Moja Crvena Zvezda
АнализеДомаћи шампионатФудбал

Анализа утакмице против Слободе: Мрђа хет-триком водио Звезду до убедљиве победе

IMG_9521

Црвена звезда – Слобода 4:1 (3:1)

Стадион: Црвене звезде
Играно без присуства гледалаца
Судија: Данило Грујић
Стрелци: Гогић 12, Мрђа 40,42,62 – Тијаго 10.
Жути картони: Дауда, Пејовић

Црвена звезда: Бајковић, Петковић, Араухо, Крнета, Мијаиловић, Гогић, Милијаш, Нинковић (од 79. Милуновић), Печник, Мрђа (од 88. Мирић), Дауда (од 70. Савићевић).

Слобода: Ранковић, Василић, Ловрић, Кнежевић, Гојковић, Пилиповић, Пејовић, Жеравица (од 46. Пурић), Окуно (од 70. Долмагић), Јовановић (од 46. Крстић), Тијаго.

Црвена звезда је у 13. колу убедљиво победила Слободу резултатом 4:1 и привремено до недеље и утакмице Вождовац – Партизан (0:1) преузела лидерску позицију. И то након 412 дана! 

Звезда је у тужној атмосфери без навијача на „Маракани“ у отвореној игри два тима преко феноменалног Драгана Мрђе који је постигао хат-трик и Горана Гогића дошла до важне победе над незгодним противником.

Слобода је до јединог поготка дошла преко Бразилца Тијага који је после одличног пријема лопте на груди „маказицама“ савладао немоћног Бајковића.

После вођства Слободе све је изгледало да ће црвено-бели као и проше сезоне имати тежак задатак против одличних гостију, када је Црвена звезда управо од овог противника доживила једини пораз на свом стадиону.

Одлично је Звезда отворила утакмицу и пропустила две феноменалне шансе преко Дауде и како то обично бива уследила је казна. Слобода је казнила Звездине промашаје и након центаршута Василића са десне стране Тијаго постиже већ описани погодак за вођство гостију од 10. минута.

Срећом вођство Слободе није дуго трајало. Само два минута касније Гогић је искористио одлично изведени корнер Милијаша и прецизним ударцем главом сместио лопту у мрежу. Тај гол дао је играчима црвено-белих „ветар у леђа“ и самопуздање да могу лако до преокрета.

Наставак утакмице обележио је Драган Мрђа који је одлично сарађивао са свим саиграчима и да је било више присебности као Абиоле Дауде гости су могли напустити „Маракану“ са двознаменкастим бројем голова у мрежи.

До другог гола Црвене звезде чекало се до 42. минута када је Марко Петковић „украо“ лопту Гојковићу на 25 метара од гола Слободе и у маниру врхунских везних играча проиграо Мрђу, а овај лако матирао Ранковића за прво вођство Црвене звезде на утакмици (2:1).

Само два минута касније било је 3:1. Мрђа је проиграо Печника на десном крилу, овај поново пронашао Мрђу у „срцу шеснаестерца“ и најбољем стрелцу црвено-белих није било тешко савладати голмана гостију. И код последњег гола на овој утакмици актери су били исти. Печник је након центаршута Милијаша шутирао, Ранковић кратко одбио лопту, а Мрђи није било тешко да је проследи у небрањену мрежу. Ово је уједно био осми гол Звездиног нападача и његов други хет трик ове сезоне.

Након четвртог гола Звезде, иако је ритам утакмице опао Дауда је пропустио две феноменалне шансе након што му је Мрђа два пута као „на тацни“ оставио лопте које је Нигеријац требао само убацити у гол.

Слобода је свесна убедљивог пораза потпуно нестала са терена и да је било више присебности код Савићевића и Милуновића два пута, Црвена звезда би до врха напунила мрежу гостију.

Све у свему, врло добра представа оба тима где све похвале треба упутити и на адресу Слободе која је отворено кренула у утакмицу и омогућила да као ретко када фудбалски заљубљеници гледају борбу „прса о прса“. У таквој игри дошао је до изражаја квалитет Црвене звезде где смо видели много шанси, мајсторских потеза и пет голова.

Тактички Црвена звезда је одиграла јако добру утакмицу где се посебно треба истакнути десни бек Петковић који за разлику од Вешовића није испадао из формације и донео је већу сигурност Крнети и Арауху за разлику од пометнуог Вешовића.

