Moja Crvena Zvezda
Млађе категоријеФудбал

Гробари омладинске школе – Васиљевић и кумови

dragan_mladenovic_zvezdaЦрвена звезда већ дуго времена није избацила играча из омладинске школе који одскаче квалитетом, даје назнаке да је нови Станковић, Видић, Баста.. Тренутно се у првом тиму налази неколико играча који су поникли у Звезди, од којих неки добијају шансу, али је не користе на прави начин (Лазић), или имају мизерну минутажу (Савићевић и Михајловић). Поред тих играча постоји још доста момака од 17-18-19 година који пропадају јер им клуб није нашао адекватан клуб у којем ће се калити и скупљати искуство.

Дичили смо се резултатима омладинске школе, а једна од најталентованијих генерација, момака рођених 1995. године, је распуштена и они сада играју за Брагу, Бари, Домжале, Штутгарт, Базел.. О разлозима одласка ових момака за Спортал. рс је причао отац Михајла Милутиновића, момка који је недавно потписао за Брагу, Мики Милутиновић и Драган Младеновић, бивши фудбалер и тренер млађих категорија, а њихов интервју преносимо у цијелости.

После завршених припрема у Лепенском Виру, где су клинци имали добре резултате и показали да су спремни за рад и дисциплину, по доласку у Београд сачекало их је ново руководство у омладинској школи, нови директор и нови тренери. Јован Станковић, који је врло успешно водио ту генерацију после Ивице Момчиловића, није могао да се пријави код нас у Савез да полаже за професионалну лиценцу, а пошто је бивши играч Мајорке, пријавио се да оде у Шпанију на месец дана да би положио за профи лиценцу која му је била неопходна за даљи рад. Међутим, очигледно није наишао на разумевање колега и руководиоца, али не бих да улазим у то. Омладинцима је додељен, према мом мишљењу, човек без резултата, који има профи лиценцу, Величко Каплановић. Да ли је лиценца мерило за квалитет? На првом месту су резултати, они су једино битни и једино су мерило рада. Каплановић је преузео ту чувену генерацију, која се неће скоро створити. Рад претходника и његов нерад – ту може да се стави једнакост, што се одразило и на резултате и на ситуацију у клубу. Деца су почела да негодују, а све то знам јер сам тим клинцима био као отац и мајка. Долазили су, жалили су ми се… Тражио сам састанак код управе – истиче Мики Милутиновић.

На шта су се омладинци Звезде конкретно жалили?
– Жалили су се на нерад. Шта се догађало? Изађе се на тренинг, игра се нешто у квадратима, онда се ради са двојицом-тројицом, а остали стоје и гледају. Једноставно, све је пало, па и концентрација.

Истовремено, за генерацију која је много обећавала појавили су се и нешто другачији коментари.
– Тада сам први пут чуо коментар, не знајући ко су људи, да је та генерација неталентована, а то ме је највише изиритирало, јер сам ја са том децом био од оснивања. Онда сам поставио питање, ако та деца која су неталентована, а шест година владају у свом годишту, неприкосновени у свим лигама, заврше првенство са 109 голова и примљених шест, шта би било да су талентовани? Значи, требало би да су у „рупи“ уместо првог тима. Онда сам питао ко су господа која тако причају. Сазнао сам да је један од њих директор омладинске школе Срђан Васиљевић, а други тренер Величко Каплановић – са горчином говори Милутиновић.

Према речима оца бившег омладинца црвено-белих, он је на инсистирање чланова те младе генерације тражио састанак са управом клуба.
– Била су ту два човека из управе Звезде, не бих да их именујем, појавио се и директор Васиљевић. Изнео сам своје мишљење да је расуло, да екипа пропада, да је ниво рада катастрофалан, да се генерација растура. Добио сам одговор да је то потребно, да ће они да направе играче за „Маракану“. Рекли су ми да знају рецепт како се праве играчи за први тим… Васиљевићу сам рекао да се деца жале на нерад, а након тога је почела хајка.

Шта под тим “хајка” подразумевате?
– Прво је почела на малог Филипа Јанковића, али у то не бих улазио, његови родитељи су водили полемику, он је био под уговором, док остали нису, већ само под неким стипендијама. Почела је хајка на играче, притисак, да мора овако-онако, деца су се бунила. Они који су спавали у хотелу нису јели. Говорили су ми “Чика Мики, прво једе први тим, па кад се они склоне, онда нама дају. Ја кажем, „сине па шта вам дају”? Мислио сам прво да је шала. Пасуљ, једно зрно – ко га нађе то је премија!

