Moja Crvena Zvezda
БлоговиЕвропска такмичењаЛукаФудбал

Potencijalni protivnici u 3. kolu kvalifikacija(II deo)

Posle nekog perioda bez nastavka, vraćamo se pretstavljanju mogućih rivala u 3. kolu. Momak koji je prethodno radio na ovome, ima obaveze tako da ću od sada ja raditi, a nadamo se da ćemo stići da predstavimo sve one koji će se naći sa nama u „bubnju“.

Mogući rivali u trećem kolu kvalifikacija su: FK Dundee United, Bnei Yehuda Tel Aviv, FK Hajduk Split, FK Omonia, FK Midtjylland, Maccabi Tel Aviv, K.V.C. Westerlo, Legia Warszawa, FK Baumit Jablonec, FK Ventspils, FK Thun, Valerenga Fotbal, Tromso IL, FK Qarabağ, Jagiellonia Białystok, SV Ried, FK Rabotnički, FK Aalesunds, FK Aktobe, FK Bohemian, AEK Larnaca, FK Spartak Trnava, FK Dinamo Tbilisi, FK Sarajevo, FK Levadia Tallinn, RFK Split, FK Varaždin, FK Gomel, FK Senica, FK Strømsgodset, FK Sligo Rovers

__________________

FK Varaždin

Zemlja: Hrvatska

Koeficijent: 3.275

Stadion: Andjelko Hejravec (10 800)

Fudbalski klub iz istoimenog mesta u Hrvatskoj, sa veoma dugom istorijom koji se uspešno takmiči već godinama u prvoj hrvatskoj ligi. Osnovan je 1931. godine, a sam klub je nastao iz prvonastalog Sportskog kluba Slavija.  Kasnije 1945. prvo menja naziv u RFD Tekstilac, da bi 1958. dobilo naziv FK Varaždin koje je i danas aktuelno. Nakon raspada stare Jugoslavije Varaždin je jedan od šest klubova koji nikada nisu išli u rang niže. U kvalifikacije za Ligu Evrope su dospeli učestvovanjem u finalu hrvatskog kupa. U samom finalu nisu se baš proslavili zbog činjenice da su izgubili ukupnim rezultatom u dva meča, čak 8-2 od Dinama. U prvenstvu Hrvatske završili su tek na 11. mestu.

Što se tiče njihovih prethodnih učestvovanja u evropi, može se reći da nisu ostavili neki preterano dobar utisak. U sezonama 2002/03 I 2003/04  ispadali su u prvom kolu kvalifikacija od Mitjelana i Debricina. Nešto bolje rezultete imali su u sezoni 2004/05, kada su stigli do 3. kola kvalifikacija, ali u Intertoto kupu. U Sezoni 2006/07 ispali su od Tirane u prvom kolu ukupnim rezulratom 3-1, što ujedno bilo i njihovo poslednje učestvovanje u Evropi. Kvalifikacije za ligu šampiona nisu igrali.

Može se reći da ekipa Varaždina ne bi trebala da pretstavlja problem za naš klub, ali je uvek poželjno izbeći ekipe iz Hrvatske zbog atmosphere koja se uvek stvara na tim mećevima.

__________________

RFK Split

Zemlja: Hrvatska

Koeficijent: /

Stadion: Park mladeži(8 000)

Radnički fudbalski klub Split, drugi je klub iz tog grada koji se takmiči u prvoj Hvatskoj ligi. Osnovan je  1912. godine (samo godinu dana posle Hajduka) i kroz svoju istoriju imao je dosta uspona i padova, a može se reći da je prethodna sezona bila jedna od najuspešnija u dugoj istoriji ovog kluba.Ove sezone su se odličnim rezultatima izborili za kvalifikacije Lige Evrope, a to im je omogućilo osvajanje 3. mesta na tabeli. Iako su bili dosta daleko od prvoplasiranog Dinama, za drugoplasiranim Hajdukom su zaostali samo 2 boda. U ekipi nemaju stranaca osim igrača iz Bosne i Hercegovine. Po mojim informacijama ovo će im biti prvi evropski nastup u istoriji. Stadion je dosta mali, ali je uvek tu i određen broj navijača. Iako imaju dugu istoriju nekoliko puta su morali da se sele u niži rang, tj. u drugu ligu.

