Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаРегионална лига

АБА, Ф4: Сви путеви воде у Лакташе!

У лигама које имају проходност ка Евролиги не практикује се баш да се у једној утакмици одређују учесници најелитнијег европског такмичења, али неорганизованост челних људи АБА је довела да једна утакмица одређује судбине клубова.

f4

Можда ће ово бити и последњи Ф4 који ће бити одигран у оквиру АБА лиге, а главно питање није ко ће бити освајач већ која два тима ће се пласирати у финале и стећи право наступа у Евролиги наредне године.

Ипак, пре него што почнемо причу о учесницима финалног турнира, морамо се осврнути и на још једну битну вест која кружи ових дана. Сигурно место у АБА лиги наредне сезоне има само шампион АБА лиге који испуњава услове за Б лиценцу.

Шта то заправо значи? Као што је и раније речено, Игокеа и Раднички не испуњавају услове за Евролигу, па ако би неки од ова два тима освојио титулу или се пласирао у финале морао би директним разговорима са челницима Евролиге да „измоли“ своје место у елитном друштво.

Али, теоретски је могуће да поражени финалиста буде морао у квалификације за Евролигу. Уколико у неким од земаља (Пољска, Литванија, Русија, Турска..) клубови који поседују А лиценцу (што им гарантује учешће у Евролиги наредне године) не буду освојили шампионски пехар, нови шампион те државе добија предност у односу на пораженог финалисту АБА лиге.

Као што и сами видите, калкулација је превише па би било боље да се окренемо кошарци и финалном турниру.

b_101007037Организација

Кошаркаши Игокее биће домаћин Ф4 турнира, а гости из Београда и Крагујевца имаће све услове за одлично такмичење. Навијачи су већ организовано преко својих клубова дошли до својих карата, али ипак се очекује да нешто већу подршку буду имали Партизан и Црвена звезда.

Такође, улазнице ће бити продаване и сутра од 10 часова, а једна особа уз приложена документа ће моћи да купи највише две карте. Цена улазница за полуфинале је 40 марака, као и за финале за које продаја карата почиње у петак.

После прве полуфиналне утакмице дворана ће се празнити, а потом ће се вршити припреме за спремање дворане за друго полуфинале које је на програму од 21 сат.

Све екипе биће смештене у хотелу „Сан“ који има 4 звездице и који је смештен у центру Лакташа. ТВ преноси биће емитовани на више телевизија: Арена спорт, Шпорт ТВ (Словенија), ХРТ, Арена спорт Загреб, Арена спорт БИХ.

Све утакмице играће су у дворани у Лакташима у којој је Игокеа играла све своје утакмице у АБА лиги. Дворана је направљена средином 2010. године и спада у новије на Балкану. Претпоставља се да је изградња коштала око 1M еура, а дворана је опремљена најсавременијим уређајима.

Капацитета је нешто више од 3000 места.

Игокеа

sp-igokea-logoКренућемо од домаћина. Игокеа се ове године вратила на велика врата регионалне кошарке, после једногодишње паузе направили су најбољи резултат у историји клуба. Они су у 26. кола изгубили само 6 пута, а само једном на домаћем терену, па имају великог разлога за оптимизам пред Ф4.

Њихова највећа снага је управо јак домаћи терен, али и то што су прави тим. Тренер Драган Бајић већ две године је радио на томе, а чини се да су се ове године коцкице коначно поклопиле. Доведени су добри Американци који праве разлику, а пун погодак било је довођење Бранка Јоровића који је нашао своје место у петорци лиги на крају сезоне.

Оно што Игокеи може представљати проблем је пауза коју су направили од краја АБА лиги до данас. Они су за домаће првенство морали да лиценцирају и играче млађе од 21 године који морају бити на терену у сваком тренутку, па је питање колико се то одразило на њихову игру и форму. Да ли ће осетити притисак? Мислим да неће, јер јасно је да у тиму имају јако квалитетне и искусне играче који знају шта желе.

Велика предност биће им и то што тренирају у својој дворани, а о томе је говорио и Игор Ракочевић:

Игокеа игра у дворани у којој тренирају сваког дана, навикнути су на услове у дворани и на кошеве. То је велика предност, верујте.“

Ако превазиђу неке ситне проблеме, могу на трон сигурно.

Партизан

images (1)Оба полуфинална дуела биће врло интересантни, а тешко је рећи који ће бити неизвеснији. Партизан је једини учесник Фајнал-фора који је успео да победи Игокеу бар једном од почетка сезоне. Истина је да је доживео и више пораза, али та утакмица коју су играли у Београду вероватно ће послужити као неки модел за полуфинални дуел.