Милутиновић каже да га боли што се у јавности често појављују неистине у вези са радом омладинске школе и поменуте генерације.
– Трагедија је што се из новог руководства чују гомиле лажи, па чак и дан данас. Из Омладинске школе се сервирају лажи које иду до спортског директора Зорана Стојадиновића, а преко њега и до председника Драгана Џајића, кога изузетно ценим и као стручњака и као човека. Аутоматски се онда лаже цео Управни одбор. Гомила лажи потиче из школе, чије сервирање нека утврди управа. Нека се сазову и погледају папири и извештаји, све то стоји тамо. Склоњени су добри тренери, Драган Младеновић је био изврстан, па питајте децу, она то најбоље знају.

И поменути Драган Младеновић је имао шта да каже о генерацији од које је Звезда у будућности могла да живи.
– Што се тиче генерације 95. годиште, она је била талентована, а потврда тога је где су ти млади момци наставили каријере. Све су то европски клубови као што су Штутгарт, Базел, Парма, Брага.. Макисмовић је са омладинском репрезентацијом постао првак Европе и каријеру наставио у Италији. То су озбиљни клубови. Ако то није мерило квалитета, онда нека руководиоцима у омладинској школи то служи на част. Похвалио бих тренера Ивицу Момчиловића и Јована Станковића, који су имали изванредан однос са том децом. Што се тиче актуелног тренера у омладинској школи, Величка Каплановића, о њему сам имао коректно мишљење, али не више после преузимања моје генерације`97, коју му је доделио кум, иначе директор омладинске школе Срђан Васиљевић. Временом, моје мишљење о њему се променило, његови људски квалитети су ме разочарали – истиче Младеновић за СПОРТАЛ.РС.

Шта је највећи проблем омладинске школе, због чега нестају генерације Звездине талентоване деце?
– Тренутно омладинску школу Црвене звезде води човек који не заслужује да буде у клубу. Направио је приватан клуб, поред Каплановића кум му је и тренер голамана, колико сам чуо. Највећа брука је то што људи који воде омалдинску школу нису звездаши. Ко је Васиљевићу дао лиценцу? Где је он водио клубове? Ко је њега довео у Звезду? Руши се углед фудбала у Србији са таквим људима на челу озбиљних институција као што су Црвена звезда, Партизан и Фудбалски савез Србије.

Због чега сте отишли из Звезде?
– Из клуба сам отишао управо због њега (Васиљевића). Нисам се слагао са његовим ставовима по питању омладинске школе и начинима на који се деца селектирају. Никада нисам имао проблема ни са једним родитељем. Нисам отишао на турнир у Словенију из разлога што нисам желео да водим играче који не заслужују да иду тамо.

На крају Младеновић се нада да ће се догодити промене у омладинској школи.
– Надам се да ће људи који воде клуб увидети грешку и променити директора као и све тренере у омладинској школи. Нажалост, отишли су добри тренери Миле Јовин, Благоје Цвјетин, Никола Радмановић…Касније су враћени као кординатори, али раде без уговора – закључује Младеновић.

Младеновић је такође прије неколико мјесеци говорио о стању у омладинској школи и за МЦЗ.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

24 comments

Samo Zvezda окт 12, 2013 at 08:33

Kako je moguce da decak 95 godiste dodje na probu ili pokaze sta zna?

Reply
Darn окт 3, 2013 at 03:22

Dakle, i laiku je sve jasno. Supertalenti su proglašeni antitalentima i ucenjeni da potpišu sa podobnim menadžerima da bi se delili procenti i provizije. Većina je pobegla iz kluba, srećom po njih, jer je na delu sistematsko uništavanje kluba na svim nivoima, naglašavam, ne iz FSS, nego iznutra. Što je najgore, ne nazire se kraj tome… odnosno nazire, jer je projekat skoro ostvaren… 🙁

Reply
ja окт 2, 2013 at 17:52

a ko je ostavio tog istog vasiljevica…isti onaj koji je ostavio i jankovica…isti onaj sto je ,,nevino,,optuzen, kojeg i dalje slepo podrzavaju mnogi

Reply
šimin окт 2, 2013 at 19:59

I ja to ne mogu da razumem. Zbog stvari koje je uradio u prošlosti, ispada da sada može sve da uradi, ili da ništa ne uradi, i opet će imati bezrezervnu podršku, pa čak iako se klub gasi. Neverovatno, izgleda da je većina navijača vernija njemu nego Zvezdi.

Reply
mariachi окт 2, 2013 at 22:28

Ti mislis da se Dzajic pita nesto odkad je postavljen za predsednika? Nemoj da si smesan! Raspitaj se malo ko je glavni u zvezdi 💡 ako ne znas ja cu ti reci ko je glavni i ko je ostavio Jankovica i ko je doveo Janeza!

