da te ispravim. Sve si u pravu, lepo razmisljas, nego da li mislis da sad odmah upari Mitrovica i Risrica da bi to licilo na nesto? Mozda bi, ali velika je verovatnoca da ne bi jer igrac ne sazreva za utakmicu nego kroz sezone. Druga stvar, Vujosevic je forsirao mlade u srpskoj ligi prvo, gde partizan nije imao nikakvu konkurenciju, kad je dobio, gubio je titule od buducnosti. Kad buducnost vise nije bila to sto jeste, partizan se vrati na staro, forsira mlade u Srbiji, kad ovaj stekne iskustvo, ide u el, gde isto stice iskustvo. Aba je jaka liga, samo finalisti idu u el, zato mi nemamo puno opcija za rizik. Naravno, necu da omalovazavam partizanove uspehe, ima ih dosta ali otimali su najbolje igrace odakle su stigli, imali su ubedljivo najveci budzet u Srbiji i mora se priznati, uz njihov sistem da nije bilo tako tesko raditi tamo.

Reply

Leave a Comment