Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаФудбал

Звезда убудуће креће од 1. кола, али без јаких противника у квалификацијама?

imageЗаменик Генералног секретара фудбалског клуба Црвена звезда, Стефан Пантовић присуствовао је понедељак 11. и уторак 12. новембра у Прагу састанку Европске клупске асоцијације (ЕКA).

У зависности од коефицијента који поседују клубови су сврстани у четири под дивизије, а најтрофејнији српски клуб као и његов највећи ривал налазе се у трећој субдивизији. Придружени члан ЕКА је и новосадска Војводина.

– Најзанимљивија расправа водила се око евентуалне промене у систему квалификација за Лигу Европе које би требало да ступе на снагу најкасније 2018. године. Проходност клубова ка групној фази била би далеко лакша за клубове са мањим коефицијентом, који би у такмичење кретали из прве рунде, али би са друге стране остваривали већи приход од утакмица и маркетинга и имали мању могућност да се у раној фази квалификација сретну са тимовима из најјачих лига Европе – рекао је Пантовић.

Такође, било је речи о ставкама које се налазе у оквиру Меморандума о разумевању чији су потписници Европска клупска асоцијација и УЕФА. Клубови који у својим редовима имају репрезентативце добијају накнаду од УЕФА за учешће у мечевима националних селекција, а у случају теже повреде, финансијску бригу о играчу преузима европска кућа фудбала.

– Уколико се играч са репрезентативне акције врати повређен и буде приморан да са терена одсуствује дуже од 28 дана, обавезу плаћања и трошкова лечења преузима УЕФА – истакао је Пантовић и додао да је сличан Меморандум о разумевању ускоро требало да потпишу представници ЕКА и светска кућа фудбала, ФИФА.

Отворене су и теме као што су завршетак летњег прелазног рока у свим лигама Европе истог дана, а у плану је и израда Књиге практичних савета, у којој би своја искуства и савете везане за функционисање клубова износили најбољи у својим областима.

– У плану је и израда новог правилника ФИФА о краткорочном зајму играча према коме би играч за неки од клубова могао да наступа у кратком временском року од неколико недеља или месеци – рекао је заменик Генералног секретара.

Након завршетка скупа у Прагу, прешло се у Торино где је на стадиону Деле Алпи одржан састанак комисије у саставу ЕКА, за институционалне односе, коме је председавао Андреа Ањели.

– У плану је израда новог правилника о раду агената, као и студије о трансферима, при чему би се консултације обавиле са представницима Европске уније, односно тамошњим министром спорта. Иде се ка томе да се укине институција Агента, а да се националним савезима дају већа овлашћења у издавању лиценци за посреднике, односно заступнике играча и клубова приликом долазака и одлазака фудбалера – преноси Пантовић.

Европска кућа фудбала обилази и клубове Источне Европе, а недавно су боравили и у нашој земљи. Утврђено је да за разлику од појединих земаља у окружењу чији играчи имају само статус запослених лица, у Србији фудбалери имају статус запослених лица у клубовима за које наступају.

Скупу у Торину присуствовали су неки од највећих клубова у Европи, попут Галатасараја, Зенита, Порта, Интера, Олимпијакоса, Олимпика из Марсеја, Јувентуса…

Следеће заседање Европске клупске асоцијације планирано је за март наредне године.

Повезане вести

7 comments

veliki pravi zvezdas нов 14, 2013 at 23:25

Potrebna je PRIVATIZACIJA Crvene Zvezde da bi se nasa Crvena Zvezda vratila tamo gde je nekad bila ,rusila sve pred sobom tako da je puno timova znalo da se boji te i takve nase Crvene Zvezde ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: 😀

Reply
MILAN KG нов 14, 2013 at 16:04

kup uefa je obezvredjen ovim sistemom takmicenja lige evrope

Reply
Ryber Palunko нов 14, 2013 at 23:59

Nekadašnji Kup UEFA je često bio jači i od samog Kupa šampiona, pošto su u budući šampioni evropskih liga, obično te godine igrali u kupu UEFA.

Reply
Djape Delija нов 14, 2013 at 15:57

kad ce vise da ukinu ovu bezazlenu Ligu Evrope, ia da povecaju LS na 64 klubova !?

Reply
delija_md нов 14, 2013 at 18:03

Nikad. :mrgreen:

Reply
DSCU нов 14, 2013 at 15:39

Sto zvezda, neka misevima ta olaksica 😀 Red bi bila neka LS za nas 😀

Reply
marko нов 15, 2013 at 01:15

bice LS naredne godine i onako su nam pare potrebne

Reply

Leave a Comment