Moja Crvena Zvezda
АлександарБлогови

Rezime sezone 2010/11. – 3: deo: Povratak na pobednički kolosek

 

Aleksandar Kristić

Nakon nezapamćenog ispadanja iz Evrope već početkom avgusta, u Crvenoj zvezdi je bilo jako burno. Prvenstvo je već počinjalo, a dvomeč sa Slovanom jasno je pokazao da u ekipi nešto škripi i da igrački kadar nije dovoljno dobar da iznese sezonu onako kako bi to želeli svi Zvezdaši – uspešno, uz osvajanje trofeja. Nakon smene Dostanića, za privremeno rešenje postavljen je Aleksandar Kristić, koji je dobio poverenje do izbora novog šefa struke.U skladu sa tim dešavanjima, počinjala je i borba za bodove. Zvezda je morala da se trgne, igrači koji su u klub došli kao pojačanja, da opravdaju taj epitet.Tim je bio prilično izmenjen, neki igrači potpuno su pali u drugi plan, neki imali praktično poslednju priliku da pokažu da zaslužuju da nose dres Crvene zvezde. Čitava sezona, već sredinom avgusta svela se na borbu na dva fronta – domaći šampionat i Lav kup Srbije. Navijači su polako gubili strpljenje, nisu želeli izgovore, već pobede i dobre igre svog tima.

Jevtić nakon promašaja u Smederevu

U Smederevu, crveno-beli nisu uspeli da slome otpor domaćina, pa je meč završen bez golova. Centralna figura bio je Aleksandar Jevtić, čiji se promašaj prepričavao dugo nakon ovog meča. Nije dugo trebalo stručnom štabu da ga gurne u drugi plan, gde su se nakon sramote u Evropi već našli igrači poput Perovića i Bogdanovića. Nakon dva postignuta pogotka u 3 odigrana meča, postalo je jasno da je efiasnost glavni problem Kristićeve ekipe. Upravo zato, ugovor sa našim klubom potpisuje Andrija Kaluđerović, najbolji igrač Rada i drugi strelac prethodnog šampionata. Očekivalo se od njega da popravi realziciju ekipe sa Marakane, pre svega u tandemu sa Milošem Trifunovićem, jer Kristić na indisponiranog Jevtića i, još od ranije Slavka Perovića, više nije ozbiljno računao.

Trifunović u sjajnoj formi na startu šampionata

Zvezda je bila bleda i u naredna dva meča, ali je ipak uspela da zabeleži pobede. Savladane su nakon dosta muka ekipe Inđije(1:0) i Jagodine(2:1). Nakon dobrog izdanja protiv ekipe BSK-a i pobede od 3:1, činilo se da je kriza prošlost i da Zvezda počinje da igra onako kako smo to svi želeli. Golovima se isticao Trifunović, ali i Kaluđerović, koji je najavio da će opravdati epitet pojačanja. Nakon tih pobeda, dok su navijači dikutovali o tome ko će biti novi trener ekipe, uprava je odlučila da puno poverenje da Aleksandru Kristiću, koji postaje i zvanično šef stručnog štaba.

U to vreme, veliki peh i šok za naš klub i sve Zvezdaše. Milanu Vilotiću dijagnostikovana je bolest, koja će ga ne samo udaljiti sa terena, već i naterati na borbu za život. Svi Zvezdaši, ali i cela Srbije je uz Vilotu, na svakom koraku. Usled toga, novajlije u timu postaju i dva štopera, kapiten Jagodine, Danijel Mihajlović, kao i, potpuno neočekivano reprezentativac Gane, Li Adi.

Junak meča protiv Javora

Usledio je meč protiv ekipe Javora. I kao i uvek, velika borba na terenu. Adi i Mihajlović već tada debituju kao tandem centralnih bekova i odlično obavljaju svoj posao. Međutim, napadi Zvezde ne donose pogodak i slavlje. Nebrojano mnogo udaraca ka golu protivnika, više od dvadeset kornera za naš tim, ali na semaforu i dalje stoji 0:0. Miloš Trifunović staje rame uz rame Jevtiću, promašajem nažalost. Umesto prazne mreže, pogađa obe stative i ne uspeva da donese radost navijačima. Ipak, nakon brojnih napada, crveno-beli su nagrađeni pogotkom. U nadoknadi vremena, Kaluđerović postiže svoj novi pogodak i postaje već tada ljubimac navijača, koji mu daju nadimak AK 99.

Nakon toga, zamalo bruka u Kupu. Iako je Kristić izveo najjači tim, mučila se Zvezda u Kraljevu sa domaćom Slogom, ali je Kaluđerović ponovo bio heroj i sa dva pogotka u samoj završnici meča doneo prolazak u narednu rundu takmičenja. Usledilo je još jedno loše izdanje, protiv fenjeraša Čukaričkog, na Banovom brdu, gde je pobednika odlučio pogodak Dejana Milovanovića iz slobodnog udarca. Taj meč obeležio je još jedan peh štopera Crvene zvezde. Danijel Mihajlović povredio se u sedmom minutu, a kasnije se ispostavilo da je povreda jako ozbiljna i da je za njega završena praktično čitava sezona. U sedmom kolu savladan je Metalac sa 2:0. Na tabeli, sve je izgledalo lepo, naročito nakon dva kiksa najvećeg rivala. Zvezda je bila lider, imala prednost od tri boda, ali je bilo jasno da je igra jako loša, ekipa neuigrana. Jedan od najslabijih početaka sezone u poslednje vreme, uprkos vodećoj poziciji na tabeli.

Slavlje igrača nakon nekoliko uzastopnih trijumfa

Osmo kolo donelo je gostovanje ekipi Slobode Sevojno Pointa, u Lučanima. Lako je Zvezda došla do pobede od 3:0 i tako ulila optimizam svojim navijačima pred večiti derbi koji se igrao na Marakani, samo sedam dana kasnije. Trifunović i Kaluđerović bili su u odličnoj formi, Zvezda prva na tabeli, a derbi je mogao doneti i šest bodova prednosti i još veću distancu u odnosu na drugoplasirani tim. U to vreme, desio se i skandal u Đenovi, gde je prekinut meč između Italije i Srbije, a golman komšijskog kluba napadnut, što je dodatno podiglo tenziju pred odigravanje meča između Partizana i Crvene zvezde. Očekivao se najburniji večiti derbi u poslednjih deset godina…

 

(nastaviće se)

 

Повезане вести

Leave a Comment