Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

АБА лига: Никад више неизвесности

Прошла сезона у АБА лиги била је веома успешна за Црвену звезду Телеком. Осим што су црвено-бели изједначили најбољи пласман од када учествују у Јадранској лиги (2. место), први пут су изборили учешће у финалу АБА лиге што им је омогућилао да после 14 година поново заиграју у Евролиги. Пред почетак нове сезоне улог је исти, јер сваки тим који жели место у најелитнијем европском такмичењу потребно је да се нађе у финалу Јадранске лиге. Наравученије,и ове сезоне све стаје у једну утакмицу и то полуфинални сусрет Фајнал фора АБА лиге.

Један од главних кандидата за највиши пласман биће “вечити ривал“, Партизан. Црно-бели бране титулу шампиона, а при том су задржали костур прошлогодишњег тима. Уз њих, никако не би требало заборавити ни хрватске тимове који сигурно желе да спрече поновно учешће два српска тима у Евролиги. Најозбиљнији тимови из Хрватске су свакако Цибона и Цедевита који су своје амбиције најбоље показали ангажовањем двојице прекаљених тренера, Јасмина Репеше и Невена Спахије. Задар не изгледа много јачи него протекле сезоне и њихова реалност је доњи део табеле. Ипак, јак домаћи терен ће сигурно помоћи да Задрани скину скалп неком фавориту.

IMG_4800Словенци улазе у сезону, чини се, нешто ослабљенији. Бар тако делује на папиру, али то никог не би смело да завара. Олимпија је остала без најбољег играча, Јаке Блажича, који је управо обукао дрес Црвене звезде Телеком. Његов одлазак, као и одлазак других носиоца игре, Змајчеки су покушали да надокнаде ангажовањем Американаца, а остаје да се види колико они могу да допринесу резултатима. Крка је вратила српског стручњака, Александра Џикића, који сигурно зна како се са Словенцима постижу успеси. Наиме, у његовом прошлом мандату Крка је освојила две титуле шампиона Словеније, освојила Еврочелнџ и пласирала се на Фајнал фор АБА лиге.

Игокеа је променила готово цео тим па је највеће прошлогодишње изненађење Јадрана велика непознаница. Из прошлогодишњег састава остали су само Дозет, Штембергер и Јоровић. На клупи се после доста драме ипак задржао тренер Бајић, па уз неколико искусних појачања које је тим из Лакташа довео поново може да се очекује висок пласман од популарних Игоса. Са друге стране, Широки ће и ове године ићи на карту дворане Пецара и ту гледати да уграби сваки преко потребан бод за опстанак. Звездин први ривал у новој сезони је задржао Американца Џонса, њему придодао сународника Колса, али поред њих тим чине претежно млади Хрвати и један Босанац па је тешко за очекивати да могу у горњи део табеле.

Поред Црвене звезде Телеком и већ поменутог Партизана, захваљујући сјајним резултатима српских екипа протекле сезоне, Србија ће имати још два представника. То су Раднички из Крагујевца и Мега Визура. Крагујевчане ће и ове сезоне водити Мирослав Николић који је ове године направио веома компактну екипу за високе домете. Мега Визура је одабрала Смедерево као град домаћина, али и поред историјског пласмана у АБА лигу, њихов концепт се неће променити. И даље ће у главној улози бити млади играчи који ће велику помоћ имати у прекаљеном центру Ратку Варди.

У лиги се налазе још два тима која су дебитовала претходне године и била право освежење, МЗТ из Скопља и мађарски Солнок. МЗТ је задржао основицу екипе, али најбитнија промена догодила се на клупи где је место заузео бивши тренер Црвене звезде Влада Вукоичић. Већ сасвим солидном играчком кадру придружила се неколицина добрих играча, па је извесно да никоме против МЗТ-а неће бити лако, посебно у Скопљу.

Солнок није тим који по квалитету може да претендује на највиши пласман. Тим чине два Американца и четворица Срба, док су сви остали домаћи играчи. Вероватно ће се и ове године све вртети око Мартона Бадера, али и двојице Американаца. Међутим, Солнок нико не би смео да потцени, посебно на њиховом терену, јер је Мађарски тим прошле сезоне успео да узме скалп неколицини фаворита.

Нова узбудљива сезона у АБА лиги креће у петак дуелом између МЗТ-а и Олимпије у Скопљу. Црвена звезда Телеком своју прву утакмицу игра у суботу (17 часова) и то на увек неугодном гостовању Широком.

