Moja Crvena Zvezda
АлександарБлогови

Rezime sezone 2010/11. – 2.deo: Šokantan kraj evropske priče

Tim koji je započeo sezonu

Na samom početku meča, u grotlu Marakane, Slovaci su od strane Zvezdaša bili prežaljeni. Jer, nije bilo mnogo mečeva u kojima su Delije tako bodrile svoje ljubimce, kao te večeri, a na našem stadionu padale su i mnogo veće ekipe od Slovana. Naš tim je meč počeo u sastavu: Stamenković, Ninkov, Tošić, Đorđević, Vilotić, Bogdanović, Koroman, Milovanović, Jevtić, Kadu, Perović. Trener Dostanić je izveo veoma ofanzivan sastav, sa dva klasična napadača, želeći da pokuša da već u prvom meču ostvari povoljan rezultat pred revanš.

 

Međutim, nije Zvezda bila onako ofanzivna i lepršava kakvu su njeni navijači želeli da gledaju. Igralo se sporo na početku, uglavnom između dva šesnaesterca, bio je naš tim bezopasan, ali su i Slovaci, srećom, verovatno pod utiskom atmosfere na stadionu bilo prilično rezervisani. Stvorila je ipak Zvezda nekoliko šansi koje nisu iskorišćene, uglavnom usled loših reakcija Aleksandra Jevtića. Nakon jedne takve situacije, potpuno neočekivano, na drugoj strani Bagajoko i Ivana napravili su problem našoj odbrani, momak iz Obale Slonovače je proigrao Slovaka, a ovaj smestio loptu u mrežu. Na tribinama muk na trenutak, a zatim još jača podrška igračima na terenu. Pokušali su naši igrači da se trgnu, ali nije išlo. Nastavio je Jevtić u istom stilu, prvo u 45, a zatim i u 51. minutu promašio je dobre prilike, precizan nije bio ni Kadu. U 62. minutu meča logičan potez Dostanića, indisponirani Jevtić napustio je igru, a umesto njega ušao Miloš Trifunović.

Strelac, Miloš Trifunović

Već pri prvom kontaktu sa loptom, Miloš je sjajno šutirao, njegova bomba završila je u desnom gornjem uglu golmana gostiju. Erupcija oduševljenja na stadionu! Kakav evro-debi našeg napadača! I umesto da nastave sa atacima, naši igrači dozvoljavaju Slovacima da preko Salate ponovo dođu do vođstva. U 68. minutu na semaforu je stajalo 1:2. Ušli su i mladi Vešović i Jeremić, uneli živost, ali nije bilo igrača koji bi ih ispratili. Pokušali su do kraja udarcima iz daljine Milovanović i Tošić, ali nije vredelo. Navijači su u šoku napustili stadion. Prvi put posle 3 godine, Zvezda je pala na Marakani u Evropi. Oni od kojih se najviše očekivalo su podbacili, tim je izgledao jako loše i neuigrano na terenu, ali ono što je bilo najneverovatnije je katastrofalna fizička spremnost naših igrača. Svoje mišljenje o ovoj partiji, navijači sa jednog dela tribina pokazali su porukama Ivanu Adžiću i treneru Ratku Dostaniću. Trebalo je za sedam dana učiniti nemoguće, preporoditi ekipu i napraviti čudo u Bratislavi.

Šok već na startu revanša

Stadion Pasijenki sedam dana kasnije ugostio je naše igrače, ali i veliki broj Delija. I pored katastrofalnog izdanja u Beogradu, svi su verovali da Zvezda može da se trgne. Dostanić je izveo izmenjen sastav, bez možda i najlošijih pojedinaca iz prvog meča, Jevtića, Bogdanovića i Perovića. Nastupili su: Stamenković, Tošić, Vilotić, Đorđević, Ninkov, Isah, Milovanović, Kadu, Koroma, Vešović, Trifunović. Međutim, već u 2.minutu revanša, hladan tuš za Beograđane. Slavoljub Đorđević matirao je sopstvenog golmana i, čini se, zapečatio sudbinu tima koji je predvodio sa kapitenskom trakom oko ruke. Ubrzo, nesvakidašnja situacija, nestanak struje usovio je prekid od gotovo pedeset minuta. Međutim, ništa se nije promenilo. Zvezda je bila hladnokrvna, inferiorna, bez šansi. Dve poluprilike su propustili Koroman i Trifunović, ali to je bilo sve. Na startu drugog dela, kapiten crveno-belih „krunisao” je svoju očajnu partiju koškanjem sa protivnikom, pa su obojica zaradili isključenje.

Pogodak Kadua za nadu u preokret

Nakon toga, bolje se snašla Zvezda, pa je Kadu uspeo da poravna rezultat na 1:1 u 73. minutu. Bilo je dovoljno vremena da se krene svim snagama ka golu domaćih i izbori produžetak, ali opet ništa. Bez želje i snage, naši igrači su jedva izbegli poraz, nakon nekoliko kontri Slovana. Nisu pomogli ni ulasci Subašića, Jevtića i Jeremića. Poslednji evropski trzaj Dostanićevog tima bio je pokušaj u četvrtom minutu nadoknade vremena, ali je završio isto onako kako je završio i naš tim – bezuspešno. Pognutih glava, osramoćeni su naši igrači napustili teren i pozdravili svoje navijače, koji su bili u šoku. Prosečna evropska ekipa bila je nepremostiva prepreka našoj Zvezdi za prolazak u narednu rundu kvalifikacija.

Odlazak Dostanića nakon sramote na startu sezone

Velika sramota Zvezde i jedno od najranijih ispadanja kluba iz Evrope, jasno su pokazali da je stanje u ekipi alarmantno. Dostanić je izgubio posao, dok je i pored velikog pritiska zvezdaške javnosti Ivan Adžić nekako sačuvao svoju poziciju. Bivši igrač Aca Kristić postavljen je na klupu kao privremeno rešenje. Trebalo je pojačati igrački kadar, iako je sezona uveliko počela, uigrati tim, sa novim trenerom. Ovakav početak ništa dobro nije obećavao…

 

(nastaviće se)

 

 

Повезане вести

6 comments

Leave a Comment