Moja Crvena Zvezda
ИсторијаФудбал

На данашњи дан: Рођен првак Европе, Рефик Шабанаџовић, Пикси бомбардовао Лирију

saban

На данашњи дан, другог дана августа, рођен је шампион Европе, човек који је због ваздушног дуела на Грбавици у дресу Звезде био у коми и борби за живот неколико дана, човек који је у 122 меча оставио срце на терену у црвено-белом дресу. Рођен је Рефик Шабанаџовић!

Популарни Шабан рођен је 1965. године у месту Тузи у Црној гори. Као младић наступао је за Дечић, да би као осамнаестогодишњак прешао у Жељезничар из Сарајева, где се потпуно афирмисао и постао један од најцењенијих играча бивше Југославије. Након 4 године у Сарајеву и 82 меча, стиже позив из Београда и он се сели у Црвену звезду. У нашем тиму играо је четири сезоне (1987-1991), одиграо укупно 122 меча, од тога 61 меч у првенству, 11 у Купу и 16 у Европи.

Са нашим клубом највећи успех постигао је 1991. године, када је постао шампион Европе. Поред највредније титуле, освојио је још три титуле шампиона и један национални Куп.

Остаће упамћена његова повреда из 1987. година, управо против свог Жељезничара, када је на Грбавици ушао у дуел са Зораном Слишковићем и извукао дебљи крај. Доктор Јосип Јуришић извукао му је језик из грла и спасио му живот. Након тога, провео је неколико дана у коми, а шест месеци ван терена. Сви су стрепели и надали се да ће преживети. Не само да је преживео, већ је, иако је осећао последице страшне повреде, наставио да игра фудбал! Остало је историја. Занимљиво је да је Црвена звезда исплатила уговор Рефику, јер се није знало да ли ће моћи да настави каријеру!

Истовремено са титулом првака Европе, остварио је право одласка у иностранство, али је због рата практично морао да оде из Београда. Каријеру је наставио у Грчкој, где је са АЕК-ом и Олимпијакосом освојио још пет титула! Каријеру је завршио у Канзасу.

Одиграо је 8 утакмица у репрезентацији Југославије, укључујући и онај  против Аргентине на СП 1990. године, у којој је добио црвени картон пред крај полувремена, али је потпуно затворио најбољег играча света тога доба, Дијега Марадону.

Рефиче, срећан рођендан!

Црвена звезда на данашњи дан савладала је у 1/16 финала Купа Југославије екипу Лирије из Призрену, убедљивим резултатом, 8:2. Звезда је наступила у саставу Стојановић Најдоски, Радиновић, Јурић, Маровић, Канатларовски (Јанковић), Стошић, Стојковић, Просинечки (Савићевић) Мркела, Панчев. Стрелци су били Мркела и Панчев по три пута, Канатларовски и Драган Стојковић Пикси, чији је гол ушао у историју. Уосталом, погледајте.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

10 comments

Nedjo Pljevlja авг 2, 2013 at 17:47

Igracina je bio, na svojoj poziciji… A, neretko se setim precke koju je pogodio protiv Dinama iz Drezdena… Misljah – polomi je 😀

Reply
Estella Roha авг 2, 2013 at 16:44

Srećan rođendan,Refiče!Imao sam sreću da ga gledam u voljenom klubu,ali mi je u najboljem sećanju ostao po pomenutom meču protiv Argentine.Nije nikakva fraza,ali najbolji igrač sveta se nije video pored Refika,više je na svoje ime iznudio Refikovo isključenje.Očigledno da je Maradona bio pod tim utiskom i u trenutku kad je šutirao penal posle produžetka,nažalost loša selekcija penaldžija od strane Osima je odlučila.

Reply
Obrad_brko авг 2, 2013 at 13:55

Samo jeda mala ispravka …protiv Argentine u Italiji 1990-te , Refik nije dobio crvendaca pred sami kraj , nego 30-tom minutu, tako da smo prakticno celu utakmicu igrali sa igracem manje.

