Moja Crvena Zvezda
АнализеДомаћа такмичењаКошарка

Анализа трећег меча против Партизана

123 derbi
Кошаркаши Црвене звезде

Звезда је и даље у игри за трофеј! Оно што су сви најављивали пре меча, на паркету су и показали: велику борбеност, пожртвовање до самог краја и на крају велику снагу да и поред мање играча у ротацији и у великим проблемима са фауловима дођу до победе у последњој четвртини. Није Звезда ни вечерас деловала као она казнена експедиција из јесењег дела сезоне, било  је доста грешака у нападу, играло се често споро и безидејно, али показали су да је Партизан ипак прелако дошао у ову позицију, да после прве две утакмице почне да слави. Партизан – Црвена звезда 74:81.

У првом делу прве четвртине, Партизан је користио чињеницу да је Звезда почела са Суботићем и Савовићем и лако долазио до поена у рекету. Са друге стране, Борис Савовић је добро ушао у меч и са неколико поена и скокова у одбрани пружао највећи отпор противнику. Обе екипе су ушле прилично отворено, доста је било простора за дуеле 1 на 1 и то се одразило и на коначан резултат прве четвртине, 24:20. Скот је добио прилику у последња три минута, али је остао упамћен само по промашеном зицеру. Митровић је такође ушао на кратко на паркет и то је био показатељ да је тренер Радоњић приморан да користи више играча у ротацији.

Другу четвртину је Партизан боље отворио након два неискоришћена напада Звезде у којима је могла да вођства, али након тајм-аута Радоњића, Звезда је поново ухватила прикључак. У овом делу игре, црвено-бели су углавном покушавали индивидуалним акцијама, успевали да држе под контролом предност Партизана, али фалила је и даље боља идеја у нападу. Судије су деловале прилично нетолерантно на нешто чвршћу игру какву је и најавио тренер  Радоњић и то је још један од разлога константног, али минималног резултатског заостатка. На 4 минута пре краја Звезда је дошла тројком Ракочевића до изједначења, али до краја полувремена није имала снаге за преокрет и на одмор се отишло са реултатом 39:39. Радоњић је наставио са ротирањем играча, у финишу је два пута приликом напада Партизана на паркет улазио и Ђокић. Треба поменути и изузетно добар шут за три поена Звездиних играча, 3/4, где је притом последњи био изнуђен на крају четвртине.

Трећа четвртина је почела слично као и у прошлом мечу. Партизан је агресивном одбраном зауставио Звездин напад, дошли су гости чак и до 10 поена предности, Бранко Лазић и Игор Ракочевић су скупили по 4 фаула, пред крај четвртине Ђокић је заменио Нелсона, а одговорност на себе преузели Радивојевић, Катић и Савовић. Са друге стране, Владимир Лучић је деловао незаустављиво, у нападу је све погађао, у одбрани био свуда. Притом треба поменути и чудан судијски критеријум у овој четвртини који је доста подсетио на суђење у истом периоду меча и у финалу АБА лиге. До краја четвртине, Звезда је поново ухватила прикључак, а Дејан Радоњић пронашао адекватно решење за Владимира Лучића, човека који је и био иницијатор коначног преокрета – Мајкла Скота.

На старту четврте четвртине Звезда долази одмах до вођства, играчи Партизана су за кратко узвратили, али сада је Звезда агресивном игром у одбрани затворила све прилазе свом кошу, а најзаслужнији је био већ поменути Скот. Водила је Звезда  и 7 разлике, међутим захваљујући неким судијским превидима, Партизан се враћао у игру. На сву срећу, Ракочевић и Савовић су погодили тројке, као и Нелсон, од тога су две биле од табле у последњим тренуцима напада, али делује да су наши играчи својим приступом то и заслужили. Мајкл Скот се ослободио и у нападу, узео је неколико шутева, био непрецизан, али је свој одбрамбени  утисак поправио украденим лоптама и сјајним закуцавањем. У финишу четвртине су у нападу одговорност преузимали Нелсон и Ракочевић, играчи Партизана им нису могли ништа и Звезда је успела без већих проблема да приведе меч крају.

После меча можемо рећи да је тренер Звезде коначно увидео да мора више да користи и остале играче, срећа у несрећи је била та да је због Лазићевих 5 фаулова у трећој четвртини Скот добио прилику и показао да је у одбрани сјајан играч. Када добије на самопоуздању у нападу, могао би да буде и главна превага у овој финалној серији, мада је то вечерас био и са само два поена из игре. Млади Митровић и Ђокић су такође добили своје минуте, као и Миловановић, а Звезда дошла до победе. Можда немају квалитет као играчи са далеко већом минутажом, али у финишу сезооне, морају се користити све расположиве снаге. Оно што такође може да радује јесте прилично добар шут за три поена у овом мечу, 40%, а то  је такође било једно од главних оружја Звезде у тешким тренуцима. Притом је Партизанов офанзивни скок остао само на 6 ухваћених лопту, наспрам Звездиних 11 у нападу. Звезду и даље очекује тежак посао, притисак је и даље на црвено-белима, али следећи меч играју пред својом публиком, осокољени овом победом, уз исти приступ сигурно могу до победе. Једино чему се треба надати јесте уједначенији судијски критеријум, суђење у трећој четвртини је било крајње дискутабилно, велики број фаулова је досуђен, судије готово да нису дозвољавале нешто јачи контакт између играча.

