Moja Crvena Zvezda
АнализеАрхива

Odakle ti kosa, Savane?

Savanović, nekad i sad

Vest da je Uroš Mirković potpisao ugovor sa Zvezdom „stara“ je nekoliko dana. Bila je objavljena na gotovo svim relevantnim portalima, na kojima su posetioci, kako to već biva u poslednje vreme, komentarisali i o konkretnoj vesti, i o mnogim drugim stvarima.

Međutim, na jednom portalu su me komentari posebno iznenadili. Na sajtu „Monda“, autor teksta o Mirkoviću postavio je sliku iz vremena kada je Mirković igrao za (ispravite me ako grešim) Mašinac, na kojoj je bio u duelu sa tada košarkašem FMP Železnika Duškom Savanovićem.

Savanović je tada (pre svega nekoliko godina), kako je to bilo poznato široj košarkaškoj javnosti, nosio dužu kosu, nešto u stilu Dirka Novickog. Sve je tu bilo savršeno normalno za mene, dok nisam odlučio da pogledam komentare na vest. I imao sam šta da vidim – bezmalo polovina komentara odnosila se na kosu Savanovića, a mnogi su komentarisali da su upravo zbog toga i okrenuli stranicu komentara, jer su znali da će se mnogi iznenaditi. Nije mi bilo jasno čemu to, kada je ovakav imidž popularni Savan imao sve do nedavno.

Međutim, ovde dolazi do izražaja mnogo toga negativnog među našim „navijačima“, ako se uopšte i mogu tako nazvati. Moramo se zapitati, koliko se nas seća igara Savanovića u dresu FMP-a, njegovog dolaska u klub, zasenjivanje tada nadolazećeg talenta Milana Majstorovića i drugih stvari. Rekao bih, samo onaj broj ljubitelja košarke koji zaista i voli i prati ovaj sport. Veliki je broj onih „velikih“ navijača koji prate isključivo velika takmičenja i utakmice reprezentacije, ili isprate jednu vest o svom klubu nedeljno, a potom se busaju u grudi dok se diče svojim navijaštvom pred drugima, komentarišući o stvarima o kojima realno, ne znaju mnogo, niti su upućeni u dešavanja.

Upravo je sada bio takav slučaj, jer su oni koji su komentarisali dužinu kose Savanovića ispratili Svetsko prvenstvo u košarci u Turskoj, na kojem je odlični krilni centar igrao veoma dobro, bio među zapaženijima u našem timu, i na kojem je igrao sa kratkom kosom. Tada je, verovatno, velika većina ovih „velikih“ navijača, prvi put čula i videla da postoji tamo negde „neki“ Duško Savanović, koji, gle čuda, igra sjajno (za pomenute navijače, jedan od najboljih igrača španskog košarkaškog šampionata).

Komentari na vest o porazu Zvezdinih košarkaša u Ukrajini

Zbog ovakvih ljudi, komentarisanje na raznim sportskim portalima postalo je veoma besmisleno, za razliku od pre recimo, desetak godina, kada je na vest na sajtu B92, veče posle jednog „večitog derbija“ bilo svega 42 komentara. Slučajno sam nedavno nabasao na tu vest iz arhive ovog portala, i ono što sam mogao da vidim, jeste daleko veći broj konstruktivnih komentara, i minimalan broj komentara tinejdžera, ili čak učenika osnovnih škola, te neznalica i „velikih“ navijača kojima je jedina svrha komentarisanja bilo puko prepucavanje, naruživanje drugog kluba, njihove igre, finansijske situacije i navijača. Bila su to 42 komentara, zbog kojih ne biste zažalili što ste odvojili malo vremena čitajući ih.

Velika je razlika danas, kada na neke vesti imate i po hiljadu komentara, od kojih je izuzetno mali broj onih koji su zaista konstruktivni i na „mestu“. Zbog sve većeg preplavljivanja interneta od strane onih koji i ne umeju da koriste ispravno računar, gde se svo znanje svodi na dugme za paljenje i dvoklik na ikonicu ze IE ili Firefox, da ne pišem o pravopisu i namerama s kojima su napisali komentar, kvalitetni pisci komentara su gotovo iščezli i preselili se na po koji forum, ili blog. Međutim, ova pošast u liku nedobronamernih komentatora zauzeće pre ili kasnije gotovo svaku stranicu na ovom internetu, pretvarajući bilo kakvu razmenu mišljenja i utisaka u borbu viška hormona začinjenu nepismenošću, neobrazovanošću i neznanjem.

I, kako se boriti protiv toga? Pa, pre svega, ispravnom moderacijom tih komentara, njihovim brisanjem, i blokiranjem (gde je to moguće) korisnika. Sve je to moguće i danas na svim pomenutim sajtovima, međutim, svaki komentar donosi jednu posećenu stranicu više, svaka posećena stranica više znači mogućnost povećanja cene reklama ili mogućnost da korisnik klikne na neki od banera i donese profit vlasnicima sajta, a to je danas, čast retkim izuzecima, jedino najvažnije. Dok god je to tako, a biće još dugo vremena, imate mogućnost ili da zaobiđete stranice sa komentarima i poštedite sebe, ili da pronađete portal gde novac nije sve, kakvih je, na žalost, sve manje i manje.

Повезане вести

2 comments

Leave a Comment