Тим Душка Вујошевић у најбољој је форми тренутно, велики део тима игра најбоље од почетка сезоне управо сада. Врло лако су добили свих 5 утакмица у Суперлиги и одлазе са огромним самопоуздањем на финални турнир.

У прву звезду екипе израстао је Давис Бертанс, најбољи тројкаш у тиму. Он је у огромном успону форме, када има свој дан немогуће га је чувати и у стању је да у серијама убаци по 5-6 тројки заредом. Осим њега, у великом налету су и Немања Гордић и Ђорђе Гагић, док треба очекивати и добре игре капитена Лучића и Леа Вестермана.

Ту је и Жофри Ловерњ, који од одласка Гордона игра много боље, него што је играо док је овај био ту.

Тренер Партизана Душко Вујошевић рекао је да његови кошаркаши орно и са много ентузијазма путују у Лакташе на завршни турнир Јадранске лиге, упркос финансијским проблемима, а похвално се изразио и о квалитетима Игокее:

Добро су организовани, са добрим тренером и групом која изванредно функционише. У почетку су их потцењивали, али смо сви постали свесни њихове снаге. У спорту можете да играте преко везе, али не можете преко везе да будете шампиони. Они су спремни да се жртвују за тим и имају људску и играчку зрелост.“

Генерално, нема неких непознаница, етикету фаворита бих залепио Партизану у овом тренутку.

imagesРаднички

Шта више писати о њима, а да није већ речено до сада? Сви знају како игра Раднички, Американци имају најадекватнији израз за њихов стил игре, „run and gun“ кошарка. Раднички је у паду форме, можда су направили и мали превид одстрањивањем Еменинга за Суперлигу, али то ће се показати кроз резултате до краја сезоне.

Британац ће бити спреман за Ф4 и истрчаће у четвртак на паркет, док је Кајл Висер напустио клуб као и повређени Марк Вортингтон. Крагујевчани ће вероватно бити ослабљени и неиграњем Ратка Варде, који је још увек повређен.

У великој кризи је и њихов најбољи играч и МВП АБА лиге, најбољи тројкаш АБА лиге такође, Александар Ћапин. Вероватно га је и поведа зглоба на десној руци „кочи“ да игра боље, али је забрињавајуће да без њега Раднички игра толико лошије. Једини који игра колико-толико константно је Американац Терико Вајт.

Он је играч који може да реши утакмицу, који је изузетно опасан, одличан атлета и играч који у ситуацијама 1 на 1 прави велики „хаос“ у одбрани ривала.

Раднички као екипа има толико добрих шутера, да је беспотребно било кога издвајати. Имају центре којима могу да рашире одбрану ривала, одлични су у „pick and roll“ игри и тиме су највише проблема задавали Црвеној звезди.

Александар Ћапин, као и сви у табору Радничког очекује много од предстојећег турнира:

Неколико пута сам предводио екипе на путу ка Евролиги, Крку у региону, Паниониос у Грчкој, Жалгирис… Некада сам пролазио кроз плеј-оф ситуације, дакле било је потребно више победа, а ово је само једна утакмица. Личи ми на полуфинале Еврокупа које сам одиграо за Крку, тада смо Хувентуд избацили у два меча. Тадашње финале нам је обезбедило Евролигу. Слична ми је атмосфера, али овај доживљај у дресу Радничког је јединствен, мене и саиграче само једна утакмица дели од највишег ранга у Европи.

Ако буду шутерски расположени могу да победе било кога на Ф4, па их треба најозбиљније схватити.

Црвена звезда

images (2)Црвено-бели на Ф4 долазе потпуно пољуљаног самопоуздања, са два везана пораза против објективно много слабијих ривала (Металац, Мега Визура). Црвена звезда је одиграла најбољу сезону у АБА лиги од свих представника Србије, у 26. кола остварили су 18 победа после ужасног старта сезоне (1-4).

Ипак, од тада па до данас многе ствари су се промениле. Скот је од једног од најбољих стрелаца стигао до играча за ког се може рећи да је одличан дефанзивац, од Брауна који се играо са многим противницима до играча који није у стању да реши чисте ситуације под кошем и тако даље. Примера је много да је Црвена звезда у значајном паду форме, а најбоље о томе сведоче резултати.

