Moja Crvena Zvezda
Најновије

Нелсон: „Знам доста играча Макабија“

nelsonКошаркаши Црвене звезде Телеком у понедељак увече, летом преко Истанбула отпутовали су на мегдан Макабију у другом колу Д групе Евролиге. Занимљиво је да ће ово бити девети званични меч црвено-белих и вишеструког првака Изреала, а Макаби је успешнији пошто је забележио пет победа.

Први дуел Звезде и екипе из Тел Авива одигран је у сезони 1972/1973 и то у тадашњем Купу победника Купова. У првом мечу у четвртфиналној групи Макаби је славио резултатом 113:102, док је у реваншу Звезда била боља 103:88. До наредног окршаја чекало се све до сезоне 1998/1999 и дуела у Евролиги. Звезда је поражена оба пута. У Београду је било 67:70, а у Тел Авиву 78:59.

Последња четири меча одиграна су у склупу АБА лиге. У сезони 2002/2003 Звезда је прво тријумфовала као гост 100:92, а други меч, због убиства премијера Зорана Ђинђића никад није одигран па је регистрован службеним резултатом 20:0 у корист црвено-белих.

У последње две утакмице у сезони 2011/2012 Макаби је славио резултатом 83:76 и 101:66. Овим утакмицама треба додати и два пријатељска меча. У финалу турнира у Лондону 1998. Звезда је славила 71:70, док је 2004. у хуманитарном мечу за помоћ Бобану Јанковићу победио Макаби 102:87.

После пораза од Локомотиве Кубан у гротлу Комбанк арене изабраници тренера Дејана Радоњића успели су брзо да се опораве и савладају Олимпију у Љубљани. Црвено-бели су забележили веома важан тријумф на гостовању, а плејмејкер црвено-белих Демаркус Нелсон се прво осврнуо на тај меч:

– Имали смо доста играча који су били болесни, имали су проблема са грипом. Утакмица са Локомотивом узела нам је доста енергије, затим нам је уследило и напорно путовање тако да морам да признам да смо пред меч са Олимпијом имали прилично тешких 48 сати. И ја сам имао неки вирус тако да ме је то доста пореметило, али сада је све ок. Последња два дана сам имао времена да вратим свежину која ми је пореко потребна, а сада су и остали играчи потпуно спремни што је најважније. Тренер нам је дао довољно времена да се одморимо и регенеришемо – почео је причу Нелсон:

Пред дуел са екипом из Тел Авива Нелсон каже:

– Утакмица са Макабијем је веома важна. Били смо веома близу победе у дуелу са Локомотивом, јако смо желели да тријумфујемо, али поклекли смо у финишу. Са друге стране и Макаби је изгубио први меч Д групе Евролиге, тако да су оба тима у истој позицији с тим што је Макаби у предности јер игра на свом терену. Атмосфера у њиховој дворани у Тел Авива је позната широм Европе. Имају велику подршку навијача који су веома бучни и страствено бодре свој тим. Ипак, то ће бити слично окружењу у ком ми имамо прилику да играмо јер су и наши навијачи веома ватрени – кратко је застао Нелсон и потом додао:

– Сваки играч воли да игра у таквој атмосфери, то повећава ривалитет на терену, жељу за доказивањем. То је у неку руку и изазов за сваког играча да се томе одупре. Најбољи начин за то је да будеш концетрисан на игру, савете тренера и максимално борбен, јер на тај начин заслужујеш поштовање противника, али и противничких навијача. То је оно чему су ме учили док сам још био на колеџу и са чиме сам пуно пута у својој каријери имао прилике да се сусретнем.

Нелсон веома респектује тим Макабија, свестан је њиховог квалитета, богате историје и традиције, али наглашава да нема предаје:

– Мислим да имамо шансе. Не могу да гарантујем да ћемо победити, било би лудо изјавити тако нешто ако се зна шта Макаби као клуб предстваља у европским оквирима. Али, ово је кошарка и зато морамо да изађемо на терен и одиграмо најбоље што можемо. Е, у том случају можда имамо шансе. Екипа која буде боље контролисала дешавања на терену и која боље искористи своје предности биће ближа победи, али нема сумње да ће бити велика борба.

Нелсон је потом детаљније анализирао противника:

– Знам доста играча, неке од њих и лично, а многе од њих сам упознао кроз утакмице које сам имао прилике да гледам. Велики момак у рекету кога зову Бејби Шек, већ неколико сезона уназад игра на највишем могућем нивоу. Тајриша Рајса знам са колеџа, играо сам против њега пре четири-пет година. Познати су ми његови квалитети и знам начин на који игра. Рикија Хикмана сам гледао и прошле године у дресу Макабија. Сви ови момци имају изванредну подршку осталих саиграча и нема сумње да се ради о веома јаком и квалитетном противнику, али мислим да неће бити превише тајни и непознаница – закључио је Нелсон.

Црвено-бели ће у среду одрадити два тренинга, а на дан утакмице, у четвртак, имаће још један шутерски тренинг. Почетак меча заказан је за четвртак у 20 сати и 5 минута, а директан ТВ пренос је обезбеђен на Спорт клубу.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

2 comments

realan zvezdas окт 23, 2013 at 15:03

Samo hrabro momci, moramo da ih spustimo na mali broj poena, da okrenemo stvari na nasu korist i da njima stvorimo pritisak pred domacom publikom. Bobi ce voditi mali rat sa BSekom sto spoljna linija mora maksimalno da iskoristi i da sut za 3 bude iznad proseka. Pazite se provokacija, posebno Geja Pninija koji je poznat kao prgav i prljav igrac. Srecno momci i dajte sve od sebe da napravite iznenadjenje!!!

Reply
figo окт 23, 2013 at 14:11

Samo napred Nelsone!Sramo za one koji su ga pljuvali posle odigranog meca protiv Olimpije.Ocigledno se zaboravljaju neke stvari

Reply

Leave a Comment