Араухо и Крнета све боље изгледају на терену и утакмицу су одиграли на врло високом нивоу и осим погрешке код гола, како задње линије тако и везног реда одрадили су добар посао.

Везни ред се све боље креће и затвара простор, док у фази напада још увек недостаје суделовање више играча у завршници. Одбрамбени „посао“ се све боље одрађује и ову утакмицу управо овај део тима заслужује највише похвале.

Нападачи су одрадили свој део посла, добро се кретали и преко Мрђе Звезда је искористила све пукотине у одбрани противника.

На крају највише радује помак читавог тима у свим елементима игре, док још увек је за критику део где након убедљивог вођства на тренутак цео тим стане и изгледа да једва чека да се заврши утакмица.

Појединачан учинак играча и тренера:

Бајковић: Без много посла одрадио је коректну утакмицу што је за Звездину „јединицу“ најважније. Код прелепог гола Тијага имао је лопту на руци, али никакву кривицу не сноси за једини гол Слободе на овој утакмици.
Петковић: Играч какав је недостајао Црвеној звезди. Интелигентан и тактички обучен десни бек који у свакој ситуацији зна где стоји на терену, како се поставити и када се суделовати у фази напада. Утакмица против Слободе је прави показатељ како треба и што треба очекивати од играча који игра уз десну аут линију. Асистирао је Мрђи за други гол, одлично сарађивао са Печником и у одбрани затворио све прилазе на десној страни.

Араухо: Одиграо је доста добру утакмицу, добро се постављао и у већини случајева правовремено реаговао. Још има пар грешака, као код гола противника где остави простор иза себе и испрати играча уместо да затвори проатор и дође до преузимања играча. Све у свему грешке су све ређе и од њега можемо очекивати све боље партије.

Крнета: Велику већину посла је одрадио у одбрани и једино што му је недостајало је она борбеност и жеља какву је имао у дербију. Имао је грешку код гола Слободе, где након грешке Арауха и везног реда који није испратио Тијага, није затворио простор иза Арауха и ушао у дуел игру са нападачем Слободе већ је остао далеко од играча. Изношење лопте и суделовање у игри је за сваку похвалу јер је избегавао дуга проигравања и одлично је сарађивао са Петковићем и везним редом.

Мијаиловић: У малом паду форме је Звездин левин бек. Утакмицу против Слободе одиграо је у „нижој брзини“. Одбрамбени део је солидно одрадио, док је у нападу слабо суделовао. Прелазна оцена.

Гогић: Добро се кретао, затварао простор и био права повезница између одбрамбеног дела тима, везног реда и напада. Одбрамбено се одлично поставља и једину грешку је направио код шансе Тијага где је без дуела пустио играча Слободе да дође у шансу.

Милијаш: Још увек му недостаје завршница у акцијама где остаје на центру игралишта уместо након предаје лопте се прикључи нападу. Одлично се поставља у фази одбране где добро обавља све задатке. Утакмицу је као и Мијаиловић одрадио у „мањој брзини“ и чак у таквој ситуацији је успео бити асистент код првог гола Гогића. Солидна утакмица.

Нинковић: Звездин креативац суделовао је у свим акцијама, разигравао саиграче и био један од најбољих на терену. Дирига Звездину игру као најбољи диригент и успева диктирати темпо утакмице. Када је он стао на почетку другог полувремена стала је и Звезда. Још увек није довољно физички спреман и тек од њега можемо очекивати све боље партије.

Печник: Један од тактички и технички најобученијих играча Црвене звезде. Када добро игра, као у овој утакмици ужитак је гледати Нејца Печника на терену. Двоструки асистент на утакмици одлично се кретао и суделовао у већини акција. Пуно боље се слаже на терену са Петковићем него што је то случај са Вешовићем.

Мрђа: Тренутно најуобитији Звездин нападач. Одиграо је утакмицу за чисту десетку! Без конкуренције играч утакмице. Уз одличне кретање, судоловање у већини акција и постизање три поготка показао је тимски дух што посебно може радовати све навијаче.