Majkl Skot
Мајкл Скот

Индивидуални учинак играча Црвене звезде:

Дејан Ђокић: није имао учинак за 5 минута на паркету, али је за њега дефинитивно било веома корисно искуство када је одмењивао Демаркуса Нелсона.

Бојан Суботић: провео 14 минута на паркету, углавном током првог полувремена. Поново је водио велику борбу са центрима Партизана, често преузимао и Ловерња. У нападу сасвим задовољавајући учинак од 7 п, 2ск и 1ас.

Игор Ракочевић: 22 минута на паркету је провео Звездин капитен. У првом полувремену углавном поентирао са линије слободних бацања, трећу четвртину је провео највише на клупи због 4 личне грешке да би са две тројке експлодирао у последњој четвртини и донео сигурност у тренуцима вођства Звезде у финишу. Меч је завршио са 18 п и 2ас.

Лука Митровић: провео је два минута на паркету, у финишу треће четвртине када је Радоњић увидео да мора користити и играче са клупе, макар за одмор стартера. Лука је завршио меч без учинка.

Бранко Лазић: провео би на паркету вероватно и више од 15 минута да није зарадио 5. личну грешку у трећој четвртини. Пре тога је стандардно добро одрађивао свој посао у одбрани, али ни у нападу није био ништа лошији. Меч је завршио са 8 поена, без промашаја из игре.

Марко Симоновић: за 23 минута на паркету углавном је био фокусиран на засутављање Бертанса и Лучића на половини Звезде, мада то није оправдање за само 3 постигнута поена, уз две промашене тројке.

Милан Миловановић: без учинка, на паркету провео 1 минут.

Борис Савовић: играо је 25 минута вечерас и показао да је на путу да се врати у препознатљиву форму са старта сезоне. У тешким тренуцима, на почетку оба полувремена постизао битне поене, као и увек, један од најбољих играча Звезде под кошевима (5 ск). Меч је завршио са 12 поена.

Рашко Катић: 31 минут на паркету, највише уз Демаркуса Нелсона. Као и у претходним мечевима, водио велике борбе са центрима Партизана на обе стране, успео да оствари  учинак од 12п и 6ск. Није га било у нападу у првом полувремену, лопта му неколико пута испадала из руку, правио је грешку у корацима, али у другом полувремену показао од чега је направљен, не дозволивши да га нешто слабије прво полувреме поремети.

Вук Радивојевић: заменик капитена Црвене звезде је на терену провео 12 минута. За то време је успео да постигне само 3 поена уз 3ас. Међутим треба додати да је у трећој четвртини преузимао одговорност на себе кад је Ракочевић зарадио 4. личну  грешку и доста допринео смањивању Партизанове предности.

Демаркус Нелсон: 31 минут на паркету, за креатора Звездине игре. Углавном је поентирао са линије слободних бацања до завршнице меча, а онда се показао као сјајна подршка Мајклу Скота у стварању коначне разлике над ривалом. Меч је завршио са учинком од 10п, 2ас и одличних 7ск.

Мајкл Скот: 4 минута је одиграо у првом полувремену, промашио зицер и врло брзо завршио на клупи. Када је Лазић добио 5. личну грешку, а Лучић се разиграо, он је добио задатак да га чува. Међутим, он је урадио много више од тога. Иако је из игре шутирао 2/8, био је најзаслужнији за Звездин тријумф. Потпуно је зауставио напад Партизана, покренуо цео Звездин тим својом енергијом, ухватио укупно 9 лопти, 2 украо, са линије слободних бацања био непогрешив, а томе је додао и једно сјајно закуцавање. Меч је завршио са 8 поена.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

11 comments

Marko јун 12, 2013 at 19:55

Skot je bio igrac preokreta,samo mu fali malo samopouzdanja kao i da mu Radonjic ukaze povjerenje.Mislim da ce nam veceras biti veoma vazan u odbrani.

