Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

Шеле, срећан рођендан!

images (2)
Милош Шестић са капитенском траком

На данашњи дан, пре 57 година рођен је легендарни фудбалер Црвене звезде и репрезентације Југославије, Милош Шестић!Омален, непревазиђени дриблер, брз као муња, љубимац навијача где год се појавио и заиграо противнике је често доводио до лудила, умео да се нађе пред празним голом, а онда се врати и поново „провоза“ противнике, пре него што убаци лопту у гол. Остао упамћен по луцидности, а најбољи репрезент је чувени гол који је дао Петру Бороти у дербију.

Какав је мајстор био, старији знају, а за млађе, довољно је прочитати извештај новинара Политике, Радета Станојевића, од 29.10.1984. године, након меча Звезде и сарајевског Жеље:

„То један играч одавно није доживео у Београду: када је у претпоследњем минуту првог полувремена лопта завршила у мрежи сарајевског Жељезничара, одјекнуо је аплауз. Али, не уобичајени, као после сваког другог гола домаћег тима. Људи су пљескали, пљескали, нису престајали, играчи су се враћали ка центру, публика је још аплаудирала, нико се ни у новинарској ложи није стидео да да одушка своме задовољству, и то је трајало, трајало… Фудбалери Црвене звезде грлили су свог капитена Милоша Шестића. Не само зато што је повисио на 2:0, већ у усхићењу што је направио бравурозну акцију, каква одавно није виђена не само у нашем главном граду, већ ни на екранима у емисијама из иностранства када се приказују најлепши голови са стадиона широм Европе. Ево, како се све збило. Жељезничар је извео ударац са угла, али је лопта одмах избачена из казненог простора Црвене звезде. Прихватио ју је Милош Шестић и почео своју акцију ту, нешто испред шеснаестерца свога тима. Лопту је водио лако. Испрва није имао препреке, а када му се на средини терена испречио Ћурић – варком га је принудио да изгуби равнотежу и падне, а он сам наставио је даље. Већ се био приближио казненом простору сарајевског тима, када су му се приближили Чилић и Комшић, али и њих је „сломио”, дошао готово до попречне аут-линије, измамио голмана Шкрбу лажним наговештајем да ће центрирати, а онда, искоса, из необично тешке позиције, послао је лопту у мрежу”.

Шеле је рођен у Милосавцима, код Бања Луке. Почео је да се бави фудбалом са 16 година, у Јединству из Старе Пазове, а две године касније дошао је у Црвену звезду.

Шестић и Михајловић у Војводини
Шестић и Михајловић у Војводини

Дебитовао је 24. априла 1974. против Олимпије у Љубљани. У дресу нашег клуба одиграо је укупно 441 утакмицу(218 првенствених, 23 у Купу, 26 у Европи и 174 пријатељске) и постигао 108 голова (44 првенствена, 8 у Купу и 10 у Европи), освојивши четири титуле државног првака (1977, 1980, 1981. и 1984) и један трофеј Купа (1982). Опроштајну утакмицу одиграо је 9. децембра 1984. против Сарајева (4:1) у Београду. Колико је био обожаван, сведочи и песма која се орила Мараканом на том мечу: „Црвен дресић нано, црвен дресић носи Милош Шестић!“

У евро-куповима био је стрелац 10 пута, од тога четири пута у чувеном походу на финале УЕФА Купа 1979 (против ВБА, Херте, Динама из Берлина и Борусије у финалу). Четири гола дао је луксембуршком Авениру, један малтешком Хибернијансу у пообеди од 8:1, а доказ да су му одговарали немачки клубови је и погодак против Карл цајс Јене 1979. године.

Шеле у Олимпијакосу
Шеле у Олимпијакосу

Када је са 28 година стекао право да оде у иностранство, каријеру је наставио у Грчкој, у дресу Олимпијакоса. Тамо је одиграо три сезоне, 50 првенствених мечева, у којима је постигао 11 голова. Након тога, када је прешао тридесету, враћа се у Војводину, где је одиграо 60 првенствених мечева у две и по сезоне и остварио историјски успех, освојивши првенство Југославије у генерацији Михајловића, Јокановића, Тањге… Свој боравак у Новом Саду прекинуо је на половини треће сезоне, када је појачао Земун, у којем је провео годину дана, одиграо 18 мечева и постигао 3 гола, да би наредне зиме, 1991. отишао у ОФК Београд и у месецима када се његова Звезда попела на кров Европе окачио копачке о клин.

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Уз 15 утакмица и шест голова за омладинску (1973-1975), 13 утакмица и 11 голова за младу (1977), као и 13 утакмица и четири поготка за олимпијско-медитеранску репрезентацију (1979-1980), одиграо је и 21 утакмицу и постигао два гола за најбољу селекцију Југославије, против веома јаких ривала – Немаца и Француза.

Дебитовао је 10. октобра 1979. против Шпаније (0:1) у Валенсији, а последњу утакмицу у дресу са државним гробом је одиграо 3. априла 1985. против репрезентације Француске (0:0) у Сарајеву. Учествовао је на Медитеранским играма 1979. у нашој земљи, на Олимпијским играма 1980. у Москви, на Светском првенству 1982. у Шпанији и на финалном турниру Првенства Европе 1984. у Француској.

Шеле, легендо, срећан ти рођендан!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

21 comments

denda авг 9, 2013 at 00:18

kako je lepo videti i setiti se ovakvih igraca, moja zvezdo budi ponosna na ovakve velicine od ljudi i igraca koji su nosili tvoj dres. pozdrav majstore i sve najbolje u zivotu.

