Moja Crvena Zvezda
БлоговиЛукаФудбал

Lukić, dobar kapetan ili žrtva loše posade

Tokom dana počele su da kruže priče oko odlaska prvog čoveka Crvene zvezde, Vladana Lukića sa funkcije predsednika. Novosti su prve objavile tu vest, a onda su svi mediji objavili kako je to već gotova stvar, tj. da je samo pitanje vremena. Ali postavlja se pitanje da li je to dobro uraditi u ovoj situaciji?

Vladan Lukić je za dve godine u Crvenoj zvezdi činio i dobre i loše stvari. Možda ne lično on sve stvari, ali kao predsednik kluba ima najveću odgovornost. Ako ćemo o lošim stvarima prva i neizbežna tema su rezultati. Osvojen je jedan trofej i to kup prošle godine. Ove sezone ekipa je ispala iz kupa, iako je bila bolja od protivnika, ali nema to velikog značaja sada. Fudbal se igra zbog golova, a ne šansi. Trka za titulu je za ove dve godine bila uvek neizvesna, ali nam je izmicala u poslednjim koracima. Prošle godine ispušteno pet bodova u drugom delu, ove godine derbijem možda je i određen šampion, iako ima još šest utakmica. Razloga za nezadovoljstvo navijača naravno da ima. Trofeji su glavni cilj i za igrače i za navijače. E sada kada kroz taj cilj najveći rival prođe pre vas tri puta, a na putu je i četvrti, onda je jasno zašto su neki ljudi kivni. A ko u Srbiji prvi strada kada nema rezultata? Pa ugalvnom prvo trener, a posle njega predsednik. Te dve figure u Srbiji imaju najveću odgovornost, iako tu ima dosta osoba tj. funkcija koje bi itekako mogle da odgovaraju. Evo na primer sportski direktor, koji bi trebao da bude najodgovorniji za sportski deo, sedi na istom mestu, iako bi ga mnogi navijači motkom isterali iz kluba.

Ivan Adžić sportski direktor Crvene zvezde mnogim navijačima diže pritisak, kada pogledaju vedete koje je isti dovodio u prethodnim prelaznim rokovima. Pa to su igrači koji svojim kvalitetom ne zaslužuju možda ni da igraju u ovako jadnoj JSL ligi, a posebno ne da nose dres najvećeg kluba i brenda na balkanu! Ljude boli ta činjenica, ali nekako pokušavaju da nađu opravdanje za tako glupe poteze ovog čoveka. Istina para u klubu nema i mi nismo u poziciji da birkamo igrače, ali nije rešenje dovesti 40 igrača za dva prelazna roka, koje posle niko neće hteti da kupi. Izgleda da su igrači dovođeni da odigraju sezonu dve, kako bi imali dovoljno fudbalera da se takmičimo, a za rezultate- koga briga! Pa to možda može da se radi u Čukarčkom, ali u Crvenoj zvezdi ne. Crvena zvezda ne sme da trpi nesposobne ljude. Crvena zvezda ne sme da bude klub za svakog crnogorskog igrača koji ima “opasnog” menadžera. Crvena zvezda mora da cilja na trofeje i kada je u finansijskoj krizi. A za to sve je najodgovorniji upravo pomenuti gospodin. Gospodine Adžiću imajte i malo obraza i sami napustite klub.

Vladan Lukić je verovatno najveću grešku napravio kada je pružio podršku Adžiću i izrekao da on veruje u njegov rad i da ako ode Adžić ide i on. Tim potezom on je kupio vreme Ivanu Adžiću, ali i izgubio poene kod mnogih Zvezdaša. Ivan nije osoba zbog koje se vredi žrtvovati, posebno zato što se mišljenje o pomenutom, neče promeniti na pozitivno makar on napravio neki fenomenalan potez u narednom periodu. Ono što je najvažnije je da je sportksi direktor odgovoran za izbor trenera. Za vreme rada Adžića, treneri su bili Pižon, Dostanić, Kristić i sada Prosinečki. Četiri trenera za nepune dve sezone? O izboru istih možemo da pirčamo još dugo, ali je više nego očigledno da je izbor bio veoma loš. Prelazna rešenja za prelazno rešenje nisu REŠENJA! Ne želim da nam lošeg trenera menja drugi isto loš, samo da bi se reklo da smo nekoga smenili. Napokon taj niz je prekinut dovođenjem Robija, ali da li je kasno?