Reply
aca nis јун 11, 2013 at 17:11

Evo sta se dogadja kad bar koristimo sve igrace-pobeda. Nece da igraju igraci po 40 minuta i pobede jer se mnogo potrose u odbrani i nemaju dovoljno koncentacije za napad. Glavni igraci moraju da odmaraju ali najvaznije je proceniti situaciju kada. Radonjica je izgleda bilo strah da ih koristi, ne znam sta je drugo. Ipak za skota mislim da nema sta da trazi u evroligi jer nam treba daleko pouzdaniji igrac u napadu, a za odbranu imam samo reci hvale iako je lucic dao 26 poena ali ono sto sam video je bilo dobro, tu je zakazao savovic i dosta subotic koji su ga preuzimali. Kod partizana nije dalo poene 4-5 igraca, posebno bertans a mi smo mnogo bolje koristili igrace iz drugog plana, na primer lazic i subotic koji su dali po 7-8 poena, dosta skokova, samo treba konstantnost sto oni na zalost nemaju i ne mozemo se uvek osloniti na njih. Ovo je tipicna igra koju forsira Dejan Radonjic i dosta mi se svidja, dobra odbrana, samo kontra katastrofa, mora bolje tu. Kod Vukoicica bi to bilo bolje mnogo ali onda bi morali da imamo i bolje sutere a razmislite da li ce neko ko standardno dobro sutira tokom cele sezone tipa serhio rodrigez, rudi fernandez, navaro(kakvi bi morali da igraju kod nas jer bi primali gomilu poena od svakog) hteli da igraju kod nas. Zato kazem, radonjic je dobar za nas, tipican evropski trener i sa bolim i standardnijim igracima bi bili jos bolji. Neizvesno ce biti sutra jer sve zavisi od Rakocevica, ali i od klupe i koga ce koristiti trener ali nadamo se dobrom i da je video juce da mogu da odrade solidno. Steta sto nemamo dobru drugu peticu nego je tu subotic i savovic. To je improvizacija na zalost i dobijali bi mnogo lakse da je bar samardziski tu

Reply
vlll јун 11, 2013 at 16:46

dobili smo ih zato sto su krali..malo paradoksalno zvuci, ali proradio je inat.. mada mislim da su nam to delom kompenzovali u 4. cetvrtini.. al vidi se da sudije kao po nalogu uvek navlace na stranu partizana u 3. cetvrtini.. nismo ona ekipa od jesenas, jer ovu ekipu je selektovao vukoicic sa ciljem da napravi napadacku ekipu, da igra na mnogo poena.. a onda uprava odlucuje da ga smeni i u sred sezone dovede proverenog strucnjaka radonjica, ali koji je uglavnom imao utakmice sa buducnosti sa manje od 130 poena, odnosno imao vise defanzivan pristup i dobio je ekipu zvezde sada kojoj su izrazenije napadacke sposobnosti.. i sada se trazi neki balans.. ali jasno je kako zveza mora da igra, sto govori i jedan podatak: 9 derbija je odigrano ove sezone, kada je na mecu bilo 144 i manje partizan ima skor 4-0.. kada je bilo 145 i vise, zvezda ima skor 5-0.. mislim da je sve jasno…

Reply
БруталноРеалан јун 11, 2013 at 14:09

Кад Игор, Рашко и ДеМаркус одиграју добро једноставно не можемо да изгубимо. Ђокић,Миловановић, Митровић морају добити 5-6 минута, ако ништа да праве фаул да не дозволе да напуне личним Свето тројство. Елем, душа ме боли кад видим шта раде Лазићу дечко игра перфектну одбрану, може и да пробије, леп сигуран шут. Не знам зашто га толико људи оспоравају. Јесте понекад брзоплет и ложана али има 23,24 може доста да напредује ако му се да простора. Једном сам рекао да ће Навара стрпати у џеп, живи били па видели 🙂

Reply
Chinez јун 11, 2013 at 16:21

Fascinantno je kako on igra cistu odbranu, ali koliko je snazan u duelima i kako mu lako sudije sude faul, a on nista nelegalno ne uradi.

Reply
Realan Zvezdas јун 11, 2013 at 16:35

to i ja kazem,ko god ima ludu utakmicu,cim ga Lazic preuzme ne moze nista da uradi,a u napadu ima dosta siguran sut i sasvim solidan prodor,on,Rasko,Neloson,Savovic,Simon,Rakoc uz Milicica,Cvela,Radmanovica,Keselja,Nedovica,Mitrovica bi cuda pravili

Reply
Jovan Kontić V.B. јун 11, 2013 at 13:47

Samo da nas ne ponese euforija, jer smo mi mnoooogooo euforičan narod…S verom u zvezdu i boga…do titule!

Reply
Džo јун 11, 2013 at 12:12 Reply
staka јун 11, 2013 at 11:53

Povratak otpisanih!!! 😉

Reply
Trece oko јун 11, 2013 at 09:31

Bravo za Skota!

Reply
Kapetan јун 11, 2013 at 12:14

Konacno se i on probudio iz zimskog sna

Reply

Leave a Comment