Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

КК кроз АБА лигу

Утакмицом у Крагујевцу против Радничког, Црвена звезда Телеком окончала је лигашки део сезоне у АБА лиги. Црвено-бели су на крају изборили високу другу позицију и самим тим учешће на завршном турниру Јадранске лиге који ће се одржати од 25. до 27. априла у Лакташима.

5150089eb1b7da2_headline

На самом почетку распоред није био накоњен Звезди и прва два кола су их одвела на традиционално тешка гостовања у Хрватској. Задар и Сплит су показали све слабости црвено-белих и прилично лако поразили фаворизованог ривала. Након два неуспеха клупу је напустио Миливоје Лазић, а његово место је заузео некадашњи тренер ФМП-а, Хемофарма, Остендеа, Босне, Мега Визуре, младе репрезентације Србије и асистент Душана Ивковића у сениорској репрезентацији Србије, Влада Вукоичић. Вукоичић је за кратко време успео да размрда црвено-беле и пре свега успостави неопходну хемију међу сјајним индивидуалацима. Убрзо је дошла прва победа на дебију у Пиониру против Олимпије (87:76) уз блиставу партију центарског двојица Савовић-Браун. Међутим, распоред је поново био Звездин непријатељ и поново су уследила две веома тешке утакмице против Цедевите у Загребу и захуктале Игокее у Пиониру. Изабранике Владе Вукоичића је у тим утакмицама издала и срећа, па су оба меча изгубили на једну лопту. Међутим, црвено-бели нису пали. Свесни квалитета које поседују успели су да збију редове и славе против МЗТ-а у Скопљу (75:60). Убедљив тријумф у врућој атмосфери дворане “Аеродром“ била је права инекција самопоуздања за изабранике тренера Вукоичића и уследио је низ од 11 узастопних победа.

У следећем колу пала је и прва “стотка“. Солнок је поражен са 103:74 и то је била сјајна увертира пред први вечити дерби у сезони. Предност домаћег терена, као и бољи почетак сезоне, дао је Партизану благу улогу фаворита пре ове утакмице. Ипак, Звезда је ушла спремна, мотивисана и одлучна у ову утакмицу. Вукоичић је сјајно прочитао игру ривала, а његови изабраници су упили сваки савет који је стизао са клупе. Последица тога била је убедљива и лагана победа резултатом 92:78. Уследили су нови тријумфи над Крком (79:61), Цибоном (71:63) и Широким (69:57), а у Еврокупу су редом падали Орелан, Сасари и Кахасол. Згуснут распоред у АБА лиги и Еврокупу, узео је данак на традиционално тешком гостовању у Подгорици. Звезда у Морачи није славила од 2005. и црвено-бели нису могли против умора, традиције, али и веома расположеног ривала који је одиграо вероватно најбољу утакмицу од почетка сезоне. Ипак, пораз у престоници Црне Горе био је само привремени застој црвено-беле машине. Уследио је нови низ од три везана тријумфа у Пиониру над Радничким из Крагујевца (87:73), Сплитом (94:67) и Задром (88:79). Након серије утакмица на домаћем терену црвено-бели су на величанствен начин срушили два конкурента за првих четири, Олимпију у Љубљани (56:70) и Цедевиту у Пиониру (90:65).

“Паклени јануар“ донео је ритам утакмица који црвено-бели нису успели да издрже. Згуснут распоред и ритам среда-субота против јаких ривала у Европи и на Јадрану уморио је црвено-беле пред веома важну утакмицу у Лакташима. Игокеа је дочекала Звезду препуна самопоуздања, као првопласирани тим на табели и једини тим који није уписао пораз на домаћем паркету. У врућој атмосфери домаћин је играо веома мотивисано, изабраници тренера Вукоићића су били у заостатку током читавог сусрета, али су ипак успели да се врате и уведу утакмицу у незивестан финиш. Игокеа је била срећнија у завршници па је Синиша Штембергер погодио тројку из транзиције у последњим секундама утакмице за круцијалну победу – 80:77.

Црвено-бели су поново показали побенички карактер. Везали су две победе против МЗТ-а у Пиониру (87:72) и Солнока у Мађарској (96:83) и на тај начин направили праву увертиру за Куп Радивоја Кораћа у Крагујевцу где је Звезда је засијала пуним сјајем и освојила пехар.

