Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаФудбал

Џајић: „Против Ријеке као против Реала“

arhiva 50 godina marakaneТачно пре 50 година, „црвено-бели” су на отварању свог дома, тада још недовршеног, савладали Ријеку с 2:1. Одиграла је Црвена звезда много великих утакмица. Долазили су на њен стадион и највећи тимови и највећи фудбалери на свету. Много пута се није питало колико кошта карта, само да се некако уђе на њене трибине.

Али никада се неће поновити оно одбројавање сати и минута као за сусрет с Ријеком, 1. септембра 1963. А био је то обичан меч – треће коло првенства државе. Међутим, оно што тај сусрет издваја за сва времена је то што је тада отворен данашњи Звездин стадион. Онај стари, који је саградио још Спорт клуб Југославија 1926, више није био за употребу.

Није ни чудо. Преживео је немачко бомбардовање у априлу 1941, па савезничко на Васкрс 1944. Преправљан је и дотериван више пута, али то није могло унедоглед. И после пет подстанарских година, које је провела играјући углавном на стадиону Југословенске народне армије „Звездаши” су дочекали да поново имају свој дом, свој стадион. Против Ријеке, а и још неко време потом није било западне трибине. Али, то никоме није сметало.

Драган Џајић је тада тек почињао блиставу каријеру. Дебитовао је у последњој утакмици претходног првенства, против Будућности из Подгорице и то на Омладинском стадиону (0:0). Свој други меч за „црвено-беле” је одиграо на Стадиону ЈНА, у првом колу новог шампионата, против Хајдука (1:1). Трећи је био у Загребу, против Трешњевке, који је Звезда добила (3:2). И онда је дошао меч с којим ниједан други не може да се упореди.

– Ту утакмицу против Ријеке смо ишчекивали као нешто историјско. Јер, тим који истрчи на терен улази у историју – биће записан за сва времена као први који је играо на новом стадиону – сећа се Џајић тих тренутака наде и стрепње која је владала међу Звездиним играчима.

– Грађење стадиона је изазивало велику пажњу, стално се питало када ће бити отворен, када ће почети да се игра на њему. Мени је било веома стало да играм на отварању стадиона. Трему нисам имао. Ону због дебија сам већ прошао против Будућности, ону другу врсту, кад се игра против великог противника, кад је дерби, такође је остала иза мене, јер смо се на почетку новог шампионата састали с Хајдуком из Сплита, али овај меч против Ријеке је, ипак, изазивао узбуђење, јер се коначно играло на нашем стадиону.

Звезда три године није била првак. Победа је

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

1 comment

Goran сеп 10, 2013 at 17:03

E kad bi moglo da se ode u prošlost da se doživi ta atmosfera 🙂

Reply

Leave a Comment