Због тога, први пут ове сезоне у једном мечу у АБА лиги црвено-бели тим ће са клупе предводити Дејан Радоњић. Он је у Будућности годинама радио добар посао, зна шта значи бити на Фајнал-фору, а и сам је истакао да одлично познаје екипу Радничког:

Јако добро познајем екипу Радничког и ту неких енигми тешко да може бити. Оно што је за нас већа енигма је наша тренутна форма, али сигуран сам да ће она бити све боља и боља како време буде одмицало. Међутим, не можемо да размишљамо на тај начин. Чека нас дуел на којем морамо бити на висини задатка, морамо да покажемо велику жељу и без обзира на слабости које су евидентиране, пружимо довољно добру партију да победимо Раднички. Знамо њихове индивидуалне и колективне квалитете. Постигли су одличан резултат, а практично ниједан меч нису одиграли у комплетном саставу и зато њихов успех још више добија на тежини.“

Звезди ће ово бити четврти Фајнал-фор АБА лиге, црвено-бели су забележили и два учешћа на Фајнал-ејту, а имају учешће и у једином досадашњем плеј-офу регионалне лиге. Занимљиво је да црвено-бели још ниједном нису играли у финалу Јадранске лиге, а последњи пут на завршном турниру учествовали су 2009. године.

Тренер Црвене звезде Дејан Радоњић за Фајнал-фор регионалног такмичења рачуна на 14 играча. Екипи су прикључени Предраг Самарџиски, који због ограниченог броја странаца није наступао у Агрожив Суперлиги, као и млади центар Милан Миловановић који је ове сезоне дебитовао у дуелу са Сплитом.

Прогнозе око Црвене звезде су јасне, квалитет за највише домете имају, а уколико успеју да среде ствари унутар екипе добар резултат неће изостати.

Реч аутора

LaktasiФајнал-фор је увек схватан као нешто посебно, турнир где сва четири тима имају подједнаке шансе и где тренутак инспирације једног играча може да одреди даљи исход турнира. Чињеница да се игра само једна утакмица даје шансу и слабијим на папиру и посебну драж такмичењу.

Кроз историју смо сведоци да ни тренутна форма ни имена у екипи ни добар тренер на клупи не гарантују победу на Фајнал-фору. Најбољи пример је тријумф Олимпијакоса прошле године у Истанбулу, на Ф4 Евролиге, на који су отишли као потпуни аутсајдери и тим коме је предвиђано испадање знатно пре финалног турнира.

Оно што може пресудити у Лакташима је смиреност и „хладна глава“, и ако не крене како треба, треба остати фокусиран и концетрисан. Такође, „план Б“ увек мора постојати, али о томе ће бригу водити људи у оделима који седе на клупи сваку утакмицу.

Од четвртка до суботе, Ф4 АБА лиге, Лакташи 2013!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

25 comments

Miki апр 27, 2013 at 22:39

Ovaj rakocevic je katastrofa! Jednostavno prodao je nekoliko kljkucnih lopti i to je to! On umesto da pravi razliku u korist nas on pravi razliku u korist njih! Strasno je to da je Rasko Katic nas najbolji igrac i jedino njemu svaka cast!

Reply
dexa7 апр 25, 2013 at 19:00

Ustinite me SANJAAAAAAAAAAM :mrgreen:

Reply
The Clansman апр 25, 2013 at 18:59

Sramna nameštaljka oba tima! 😥

Reply
dexa7 апр 25, 2013 at 18:50

EEEE moji indijanci!

Reply
The Clansman апр 25, 2013 at 18:49

Nije ih sramota za ovakvu prodaju utakmice!

:facepalm:

Reply
posavac апр 25, 2013 at 18:47

mi da igramo evroligu :D, xaxaxaaa, nemojmo biti smesni, budimo realni, pa ne mozemo metalac, megu, radnicki da pobedimo 🙂

Reply
francuska апр 25, 2013 at 17:23

oni su zaboravili igrati kosarku sramota sramota

Reply
timmy апр 25, 2013 at 17:23

ne mogu da vjerujem da smo masili 7-10 cistih suteva. boze sacuvaj.

Reply
dexa7 апр 25, 2013 at 17:19

Ovako iskusna ekipa da se us#re u gace u najvaznijoj utakmici,ajde bre trgnite se!!!

Reply
aleksa апр 25, 2013 at 13:25

Nije sad ili nikad,ali mnogo bi znacilo da udjemo u EL…Samo ostro i vjera u sebe..

Reply
milos апр 25, 2013 at 10:25

Molio bih klince da se neloze, jer mi je muka od tog pristupa. To jedan od glavnih razloga zasto smo i pukli u poslednjem derbiju. Neka se lepo nakace na tviter i tvituju sa Braunom i pevuse Idemo na Mars

Reply
Sasa апр 25, 2013 at 03:04

Jel moze neko da pojasni kako mozemo do evrolige ako izgubimo u finalu..posto djavole gazimo sigurno..

Reply
timmy апр 25, 2013 at 16:23

pa bio je neki dan tekst o tome mislim na redstarbelgrade. idemo ako ne bude nekih iznenadjenja u ligama koje su jace po koeFicijentu od nase. tipa ako himki izbaci CSKa, ili tak nesto…

Reply
Marko Vozdovac апр 25, 2013 at 03:04

Ljudi, ne znam za vas, ali I feel devotion! Ubeđen sam u to! Mora, jednostavno mora!

