Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

АБА: Преко неугодне Будућности на Ф4

Само два кола остала су до краја регуларног дела АБА лиге, а осим Игокее нико теоретски није обезбедио пласман на Ф4. Одговоре на нека питања о учесницима завршног турнира можда ће нам дати утакмица у суботу у којој ће се састати Црвена звезда и Будућност из Подгорице у дербију претпоследњег, 25. кола регионалног такмичења.
5787_10152101919614119_1965735670_n

Текућа сезона у АБА лиги сигурно ће бити запамћена у историји као једна од најспецифичнијих, најблаже речено. Два кола пре краја сазнали смо ко ће бити домаћин завршног турнира (који нико није хтео), после 20. кола сазнали смо да је руководство АБА лиге погрешно протумачило правила Евролиге да би на крају челни људи Евролиге попустили и прихватили првобитна правила АБА лиге, само ове сезоне.

Постоје разне теорије о томе да ли се нешто смишљено чекало, да ли су неки тимови инфериорни у односу на друге, али се ми о томе нећемо овде бавити сада. Дуел две екипе које су у самом врху табеле и које претендују за највиши пласман у међусобном дуелу могу донети одговоре на многа питања.

Будућност игра још једну изванредну сезону. Клуб из Подгорице на челу са виртоузом Дејаном Радоњићем успео је и ове сезоне да направи јако добар састав, који игра препознатљиву игру, чврсто, на ивици фаула, агресивно и обично на мали број поена. Ако се гледа водећа петорка на табели, Будућност је у том друштву најлошија по броју постигнутих кошева на утакмици, само 71 поен просечно.

Костур екипе из прошле сезоне је сачуван, од стандардних играча клуб су напустили само Бојан Дубљевић (Валенсија) и Бојан Крстовића (Раднички), као и Американци Мет Болдин и Џермејн Андерсон. Екипа је појачана на оним местима на којима је појачање било неопходно, а профили играча су тачно изабрани тако да би могли лако да се прилагоде игри тима из Подгорице.

Будућност ове сезоне нема класичног вођу. Обично из добре тимске игре сваку утакмицу искочи неко други, а томе у прилог говори и податак да Будућност нема ниједног свог играча у ТОП 10 најбољих кошгетера лиге. Будућност целе сезоне има огромних проблема са шутем за три поена, шутирају тек нешто више од 28% за три, а у том сегменту само је Сплит лошији од њих.

Играчи који су значајно напредовали у односу на претходну сезону су Алекса Поповић и Владимир Михаиловић. Поповић је ове сезоне израстао у врло озбиљно играча, уноси доста енергије у игру Будућности, а значајно је поправио и свој шут, па смо га ове сезоне виђали да иде и преко 20 поена и то у последња три кола чак два пута. Он је играч који ради за екипу, увек иде на скок и први је у контри. Врло захвалан играч, а играче тог профила жели сваки тренер у својој екипи.

Владимир Михаиловић је играч који је у односу на претходну сезону показао огроман напредак у свим сегментима игра. Ове сезоне је имао неколико феноменалних партија (22 поена против Широког, 24 против Олимпије, 23 против Цибоне), али и даље су приметне велике осцилације у његовој игри. Обзиром на катастрофалну шутерску сезону Будућности, његових 36% за три поена делује сасвим добро и може се рећи да је један од ретких који у том сегменту није подбацио. Врло је експлозива и брз, неугодан за чување када је расположен, има изузетно снажан одраз и врло често га можемо видети како атрактивно завршава своје соло продоре.

Играч који је индивидуалним достигнућима у Еврокупу излазио у први план је свакако Чеда Витковац. Момак који је једно време носио и црвено-бели дрес, одлично се сналази ове сезоне на позицији крилног центра коју му је доделио Дејан Радоњић. Очајно шутира за три поена ове године, али под кошем врло често излази лако на крај са знатно јачим и височијим играчима. Биран је и два пута за МВП-а друге фазе Еврокупа, док у АБА лиги ове године бележи просечно 10,2 поена и 5,5 скокова по утакмици.

Двојац Американаца, Ди БостЏералд Ли, такође је пронашао своју улогу у екипи. Ди Бост је један добар шутер и врло брз кошаркаш коме је ово прва сезона у Европи, а по неком неписаном правилу плејмејкерима је најтеже да се привикну на овдашњу кошарку и треба им највише времена. Сходно томе Бост се није баш најбоље снашао, али у последње време игра све боље, делује сигурније и показује одређен напредак у односу на почетак сезоне.

Џералд Ли, који наступа за репрезентацију Финске (мајка му Финкиња, отац Американац, такође некада играо кошарку, најбољи стрелац у историји финског првенства), је стигао из друге италијанске лиге у Будућност, па су многи били скептични по питању његових квалитета. Ипак, овај центар је такође добио своју улогу у екипи, врло је покретљив и те његове добре кретње користе ниски играчи Будућности, а он те зицере углавном лагано решава.