Дауда: Играч који је до сада показао да има квалитет за Црвену звезду, али исто тако је показао да не тренутно не заслужује да се налази међу почетном једанесторицом. Однос, приступ, жеља и борбеност су испод сваког нивоа и како ради и понаша на терену тако му се и враћа. Само из тог разлога је и промашио у четири ситуације оно што је непромашиво.

Још су играли:

Од 70. минута уместо Дауде, Савићевић: Коначно је искористио добивене минуте и показао да му се чешће треба указивати шанса. Најбоље је одиграо након изласка Нинковића када је преузео улогу иза нападача где се видела његова креативност и завршни пас. Доста добро искориштена пружена шанса.

Од 79. минута уместо Нинковића, Милуновић: Жељан игре Лука Милуновић је скренуо пажњу на себе и доказао да је у задње време неправедно занемарен. Само у 10-так минута имао је пар одличних продора по левој страни и нашао се у две шансе у којима му је требало само мало више стрпљења да би се уписоа у листу стрелаца.

Од 88. минута уместо Мрђе, Мирић: Осим једног одиграног контра напада где је проиграо Савићевића који се налазио у офсајду није се истакнуо.

Тренер Славиша Стојановић: После сваке паузе види се помак у игри Црвене звезде и то је оно што радује код тренера Црвене звезде. Добро тактички поставља утакмицу, доделује задатке који се све више поштују на терену и све боље води игру нашег тима.

Подигао је самопуздање читавог тима и једини проблем који има у екипи је однос Абиоле Дауде према тиму и игри. Можда му превише верује и можда још увек има неких нелогочних одлука након којих се поставља питање зашто?

Верујем да расте као и тим и да полако али сигруно заслужује шансу да му се да поверење у наставку сезоне.

Црвена звезда игра све боље, са више самопуздања и са све више шансе. Још недостаје да се то пренесе на гостовања и после тога верујем да ово прво место неће бити само привремено већ да ће се Звезда након шест (пре)дугих година вратити на место којој јој припада.

Још једна победа и титула…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

16 comments

milos нов 25, 2013 at 17:11

Odlicna analiza, ali Dauda je odlican napadac(za nase uslove) i zato se redovno nalazi u sansama. Zna da proigrava, da se otvara, povuce kontru,a poslednju tekmu je bio kriminalan u realizaciji i to najvise zbog opustenosti. To je ono sto osudjujem kod svakog igraca(osim kod Ibrakadabre) i to mu se ne sme dozvoliti.

Reply
Blagoje Jovovic нов 25, 2013 at 16:56

Hitno apelovati na upravu da krene u potragu za novim trenerom. Ovaj trener nema pojma, mogli smo ove sabane da dobijemo i deset nula dzaba je kada igra ne postoji, on mucenik ne zna da postavi igru. Inace na zimu dovesti jednog stopera i desnog beka i imamo ekipu za titulu. Uz to vraca se i Darko Lazovic. Ova ekipa ima potencijal ali nema ko da je vodi. Naravno na zimu pokusati sa prodajom Mirica, Martinovica, Omege, Milunovica…..

Reply
БруталноРеалан нов 25, 2013 at 15:58

Све је мање-више ок, сем за Абиолу. Дечку само фали самопоуздања, толико шанси је пропустио да оно вероватно има осећај да играмо на мале голове .

Reply
Ivan Grozni нов 25, 2013 at 15:54

Gde si bre brate, da i ja ostavim komentar konačno. Mnogo bre nedostaju tvoje analize. Već sam prestao da dolazim na sajt.

Analiza odlična od A do Š. Čovek objasnio. Šta se drugih tiče komentara, pogotovo oko Daude ja se slažem sa Dejanom jer drugari moji stranac je stranac i ima da bude 30 odsto bolji od našeg igrača, a on to nije. Ništa nije napravio, nije rešio niti jednu ozbiljnu utakmicu i dok je tako ne ide na tribine šta se mene tiče.

Reply
Црна Гора ЦЗВ нов 25, 2013 at 16:32

kako prijatelju nije rijesio ni jednu utakmicu? Prije dva dana je imao los dan i to je to.