Slično kao i Varaždin, RFK nije klub kojeg bi trebali da se pribojavamo, jer u svom sastavu nemaju neke vrhunske igrače, ali bi bilo lepše kada bi gostovali u nekoj drugoj zemlji.

__________________

FK Levadia Talinn

Zemlja: Estonija

Koeficijent: 3.458

Stadion: Kadriorg (4 750)

 

FK Levadia iz Talina nam je poznata i od ranije, ali ne pamtimo ih baš po dobrom. Klub je osnovan dosta kasno 1999. te predstavlja jedan od najmladjih klubova od mogućih protivnika. Istina oni su nastali tek tada zvanično, mada je sam klub nastao iz starijeg koji se zvao FC Maardu. Naziv je promenjen u čast firme koja je bila sponzor (proizođač metala “Levadia”), te je od tada to ime ovog kluba.

Već u prvoj godini posle osnivanja “novog” kluba, osvojena je prva titula, da bi kasnije to uradili još šest puta. Poslednja titula osvojena je 2009. godine, a prošlu sezonu Levadia je prvenstvo završila na trećem mestu. Što se uspeha u Evropi tiče veoma se retko dešavalo da pređu drugu prepreku da li u kvalifikacijama za Uefa Kup ili Ligu Šampiona. Pamtimo i međusobni okršaj između njih i naše Crvene Zvezde, u sezoni 2007/08, kada smo se dosta opekli, ali ipak prošli posle boljeg rezultata u gostima(primljen je čak i gol sa pola terena). Posle te sezone još 3 puta su učestvovali u kvalifiakcijama za LŠ i jednom za Kup Uefa, ali su samo 2009/10 uspeli da preskoče i drugu prepreku, da bi kasnije ispali u 3. kolu od Debrecina.

U ekipi nema mnogo stranaca i uglavnom su to domaći igrači, koji nisu preterano poznati javnosti. U ekipi ima nekoliko igrača iz Ukrajne , Rusije i Litvanije, a trener ekipe je Pustov.

Moglo bi se reći da je Levadia protivnik kojeg možemo savladati, jer em to nije ekipa koja je igrala 2007. protiv nas, em mi nismo ista ekipa od tada. Naravno vreme je i za osvetu.

__________________

FK Sarajevo

Zemlja: Bosna i Hercegovina

Koeficijent: 3.458

Stadion: Asim Ferhatović (37 500)

FK Sarajevo osnovano je 1946. spajanjem dva kluba( FK Udarnik i OFK Sloboda), ali je tada naziv novonastalog kluba bio SD Torpedo. Do 1949. još jednom je promenjen naziv da, bi te godine uzeo ime Sarajevo koje je ostalo i do danas. Smatra se da je Sarajevo jedan od najuspešnijih i najpoznatijih klubova sa tih prostora uz Borac iz Banja Luke. Upravo ta dva kluba i jesu završila na prva dva mesta u šampionatu. Borac je postao prvak, dok je Sarajevo završilo na drugom mestu sa zaostatkom od sedam bodova. U novijoj istoriji, od kada postoji Premijer liga BiH ,Sajrajevo samo jednom uspelo da uzme titulu, a to je bilo u sezoni 2006/07. U staroj ligi BiH i staroj Jugoslaviji osvojene su još tri titule (1966/67, 1984/85 i 1998/99), dok su kup osvojili ukupno četiri puta (1996/97, 1997/98, 2001/02 i 2004/05). U sadašnjoj ekipi uglavnom se nalaze domaći igrači, a među njima se nalaze i 4 Srbina, 2 Crnogorca i jedan Makedonac.

U Evropi su uspevali da dođu do treće runde, međutim tada su obično isapdali. U sezoni 2007/08 Sarajevo je uspelo da se domogne trećeg kola kvalifikacija za LŠ, ali ih je tada izbacio Dinamo iz Kijeva ukupnim rezultatom 4-0. Poslednji učinak u Evropi imali su u sezoni 2009/10, kada su uspeli da dođu do poslednjeg kola kvalifikacija za LE, ali ih je Kluž sprečio da uđu u grupnu fazu.

FK Sarajevo ima dugu tradiciju, ali je godinama unazad bilo u senci drugih klubova. Kao potencijalni rival bi pretstavljao opasnost, jer je domaćem terenu veoma neugodno, a i ima veliku podršku navijača. Moguće da rezultatski ne bi bilo toliko teško, ali bi bilo dobro izbeći ih.

 

Повезане вести

37 comments

Leave a Comment