Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаЗвездине легендеФудбал

Oproštaj velikog Ramba!

Rambo-fudbalska institucija

Dejan Petković! Da li postoji Zvezdaš na svetu koji ne zna ko je ovaj čovek? Naravno da svi znaju o kome je reč. Veliki Rambo! Da li postoji igrač svetske klase kakav je Rambo, a kojeg je FS jedne zemlje nije ni malo poštovao? Nažalost samo u Srbiji.

Dejan Rambo Petković u nedelju uveče oprostio se od fudbala u klubu u kojem je odigrao poslednje 2 sezone, Flamengu. U utakmici u kojoj po rečima čelnika kluba nije bio bitan rezultat, iako se utakmica igrala za bodove, priređen je oproštaj kakav neki igrači mogu samo da sanjaju. Pogotovo igrači koji nisu iz Brazila. Činjenica je da mnogi ljudi još uvek nisu svesni, koliko je Rambo bio veliki igrač i čovek. Jednostavno popularni Pet ulazi u istoriju, ne samo Flamenga, već i klupskog fudbala u Brazilu, a koliko je voljen, govori i poređenje sa najvećim legendama svih vremena, pa je tako dobio i epitet „Evropski Ziko„. U novembru 2009. dobio je još jednu veliku čast, do koje se veoma teško dolazi. Rambo je tada ušao u kuću slavnih kluba sa Marakane, a to je uspelo pre njega samo dvojici evropljana (Nemac Franc Bekenbauer i Portugalac Euzebio). Tom prilikom Rambo je izjavio: „Ovo je jedan od najznačajnijih trenutaka u mom životu. Moje ime večno će biti zapisano na jednom od najčuvenijih stadiona na svetu“.

Fanovi Ramba na tribinama

Petković je rođen 10. septembra 1972. godine u Majdanpeku. Fudbalsku karijeru započeo je u Radničkom iz Niša, posle čega je prešao u Crvenu zvezdu gde se igrao četiri godine. Odigrao je 132 utakmice za naš klub i postigao 38 golova. Karijeru je dalje nastavio u Španiji, tačnije u Real Madridu, Sevilji i Rasingu iz Santandera, da bi se posle kratke epizode u  Brazilu vratio u Evropu gde je u Veneciji proveo dve godine. Posle perioda u Seriji A ponovo je spakovao kofere i pronašao sebe u zemlji fudbala, Brazilu. Tada po prvi put dolazi u Flamengo, gde se zadržava samo godinu dana. Počinje sa novim izazovima u Kini gde je igrao za Šangajski Shenhua, opet se vraća na kratko u Brazil, tačnije u Vasco da Gama, da bi se opet oprobao na drugim mestima, a ovoga puta to je bio klub iz Saudijske Arabije Al Ittihad Jeddah. Nakon toga 2005. godine vraća se u Brazil u kojem je igrao poseldnjih 6 godina svoje karijere za različite klubove i stekao status legende. Klubovi u kojima je igrao su Fluminenze, Gojas, Santos, Atletiko Mineiro i na kraju, po drugi put, za najpopularniji klub u Brazilu, Flamengo. Za reprezentaciju odigrao je samo 7 mečeva i postogao 1 gol. „Samo“ zbog činjenice da su mnogi igrači, koji bili 10 klasa ispod njega, imali prednost i nosili dres nacionalne selekcije. Tokom svoje kerijere postigao je mnogo vaznih golova kao što je gol protiv Vasco da Game iz slobodnog udarca za titulu prvaka ili fenomenalno izveden penal prtiv Sao Paola. Trenunto drži svetski rekord po broju postignutih golova iz kornera, čak 8.

Koreografija sa oproštajne utakmice

 

Oproštajnu utakmicu Rambo nije odigrao celu naravno, već nešto više od 30 minuta, posle čega je sve ostalo stalo zbog ovog čoveka. Navijači Flamenga su preko svoje tribine napravili divnu koregrafiju, na kojoj je pisalo PETKOVIĆ, a u pozadini je bila srpska trobojka(kasnije se pozadina promenila u crveno-crno, boje Flamenga) Sam Rambo na terenu nosio je kapitensku traku koju je dobio od Ronaldinja, a sam Ronaldinjo i ostatak ekipe na svojim dresovima ispod brojeva imali su isto prezime – Petković! Imao je i priliku da izvede slobodan udarac, po kojima je i bio poznat, ali je prepustio to svom saigraču Renatu. Posle utakmice za veliki broj medija oko njega izjavio je: “ Hvala navijačima na fenomenalnoj koreografiji, a hvala i Ronaldinjo na kapitenskoj traci koju mi je dao. Ovo je sve neobjašnjivo i ostaje mi samo da se zahvalim Flamengu i celoj brazilskoj javnosti„.  Na pitanje zbog čega nije šutirao slobodan udarac rekao je: “ Rekao sam Renatu da on šutira, jer je za mene predaleko. Ja sam samo stao uz loptu kako bih zbunio golmana“

Veliki čovek i zvezdaš

Rambo mi Zvezdaši umemo da cenimo velike igrače i ljude, a ti to jesi. Hvala ti za sve što si uradio i za Crvenu zvezdu i za srpski fudbal. Predstavljao si našu zemlju uvek na najbolji mogući način, iako mnogi drugi nisu poštovali to. Veliki igrači ostaju veliki i kada je najteže, a ti si u tome uspeo. Hvala ti, a mi Delije ćemo se potruditi da te ispratimo na najbolji mogući način u Beogradu. Naravno ispratiti u igračku penziju, jer će ti vrata Crvene zvezde ostati uvek širom otvorena!

 

 

 

 

Повезане вести

4 comments

Comments are closed.