Moja Crvena Zvezda
КошаркаМлађе категорије

Најава: Квалификациони турнир за јуниорску Евролигу, Београд, 2013.

nijtlogoОвог викенда, Београд ће шесту годину заредом бити домаћин квалификационог турнира за пласман на Евролигу, у категорији јуниора. Други пут узастопно организатор ће бити Црвена звезда, док је пре тога четири пута турнир организовао ФМП.

Данас сте могли прочитати изјаве тренера Звездиних момака Слободана Клипе и играча, Николе Ребића и Марка Тејића, у овом тексту у најкраћем ћемо вас упознати са учесницима, календаром, историјатом такмичења, изјавама челних људи Звезде и УЛЕБ-а, када је реч о овом турниру. Такође, МЦЗ ће током викенда извештавати о дешавањима на теренима.

ИСТОРИЈАТ

„Најк интернационални јуниорски кошаркашки турнир Евролиге“ одржава се по једанаести пут. Такмичење су освајали Жалгирис (2003, 2007), ЦСКА (2004, 2005, 2006), ФМП (2008, 2009), ИНСЕП (2010), Загреб Кроација Осигурање (2011) и Лијетвус Ритас (2012). Турнири се одржавају у само четири земље: Шпанији, Француској, Италији и Србији.

УЧЕСНИЦИ

Ове године, три квалификациона турнира већ су одржана и познато је исто толико путника за Лондон. То су Спарси, који су славили у Италији, на, према мишљењу тренера Звездиних јуниора, Слободана Клипе, најслабијем турниру, Хувентуд, који је на веома јаком турниру у Шпанији славио поред Барселоне и Реала и Лијетвус Ритас, актуелни првак Европе у јуниорској конкуренцији, који је био најуспешнији у Литванији.

БЕОГРАД 2013.

На београдском турниру учествује осам екипа. Србија има три представника, Црвену звезду Телеком, Партизан мт:с и Мега Визуру, а Хрватска (Цедевита), Немачка (Алба), Француска (ИНСЕП), Италија (Тревизо) и Чешка (УСК) по једног представника. Екипе су подељене у две групе по четири екипе, а два првопласирана тима пласираће се у наредну рунду.

ДВОРАНЕ

Баскет ленд је дворана у којој ће се играти мечеви обе групе и меч за 7. место. Простире се на 2500 квадратних метара и прима 1600 гледалаца.

Баскет сити домаћин највећег броја утакмица. Овде ће бити одиграни мечеви обе групе, оба полуфинала, меча за треће, пето и седмо место и финале, као и такмичења у закуцавањима и брзом шутирању тројки. Изграђена је 2005. године, налази се на Чукаричкој падини. Иако је капацитет свега 350 гледалаца, ово здање је врхунски опремљено, по најсавременијим стандардима.

sp-rebic-202x300ПРОГРАМ И ПРОПОЗИЦИЈЕ

Мечеви обе групе играће се у петак и суботу. По две првопласиране екипе из обе групе пласираће се у полуфинале, које ће се одиграти у суботу увече. За недељу су предвиђени мечеви за седмо, пето, треће место, као и велико финале, које ће донети путника у Лондон. Такође, поред такмичења, постоји и ревијални део турнира, у којем ће се најталентованији такмичити у брзом шутирању тројки и закуцавањима. Актуелни лауерати су Брано Ђукановић, који је прошле године у дресу Црвене звезде погодио 14 узастопних тројки и победио (укупно 22), и Огњен Добрић, такође кошаркаш нашег клуба, који је фантастично закуцао, у дресу Супермена и успео да освоји трофеј.

УЧЕСНИЦИ

Црвена звезда Телеком: Ребић, Воркапић, Гудурић, Скокнић, Ракићевић, Ступар, Ђукановић, Николић, Каплановић, Јовановић, Ристић, Тејић, Даскаловић, Лазаревић

Тревизо: Бусето, Милеља, Батистел, Форнасијер, Тоноло, Вангелов, Луис, Цео Ленти, Ленти, Ђуида, Доменис, Берганг, Рапо, Ведовато

Алба: Џон, Хервиг, Адамс, Лудвиг, Донкор, Хагеман, Вонларат, Онвуегбузие, Глокнер, Ковавел, Каспер, Одер, Неј, Боакје

Мега Визура: Јарамаз, Загорац, Бјелобаба, ЈанковићЂоковић, Шљиванчанин, Јовановић, Симеуновић, Матић, Вељковић, Симовић, Јокић

Партизан: Илкић, Бабовић, Вранеш, Пушица, Глишић, Ранитовић, Југовић, Ковачевић, Грујић, Магдевски, Бојовић, Ђорђевић

ИНСЕП: Етијен, Стефан, Чарли, Дамијен, Кирил Елејзије, Лукас, Алан, Оливер, Ивен, Пол, Лукас, Луиђи

УСК: Хајек, Мареш, Стегбауер, Сенал, Јаношик, Јаролин, Свобода, Ханзлик, Ропек, Петерка, Немцок, Стерба, Соукал, Хејнцл

Цедевита: Шабић, Марић, Микулић, Палац, Зебић, Вучић, Јеленек, Томић, Лончар, Грдањски, Гашперт, Живко, Атић, Мандић

ЗАНИМЉИВОСТИ

– Најнижи играч турнира је Макс Лудвиг, играч Албе, који је висок само 175 цм;