Најбољи шутер у екипи Будућности је Марко Поповић, али он ове сезоне има доста бледа издања. Има тек нешто више од 30% успешности при шуту за три поена, што је врло лоше са обзиром на његов квалитет који поседује у шуту за три поена. Да ли је ово само лоша сезона или нешто друге, сазнаћемо ускоро, али занимљиво је да је најбољу утакмицу одиграо управо против Црвене звезде у 12. колу АБА лиге, када је убацио 4 тројке.

Младе снаге Будућности, Павлин Иванов, Никола Ивановић и Марко Мугоша тек треба у неком наредном периоду да добијају више шансе. Мада, млади Ивановић и ове као и претходне сезоне добија доста добру минутажу, показује одређен напредак у игри, али је јасно да му треба још много рада како би свој огроман таленат претворио у квалитет.

Будућност долази у „Пионир“ силно мотивисана, са намером да победи и одржи шансе за пласман на Фајнал-фор. Са друге стране, пита се и Црвена звезда која би евентуалном победм у овом мечу и теоретски обезбедила завршни турнир, што би сигурно донело одређен мир и сигурност екипи. Будућност је традиционално неугодан противник за Црвену звезду, како у Подгорици тако и у Београду, што нам у најави доноси занимљив и интересантан дуел.

Утакмица се игра у суботу са почетком од 19 сати уз директан пренос на Арени спорт 1.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

15 comments

emirko svemirko мар 16, 2013 at 15:42

Dobar glas, nisam mislio na tebe licno… 😀

Reply
Djole- Jagodina мар 16, 2013 at 12:38

Nije mi jasno zar nismo sigurni ucesnici sta ako izgubimo obe utakmice?

Reply
milos мар 16, 2013 at 12:23

O cemu se radi, zasto niste preneli Covicev apel?!Pa da je Lukic prdnuo, vi biste nam javili!

Reply
emirko svemirko мар 16, 2013 at 11:46

Jos nesto da se objasnimo neko je napisao da nemamo puno sansi na F4, mislim da sada nema potrebe pricati i baviti se prognozama protiv partizana u polufinalu msm da je to daleko i ne treba razmisljati o tome. Odlucivace puno faktora a pre svega forma i fizicka pripremljenost igraca a ja msm da smo u boljoj poziciji od partizana jer smo ih savladali 3 puta u ovoj sezoni i sve je naklonjeno nama. 😀

Reply
Добар глас мар 16, 2013 at 11:59

Ja сам написао, ал не да немамо шанси, већ да нам та утакмица одређује целу сезону, а ипак је то једна утакмица на неутралном терену (уз бојкот Делија) а уверен сам да смо победили Широки били би први пошто Игокеа губи од Цибоне последње коло.

Reply
emirko svemirko мар 16, 2013 at 11:41

Svi medeiji potenciraju nas poraz i to nzm zasto… Ocekujem rutinsku pobedu i bolju igru pojedinih igraca: Rakocevica, Samardziskog i Skota, ovom pobedom bi obezbedili drugo mesto i opusteno bi usli u poslednji mec protiv radnickog u gostima. Ajmo momci di pobede !!! 😀

Reply
Bane мар 16, 2013 at 11:39

Svojim igrama su zasluzili da udju u evroligu, a sto se tice partizana, uvek je lepse bez njih

Reply
Добар глас мар 16, 2013 at 11:23

Сами смо криви што нам се цела сезона свела на једну утакмицу, на полуфинале Ф4 против Партизана у Лакташима…И шта ако изгубимо, а шансе постоје? И Игокеа изгуби? Онда нас нема ни у квалификацијама, поново Еврокуп ;-( Мислите о томе.

Reply
Zvezdas мар 16, 2013 at 08:05

Po meni treba ih pustiti da pobede,isto ko sto ste i Siroki pustili,licno bi voleo da Partizan neudje u F4.

Reply
marko мар 16, 2013 at 09:01

ne mlati

Reply
sasa мар 16, 2013 at 11:07

Isto razmisljamo i ja mislim da ih treba pustiti ali se opet nadam da krka moze dobiti igokeu tako da treba ici na pobedu

Reply
baba simana мар 15, 2013 at 23:35

http://www.telegraf.rs/sport/596277-skandalozno-pijancenje-fudbalera-zvezde-foto

tuga, jad, beda, cemer.. kako bese ono.. nemaju sta da jedu!?

Reply
Zvezda mi je sve! мар 16, 2013 at 15:26

Pa nemaju da jedu, al’ da popiju Boga mi imaju. :p
Zalosno. :S

Reply
aleksa мар 15, 2013 at 23:33

Ja mislim da mi ne mozemo da ispadnemo,cak i da izgubimo obije utakmice..Jer bi se u tom slucaj gledala kos-razlika i tu smo najbolji i u ligi i u cetvorouglu sa Bud,rad i par…Jedino da brutalno izgubimo sa po 20 razlike obije,sto je gotovo nemoguce..

Reply
baba simana мар 15, 2013 at 23:47

mozemo da ispadnemo, samo ako izgubimo kojim cudom od radnickog i buducnosti sa velikom razlikom

Reply

Leave a Comment