Moja Crvena Zvezda
Фудбал

На данашњи дан: Рођен Драгиша Бинић

На данашњи дан 20. октобра 1961. године у Голубовцу, рођен је легендарни фудбалер Црвене звезде Драгиша Бинић. Био је члан најбоље генерације у историји црвено-белих, која је 1991. године постала шампион Европе. У најдражем дресу одиграо је 80 званичних мечева и постигао 35 голова.2805198804

Популарни  Бина у Звезду је стигао 1987. године из нишког Радничког. Већ у првој сезони окитио се шампионском титулом у пролеће 1988. године, постигавши 13 голова на 27 мечева у првенству (други стрелац тима иза Драгана Стојковића Пиксија, који је постигао 15 погодака). По завршетку те сезоне прешао је у француски Брест.

У редовима Црвене звезде поново се обрео 1990. године и тако постао тек други играч, после Драгана Џајића, који се у клуб вратио из иностранства. У историјској сезони 1990/91 покорио је са црвено-белима фудбалску Европу, освојивши Куп европских шампиона и титулу првака Југославије. И те сезоне је имао сјајан учинак. Постигао је 14 голова у првенству на 27 утакмица и још једном био други најефикаснији играч тима, иза Златне копачке Европе Дарка Панчева, који је постигао 34 лигашка поготка. Укупно је у тој сезони био стрелац 20 пута на 42 такмичарска меча.

Одиграо је свих девет утакмица у походу на кров Европе и постигао по гол у мечевима против Грасхоперса (1:1) и Динама из Дрездена (3:0). Посебно је упечатљив био сјајан продор против Бајерна у Минхену, када је асистирао Панчеву код првог гола. Успешно је реализовао други пенал у финалу против Олимпика из Марсеља у Барију. Памте се и његови голови против загребачког Динама и најбржи гол у историји вечитих дербија против Партизана.

Познат као врхунски атлета, поготке је прослављао салтом, а био је и један од најбржих фудбалера на свету. Трчао је 100 метара за 10,5 секунди. Каријеру је почео у Првој петолетки из Трстеника. За крушевачки Напредак је наступао од 1980. до 1983. године, а за Раднички из Ниша од 1983.  до 1987. После првог одласка из Звезде играо је за француски Брест, где је у шампионату 1988/89 постигао 18 голова на 29 мечева. Након тога обрео се у шпанском фудбалу, где је одиграо сезону 1989/90 за Леванте. По одласку из Звезде 1991. године играо је за Славију из Прага до 1993.године. У биографији има и сезону 1993/94 у Апоелу из Никозије. Каријеру је завршио у Јапану, наступима за Нагоју 1994. и Тосу 1995. године.

Једини трофеј, који није освојио са Звездом  у сезони 1990/91, био је Куп Југославије у мечу са сплитским Хајдуком. Тада је Бинић ударио тренера Сплићана, који је изнео низ погрдних речи на рачун играча Црвене звезде. Због казне након те утакмице пропао му је трансфер у италијанску Фођу. Одиграо је и три утакмице за репрезентацију Југославије и постигао један гол.

После освајања титуле шампиона Европе у Барију, носио је са собом ушати пехар по разним местима у Србији, била то разна славља, свадбе и друге сличне свечаности. Занимљив је и детаљ који није везан за фудбал. На Бинића је 2004. године покушан атентат, али је наш Бина показао да није само брз на фудбалском терену, већ и на обарачу. Вешто је избегао три метка атентатора, извадио свој пиштољ и ранио нападача у пределу стомака.

Драгишин син Владан, био је до прошле године фудбалер Црвене звезде, али је наступао само у пријатељским мечевима. После играчке каријере Драгиша Бинић је радио као спортски директор у фудбалском клубу Обилић  и као председник у крушевачком Напретку, али ће заувек бити упамћен као сјајан фудбалер Црвене звезде и по многима један од кључних играча у походу на титулу шампиона Европе 1991. године.

Повезане вести

4 comments

Turbina :D окт 20, 2013 at 16:59

Čuo sam par anegdota na njegov račun… Kad su ga pitali kako je došao u Zvezdu, rekao je “ Sa Piksetovu mečku“, a kada je zvao kevu rekao je „Mama ovde tvoj sin, Dragiša Binić“

Reply
Žile окт 20, 2013 at 15:50

Bina turbina…sve najbolje majstore!
Seća li se neko zašto je prvi put tako brzo otišao iz Zvezde,da li je bio neki sukob sa upravom ili njegova želja da ide?

Reply
Teks Viler окт 20, 2013 at 14:26

Prvi igrac koji se,posle Dzajica,vratio u Zvezdu iz inostranstva,sto je tada bilo gotovo nezamislivo.Iako navijac Partizana,pruzao je sjajne igre u oba mandata u Zvezdi.Najpre u tandemu sa Cvetkovicem,najbrzi tandem u istoriji YU fudbala,s tim sto je Bora bio i sjajan tehnicar.U drugom mandatu Bina je bio motivator koji je sprintevima umarao odbrane protivnika koje bi posle dotukli Pancev i Dejo.Piksi i Robi su mu davali lopte u prostor tako da je bio prilicno snabdeven pasovima.Davim ja,zar ne?

Reply
Kastro окт 20, 2013 at 12:16

Srecan rodjendan…

Reply

Leave a Comment