КК Црвена звезда

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

16 comments

jovan окт 2, 2013 at 16:49

Jel zna neko nesto vise o sezonskim kartama za kosarku?

Reply
aca nis окт 2, 2013 at 15:58

Zna li neko ko prenosi aba ligu ove sezone?

Reply
Nemanja окт 2, 2013 at 17:18

arenasport

Reply
Grunf окт 2, 2013 at 14:08

Читам у Новостима интервју са Шилбом и у одговору на једно питање каже: „…почев од капитена Симоновића…“. Откуд Симоновић капитен? Да ли сам то ја нешто пропустио,или ови новинари лупетају по обичају?

Reply
MilanCZV окт 2, 2013 at 16:23

Simonovic je bio kapiten dok je Katic bio na EP, sada kad se Rasko vratio, uzece traku od zamenika kapitena Simonovica.

Reply
Delije Niksic окт 2, 2013 at 13:41

Zašto nisi pomenuo budućnost imaju odlicnu ekipu.zadrzali su nosioce igre iz prošle sezone plus su doveli nekoliko odlicnih pojacanja capin, koleman,akindele.imaju neiskusnog trenera ali stice do fajnal fora.Nasa Zvezda ipak ima najjači tim ove sezone i glavni je favorit za osvajanje.cibona je dobra ove sezone i mislim da ce i oni na fajnal for.glodari su za nijansu slabiji u odnosu na predhodnu sezone možda dodju do pozicije cetiri,tu bih jos spomenuo radnicki muta je doveo pojacanja po svom ukusu.radnicki ce opet zavisiti od suta za tri poena.od ostalih ekipa mislim da niko ne može na fajnal for,možda igokea ali oni su promijenili dosta igraca

Reply
Zvezdas S окт 2, 2013 at 16:16

Druze Partizan je bar 50% jaci u odnosu na proslu sezonu.Iskusniji su za jednu sezonu,sazreli su kao tim,ostali su bez Lucica, doveli su amera,i jos par perspektivnih igraca.Daj boze da gresim ali bice sa njima tesko.Njih netreba nimalo potcenjivati,krmak zna da spremi ekipu.

Reply
Dejan CZ окт 2, 2013 at 22:17

Partizan je jaci u odnosu na proslu sezonu. Ostali su bez Lucica i Gordica, a doveli su nekolicinu pojacanja i mladi igraci su mnogo napredovali, bice tesko sa njima, ali nadam se najboljem.

Reply
Darn окт 4, 2013 at 02:35

Ne treba se zavaravati bajkama – groblje je jače nego prošle sezone i to je, bez ikakve sumnje, glavni rival za ABA trofej.

Reply
Mile окт 2, 2013 at 13:28

Solnok i Buducnost ce predstavljati neku novu“Igokeu“ ove sezone.Nemojte se iznenaditi ako budu bili pri vrhu.Ali prvi favorit Crvena Zvezda

Reply
Mile окт 2, 2013 at 13:33

Samo da kazem da je Solnok doveo Petara Loranta,Krisa Olivera i Wille Warrena.Uz Badera i njihove sutere pogotovo ce praviti problema na njihovom terenu.Tako da se ne slazem da ce biti losi kao prosle sezone

Reply
Delija окт 2, 2013 at 13:16

Obezvredili su 26 utakmica u ligaskom delu!sad kad bolje pogledam nama je najvaznije polufinale i to je utakmica sezone…Ostalo mozemo opusteno da igramo dovoljno za f4…glupa aba pravila…Od tih 26 tekmi samo sa grobarima ce mi biti zao ako izgubimo,ovo ostalo je manje vise nebitno….

Reply
figo окт 2, 2013 at 14:03

Cini mi se da ce biti plej of,mislim mora tako da bude.Inace sve ostalo ce biti glupo

Reply
atza87 окт 2, 2013 at 14:48

Treba doci do te utakmice, nemojte da mislite da cemo se prosetati do finala.. Tako ste razmisljali i prosle sezone pa smo na kraju strepeli i za ucesce u EL..

Reply
Spartanac окт 3, 2013 at 15:14

Druze,dok ne osvojimo ABA ligu i domaci sampionat….dok u Evroligi ne budemo redovno bili Top 16 nema mi nigde da se “setamo“…..

Reply
Darn окт 4, 2013 at 02:37

Nimalo nije nebitno – niko se ovde neće „prošetati“ ni u prva četiri, a kamoli do titule. Svaka utakmica mora da se igra 100%, jer od svake nam zavisi EL naredne sezone.

Reply

Leave a Comment