Reply
milos окт 2, 2013 at 15:05

ovo je i ocekivano. treba ih sve redom oterati, prvo dzajica pa sve ostale. ja sam mislio da je tak covek malo pametniji, ali mi je sada kristalno jasno da nisam bio u pravu. kako moze da bude pametan onaj koji za prelazni rok dovede 14 novih igraca? svi znamo da dok predsednik ne odobri nema nista od toga… odobrio je 14 transfera sto se dolaska tice, stojadin rasni menadzer, postovan u svetu…ocigledno u njegovom nekom zamisljenom u njegovoj ludoj glavi. covic jos ludji, brine o finansijama kluba da ga dovede do totalnog bankrota, da nema para ni za jednu sijalicu…toncev-sps a kokeza-sns…o njima ne vredi trositi reci jer kao sto sami mozete videti da ni na zvanicnom sajtu fudbalskog kuba nema ni jedne jedine informacije o stojadinovicu, kokezi i toncevu, ko su, sta su, gde su radili…
e dok nama ovakva bagra vodi bilo koji klub, ima bilo kakvu funkciju mi necemo ici ka nekom cilju.

Reply
1989 окт 2, 2013 at 14:47

MOJ DRUGAR KOJI JE IGRAO U GENERACIJI 1996 MATEJA MIKETIC (REPREZENTATIVAC,JEDNOM ILI 2 PUTA JE BIO NAJBOLJI STRELAC LIGE,PAR PUTA ISTO PRI VRHU..DECKO IGRA KRILO,NIJE KLASICAN SPIC) PRE PAR MESECI 2-3 CINIMISE,BIO JE UCENJEN OD STRANE PRIPADNIKA OMLADINSKE SKOLE DA MORA DA POTPISE UGOVOR SA RAMADANIJEVOM AGENCIJOM USUPROTNOM NECE IGRATI ZA ZVEZDU. DECKO SE LEPO POKUPIO I OTISAO JE U VERONU I NIJE PRISTAO NA UCENE MAFIJASA IZ KLUBA. JA GARANTUJEM DA SU TAKO UCENJIVALI SIMICA,JANKOVICA,BRACU SRNICE ITD. DA POTPISUJU UGOVORE SA RAMADANIJEM,ZAHARIJEM I SA STOJADINOVICEM U SUPROTNOM NEBI DOBIJALI SANSU U TIMU. LJUDI SE POKUPE I ODU STO JE I NORMALNO 🙂

Reply
Ryber Palunko окт 2, 2013 at 13:07

„Oni igraju zaragu, Bari, Domžale, Štutgart, Bazel…“
U redu, sad, možda bi mogao navesti koliko su to utakmica odigrali za: ‘Bragu, Bari, Domžale, Štutgat, Bazel? Ako ne znaš, ja ću ti pomoći – nijednu. Toliko o ‘talentima’ – NITI JEDNU JEDINU! Zapravo, evo, nek’ svako od vas provjeri sastave ovih klubova i nek pokuša, makar u rezervnom timu, pronaći ove ‘naše’ momke. Neće uspjeti, jer ih nema. Niti će ih biti.
Veći je problem što naši vajni stručnjaci (krmpotići, Vasilijevići i ini) ne znaju napraviti igrača, nego što ovi kasnije odlaze i gubi im se svaki trag. Sem Đuričića, u zadnjih pet-šest godina, nijedan iz tog nazovi mora talenata kojim nam se pune uši, nije napravi karijeru. Ali i to je dobrim dijelom krivica neznalica ili mufljuza koji su je vodili.

Reply
Marko окт 2, 2013 at 13:48

zbog takvih strucnjaka kao ti Zveda i propada.Gdesu Savicevic,MihalovicCikic i ostali sta igraju i gde igraju posto ti sve znas.Lazic je igrao silomprilika i videces kad ce igrati.O cemu ti pises

Reply
Ryber Palunko окт 2, 2013 at 17:59

Zbog kakvih ‘stručnjaka’? O čemu ti školarac? Da niste vas pet podjelili pivo pa si se razgalio. Nemoj da te nerviraoju ljudi koju znaju spojiti tri rečenice, jer ako budeš dobro učio, jednom ćeš i ti tako. Ti i ostali iz podgrupe ‘Delije- poletarac’.

Reply
sasa окт 2, 2013 at 12:59

Teramo Toleta,pevamo „Ceda narkoman“, a sta cemo sa nasom decom?

