Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеИсторијаФудбал

Трифуну Михаиловићу први аплауз на Маракани

У предигри утакмице Црвена звезда – Ријека, 1. септембра 1963, на отварању београдске „Маракане”, пионирска екипа „црвено-белих” савладала земунско Јединство са 7:0. Данас је у свету обичај, који је прихваћен и код нас, да уочи утакмице фудбалери изведу на игралиште децу, која се после протоколарног дела пресрећна распрше у публику. Тиме се, ваљда, популарише фудбал.

image (1)

Некада је то било много сврсисходније. Уочи прволигашких утакмица код нас су пионирске екипе играле предигру, углавном кад је лепо време. Публика је на тај начин прекраћивала време до почетка главне утакмице, а најмлађи фудбалери не само да су добијали подстрек, него су се већ на почетку каријере навикавали да играју пред правом публиком.

Тако је било и на отварању београдске „Маракане” пре пола века. Прву утакмицу на њој су 1. септембра 1963. одиграли Црвена звезда и Ријека у трећем колу првенства државе. Та историјска утакмица је почела у 16 часова, а претходила јој је предигра у којој су се састали пионири „црвено-белих” и земунског Јединства. Играли су у патикама да не би оштетили терен за главни меч. У томе што је пионирска екипа Црвене звезде имала част да прва игра на њеном новом стадиону има и симболике. Она је била основана три године пре тога, када је и почела изградња стадиона. Утакмица с Јединством јој је била последња пре преласка у омладински узраст.

Први аплауз на новом стадиону Црвене звезде добио је Трифун Михаиловић, стрелац првог гола. Он је касније постао првотимац „црвено-белих”, био је љубимац њених навијача и страх и трепет за противничке голмане. Био је истинска атракција, јер је, мада врло низак, имао топовски шут и то врло тачан. Захваљујући томе је касније добио место чак и у тиму света.

– Голове сам, углавном, давао из даљине, али тај први на „Маракани” сам постигао из шеснаестерца. Био је то незабораван доживљај – то је најсажетије сећање Трифуна Михаиловића на тренутак када је за сва времена његово име нераскидиво везано за овај Звездин стадион.

Пионири „црвено-белих” су победили са 7:0 и очарали тридесетак хиљада гледалаца, чији се број повећавао како се приближавала главна утакмица. И њу је добио слављеник, али после много мука – Звезда је савладала Ријеку у самом финишу с 2:1.

Текст је преузет из архиве дневног листа “Политика”.

Повезане вести

3 comments

Rajko сеп 11, 2013 at 10:01

Trifke bombarder sa 30 metara, bolji šuter čak i od Mihe.

Reply
Igor сеп 11, 2013 at 11:48

ih nećemo da preterujemo sada

Reply
Rajko сеп 11, 2013 at 12:50

Ako si ta generacija znaš i sam, a ako si mlađi čitaj malo Zvezdinu istoriju.Ja poznajem tu generaciju a naravno cenim i Mihu kao izvanrednog šutera.

Reply

Leave a Comment