Reply
miki апр 25, 2013 at 01:51

Ja ne smatram da je ovo neka sudbonosna utakmica! Ali da je bitna, bitna je! Prosle godine nismo mogli da se sastavimo, ovo je druga godina, i po meni je mogu da kazem i vise od uspeha sve ovo sto je uradjeno za dve godine! Covketu svaka cast! Ako nist ane uradimo, siguran sam da je sledeca godina nasa posto se u klubu dobro radi…
Ali bih rekao da je nekome drugome frka…mislim da je ipak grobarima veca frka jer su svesni da ako ne udju u LE da ce se raspasti! Bitno je znati da su oni do sada prezivljavali zahvaljujuci tome sto su bili redovni ucesnici LE, i mnogo su lakse nalazili igrace od nas. Svako od igraca zeli da igra LE, a ne neke utesne kupove ili samo ABA ligu. To je sustina svega! Nije isto ako dovodis igraca a igras u LE i kada ga dovodis a ne igras nigde. Zato su grobari dovodili duplo jeftinije igrace od nas. Sustina je bila osvojis domace prvenstvo i igras u LE i problem je resen, i tako 10 godina…Zato strpljenja i uz Boziju pomoc vec danas smo u LE!

Reply
marko bl апр 25, 2013 at 00:48

igraci sada se pokazite..ova tekma nam kroji sudbinu..ako dobijete ide evro liga i sl sezone jaci sastav..dominacija nad g***arima..mi moramo da napravimo kontinuitet sa trofejima..premalo je svake 7 ili 8 godine 1 kup..premalo..pokazite se igraci da ste ekipa..mi jos verujemo u vas..bl cela crveno bela..zvezda ooooooooooo

Reply
dexa7 апр 25, 2013 at 00:23

Veni Vidi Vici !!!

Reply
Dejan CZ апр 24, 2013 at 23:11

Nadam se da cemo osvojiti, ali ulaznice su preskupe 40km ili nesto vise od 2.000, a kod preprodavaca oko 70km ili preko 3.500dinara, ipak je to malo preskupo za nase uslove

Reply
Lazaris апр 24, 2013 at 21:54

A pre 2 godine jedva izborili opstanak,i to dobismo Zadar kod njih,a sada f4 igramo,moramo biti zadovoljni.

Reply
zvezda zivot je.. апр 24, 2013 at 17:35

ne bih da zvucim razmazeno,ali HRT prenosi f4 cetiri srpske ekipe,a mi obicni smrtnici u Srbiji smo osudjeni da trazimo ok linkove (sa izuzetkom 15% onih koji poseduju arenu).. pozdrav za RTS.. 😀

Reply
INĐIJA апр 24, 2013 at 19:44

Zato i ne gledam vise nasu televiziju. Rts vidis i sam, prva turske serije i glupi rialiti programi, b92 non stop vesti, pink 1 i 2 ne bih komentarisao…ej bre sta pisem ja?
ZVEZDO ZGAZIIIIII IH SVEEEEE……

Reply
marko bl апр 25, 2013 at 00:45

ako imas kablovsku i rtrs bl imas prenose..ako nema nigde prenosa moraju ti pustiti taj kanal..ne znam sad kakva ti je situacija sa tim kanalom

Reply
Marko Vozdovac апр 25, 2013 at 03:03

SBB skrembluje strane kanale tačnije zaključava one koji prenose neki događaj za koji je neka srpska televizija kupila prava… Tako da možemo da se obesimo ovde svi mi koji nemamo Arenu…

Reply
milos апр 25, 2013 at 10:30

U Hrvatskoj se pretplata naplacuje bez ikakvih problema i veca je nego kod nas, to je sto se tice RTS-a. Drugo, tvoj je izbor koju ces kablovsku da imas, ja sam izabrao ovu sa Arenama, ali zato nemam Sportklub, samim tim spansku i englesku ligu. Ne razumem vas uopste: je l’ mogu da se vozim bez karte, za uvar mi je svaki dinar?
Koristis internet, pretpostavljam godinama, aman vise lshunter.tv, za tebe i za sve koji godinama pitate za prenose, oni prenose aman sve.

Reply
Ivan апр 24, 2013 at 15:39

Jedna od najbitnijih utakmica u istoriji Kosarkaskog kluba Crvena Zvezda.Sudbina nam se kroji u Laktasima..i od nas sve zavisi,posteno.Pomozi Boze i daj im snagu i mirnocu.Ajmo Zvezdo!!!!

Reply

Leave a Comment