Већ следећи викенд у АБА лиги донео је нови дерби сусрет против Партизана. Тренери воле да кажу да никога није лако победити два пута у кратком временском року, а камоли вечитог ривала. Међутим, уз велику подршку својих навијача изабраници тренера Вукоичића нису могли да изгубе. Иако је Партизан пружио жесток отпор, искуство и квалитет Звезде је пресудило па су црвено-бели славили са 84:76. Затим су црвено-бели уписали две тешке победе на гостовању Крки (57:52) и против Цибоне (97:95). Серијом од пет узастопних победа Звезда је поново пробудила наду да би уз један кикс Игокее могла до првог места. Међутим, Широки је одиграо веома мотивисано у Пецари па је победом 78:74 угасио наде црвено-белима да би лигашки део АБА лиге могли да заврше на првој позицији. Уследио је повратак у Пионир и тријумф пред 6000 навијача над Будучности (79:62) којим је Звезда обезбедила другу позицију на табели коло пре краја. У последњем колу, Звезда није имала такмичарски значај, а била је ослабљена неиграњем Ракочевића и Радивојевића. Ипак, и у таквом односу снага црвено-бели су одиграли егал утакмицу са Радничким, али су Крагујевчани славили у неизвесном финишу – 80:75.

Сезона на Јадрану била је резултатски успешна за Црвену звезду Телеком, а то се одразило и на статистичке параметре. Црвено-бели се по многим статистичким подацима налазе у самом врху АБА лиге. Први су по просечном индексу корисности (86.5), просечно су бележили највише скокова (34.69), најбољи су асистенти лиге са просечно 15.46 асистенција по утакмице и у просеку највише изнуђују фаулова (26.15). Такође, изабраници тренера Вукоичића су други тим по броју убачених поена (80.65 по утакмици), као и по проценту шута из игре (47.79 одсто).

И на индивидуалном плану играчи Звезде имају доста успеха. Борис Савовић је најбољи скакач лиге са 8.38 ухваћених лопти по утакмици, а налази се и на четвртој позицији у трци за МВП-ија лиге са просечним индексом корисности 17.42. Капитен Звезде, Игор Ракочевић, други је стрелац лиге са 15.76 поена по мечу.

За изабранике Владе Вукоичића нема одмора. Већ следећег викенда стартује Суперлига Србије у којој црвено-бели имају највише амбиције. Звезда ће у првом колу гостовати Слободи у Ужицу где их очекује препуна хала “Велики Парк“.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

9 comments

Djoksonidis мар 26, 2013 at 11:22

ABA liga je srpskim timovima ponudila dva mesta u EL , jedan od ta dva bice Zvezda i nadam se da ce tako biti svake naredne sezone. Ne treba biti preterano kriticki nastrojen s obzirom na to da dobar deo mladjih navijaca ne pamti kada smo uzeli titulu poslednji put. 18-8 je vrlo dobar skor u jednoj jakoj ligi gde smo samo u dva navrata imali posetu slabiju od 4 hiljade navijaca u Pioniru! Evo, 5 najboljih is prve srpske lige ce ukrstiti koplja sa nama, pa da vidimo sta umeju. Dogodine 4 u ABA, nadam se 2 u EL iz Srbije u 2 u EK. Za mene i vecinu ljudi koje poznajem odlicna stvar!
Zvezda oOoOoO

Reply
fudbalski analiticar мар 26, 2013 at 12:25

Druze to je naucna fantastika.Pogotovu u delu da cetvrti igra Evropu.Sem Vojvodine i Vrsca…..niko nema uslove,nema halu.Privatni sektor grca…..drzave firme su okupirali veciti,Fijat i Dinkic Radnicki,tako da nemamo mi dovoljno drzavnih preduzeca za cetiri vrhunska kluba.Na zalost je tako.Budzeti ovih klubova sto su usli je do 300 000 eura….a da bi opstao u ABA ligi treba ti par jos pola miliona eura…..a da bi napao Evrokup,bez 1,2 ili 1,3 miliona prakticno nemoguce.Za cetvrtog iz nase lige,to je misaona imenica.U narednoj sezoni mi cemo izgubiti cetvrtog,a dobice ga Hrvati….pa one tamo cemo mi imati 4 i sve tako redom,jer ni mi ni oni nemamo kapacitet za 4 jaka kluba…..NA ZALOST!!!!!A samo malo para za Valjevo,Cacak ili Kraljevo….tamo bi bio haos.Ali…to si hale od po 2000 mesta…sa stubovima preko tribina,izgradjeni pre 40 godina….hale prokisnjavaju…nema grejanja…..tuga…

