Moja Crvena Zvezda
ВатерполоЕвропска такмичења

Најава: Про Реко – Црвена звезда

prczv

Ватерполо је једини спорт на свету у којем се финале најјачег такмичења игра у квалификацијама, а играју га шампиони Европе. Само што уместо ватерпола, играју руски рулет, у коме губитник губи све. ЛЕН се свети Про Реку, а Црвена звезда је колатерална штета.

Про Реко

Сувишно је представљати екипу као што је Про Реко, али у најкраћим цртама један од најбољих ватерполо клубова у историји изгледа овако. Про Реко је основан 1913. године као Рари Нантес Енотриа, од 1935. се такмичи су италијанској ватерполо Серији А. Реко је мало место, провинција Ђенове, у регији Лигурија. Један од најтрофејнијих клубова свих времена, власник рекорда од 7 титула првака Европе, заједно са Младости из Загреба и Партизаном. 45 освојених трофеја које, осим 7 титула првака Европе (1964, 1983, 2003, 2007, 2008, 2010 и 2012), чине 26 титула првака Италије, 7 националних Купова, 4 Суперкупа Европе и једна Јадранска лига, у једином учешћу. Ризница трофеја којој завиде и фудбалски клубови. Успон Про Река у европским оквирима уско је повезан са најбољим играчима са ових простора, пре свега Србије. Осим Александра Шапића, сваки битни и велики играч је био члан Про Река, почев од Дејана Савића, Данила Икодиновића, Владе Вујасиновића, Андрије Прлаиновића, Душка Пијетловића, Филипа Филиповића, Вање Удовичића, Слободана Никића… у више наврата су имали два тима најбољих ватерполо играча на свету. У клуб се вратио главни финансијер и власник Габриеле Волпи, због чијег одсуства и свађе са италијанском ватерполо федерацијом, као и ЛЕН-ом прошле године Про Реко није учествовао у Лиги шампиона, али је у Италији освојио дуплу круну. Волпи, осим Про Река, финансира и италијански клуб који се такмичи у Серији Б – Специју, као и ријечке клубове, ватерполо клуб Приморје и фудбалски клуб Ријека. Дрим Тим који је предводио најбољи ватерполиста света Андрија Прлаиновић се поделио на две стране, Црвену звезду и Раднички, док је Ивовић појачао Југ. Овог лета, повратком Волпија поново су направили сјајан тим. У клуб су стигли повратник АлександарИвовић и МароЈоковић из Југа, Млађан Јановић из Савоне и још један повратник, репрезентативац Италије, сјајни АлексЂорђети из Дебрецина. Када на додамо постојећи када на челу са сјајним голманом Темпестијем, Фелугом, Мадарашом, Фјорентинијем, Ђитом, Аикардијем и другима, јасно је какав тим има Про Реко. На клупи је Рикардо Темпестини. Помињали су се доласци Прлаиновића и Пијетловића, чак и Филиповића и Злоковића, што је наш капитен и потврдио, али до тога није дошло. Ипак, Андрија Прлаиновић се вратио на место успеха, али као капитен Црвене звезде, шампиона Европе.

Експедиција Црвене звезде је преко Милана отпутовала у Ђенову, а на програму ће вечерас имати тренинг. Оно што је најбитније Дејан Савић на располагању има цео тим, сви су здрави и спремни. У Ђенову су отпутовали сви који су играли у другој рунди квалификација на Ташмајдану. Према сазнањима МЦЗ, Црвена звезда ће имати подршку око 50 навијача на утакмици са Про Реком.

Борба титана ће се играти на базену „Пунта Санта Ана“. Феноменални објекат, тик уз обалу, капацитета око 600 места. У плану је да се реконструише, па ће Про Реко добити заиста фантастичан дом. Оно што Црвена звезда нема.

Про Реко је у великом дербију италијанског ватерпола савладао Посилипо 11:8 и после три кола, заједно са Наполијем и Брешом, има максималан учинак. У трећој четвртини је Про Реко сломио великог ривала и дошао до треће победе. Црвена звезда је на отварању шампионата у Нишу, савладала Наис са 15:3, а после дуела са Реком игра меч другог кола против Дунава. Као домаћин групе Б другог кола квалификација Црвена звезда је завршила на првом месту са максималним учинком, испред Синтеза из Казања, Спартака из Волгограда и холандског Шурмана. Про реко је, такође, био домаћин своје групе, али је завршио на другом емсту. Раднички је направио изненађење и савладао Про Реко 12:10, а Ђеновљани су били успешнији од Будве и Младости из Загреба. Онда је у жребу ЛЕН умешао прсте и заказао највећи ватерполо спектакл на свету. Про Реко се за дуел са Црвеном звездом припремао заједно са „компањонима“ Приморјем.

РТВ Б92 је био заинтересован да откупи права преноса, али до тога није дошло, па ћемо бити ускраћени за директан пренос из Италије. Још један пораз ватерпола у низу, а пре свега српског ватерпола који има и шампиона Европе и освајача Еврокупа, једну од најјачих лига и најбоље ватерполисте света. Коме је у интересу да се највећи ватерполо дуел године и дуел два најјача тима, два последња шампиона Европе пред пуним трибинама не гледа у Србију ником није јасно. Оно што је још интересантно је да Про Реко већ има распоред директних телевизијских преноса за новембар месец на националној телевизији, а Црвена звезда у новембру има паклен распоред и најмање четири врхунска дуела. Ссим реванша са Про Реком на Ташмајдану, и „Вечитог дербија“ – један од три у новембру, у три спорта, остаје нам да се надамо да ће првенствени дуел у Крагујевцу, као и меч истих екипа у Суперкупу Европе бити на малим екранима.

Осим намештања овог дулеа још једна срамота ЛЕН-а је да Андрија прлаиновић није међу пет кандидата за најбољег ватерполисту године! То ћемо схватити само ако мисле да Андрија Прлаиновић нема конкуренцију.

Одмах после жреба на заничном сајту Про Река реакција на дуел против европског шампиона била је следећа – „ У питању је чувени клуб од којег сви страхују. Црвена звезда! Чувена Црвена звезда из Београда. Пакао.“. Дејан Савић је рекао да је и Југ био фаворит и да је Црвена звезда шампион Европе, а не Про Реко. Ми кажемо да понос града ви сте нашега. И ми се питамо. Храбро!

Субота, 26.октобар

Про Реко – Црвена звезда

20 часова, Пунта Санта Ана

Реко, Ђенова

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

3 comments

Ultras окт 25, 2013 at 23:54

Hoće biti prenosa i gde?

Reply
Realan Zvezdas окт 26, 2013 at 10:50

Nigde nema prenosa,nema kamera

Reply
RUK окт 25, 2013 at 23:24

Само храбро и покажите да сте мајстори!

Reply

Leave a Comment