Dakle “grana” koja se najviše zamera Lukiću je Ivan Adžić tj. sportski rezltati. Ali pored toga navijačima smeta još jedna stvar, a to su saopšenja ili javni nastupi u nekim situacijama. Istina ona su mnogo ređa u poslednjih šest meseci, ali su mnogi zapamtili ona iz prethodnog perioda. Meni lično nisu toliko smetala, jer je to jedan od legitimnih načina pljuvanja po fudbalskom savezu i svima ostalima koji nas napadaju godinama. Kako na fin način privući pažnju (pomalo neobjektivne) javnosti? Pa upravo saopšenjem. Svaki put kada je izdato, svi mediji su prenosili tekst od reči do reči i time radili u našu korist koliko god se to nekima nija sviđalo. Sa druge strane, stvarno se očekuje od predsednika velikog kluba, da se ponaša gospodski i umereno, a ne kao Kalimero kako su ga neki opisali. Izgleda da nekada protiv stoke ne može gospodski, već na prljaviji način.

Ono čime možemo pohvaliti našeg predsednika  su grane Marketing i Finansije. Marketing služba poslednjih nekoliko godina funkcioniše veoma dobro, ako ne i odlično. I pored toga što klub nije osvojio titulu 3 godine, što se ne takmiči u Evropi kako treba, ima ogromnu pažnju u javnosti. Počevši od posete na utakmicama domače lige, gde smo daleko iznad svih ostalih, pa do uvođenja raznoraznih akcija. Iako se do skoro igrao dosta loš fudbal na našem stadionu i na strani, mi smo i dalje bili svakodnevno aktuelni u medijima. To samo znači da se dobro radilo na marketingu, jer je po svaki klub najgore kada postane nebitan i nezanimljiv masi. Istina Crvena zvezda je klub koji voli pet miliona ljudi, ali te milione treba održavati i ne dozvoliti da se rasipaju. E marketing je urapvo za to bio zadužen i radio je to veoma dobro.

Što se tiče finansija možemo reći da se klub stabilizovao. To ne znači da se se dug smanjio (mada moguće i da jeste), već znači da je klub počeo da funkcioniše normalno bez straha da će doći do bankrota. Koraci kojima idemo jesu sitni i put jeste dug, ali mi i dalje koračamo. Kada budemo stali tada će biti problema, jer u ovakvoj državi kao što je Srbija, ne postoji niko ko bi nas pogurao. Počevši od FSS-a kojem je izgleda to i cilj, pa do predsednika države i ministara koji uživaju u “dominaciji” jednog sportskog društva u državi. Potpuno je neverovatno koliko je sportko drušvo Partizan osvojilo trofeja u poslednjih nekoliko godina.  Neke zasluženo, a neke bogami ogromnom krađom, dok se na sve načine srozava ugled Crvene zvezde. Koliko se samo državnih firmi uključilo u sponzorstvo protivnika, a tako malo stalo uz nas. Ravnoteže nema. Jednima sve, drugima ništa. I na šta FK CZ može da se osloni onda. Pa na ulaganja stranih kompanija, jer je našim izgleda strogo zabranjeno da budu sponzori. Dovođenje Gasproma je fenomenalan potez iz više razloga. Prvi je naravno finansijski segment, jer je poznato da je to firma sa velikim godišnjim prigodima i koja je već od ranije u sportu(Šalke i Zenit). Drugi razlog je marketing. Kada tako jedna velika firma dođe u klub, predstavljaće magnet za ostale strane sponzore, jer će biti sigurni da je investicija dobra. Treći razlog jeste fudbalske prirode. Več je odigrana prijateljska utakmica sa Zenitom, očekuje se i razmena igrača, organizovanje turnira, ali i učestvovanje Gasproma u organizovanju sportskog dela. Tu se najviše misli na novac za prelazni rok, ali i skoro ponuđeni nov ugovor Robertu Prosinečkom, za koji se pretpostavlja da je poguran od strane ruske kompanije.