Reply
Александар авг 2, 2013 at 23:08

Хвала на корекцији, ненамерна грешка. 🙂

Reply
Crvena Bela krv авг 2, 2013 at 12:25

Sto se ti tice Refika ehh kako se secam dana kada je dosao u Zvezdi, Capljic presao u Partizan a Refik u nasu Zvezdu. Milina je bila da se gleda Zvezda tada ma neka je to bila i prijateljska utakmica Zvezda je u to vreme pokazal dominaciju. Zelim njemu sve najlepse u zivotu a sta ces kako neko rece nije nasa neintelegencija nego ljubav prema Zvezdu. Moram da vam ispricam jedu stvar, imao sam 9 godina 1979, verujte mi da sam ja dobio srcanih problema kao dete zbog zvezde i te godine kada je maltene svaku utakmicu dala gol u 90 min, u Kup UEFA tada. Komentator kaze gde smo mi u Evropi zasto nas sudije vise ne cene, pa da ti kazem nesto nisu nas nikad cenili a ni pomogli, uvek na prsa, sve sto smo osvojili do sada, pa u finalu Kupa Uefa setite se penala pa slicno kao juce. Meni je zao, i protiv Partizana sudjenje je u Bugarskoj bilo katastrofalno, ljudi probudite se treba da se ujedinimo i Delije i Grobari i svi ostali zajedno pokusamo da pomognemo nasim klubovima da prevazidju ovu tesku situaciju. Zelim puno srece i Zvezdi i Partizanu i Vojvodini da eliminisu ta tri protivnika za koje pre par godina smo bili velesila a sad strepimo od eliminacie.

Reply
Александар авг 2, 2013 at 09:47

Само молим људе да не помињу и овде Черноморец, има 10 текстова о тој утакмици, па тамо уд’рите слободно.

Reply
emontije авг 2, 2013 at 09:42

ovaj tekst govori gde smo mi sada. u zemlji prvaka evrope, gde svako drugo dete sanja da igra za zvedu mi imamo 1 (JEDNOG) igraca u reprezentaciji. da ne gvorim da smo oterali makar 2 iz prvog tima prvaka evrope.
fk crvena zvezdo ovo sto sam vas bodrio zadnjih 10 god nije znak moje neinteligencije vec ogromne ljubavi. ali dalje vas necu gledati jer pored evropskih prvaka mi gledamo neke – pecnike,milijase, tenove i sl. ne zelim da prodjete u evropi dalje jer cu opet imati dan onaj kao juce posto ce opet na prvom sledecem mecu da vam neka ekipa objasni sta je dupli pas, kratak pas, sut u gol sa 3 m, zadnji vezni koji zna da doda loptu napred, stoperi koji imaju vise od 19 god, karakter…gledati – miljasa, pecnika i ostale wanna be fudbalere je stavrno ispod svakog nivoa.
stojadinovicu i draga sportska komisijo pokazali ste ko ste i sta ste – prodali ste spajica zbog koga ispadamo iz evrope, ostavljate decu na stoperima, nemamo desnog beka uopste, aca tenk?!, milijas?!, pecnik (sta je to da li je ptica, avion, ne to je fudbaler ), dauda…ostavili ste ninkovica na cedilu bas kao sto ste rekli da necete. i sada cete da trazite da on da 4 gola na marakani. MENE JE SRAMOTA!!! Ninkovicu ti si klasa za sve njih i molim te odmah trazi deo plate od milijasa i ostalih ili idi iz kluba, ja cu te prvi podrzati.

Reply
sof авг 2, 2013 at 10:12

Е браво, синоћ су Нинковић и Савићевич показали стварно класу. Али Нинковић је рекао да ако не освојимо титулу он тих 280 000 е које су му годишња плата неће сигурно узети????????

Reply
aardvark авг 2, 2013 at 09:22

Lepa sećanja… Nažalost, to je sve što nam je ostalo…

Bojim se da je jedina sličnost između tadašnje i današnje Zvezde prezime Savićević u prvih 11…

Reply

Leave a Comment