Reply
šimin нов 26, 2013 at 07:46

‘Ајд’ неко и теби да да плус. Ја сам изгледа једини који се слаже са тобом.
Мислим да остали који су постављали коментаре нису ни гледали утакмицу, и то не ову већ задње три. Спомињу отварање простора за играче, асистенције… Жао ми је што код нас не постоји оно мерење колико су играчи претрчали, јер мислим да Дауда у задње три утакмице није у просеку трчао и километар. Без воље је и жеље, а једини који је колико толико исплаћен. Ја се стварно не сећам његових асистенција у овој утакмици којима је саиграчима створио прилике за гол. И на крају, све је то зачинио свађом са Печником за време утакмице, што је недопустиво за професионални клуб.

Reply
Zidan нов 25, 2013 at 15:25

Ovako,prvo da se osvrnem na analizu pa da kazem par stvari koje ja vidim,a ne mora da znaci da je tacno. Cesto sam ranije kritikovao analize jer se nisam slagao,prvenstveno oko kritika kapitenu,ali da se ne vracam na to. Sada,mislim da je analiza dosta dobra,za vecinu igraca pojedinacno tacna,samo za Daudu se ne slazem. Svakako je on odigrao slabo,ali samo u realizaciji,mada spicevima je to glavno,al dobro,posto je pobeda ubedljiva,uz pa mogu reci lepu igru,ja sam zadovoljan. Dauda je po mom skromnom misljenju najbolji spic u TSL,ima odlicnu kretnju,brz,opasan,i sto je bitno,ume i lepo da asistira. Mislim da se svaki stranac suocava sa ovakvim kritikama kad dodje,ali dosta su nam se desavali Kleo,Barkos i ostali,pa ako vec odigra lose,treba to istaci,ali ne treba reci da ne zasluzuje prvih 11! I ako mi dopustite,rekao bih nesto o igri. Mislim da na Marakani igramo lepo,dosta golova,i odavno nas niko nije pobedio(mislim Sloboda prosle sezone ali tad je bilo vec svejedno). Problem nam je gostovanje, Manji tereni,nema previse prostora,i bunkeri protivnika, tu smo kiksali pa zato nismo prvi. Sto se Stojanovica tice, bio sam protiv njega,ali mi se cini da polako licimo na nesto. Cak bih mogao da kazem da ako pobedimo Vosu u ligi,da cemo kuci biti odlicno do kraja sezone,jos kad se Lazovic oporavi,mislim da na Marakani nema niko nista da trazi. Promenio sam misljenje o treneru,i mozda ga treba ostaviti do kraja sezone,pogotovo ako zavrsimo kao prvi za 2 nedelje,pa sta bude. Da ne bude kao sa Pizonom,smene ga a prvi. Mislim da u drugom delu mozemo samo bolje da igramo, samo podrska i da ne odustajemo ni posle kikseva,ni posle kradja,jer ce ih biti jos do kraja sezone. Poz braco! 😀

Reply
vllll нов 25, 2013 at 15:02

Dauda je najbolji napadac lige i kao takav treba da igra u startnoj postavi.. do ovog kola je bio najbolji strelac lige.. pa zar da ne igra u startnih 11 najbolji strelac? uostalom, vidi se da ima najvise fudbalskog znanja i najvise moze da doprinese ekipi cak i ako ne postigne gol.. nije mu bio dan protiv slobode i s pravom je zamenjen.. Milunovic treba da igra, Vukan takodje, Jokic, Mihajlovic, svi treba da dobiju sansu, al imamo previse igraca, posebno u napadu.. Sada na zimu rasteretiti malo tu poziciju, prodati neke igrace, a kupovati samo malo, ako je potrebno, posto mi se cini da imamo prilicno respektabilan tim, jedan stoper bolji, mozda

Reply
laki нов 25, 2013 at 14:55

Sta sad prozivate Daudu,lose je odigrao,al to je bukvalno sreca,onaj prvi zicer je skolski sutnuo al je prosla tik pored stative,posle ono sto je promasio dva zicera za sto mu je Mrdja namestio nema opravdanja,al moze svakom da se desi…raduje me sto su prva dva najbolja strelca lige nasi igraci…

Reply
Црна Гора ЦЗВ нов 25, 2013 at 13:56

Bravo Dejane.Jedina zamjerka je sto svake nedelje ne radis ove analize,tj posle svake utakmice,jer kao sto neko rece ovo je najzanimljivija stvar na MCZ.Nemoj da prekidas ako te neki nas „strucnjak“ kritikuje u komentarima.Znas i sam koliko ovdje ima trenera,svi smo strucnjaci:) Dobre su ove analize,taman da i mi malo sa tobom ukrstimo misljenja i nase analize:) . Bravo za Stojanovica,samo jos da vrsi izmjene ranije i da ubacuje mladje,mozda on i bi,ali se ubacuju neki tipa Miric da bi se prodali.Kako god,bolje igramo nego kod Jankovica,Robija i Sa Pinta,po meni.POZ svima.

