Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

Милан Јанковић посетио Маракану

Milan Jankovic 1986-87Mилан Јанковић, легендарни фудбалер Црвене звезде, посетио је Маракану на дан када се обележава дан на који је Црвена звезда покорила Европу. Јанковић је том приликом дао изјаву за Танјуг.

У тешко време за Црвену звезду, навијачи, посебно они старији, носталгично воле да се подсете неких срећнијих времена, било да је у питању чувена 1991. или неке претходне генерације, из шездесетих, она из 1979. или неке из осамдесетих година. Управо једној од њих припадао је Милан Јанковић, између осталог, први Србин који је обукао дрес великог Реала из Мадрида!

Јанковић је у Мадрид отишао након двомеча Звезде са Реалом из 1987. године, у којем је постигао и гол, са беле тачке, али истиче да је одиграо један дражи меч од тог.

„Победа против Реала у првом мечу се не заборавља, иако смо касније елиминисани у реваншу, а ја потом прешао у Мадрид. Ух, још се сетим оне изгубљене лопте Жарка Дјуровића на 4:1 после које смо примили други гол. Ипак, најдражи тријумф ми је против загребачког Динама, они су тада имали баш квалитетан тим, али Звезда предвођена Владимиром Петровићем и Душаном Савићем била је боља. После сам освојио још један куп и две титуле.“

Јанковић је говорио и о свом сину, који ће пробати да се наметне, где друго, него у Црвеној звезди. Рођен је у Аустралији, где је и сам Милан радио након епизода у Реалу и Андерлехту.

„Нисам имао прилику да пратим у то време наш фудбал, али сад сам дошао у Београд, довео сам сина Марка који има 17 година и рођен је у Аустралији на пробу у Звезду. Висок је 194 центиметра, игра на позицији центархалфа и уколико остане, планирамо да се вратимо. Већ сам у годинама и „дрма“ ме носталгија“, а мислим да бих могао и још мало да радим.“

Он је упоредио и квалитет ондашњег и данашњег фудбала.

„Гледао сам неке утакмице у последње време и јасно је да нам је квалитет фудбала лош, зна се и из којих разлога. Не бих да поредим, али чини ми се да је некадашња Друга лига, а ја то добро знам јер сам играо на позајмици у Марибору била квалитетнија од садашње Суперлиге.“

За крај, истакао је ко му се допада од садашњих фудбалера Црвене звезде.

„Лука Миливојевић. Чини чини ми се да има потенцијал и да може нешто да направи у каријери.“

Jankovic1Милан Јанковић рођен је 30.12.1959. године. Играо је у Црвеној звезди од 1978. до 1987. године, с тим што је прве две сезоне играо у Марибору на позајмици. Одиграо је за Звезду укупно 325 мечева и постигао 45 голова. У првенственим мечевима наступио је 151 пут и постигао 20 голова. У Европи је одиграо 23 меча и био стрелац два гола, од чега је један на мечу против Реала у Београду. Освојио је две титуле и два Купа.

Након Звезде играо је у Реалу и Андерлехту. Када је 1990. године Ивица Осим на СП у Италији повео ветерана Сафета Сушића, а не њега, иако је имао одличне сезоне иза себе, Јанковић је био јако разочаран, а кулминација је била одлука да заврши каријеру у 30. години, иако је имао понуде из Шпаније да тамо настави каријеру! Након тога, радио је више од две деценије у Аустралији.

За репрезентацију је одиграо 12 утакмица, а једини гол постигао је против Бразила.

Повезане вести

8 comments

monako мај 29, 2013 at 22:14

gledao ga

Reply
Zvezdas Ivanjica Guerrini мај 29, 2013 at 21:54

Uros Spajic od sutra novi igrac Tuluza…Postignut dogovor sa Zvezdom,kojoj pripada obestecenje od 1,5 milona eura…

Reply
Brana мај 29, 2013 at 21:58

Spajic vredi puno vise!Steta ako je prodat.

Reply
marko мај 29, 2013 at 22:10

dobro je sto je otiso za 1,5 miliona taman da vrartimo dugove od te pare i da se lincenciramo za LE a kome treba da vratimo dugove od ovih para i hoce li trenutni dug koji iznosi 40M biti smanjen

Reply
Brana мај 29, 2013 at 20:40

Slobodni igraci:Mrdja,Ninkovic,Jagos Vukovic,Ibrahim Gaj…
UPRAVA REAGUJ!!!

Reply
marko мај 29, 2013 at 22:13

daj boze da dodje milos ninkovic i dragan mrdja a takodje se pominju lazar veselinovic i popaj stojanovic el monir itd

Reply
Simpaticni brko мај 29, 2013 at 19:30

Ajde malo pisite o f4 vaterpola gdje mozemo biti prvaci evrope, o 1/2 kosarke… Ne citav dan o Bariju, pa stvarno ga pretjerasmo. O Bariju je bezbroj puta pisano i pricano. Jelenicevi i Covicevi momci mnogo vise paznje zasluzuju nego sto im se posvecuje.

Reply
dexino мај 29, 2013 at 18:24

Milan Janković je bio odličan fudbaler!!! Dobro se sećam njegovih igara u dresu Zvezde. Ako mu je sin približno kao on onda će biti extra!

Reply

Leave a Comment