Moja Crvena Zvezda
Млађе категоријеФудбал

Najbolja omladinska škola u Srbiji – ponovo Zvezdina!

Omladinci slave titulu

Posle nekoliko godina „tavorenja“, kada su se u klubu smenjivali treneri, igrači, predsednici, sporski direktori.. i rezultatskih i finansijskih kriza i neuspeha, kada gotovo niko nije mario za dečake u crveno-belom koji su decenijama iza nas bili temelj uspeha Crvene zvezde, Omladinska škola našeg kluba ponovo je prva u Srbiji.

„Mondo“ je objavio sjajan članak u kojem su prikazani rezultati naših mlađih selekcija u svim ligama, a rezultat je za ponos – tri titule, četiri na dohvat ruke, i dva druga mesta. Uz sve to, jedno od ta dva druga mesta moglo je biti i prvo, ali su greškom trenera – koji je napustio klub – izgubljene dve utakmice i titula.

Na sve to treba dodati da su omladinci nakoh punih osam sušnih sezona osvojili titulu, i zo bez velikog broja mladića koji su tokom sezone igrali za Sopot ili prvi tim.

Evo kompletnog stanja:

– 1993. godište (omladinci) – titula, trener Goran Milojević;
– 1994. godište (kadeti) – titula, trener Milan Lešnjak;
– 1995. godište (mlađi kadeti) – prvo mesto, dve pobede do kraja garantuju titulu, trener Cvijetin Blagojević;
– 1996. godište (pioniri) – drugo mesto, trener Milan Jovin;
– 1997. godište (pioniri) – prvo mesto, šest bodova prednosti i utakmica manje pet kola pre kraja, trener Bratislav Živković;
– 1998. godište (pioniri) – prvo mesto, bod prednosti nad Partizanom i utakmica manje, uz derbi na terenu Partizana, trener Konstantin Đurić;
– 1999. godište (pioniri) – titula obezbeđena četiri kola pre kraja, trener Konstantin Đurić, pomoćnik Marko Đurić;
– 2000. godište (petlići) – drugo mesto, jesenas trener Marko Paljić nije vodio ekipu na dve utakmice, koje su izgubljene rezultatom 3:0, pa zbog toga nije u klubu više, saopšteno nam je iz Crvene zvezde. Sada ekipu vodi Ivica Momčilović;
– 2001. godište (petlići) – prvo mesto, dva kola pre kraja, trener Tomislav Milićević;

Nema nikakve sumnje da su ulaganja rukovodstva – uz pomoć Gasproma – uradila plodom, a da je postavljanje Ratka Dostanića, ma šta mnogi mislili o njemu kao treneru, bio pravi potez. Postoje neke indicije da će omladinski kadar biti značajno pojačan tokom leta, već se vode pregovori sa pojedinim fudbalerima koji bi trebali da stignu u našu Omladinsku školu, i tako nastave seriju uspeha.

Kako stoji dalje u tekstu, sledeći potezi biće vezani za unapređenje infstrastrukture, ne bi li se omogućili još kvalitetniji uslovi za trening (tereni dobijaju reflektore, „balon“ preko celog terena za zimski period, izgradnja internata..), a kada je reč o igračima, najtalentovanijima će biti ponuđeni stipendijski ili profesionalni ugovori, kao što je urađeno sa mnogima u protekle dve sezone. Veoma je važno što ovim potezima nećemo više živeti u strahu  od pitanja – ko od naših talenata će sledeći otići iz Ljutice Bogdana.

Pored Stojkovića i Čaušića, Robert Prosinečki će, kako smo to i mi najavljivali tokom proleća, pripremama priključiti barem četvoricu igrača iz Sopota. Naravno da su favoriti Spajić, Krneta, Kovačević, braća Srnić.. a obzirom na veliki broj talentovanih igrača, ne bi čudilo da brojka bude i veća od one o kojoj se priča.

Treba svakako dodati i uspehe koje su ostvarila naša deca na raznim turnirima širom Evrope, a poslednji je delo pionira na čelu sa Bratislavom Živkovićem.

Na kraju, vraćam se na početak. Jedno je sada jasno – Crvena zvezda je ponovo tamo gde je trebala da bude svo vreme – apsolutni vladar mlađih kategorija srpskog fudbala, pa i šire. Ostaje nam sada da narednih sezona „uberemo“ plodove rada ove škole, i uživamo gledajući Zvezdinu decu kako nose crveno-beli dres onako kako i dolikuje, te vrate trofeje i evropska takmičenja tamo gde im je mesto – na našu Marakanu.

Повезане вести

13 comments

Comments are closed.