Reply
Ryber Palunko нов 25, 2013 at 13:24

Ovo za Daudu već postaje ksenofobija, a ‘nedostatak želje, borbenosti, ponašanja’, najogavniji stereotip koji se pripiše svakom strancu koji kod nas dođe. To ima da trubite do sudnjeg dana.
Što se Milunovića tiče. nazivati odličnim prodorom ako napravi tri koraka, a ne izgubi loptu, je malp pretenciozno. I dalje nikog ne može proći 1-1. Baš na toj desnoj strani, čim je ušao 1 a 1 , s umornim protivnikom i gle čuda, zakucao se u njega. Potpuno mi je nejasna ova fascinacija (mnogih) Milunovićem. Dauda i Mrđa su za njega ljudi, odrasli ljudi, on kao dečkić.
Bez obzira na ovo, rado pročitam svaku ‘analizu’. Najzanimljivija stvar na MCZ.

Reply
gledalac нов 25, 2013 at 14:01

Fantasticno si skrenuo paznju na Daudu i Milunovica, nikada necu zaboraviti komentar na njegovu igru (neko je to napisao u komentarima) „tapka u mestu i kapira da je tehnicar“.
A Zvezda sa Daudom na terenu i bez njega = nebo i zemlja. Po meni sasvim dobra njegova partija, vise me iritirao Mrdja (dao je 2 gola na „tacnu“, od toga 1 na PRAZAN gol) nego on, Dauda je samo MORAO da postigne gol na Mrdjin pas, ali pri svakoj drugoj sansi, protivnicki igrac, mu je bio na ili za ledjima. Stoji da je mogao da da 2 gola, jer smo navikli da su to golovi, ali igra raduje, kad hocemo – mozemo da damo gol, jedino me to opustanje i „odmaranje“ nervira, kada cela ekipa klone, to kad bi se izbacilo bili bi stvarno dobri.
Milunovic i Miric, po meni, usli samo da upisu jos jedan nastup za prvi tim, da bi ih lakse prodali ili oterali (pa njima bilo lakse da nadju klub).

Reply
Црна Гора ЦЗВ нов 25, 2013 at 14:40

dobar je Dauda.

Reply
Highlander нов 25, 2013 at 15:30

Brate, dadoh ti „plus“ jer si jedan od ozbiljnijih ovde, ali se ne slažem sa tobom oko Milunovića. Vidim da ga već nekoliko puta pominješ i očito je da ti „ne leži“. Ali opusti se, Milun je mlad i vreme je pred njim. On je veoma prodoran igrač i uz to uvek evidentno izlazi na teren sa mnogo želje.
Ne znam po čemu je zaslužio kritiku na ovoj utakmici od tebe. Za ovo kratko vreme koje je odigrao, bio je u dve 100% šanse (čak i gol dao), a kod Savićevićevog ofsajda za malo je bio kratak. Dugo sam igrao fudbal i veruj mi da za ovih 15 min igre to uopšte nije zanemariv učinak. Uz sve to, najgora stvar za bilo kog fudbalera na svetu je da dobija šansu po 15 minuta na svakoj utakmici. Tu sagorevaju i pucaju i mnogo iskusniji od Milunovića.
Kao što rekoh, on je mlad momak, vreme je pred njim. Neka je i dobro je što je u Zvezdi. Pozdrav.

Reply
Dusan нов 25, 2013 at 13:06

ne slazem se za Daudu. ovo mu je bila najgora utakmica ove sezone, ali i te kako zasluzuje da bude u startnih 11. on i kad igra lose razbija odbranu protivnika i daje vise prostora saigracima da napadnu. i ne zaboraviti nikako da odlicno asistira igracima (i na ovoj utakmici je imao par dobrih proigravanja koji su rezultovali sansama za gol).

Reply
jagodina navija za zvezdu! нов 25, 2013 at 12:51

Odlicna analiza,bravo !

Reply

Leave a Comment