Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Kako smo pokorili Evropu i svet – 5. deo

Ulaznica za susret Crvene zvezde i Glazgov Rendžersa

… početak kao i svaki početak nije bio lak, ali na sreću bio je uspešan. A onda je stigla vest iz UEFA. Protivnik Crvene zvezde u 2. kolu Kupa evropskih šampiona biće škotski velikan Glazgov Rendžers. I ponovo, prva utakmica igraće se u Beogradu.

Na krilima ciriškog uspeha dočekan je 24. oktobar 1990. godine i prvi susret. 80.000 navijača na punoj Marakani verovalo je u povoljan rezultat. Svi su bili ubeđeni da se bezidejnost iz prvog meča sa „skakavcima“ ne može ponoviti. I nije…

Već u 9. minutu Duško Radinović je nezadrživo probio po desnom krilu i

Crvena zvezda:Rendžers

kada je bio u nivou peterca uputio oštar centaršut po zemlji na koji je natrčao jedan od odbrambenih škotskih fudbalera i zakucao je u sopstvenu mrežu za vođstvo od 1:0. Bio je to i rezultat prvog poluvremena.

Polovinom drugog dela, Rendžers je za svega sedam minuta potučen do nogu. Prvo je Prosinečki u 67. minutu iz slobodnog udarca matirao Vudsa, da bi u 74. Pančev postigao konačnih Crvena zvezda:Rendžers 3:0.

Crvena zvezda:Rendžers

Koliko su pobede u Cirihu i nad Rendžersom u Beogradu donele samopouzdanja Zvezdinim fudbalerima, dovoljno govore reči Dejana Savićevića pred put u Glazgov:

– Dobili smo Rendžers sa ubedljivih 3:0 u Beogradu, ali ne smemo zaboraviti da nam sledi i revanš u Glazgovu i mora se priznati da će to biti dobra prilika za šoping.

Treba napomenuti da je beogradski susret sudio Francuz Žoel Kiniju, a da su ekipe nastupile u sledećim sastavima:

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Pančev, Jugović (Momčilović), Binić.

GLAZGOV RENDŽERS: Vuds, Stivens, Mairo, Gouen, Spekmen, Braun, Stiven, Ferguson, Volters, Džonston, Hujstra.

Revanš u Glazgovu odigran je 7. novembra 1990. Oko 25.000 navijača prisustvovalo je meču na „Ajbroks parku“, a sudio je Šveđanin Bo Karlson. Treneri dveju ekipa opredelili su se za sledeće sastave:

GLAZGOV RENDŽERS: Vuds, Stivens, Mairo, Gaf, Spekman (Nizbet), Braun, Stiven, Dods (Robertson), Mek Koist, Heitli, Volters.

CRVENA ZVEZDA: Stojanović (Kaluđerović), Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Pančev, Jugović (Jurić), Binić.

Prvo poluvreme proteklo je bez većih uzbuđenja. Naši momci su se trudili da

Rendžers:Crvena zvezda

što duže drže loptu u svom posedu, a posebno je to bilo uočljivo nakon povrede golmana i kapitena Stojanovića, koga je među stativama zamenio Željko Kaluđerović. Igra, bez igre trajala je sve do 52. minuta kada su sevnule „makazice“ Darka Pančeva za vođstvo Crvene zvezde i rešavanje svih eventualnih nedoumica oko konačnog pobednika. Ipak u 79. minutu, Mek Koist je uspeo da zatrese mrežu Kaluđerovića za konačnih Rendžers:Crvena zvezda 1:1.

Željko Kaluđerović

Time je spuštena zavesa na jesenji deo takmičenja u Kupu evropskih šampiona. Crvena zvezda je preskočila šampione Švajcarske i Škotske i sada je rukovodstvo imalo puna četiri meseca da se pripremi za naredna iskušenja. Zvezda se plasirala među osam najboljih ekipa Evrope, ali niko se na Marakani nije time zadovoljavao.

Međutim, odlične igre tokom prvog dela šampionata, dovele su veliki broj inostranih menadžera na vrata kancelarije Dragana Džajića. Najveći evropski klubovi želeli su odmah u svojim redovima da vide prevashodno Belodedića, Prosinečkog, Savićevića i Pančeva. Džajić je uspeo da se odupre bogatim ponudama, i ne samo da je zadržao postojeći igrački kadar, već ga je i znatno ojačao. Na Marakanu je stigao bombarder novosadske Vojvodine Siniša Mihajlović. Želja trenera Ljupka Petrovića je uslišena. Džaja je održao obećanje, da će Mihajlović biti

Siniša Mihajlović u dresu Vojvodine

doveden u Zvezdu ukoliko klub prezimi u Evropi. Interesantan je podatak da su već tada blizu dresa Crvene zvezde bili i Zvonimir Boban i Alen Bokšić, ali Džajić u datom trenutku nije želeo da gomila fudbalere jer su njihove pozicije u Zvezdi bile dobro popunjene.

FK Crvena zvezda je Novu 1991. godinu dočekala sa poklonom u vidu Siniše Mihajlovića čiji je transfer iz Novog Sada bio tada rekordan kada je u pitanju jugoslovenski fudbal, a iz UEFA je stigla informacija da je protivnik našem klubu u 1/4 finala KEŠ-a šampion Demokratske Republike Nemačke, ekipa Dinama iz Drezdena.

Dinamo Drezden

Pauzu je trebalo iskoristiti i za pripremu odbrane šampionske titule, jer je Dinamo iz Zagreba još do nekle držao priključak, a trebalo je i razmišljati i o finalu nacionalnog kupa, do kojeg je put vodio preko OFK Beograda

Повезане вести

5 comments

Leave a Comment