Moja Crvena Zvezda
Архива

Zvezda vratila više od šest miliona evra duga(Politika)

Kako „Politika” saznaje, crveno-beli isplatili dugovanja drugim klubovima, bivšim igračima i trenerima, među kojima su Bronovicki, Lukas, Suzuki, Salas, Šišić, Zeman… – Zvezda u Evropi uz pomoć države

Crvena zvezda je pre samo dva meseca bila na korak da iduće sezone ne učestvuje u evropskim takmičenjima zbog dugova koji su u poslednjih desetak godina stvarani i gomilani prema igračima, trenerima i drugim klubovima. Zvezda je ove obaveze morala da reguliše do sredine juna kako bi mogla da igra u Evropi. U suprotnom Evropska fudbalska unija (Uefa) bivšem prvaku Evrope ne bi dozvolila da učestvuje u takmičenju pod njenim okriljem.

Ova dugovanja su nastala u periodu od 2002. do 2009. Sadašnja Zvezdina uprava uspela je pre godinu dana da vrati 2,1 milion evra nasleđenih dugova i tako obezbedi da klub igra u Evropi, ali je zaustavljena već na prvoj prepreci od slovačkog Slovana u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Tokom jeseni prošle godine plaćeno je dodatnih milion evra,a u jednom trenutku, u novembru, Crvenoj zvezdi je pretilo oduzimanje bodova u nacionalnom prvenstvu od strane Uefe,jer je morala da plati oko 120.000 evra bivšem igraču Portugalcu Lukasu. Obaveza je ispunjena bukvalno u „minut do dvanaest”. Kako saznajemo,tokom marta i aprila Zvezda je platila više od 3,8 miliona evra bivšim igračima,tako da joj ostaje da u narednom periodu reguliše manji deo obaveza kako bi igrala u Evropi. Novac su od Crvene zvezde tokom proleća dobili igrači i treneri,koji su maltene zaboravljeni, poput Lukasa, Bronovickog, Suzukija, Salasa, Šišića, Janevskog, Ivića, Zemana.

Poslovni direktor Crvene zvezde Đorđe Stefanović, potvrdio je za naš list da je većina dugova prema bivšim igračima, trenerima i klubovima regulisana:

„Naš klub je uspeo ove godine da vrati nekoliko miliona evra nekadašnjim igračima i trenerima. Zahvalni smo svima koji su dali nesebičan doprinos da se ovaj problem uspešno rešava. Ova uprava nije napravila te dugove, ali oni su Zvezdini i mi moramo da ih preuzmemo i vraćamo. Inače, tokom proleća ukupan dug kluba je smanjen, a i poverioci su pokazali strpljenje za dobijanje para koje im na osnovu ugovora pripadaju. Istovremeno, plaćamo redovne troškove, a spremamo se ozbiljno i za letnji prelazni rok. Nije nam nimalo lako, ali očekujemo u narednom periodu nove sponzore i povećanje ulaganja onih koji su već sa nama. Sve će nam to pomoći da do kraja godine Crvena zvezda postane stabilan klub koji je izašao iz krize. Nedavno je jedna od najvećih svetskih konsultantskih kuća uradila reviziju poslovanja kluba i predložila biznis plan za narednih pet godina.“

Kako „Politika” još saznaje, ključnu ulogu u pomoći Crvenoj zvezdi je odigrali i neki državni funkcioneri koji nisu dozvolili da ona zbog neregulisanih dugova ne igra u Evropi.

U Zvezdinu upravu nedavno su ušli ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliver Dulić i Branko Radujko, generalni direktor „Telekoma Srbije”. Njih dvojica su postali i članovi uticajnog Veća klupskog saveta u kome su i tri predstavnika, od ove sezone generalnog sponzora kluba, ruskog energetskog giganta „Gaspromnjefta”. Rusi su najavili da će za iduću sezonu bitno povećati ulaganja, čemu je svakako doprinela i poseta premijera Rusije Vladimira Putina Crvenoj zvezdi.

Sponzorski pul uskoro će biti pojačan s još uvek državnom kompanijom „Telekom Srbija”, a čelnici crveno-belih su u završnoj fazi pregovora s velikom kineskom, ali i korejskom kompanijom, čija se imena drže u strogoj tajnosti. U toku su i završni pregovori oko produžetka saradnje s „Delta sportom”, generalnim zastupnikom za Srbiju „Najkija”, vodećeg svetskog proizvođača sportske opreme.

___________

Državni funkcioneri i u Zvezdi

Pristalice Crvene zvezde poslednjih godina tvrde da je dominacija večitog rivala posledica toga što je „Partizan državni projekat”, ali je sada i u upravi crveno-belih nekoliko državnih funkcionera. Tu su socijalisti Aleksandar Antić (potpredsednik kluba), inače predsednik Skupštine grada Beograda, zatim specijalni savetnik predsednika Vlade Srbije za energetiku Petar Škundrić, najzaslužniji za dolazak „Gasproma”, kao i Dušan Mrakić, državni sekretar. Demokrate predstavljaju Dulić i Radujko. Članovi uprave su i predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković, generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, načelnik uprave pogranične policije i predsednik vladine Komisije za viznu liberalizaciju Nenad Banović

U uticajnom Veću klupskog saveta, pored Škundrića je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, a nije tajna i da je zamenik predsednika opozicione Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić veoma blizak aktuelnom rukovodstvu Zvezde i veoma čest gost na Marakani.

___________

Lukić kaznio igrače i trenere sa po 3.000 evra

Predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić, na osnovu klupskog pravilnika, kaznio je igrače i trenere prvog tima s po 3.000 evra. On je odredio visoku novčanu kaznu zbog loše igre, nezalaganja i poraza u prvenstvenom meču protiv Borca u Čačku.

Autor teksta: Lazar Delić iz lista „Politika“

 

Повезане вести

14 comments

Comments are closed.