Reply
marko окт 2, 2013 at 15:00

Deca neka idu negde gde ce igrati! Nema za njih „leba“ u Zvezdi… Realno… Msm. u ovakvom stanju… Riba smrdi od glave…

Reply
sasa окт 2, 2013 at 17:38

Hteo sam da kazem da se paznja usmerava na manje bitne stvari. Umesto VASILJEVICU ODLAZI mi podizemo parole TOLE LOPOVE. Tole treba da ode ali isto tako treba da ode covek koji unistava ono sto je Crvena Zvezda, a to su njena deca.

Reply
mariachi окт 2, 2013 at 12:37

“ Onda sam pitao ko su gospoda koja tako pričaju. Saznao sam da je jedan od njih direktor omladinske škole Srđan Vasiljević, a drugi trener Veličko Kaplanović “ 😡 😡 😡 😡 😡
“ Čika Miki, prvo jede prvi tim, pa kad se oni sklone, onda nama daju. Ja kažem, „sine pa šta vam daju”? Mislio sam prvo da je šala. Pasulj, jedno zrno – ko ga nađe to je premija! “ 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡
Ovo je da se covek preksti nogom a ne rukom!! I ciji je sada kum Vasiljevic? da nije Kokezin ili Vesicev?? Sahranise nas jbn kumovi!! Voleo bih da MCZ pise svaki dan o skot*vima iz zvezde jer se ne sme stati na ovim! Vasiljevic mora da ode a sa njim i ceka sportska garnitura iz uprave! 😡

Reply
ShoNe окт 2, 2013 at 12:34

Ako cemo dovesti Onjila za 200 hiljada + 250 hiljada za u dzep, a da on ne igra. Ako cemo drzati Mirica za nekih 200 hiljada plate, ako ce nam Nenadic uzimati 3-4 mesecne stipendije omladincima, ako namtreba Arauho za 200 hiljada i platu,a da ne igra, koji ce nam omladinska skola.
Ovih par igraca mogu da finansiraju celu omladinsku skolu, ali nama je pametnije da bacimo pare, za nekoga ko nece dobiti sansu ili za nekoga ko nema kvalitet da predje pesacki prelaz.

Reply
Mirko CZ окт 2, 2013 at 12:21

Moze li se ovome stati na put?Sta treba da uradimo?Ajde necemo samo da gledamo kako nam kurta i murta vrsljaju po klubu…

Reply
Goran окт 2, 2013 at 12:08

Dejana Stankovića za direktora!

Reply
vincent vega окт 2, 2013 at 12:01

Sve su to lopovi. Nego imam neke Zvezdine dresove za razmenu. Gde je to najbolje da pogledam?

Reply
milos окт 2, 2013 at 11:59

Ma ja vise verujem Kokezi i Vucicu, znaju oni sta rade

Reply
mariachi окт 2, 2013 at 12:40

Vodi ih kuci ako ti valjaju! Nesto ne vidim da valjaju ovoj zemlji?

Reply
laki окт 2, 2013 at 11:54

Dovedemo Dekija kao trenera mladjih kategorija,bar bi klinci imali uzor,znali bi kako se radi,sta se radi.Trener nek ostane Stojanovic makar do zime,a posle ko god da dodje,opet ce svi da ga pljuju.Imamo os stranaca Onjila,Arauha,Omegu,Pecnika,Daudu,sto znaci da jedan uvek mora da bude van protokola,sto je svakako lose.

Reply
zvezdas окт 2, 2013 at 11:51

terajmo ovu stoku!!!

Reply
Delija окт 2, 2013 at 11:42

Unistise svetinju majku im…. Pre 5-6 godina 90% reprezentacije cinili su igraci iz OS CRVENE ZVEZDE….Dusa me boli

Reply
xxx окт 4, 2013 at 12:06

Ma ljudi, to je u celoj državi. Ajde sad lepo da napravimo uslov dakle MIle Jovin je vodio ovu školu više nego uspešno. Pa njega umesto Vasiljevića, vratiti Stankovića i Mladenovića u klub i dovesti još par bivših igrača za trenere. Da Zvezda bude primer svima treneri nemaju prava da nude igrače bilo kome pogotovu šiptaru. Sazna li se ide iz kluba. Ako ne proteramo menadžere mi smo propali. Dakle neka uprava donese uredbu kojom se zabranjuje kontakt trenerima u klubu sa menadžerima i neka brate klub preuzme menadžerisanje sa igračima kakvi bre menadžeri. Ako mora onda neka se formira menadžerska agencija Crvena Zvezda koja će trgovati fudbalerima u njihov i svoj interes.

Reply

Leave a Comment