Moja Crvena Zvezda
ИсторијаФудбал

На данашњи дан: Моћна Звезда уништила Динамо из Дрездена

Drezden

На данашњи дан, Црвена звезда је 1991. године одиграла први пролећни меч на свом путу ка крову Европе, а противник је био изузетно јак тим Динама из Дрездена. Меч је одигран на Маракани, 06.03.1991. године, пред незапамћеном броју навијача, а наш тим декласирао је Немце и славио са 3:0, иако је могло да буде макар још толико голова у мрежи гостујућег тима.

На трибинама се окупило, према незваничним информацијама, преко 100 000 људи. Остаће упамћено да на Маракану буквално игла није могла да падне и да је група навијача одлучила да се попење на кров стадиона и одатле гледа меч, али су након молби спикера и људи из клуба сишли одатле.

А на терену – права фудбалска рапсодија мајстора у црвено-белом. Ређале су се шансе као на траци, Роберт Просинечки одиграо је феноменалну утакмицу и управо он отворио серију голова. Након два промашаја Панчева, фантастичног ударца Михајловића из „слободњака“, са 30-ак метара, уследио је прекршај, управо над овим играчем. Лопту је наместио „Жути“, шутирао са преко 25 метара и погодио место где се спајају статива и пречка. Ни највећи голмани на свету не би били ни близу лопте након овако изведеног слободног ударца. Прво полувреме није тиме завршено. Након дуге, филигрантске, акције, Савићевић мајсторски проиграва Бинића, који из другог покушаја лопту шаље у гол, врхом копачке. Немци су били у нокдауну.

У другом делу – иста слика. Динамо практично није пришао голу нашег тима, а Звезда је и даље доминирала, па је као круна сјајне игре дошао и трећи гол. Актери су били исти као код другог гола, али су улоге биле замењене. Дејан Савићевић, након продора Бинића, примио је лопту на 20-ак метара од гола и неодбрањиво је, у свом стилу, сместио у доњи леви угао Динамовог гола. Стадион је екпсплодирао. До краја је Панчев, који није имао свој дан, имао још две шансе, Просинечки погодио стативу и пречку, након удараца из даљине… Гости су могли да буду презадовољни јер су се у Немачку вратили са само три гола у својој мрежи.

Историјски меч завршен је великом победом, а реванш, о којем ће речи бити кроз неколико недеља, био је само формалност. Звездину машину више нико у Европи није могао да заустави. Било је то, у правом смислу те речи, Звездино пролеће…

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ДИНАМО ДРЕЗДЕН 3:0 (2:0)

Београд, 06.март 1991. Судија: Алексеј Спирин (СССР). Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 80.000. Стрелци: Просинечки у 20, Бинић у 43. и Савићевић у 57. минуту.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојановић, Радиновић, Маровић, Шабанаџовић, Белодедић, Михајловић, Просинечки, Југовић, Панчев (Стошић), Савићевић, Бинић

ДИНАМО ДРЕЗДЕН: Келер, Шеслер, Либерам, Траутман, Битнер, Керн (Вагенхаус), Стибнер (Алијеви), Хауптман, Ратке, Реслер, Гичов

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

8 comments

Trece oko мар 7, 2013 at 00:01

Eeee,samo kad se setim… Bio sam na toj utakmici i trebali smo 6 komada da im damo,zgazili smo ih! Igrali smo se sa svima,a danas… :facepalm:

Reply
milos мар 6, 2013 at 20:53

a na danasnji dan???

Reply
Nemanja мар 7, 2013 at 02:05

…tuga,čemer i jad!!!

Reply
Blagoje Jovović мар 6, 2013 at 20:41

Od te moćne Zvezde ostali samo dugmici tj. dva dugmeta u vidu Dragana Dzajica i Delija.

Reply
MARKO мар 6, 2013 at 21:20

sve ce se to promeniti videces

Reply
gru мар 6, 2013 at 19:19

A zašto ne pričati treba se ugledati na te generacije , ilki su složni da su ovi danas tako složno još davno bi oterali lopovski upravni odbor i one njihove sada već bivše marionete ,koje su im pomogle da proćerdaju ono što je narod napravio od zvezde i partizana

Reply
Anjamen мар 6, 2013 at 18:58

Sve je to lepo ali koja je svrha stalno pricati o proslim vremenima i mocnoj Zvezdi? Sadasnjost nam je nikad gora a buducnost po prvi put u istoriji neizvesna a mi i dalje zivimo od proslosti.

Reply
Александар мар 6, 2013 at 18:59

Ови људи нису криви за то и ваљда су заслужили да се помене и обележи њихов успех.

Reply

Leave a Comment