Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Kako smo pokorili Evropu i svet – 6. deo

Ekipa pred prvi meč sa Dinamom iz Drezdena

… početak 1991. godine doveo je na Marakanu toliko željenog Sinišu Mihajlovića, i sada je sve bilo na treneru Ljupku Petroviću.

Mart mesec donosio je dvomeč sa Dinamom iz Drezdena u okviru četvrtfinala Kupa evropskih šampiona. Dobro se znalo da su kroz istoriju crveno-beli teško izlazili na kraj sa istočnim Nemcima. Ipak, susreti sa Grashopersom i Rendžersom doneli su veliku dozu samopouzdanja i nikome na Marakani nije padalo na pamet da sada stane, sada kada je polufinale bilo tako blizu.

Prijatan šestomartovski dan doneo je i prvo četvrtfinalno odmeravanje snaga. Iako je meč igran samo tri dana pred toliko najavljivane velike političke demonstracije u Beogradu, u grotlu Marakane okupilo se preko 80.000 navijača. Sovjetski sudija Aleksej Spirin izveo je na travnati teren

Atmosfera sa prvog susreta Crvena zvezda:Dinamo Drezden 3:0

sledeće fudbalere:

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Mihajlović, Prosinečki, Jugović, Pančev, Savićević, Binić

DINAMO DREZDEN: Keler, Šesler, Liberman, Trautman, Bitner, Kern, Stibner, Hauptman, Ratke, Resler, Gičov

Dinamo Drezden

Tokom meča priliku da osete atmosferu Marakane imeli su Stošić koji je zamenio Pančeva u Crvenoj zvezdi, dok je u Dinamu Vagenhaus zamenio Kerna, a Alijevi Stibnera.

Naši fudbaleri su od starta krenuli, kao i protiv Rendžersa, sa željom da što pre savladaju golmana Kelera. Terenska inicijativa je bila više nego uočljiva, a onda je došao i 20. minut susreta. Slobodan udarac za Crvenu zvezdu sa nekih 25 metara od gola Dinama, malo iskosa sa leve strane. Mnogo bolja pozicija za dešnjaka, tako da je loptu namestio Prosinečki. Robi kao da je pre zaleta pogledao ka semaforu i pomislio da je već vreme za pogodak. Lopta je preletela živi zid gostiju i „skinula paučinu“ u gornjem desnom uglu. Gol za televizijske špice, ali važnije je bilo da Zvezda vodi.

Crveno-beli su nastavili nesmanjenom žestinom, ali nikako da se još neka lopta zakoprca u mreži gostiju. Konačno je u 43. minutu Dragiša Binić

Pogodak Dragiše Binića

uspeo iz drugog pokušaja da duplira prednost i to iz mrtvog ugla. Nakon pogotka usledio je Binićev salto kojim je često znao da proslavi važne pogotke.

Drugo poluvreme, naši fudbaleri započeli su nešto mirnijom igrom i sa idejom da ne prime pogodak pred revanš. U 57. minutu usedio je slalom Dejana Savićevića. Dejo je „izlomio“ nekoliko odbrambenih fudbalera Dinama iz Drezdena, a zatim uputio neodbranjiv šut za konačnih 3:0. Bio je to Savićevićev prvenac u evropskim takmičenjima za sezonu 1990/91 i najava za ono što tek sledi, ali ipak, najvažnije je bilo da se lepo martovsko posle podne završilo Crvena zvezda:Dinamo Drezden 3:0.

Prvi četvrtfinalni meč i ubedljiva pobeda doneli su euforiju među navijačima i svi su već videli crveno-bele u polufinalu. Ipak, i rukovodstvo kluba, kao i trener Petrović „spuštali su loptu na zemlju“, jer se nije jednom desilo da Crvena zvezda kiksne u revanšu nakon ubedljive pobede na beogradskoj Marakani i to od daleko slabijeg rivala.

Detalj sa susreta u Drezdenu

Četrnaest dana do revanša brzo je prošlo. Puni samopouzdanja i vere, naši fudbaleri su krenuli put Drezdena, da „odrade“ revanš susret. Međutim, početak meča je uneo zebnje kod svih kojima je crveno-bela boja u srcu. Već u 2. minutu susreta na stadionu „Rudolf Harling“ pred oko 11.000 gledalaca, španski sudija Emilio Soriano Aladren opravdano je pokazao na „belu tačku“. Gičov je bio precizan i beogradska prednost je počela da se topi. Početni šok, na sreću nije mnogo uticao na naše fudbalere koji su uspeli da umrtve igru i povežu sve „pokidane konce“ i na odmor odu sa samo golom zaostatka. Šta je trener Petrović rekao svojim igračima tokom poluvremena, ostala je tajna, ali smo svi mogli da vidimo jednu novu Zvezdu tokom drugog poluvremena. Svega dvadesetak minuta prepoznatljive igre bilo je dovoljno da se preko Savićevića u 52. i Pančeva u 69. minutu u potpunosti preokrene rezultat. Prednost momaka u crveno-belim dresevima, kao da je bila inicijalna kapisla za drezdenske huligane. Njihov vandalizam na tribinama naterao je sudiju Aladrena da u 78. minutu prekine susret. Ipka ostalo je upamćeno Dinamo Drezden:Crvena zvezda 1:2.

Učesnici ove drezdenske priče bili su:

DINAMO DREZDEN: Keler, Sesler, Liberman, Trautman, Bitner, Hauptman, Stibner, Pilc, Šolc, Resler (Minge), Gičov (Alijevi)

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović (Marović), Mihajlović (Stošić), Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Jugović, Pančev, Savićević, Binić

Crvena zvezda je u polufinalu Kupa evropskih šampiona. Sada je ostao samo još jedan korak ka ostvarenju snova zvanom finale KEŠ-a. Međutim, i ostale tri polufinalne ekipe: Bajern Minhen, Spartak Moskva i Olimpik Marsej žele da budu učesnici najvećeg fudbalskog događaja u 1991. godini.

Protivnik u polufinalu KEŠ-a 1990/91

Dani između drezdenskog revanša i polufinalnog žreba protekli su u licitiranju koji bi protivnik bio najpogodniji. U jednom su se svi slagali. Bavarce niko ni u snu nije želeo, Olimpik je zbog Dragana Stojkovića Piksija bio nepoželjan, tako da je potenciran moskovski Spartak kao najpoželjniji rival.

Međutim, žreb je bio neumoljiv. Protivnik u borbi za finale u Bariju bio je najneželjeniji Bajern iz Minhena. Takođe, po prvi put u sezoni 1990/91 Zvezda će dvomeč započeti na gostujućem terenu.

I dok je fudbalska javnost bila razočarana ishodom žreba, Dragan Džajić je hrabro izjavio: „Zvezda će pobediti u Minhenu“

Повезане вести

1 comment

Leave a Comment