– Највиши је Миленко Вељковић из Меге, који је висок чак 215

– Најмлађи играч је Милош Глишић из Партизана, који је рођен 1998. године

– Екипа Мега Визуре има само 4 играч нижа од два метра

– Црвена звезда има само три двометраша

ИЗЈАВЕ

Давор Ристовић, генерални менаџер КК Црвена звезда Телеком: „Почаствовани смо што смо у прилици да поново будемо домаћини турнира. Показали смо се као одлични домаћини и организатори и заслужили поново поверење Евролиге и веома нам је драго због тога. Очекујемо много занимљивих мечева и добру игру, али сам убеђен да ће на крају победити кошарка.“

Жорди Бартомеу, председник Евролиге: „Увести децу у свет кошарке је добра и племенита мисија и неки од тих момака једног дана ће нас одушевљавати у дресу сениорских тимова. Финални турнир има за циљ да награди клубове и младе за њихов напоран рад и омогући им присуство на фајнал-фору Евролиге, са четири најбоља тима у Европи, у сениорској конкуренцији. Евролига и Црвена звезда, која годинама инвестира у младе играче, имају заједничке циљеве, и због тога имамо поверења у београдски клуб.“

РАСПОРЕД

Група А

1. коло

Алба – Црвена звезда (петак, 09:30, „Баскет сити“)

Тревизо – Мега Визура (петак, 09:30, „Баскет ленд“)

2. коло

Црвена звезда – Тревизо (петак, 18:00, „Баскет сити“)

Мега Визура – Алба (петак, 18:00, „Баскет ленд“)

3. коло

Мега Визура – Црвена звезда (субота, 09:30, „Баскет сити“)

Алба – Тревизо (субота, 09:030, „Баскет ленд“)

Група Б

1. коло

ИНСЕП – Цедевита (петак, 11:30, „Баскет сити“)

Партизан – УСК (петак, 11:30, „Баскет ленд“)

2. коло

Цедевита – Партизан (петак, 20:00, „Баскет сити“)

УСК – ИНСЕП (петак, 20:00, „Баскет ленд“)

3. коло

Цедевита – УСК (субота, 11:30, „Баскет сити“)

Партизан – ИНСЕП (субота, 11:30, „Баскет ленд“)

216858_juniori-zvezda_fПолуфинале

А1 – Б2 (субота, 18:00, „Баскет сити“)

А2 – Б2 (субота, 20:15, „Баскет сити“)

Меч за седмо место (недеља, 09:30, „Баскет ленд“)

Меч за пето место (недеља, 09:30, „Баскет сити“)

Меч за треће место (недеља, 11:30, „Баскет сити“)

Финале (недеља, 14:15, „Баскет сити“)

Такмичење у закуцавању и брзом шутирању тројки (недеља, 13:30, „Баскет сити“)

Колико могу наши момци?

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

7 comments

Igor феб 22, 2013 at 17:07

Јуниори Црвене звезде Телеком растурили су Алба Берлин резултатом 97:43. Утакмица је практично била решена после прве четвртине, стајало је 15-38 на семафору да би на полувремену резултат гласио 31-58. Црвена Звезда је доминирала у сваком аспекту игре. Друга половина је била пука формалност јер Звезда је са чврстом одбраном повећавала предност и Албу зауставила на само три поена у трећој и девет у четвртој четвртини. Душан Ристић је предводио победнике са 23 поена и 10 скокова, Марко Гудурић је додао 17 поена, Брано Ђукановић је имао 14, а Ђорђе Каплановић 10 поена и 13 скокова. У Алби, Исмет Акпинар био је једини двоцифрен са 19 поена. У другом колу јуниори Звезде играју са Тревизом (петак 18:00), који је у првом колу поражен од Мега Визуре резултатом 86:71.

Reply
Zvezdas феб 22, 2013 at 11:49

Dobili su Albu sa pedesetak razlike 😯 😎 ,mada to je i ocekivano,jer ako su prosle godine pobedjivali do finala ubedljivo starije od sebe onda je logicno da ove godine budu jos ubedljiviji protiv svojih vrsnjaka (95 godiste i mladji) i ne samo da se plasiraju na zavrsni turnir vec je realno i da budu juniorski prvaci Evrope za ovu godinu pogotovo jer je moguce pojacati se sa jednim pozajmljenim igracem,a realno potreban je jos jedan krilni igrac,jer vise nisu u timu oni krilni igraci (Dobric i Cvorovic sto su 94 godiste) iz prosle godine.

Reply
marko феб 21, 2013 at 21:29

jedno pitanje ne vezano za ovu temu: na zvanicnom sajtu aba lige, a i na svakom drugom koji sam gledao koji ima tabelu iste, stoji da je redosled od 3. do 5. sledeci:
3. BUD
4.RAD
5.GLODARI
iako ovi peti (lepo zvuci :)) imaju bolji medjusobni skor od oba tima ispred njih.
E sad pitanje da li CZV preuzima prvo mesto od igokee ako se izjednacimo po broju pobeda i poraza, jer svi pricaju kako nam trebaju da dva kiksa igosa da bi bili prvi?

Reply
Luka феб 21, 2013 at 21:41

Ne, moraju dva puta da izgube.

Reply
marko феб 21, 2013 at 21:59

hvala bas me buni trenutna tabela

Reply
jovan феб 22, 2013 at 14:55

3 ili vise ekipe ako imaju isti skor gleda se kos razlika a 2 ekipe ako imaju isti skor gleda ju se medjusobne

Reply
dexy122 феб 21, 2013 at 21:25

Ovde bi se morao organizovati i neki prenos, barem finala.

Reply

Leave a Comment