Klub je ponovo počeo normalno da funkcioniše. A to nije lako. Dosta velika suma novca je potrebna klubu da bi godišnje funkcionisao i u to ne spadaju troškovi prelaznog roka. To je posebna stvar koja je već godinama veliki problem za klub. Mali broj igrača je prodan, a samim tim količina novca koji stže u klub nije dovoljna. Možemo se pohvaliti jedino prodajom Dejana Lekića kao odličnim finasjiskim potezom(iako nismo sigurni koliko smo dobili za njega), ali je to mnogo malo za ovako dug period. Navijači traže više. Ustvari samom klubu treba više. A to se može napraviti jedino dobrim skautiranjem u narednim prelaznim rokovima i dovoditi dobre igrače za mali novac (Adi, Borha, Evandro), ali i rezultatima. Dobri rezultati kluba dižu cenu igračima na tržištu,a posebno učestovanje u Evropi.  Bez obzira na to kako se završi ova sezona mi imamo obavezu da u se u Evropi zadržimo duže nego ranije. Da bi se tako nešto dogodilo, moramo biti spremni da Prosinečkom ispinimo želje kod dovođenja igrača. Potrebno je organizovano i sistemski praviti ekipu, a ne po sistemu “okupili smo se, pa sta bude”. Po rečima koje možemo čuti u poslenje vreme, Robi će dobiti slobodu u sledećem prelaznom roku, naravno sa ograničeni budžetom i to je stvar koja može samo da raduje.

E sada sve ovo navedeno dobro i loše, je jedan veliki brod kojim upravlja Vladan Lukić. Da li je odgovran za posadu? Jeste. Da li odgovara za putanju broda? Da. Ali za razliku od stvarnosti, ovde ne možemo reći da kapetan poslednji ostaje na brodu. U Srbiji se kapetan prvi baca preko ograde kada krene loše, a pacovi koji inače prvi beže, čekaju da zauzmu njegovo mesto. Da li uopšte postoji neko ko bi želeo da preuzme kormilo od Lukića? Ko bi to bio? Ja stvarno ne vidim u ovom trenutku. Novim izborima bi samo izgubili par meseci u kojima bi se iznosio prljav veš, dok bi u komšiluku zadovoljno trljali ruke. Potpuno nepotrebna stvar.

Rešenje bi trebala da bude druga stvar. Čelina ruka i profesionalnost. Ja lično bih voleo, kada bi u klubu imali još 10 Lukića. Tada bih znao, da bi ako ništa drugo davao svako svoj maksimum. Budite sigurni da Vladan radi dobar posao, jer da nije tako, podršku mu ne bi pružio Dragan Džajić. Kada je taj čovek izjavio da veruje Lukiću i njegovom radu, ja sam bio siguran da se ide u dobrom smeru. Kada glodari tj. navijači protivika prozivaju našeg predsednika i prizivaju njegov odlazak, budite sigurni da je to dobar predsednik(nebitno kako se on zove), jer to znači da imaju strah od njegovog ostanka. Da li su nama smetali Zeka i Bjeka? Pa naravno da nisu. Oni se Lukića, Butulije i Prosinečkog plaše. Prirodno je da napadaju onog od koga imaju strah, ali pas koji laje…

Lukić je već demantovao da razmišlja o ostavci, ali sam gotovo siguran da će se ta tema pokrenuti opet vrlo brzo. Ostaje da se vidi da li će promeniti stav zbog pritisak “javnosti” ili će ostati borac do kraja. Mnogi teški dani su iza nas, ali su i ispred nas. Izgubiti vođu bio bi šok, ali se mora ići dalje sa ili bez njega. Ja se nadam da nećemo pružiti to zadovoljstvo onima sa druge strane brda, jer to jedva čekaju. Gubitak titule ima mnogo uticaja na klub, a jedan od njih je i što može stvriti međusobne sukobe. Raskol ne može da izađe na dobro.

[poll id=“39″]

Повезане вести

31 comments

Leave a Comment