Reply
Goran авг 8, 2013 at 18:46

Kod Autokomande,malo napred,pa gore,
Kostic,Kule,Sele,prodavali su fore,
Marakana,moja fudbalska kula,
Sever stajanje, bilo je 3:0! 😛

Reply
Optikus авг 8, 2013 at 18:36

Crven fesic nosi MILOS SESTIC… Ovo smo nekada pevali.

Reply
Obrad_brko авг 8, 2013 at 17:41

Au kakav je ovo igrac bio sunce ti poljubim. Kad Sele obori glavu ne uze mu loptu ni cela postava protivnika, osim ako ga ne polome. Umetnik, virtuoz, vrhunski dribler, paker, ponekad malo i sebican , ali kako god genijalan igrac.
Kakv kalibar je dokazao je jos jednom pred kraj karijere, kad je otisao u Vojvodinu i najvise zahvaljujuci njemu je Vosa uzela titulu 1989-te.

Kako bi dobro vilo da ga zaposle da klincima prodaje malo fore, da ih nauci necemu, posto ovi treneri koje sad imamo u omladinskoj to sigurno ne mogu ( daleko od toga da su oni losi ili bili losi igraci, ali takvi virtuozi kao Sele sigurno nisu bili )

Svako dobro Sele !

Reply
Mirko авг 8, 2013 at 15:52

Veliki igrac veliki covek sve najbolje u zivotu ti zelim tvoj skolski drug Sljukic .

Reply
Obrad_brko авг 8, 2013 at 17:34

Ko se ovo zeza i deli ljudima minuse….kakvi smo to ljudi…svasta !

Reply
Daca9 авг 8, 2013 at 15:31

Eh da nam je jedan Sele danas..srecan rodjendan legendo,nikada zaboravljena…

Reply
Zvezdaš авг 8, 2013 at 15:13

Miloš Šestić je bio neprevaziđeni velemajstor fudbala! Najviše mi se sviđalo kod njega to što je bio veliki profesionalac i uvek je davao sve od sebe na svakom meču… tako se to radi… Šestić komotno može danas svima na svetu da bude veliki svetli primer kako treba da izgleda profil jednog vrsnog fudbalera. Neka nam je živ i zdrav!

Reply
Danilo- Delija PG авг 8, 2013 at 15:07

Pridružujem se čestitkama od srca ❗ Miloš Šestić je mene i mom bratu Goranu bio najomiljeniji fudbaler! Šele je primer kako treba da izgleda pravi profil jednog fudbalera!!!
Takvog velemajstora sa loptom i takvog profesionalca odavno nema na prostore Jugoistočne Evrope i puno šire… :facepalm: U vreme kada je igrao u Zvezdi prodavale su se sličice sa likovima fudbalera Zvezde i ostalih velikih klubova, a ja sam između ostalog zalepljenu na ormaru u mojoj sobi, u prvi red držao onu sa likom Miloša Šestićaaaaaa! Verujem da će Zvezda naći načina da vrati našu legendu na neku trenersku funkciju, jer sam siguran da Šele ima ogromno znanje o fudbalu.
Neka nam je živ i zdrav na mnogaja ljeta ❗

Reply
Damir авг 8, 2013 at 15:01

ja sam iz one generacije koja kad je počela da prati zvezdu i šestić je bio u timu .pamtim sve golove njegove s kraja sedamdesetih a naročito onaj protib wba i želje. primi loptu pa zabije glavu u ramena i odeee…

Reply
Saša авг 8, 2013 at 14:58

Људи какав је то играч био!!! Какав дриблер, луцидан, брз, феноменалан. Мени је у сјећању гол против Осијека у Београду. Голман му је додао руком у висини нашег шеснаестерца, Шеле је кренуо уз дрсну аут линију, предриблао све који су му се нашли на путу и дао гол. Па кад је шмекерски зезнуо Бороту на дербију:) Ево један клип да и млађи виде један мали дио његове магије: http://www.youtube.com/watch?v=JKS1giBy5EI

Шеле, легендо, срећан рођендан.

Reply
milenko авг 8, 2013 at 13:56

Cestitam kralju rodjendan. Kakav je to majstor bio

Reply
Anka авг 8, 2013 at 13:44

Kakva bre Sele, nije on Sele nego SEKI! 😀
Nek nam je ziv i zdrav!

Reply
Boban авг 8, 2013 at 16:04

On je Šele, Šeki je, ipak jedan jedini Šekularac.

Reply
Anka авг 9, 2013 at 10:06

To je bila samo sala. opusti se. poz

Reply
torh авг 8, 2013 at 12:22

Ajde Sele nek nam tvoj rodjendan donese danas srecu 😮

Reply
sof авг 8, 2013 at 12:14

http://www.novosti.rs/vesti/sport.294.html:447975-Asamoa-napustio-Zvezdu
Откад је дошла ова нова управа никад више играча није побегло од нас и то за џ, свима њима смо дужни плате, само чекам полусезону кад почну и ови остали да беже сви редом.

Reply
Чича авг 8, 2013 at 13:20

За већину њих, као и за Асамоу, није штета што су отишли. Да су остали само би се дуг према њима још више увећавао а од њих никакве вајде неби било.

Reply
Laki авг 8, 2013 at 13:21

Nce ostali da beze,nti je ovaj pobegao,rekao je covic pre mesec dana da ce sa asamom biti sporazumno raskinut ugovor

Reply
delijaMNE авг 8, 2013 at 13:21

Ko ce da ih kupi? Niko nije lud…

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 8, 2013 at 12:06

e da nam je sad jedan ovakav igrac..kakvo je to krilo bilo…sad mozemo samo da se nerviramo sa Pecnikom..Milunovicem i ostalima

Reply

Leave a Comment