Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Европски гигант стиже у Пионир

paoУ претходном колу Евролиге Црвена звезда Телеком је гостовала најтрофејнијем европском тиму. Само недељу дана касније црвено-бели ће имати прилику да угосте још једног европског гиганта, Панатинаикос. ПАО је за 91-у годину постојања освојио 54 трофеја, а свим навијачима Зелених из Атине у најлепшем сећању је период када је тим предводио са клупе Жељко Обрадовић. Међутим и након српског стручњака ПАО зна шта су трофеји па тако и ове сезоне претендује на врх у сваком такмичњу који игра, јер дрес и традиција им то налажу.

Кошаркашки клуб Панатинаикос је основан 1922. године, 19 година након оснивања спортског друштва. Прву титулу намењену прваку Грчке освојили су 1943, да би у периоду од 1967. до 1984. године то поновили још 14 пута. Поред бројних успеха на домаћем тлу на прву титулу Првака Европе су чекали све до 1996. године када су је освојили предвођени српским стручњаком Божидаром Маљковићем. Једног Србина на клупи је заменио други и тада креће златна ера Зелених из Атине. Мало је рећи да је Жељко Обрадовић предмет обожавања код сваког навијача ПАО-а, а како и не би био, када је за 13 година у клубу освојио 11 титула у домаћем првенству, седам националних Купова и чак пет пута попео Панатинаикос на кров Европе. Одлазак Обрадовића из Атине је био шокантан за све, многи су се бојали потпуног расула, али су Зелени протекле године дошли до четврт-финала Евролиге (пораз од Барселоне) и освојили дуплу круну у Грчкој, победивши у оба финала великог ривала и двоструког шампиона Европе, Олимпијакос.

Вођа Панатинаикоса на терену, продужена рука тренера и жива легенда грчке кошарке је Димитрис Дијамантидис. Грчког плејмејкера је открио Обрадовић, довео га је из друголигаша Ираклиса и имао храбрости да му да прилику. Остало је историја, о којој довољно говоре трофеји и признања које је Дијамантидис освојио: троструки клупски шампион Европе, осмоструки првак Грчке, седмоструки освајач Купа Грчке, шампион Европе са репрезентацијом Грчке (Београд 2005), МВП Евролиге (2011), пет пута МВП домаћег првенства, два пута МВП Фајнал фора Евролиге, четири пута члан идеалног тима Евролиге. Треба истаћи и да је био најбољи играч Европе 2007. године, као да је изабран и за најбољи тим Евролиге у деценији (2001-10). Човек=трофеј.

Дијамантидис и данас предводи игру Атињана својом маестралном пик игром коју је довео до савршенства. Велика помоћ у томе му је центар и дугогодишњи саиграч, Мајк Батист, који се вратио у клуб након једногодишњег излета у Истанбул. Такође, на високим позицијама ту је лажна петица Стефон Лазме који је сјајан атлета, баш као и Американац на позицији крилног центра, Џејмс Гист. Једини прави центар у тиму је Лукас Маврокефалаидис, али он нема неку већу минутажу (у два евролигашка меча је играо просечно осам минута) јер све минуте на позицијиама 4-5 деле поменута тројица уз још једног прекаљеног играча, Антониса Фоциса. Такође, ту је и Владимир Јанковић, син преминуле легенде Црвене звезде, Бобана Јанковића.

Уз капитена Дијамантидиса позицију плејмејкера покривају и хрватски интернационалац Роко Укић, затим Рамел Кари, као и Никос Папас. Међутим, сва тројица нису класични организатори игре па се често током утакмице у игри налазе двојица од четворице плејмејкера. За шутеве за три поена задужени су пре свих Мајкл Брамос и Јонас Мачиулис. Треба истаћи да је Грк против Лаборал Куће у првом колу бриљирао убацивши 21 поен, сва ван линије 6.75 (7/11), а Мачиулис осим што погађа када год је сам активно учествује и у скоку.

Екпу са клупе предводи Аргирис Педулакис познат по сјајној поставци у одбрани. Он је током 15-огодишње каријере предводио бројне грчке тимове са клупе, а први излазак на велику сцену је веома добро искористио освојивши дуплу круну са Панатинаикосом.

Зелени из Атине су имали успешну увертиру пред гостовање у Београду што и не треба да чуди знајући квалитет првенства Грчке. Наиме, ПАО је савладао у гостима екипу Трикале са 88:68 иако су играли са готово другим тимом који су чинили углавном домаћи играчи. У досадашња два кола Евролиге Атињани су уписали по победу и пораз. У првој рунди су поражени пола коша после велике драме и продужетка на гостовању Лијетувас Ритасу, а у другом мечу су лако изашли на крај са Лаборал Кућом у ОАКА арени (95:74).

Састав Панатинаикоса је веома искусан и снажан, пун играча који дуго година играју на евролигашком нивоу. Већина њих зна како се освајају титуле, а многи су били и прваци Европе. Мало је екипа које се у дуелу са Зеленима могу назвати фаворитима, па то у предстојећем мечу и поред велике подршке публике неће бити ни Црвена звезда Телеком. Међутим, у препуном Пиониру црвено-бели сигурно нису без шанси и сигурно је да нас очекуј прави спектакл.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

3 comments

draža окт 31, 2013 at 16:15

Grobarima k… u… stavljamo,Indija ,Pakistan hahaha, i Pao

Reply
Бањалучанин окт 31, 2013 at 15:38

Гамисте тон панатинаико триоле сагапо!

Reply
Milos окт 31, 2013 at 11:19

ПАО ПАО АГАМИСУ ПАО !

Reply

Leave a Comment