Moja Crvena Zvezda
БлоговиСтефана

Stop internet-navijačima

Kako Robert Prosinečki pomene nekog novog igrača na kog je „bacio“ oko, tako se pojave stranice na Fejsbuku „… dobrodošao u Zvezdu!“ Kako počne neka utakmica, tako krenu „onlajn“ prenosi u vidu statusa, linkova i sličnog. Kako se približi derbi, tako krenu čet prepucavanja između navijača Zvezde i navijača „večitog rivala“.

Najveća Zvezdaška stranica na Fejsu ima oko 400.000 fanova – kada bi svi ti ljudi, umesto da „lajkuju“, došli na stadion da pevaju, tresla bi se Srbija.

Da ne bi bilo zabune, ovim tekstom nikako ne želim da prozovem ljude koji ne žive u Beogradu pa nisu u mogućnosti da prisustvuju svakoj utakmici. Svaka čast svima onima koji dolaze kad god mogu, za Zvezdu izdvajaju i novac i vreme, takvim se ljudima divim, a oni koji ne mogu to sebi da priušte mogu samo da kažem da ih razumem jer sam svesna u kakvoj državi i u kakvom vremenu živimo, teško je nekad i meni koja živim na pola sata od Marakane da skrpim i tih 200 dinara za kartu. Dakle, ovaj tekst NIJE namenjen ljudima koji ne mogu, a žele redovno da bodre Zvezdu, niti ja mislim da u ime kluba ili navijačke grupe pozivam ljude da dođu na stadion, već samo iskazujem negodovanje povodom sve više Fejsbuk stranica kao dobrodošlica fudbalerima za koje se još ne zna da li će doći ili ne i opšte pomame za istim. Samo želim da kažem da mi se ne dopada to što se mnogi Beograđani deklarišu po ovoj socijalnoj mreži kao velike Delije, stavljajući statuse, nadimke i slično, a na utakmicama ih nema. Ja prva neprestano kritikujem svog mlađeg brata, kome je bitno da u imenu napiše Delije Sever, a kad ga pitam da li hoće da ga vodim na utakmicu, kaže da ga mrzi da ide. Pokušavam da mu usadim duh pravog Zvezdaša, nadam se da će shvatiti vremenom, mada se to gradi od malih nogu. Povodom toga, razumem da nekoga roditelji neće da puste, ali ono: „Može uzajamna reklama?“, „Možeš da mi lajkuješ ovo?“, „Širi dalje!“ je počelo da prevršava svaku meru. Opet, molim ljude da me ne shvate pogrešno. Ne postoji bolja i gora tribina – naš stadion ima kapacitet od 55 000 mesta, i sva ta mesta su jednaka. Nije manje vredan onaj koji ide na Zapad ili Istok. Ne postoje oni koji manje ili više vole Zvezdu – ako je voliš, voliš je i tu je kraj, samo postoje oni koju tu ljubav iskazuju na pogrešan način. Činjenica je da Fejsbuk olakšava komunikaciju, smanjuje telefonski račun, štedi nas beskonačnog prebacivanja slika preko fleševa i slično, ali je i činjenica da je leglo internet-navijača koji su Marakanu videli na slici, i to dok su pravili FB glasanje – Marakana više nego „pašnjak“.

Kako deci objasniti da neće pokazati ljubav prema Zvezdi beskonačnim pravljenjem Fejsbuk stranica i moljenjem drugih da se iste lajkuju, reklamiraju..? Da im ne vredi to što im u imenu piše Delije Sever, ako nisu redovno na Severu ili na drugim tribinama? Da ne treba da navijaju sa interneta nego sa tribine?

Da igračima ne znači njihov status „Napred, Zvezdo, samo napred Zvezdo!“, nego njihov glas na stadionu?

Napomena: Tekst NIJE upućen onima koji nisu u prilici da svaki put budu na stadionu, obzirom da nas je takvih zaista mnogo, u koje spadam i ja sam. Tekst je upućen onima koji IMAJU priliku da odu, pa opet ostanu kod kuće sprečeni „važnijim“ stvarima, što ih kasnije ne sprečava da se diče Zvezdom i Zvezdaštvom. Tekst je apel na sve one koji su u prilici da dođu, da ne pokazuju ljubav prema klubu isključivo otvaranjem grupa i postavljanjem statusa na socijalnim mrežama, nego dolaskom na stadion. Dragan

Повезане вести

118 comments

Leave a Comment