Reply
Djoksonidis мар 26, 2013 at 15:07

Pa eto, sam si rekao- Vosa npr. neka bude 4. Moze i Nis, Uzice ili Valjevo..nemam nista protiv. Oni bi doveli sigurno par pojacanja i napali bi peto mesto koje garantuje Evrokup. Ma neka budu i u sredini tabele,a ne verujem da ce biti poslednji. Srbija bi dobila jos potencijalnih reprezentativaca, a grad ciji klub izbori ABA imace krcatu halu protiv svakog protivnika. To je sustina- jake tekme, pune hale, a ne kao u fudbalu, gde samo nasi navijaci intenzivno prate svoj klub! Pozdrav!

Reply
Anka мар 25, 2013 at 18:23

ABA liga – dno dna – FRANKENSTAJN LIGA i nimalo profesionalna!

Nasi momci, pre svega klub ima odredjenu stabilnost i mnogo smo mirniji u ovoj sezoni nego prethodnih. Imamo i iskusne igrace koji u svakom trenutku mogu napraviti prevagu, a ono sto mene brine realizacija suta, cini mi se neko pominje slobodna bacanja smo slabi sto je potpuno tacno.

Ako ne popravimo procenat suta a pogotovo slobodna bacanja nece se dobro pisati po nas. Nzm da li momci posle svakog treninga dodatno ostaju u sali da rade na sutu, jer smatram da prvi suteri i kosarkasi posle svakog treninga treba da ostanu i upute preko 500 suteva ka kosu kako bi dosli do nekog svog suterskog izrazaja tokom sezone (ovo se pogotovo odnosi na mladje igrace u timu koji treba dosta da rade na tom polju jer u kosarci ne igra samo odbrana vec i realizacija a bili smo ove sezone svedoci kada su mladji morali da preuzimaju ulogu iskusnih sto je bilo bezuspesno). Takodje, tokom citave sezone imamo disproporciju napada i odbrane – ako igramo dobro napad onda je odbrana katastrofa i obrnuto – jednom recju NEMAMO BALANS NAPADA I ODBRANE. Smatram da na tom planu u nastavku sezone za DOMACU ligu moramo mnogo vise da uradimo ako zelimo kontinuitet i stabilnost u igri.
U svakom slucaju, zadovoljna sam prvim delom sezone i kako su momci izneli teret s obzirom da smo imali malih problema u igrackom kadru. Treba biti realan i pogledati gde smo bili juce a gde smo danas. MOMCI NA FINAL-4 SRECNO!

Reply
milos мар 25, 2013 at 16:12

Sutiranje slobodnih bacanja je nedopustivo lose, ne dao Bog da nam ne ide sut, gubimo sigurno abs zbog tog segmenta igre. Evidentno je da smo u padu forme, jer da nismo, Covic bi insistirao da dobijemo Radnicki i izbacimo Partizan u polufinalu. Ocigledno je da smo se ispalili Traoreom i Samardziskim, a Braun je moje najvece razocarenje. Mislim da sigurno dobijamo Radnicki, ali mi to nije dovoljno, jer sa ovim sastavom realno je da budemo prvi.

Reply
Igor мар 25, 2013 at 14:43

Na kraju se ispostavilo da prvo mesto ne znaci niseta tako da je mozda i bolje ovako. Prelomni trenutak sezone je bio prvi derbi posle tad se pokazalo da smo kvalitetni i da mozemo daleko. 😀

Reply
БруталноРеалан мар 25, 2013 at 15:12

Није баш тако . Прво место би нам донело Евролигу, Игокеу једноставно не желе.

Reply
dexa7 мар 25, 2013 at 13:35

Posle starta 1-4 malo ko je ocekivao da cemo doci do 2 mjesta,samim tim ne mozemo biti nezdovoljni plasmanom iako smo mogli cak i do 1 pozicije.Sad je bitno da u polufinalu drknemo kabaste i zdravo Evroligo 😆

Reply
delija мар 25, 2013 at 14:30

I da smo bili prvi nista nam ne bi znacilo….Jedino bi bili sigurni da idemo u kvalifikacije….Ali ja sam uveren da cemo mi i pre F4 zajendo sa partizanom biti u Evroligi….

Reply

Leave a Comment