Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

На данашњи дан: Рођени Палфи, Лукић и Младеновић

123

На данашњи дан, 1923. године, рођен је некадашњи фудбалер Црвене звезде, Бела Палфи. Он је у Црвеној звезди наступао у периоду 1948-1953. и одиграо 212 утакмица. За то време постигао је 40 погодака. Остао је упамћен по томе што је носио дрес и Црвене звезде и Партизана. Поред вечитих ривала, носио је дрес Спартака (С) у три наврата.

Одиграо је три меча за А репрезентацију Југославије и пет за Б селекцију. Са Црвеном звездом освојио је две титуле првака државе и три Купа Маршала Тита. Преминуо је 9. септембра 1995. године.

Пре 43 године рођен је некадашњи фудбалер и председник Црвене звезде, Владан Лукић. Лукић је дете Црвене звезде, у којој је наступао од 1986. до 1993. године. Годинама је био у сенци Дарка Панчева, који је немилосрдно тресао мреже, па је Лукић сматран његовим наследником и великим талентом. Решио је неколико дербија, био члан генерације која је покорила Европу. Одиграо је укупно 139 мечева и постигао 78 голова у црвено–белом. Vladan LukicНакон Звезде, 1992. прешао је у мадридски Атлетико. Међутим, није потврдио ни део свог талента, па се вратио у ОФК, Војводину, кратко био у Марбељи, где је поново почео да даје голове. Следи одлична сезона у Сиону, прелазак у Мец, где се најдуже задржао, али се вратио у Србију када је почело НАТО бомбардовање. Каријеру је завршио у Панилијакосу.

У Звезду се враћа као председник клуба, 2009. године, у тренуцима када је клуб био у највећим проблемима од оснивања, са веома амбициозним плановима, који су, испоставило се неколико година касније, били утопијски. Навијачи су му поверили и други мандат, али су временом све више губили поверење у његов рад, због многих лоших потеза и одлука, а кулминација је била његова оставка у новембру, након пораза од  ОФК-а на Карабурми. За време његовог председниковања промењено је 5 тренера, а освојена само два Купа.

За репрезентацију Југославије играо је шест пута, постигао два гола, а меч против Аустрије можда је и највише утицао на његову каријеру. Тада је доживео тешку повреду, што је значајно утицало на развој његове каријере.

mladenovicДраган Младеновић рођен је на данашњи дан 1976. године. Играо је за Радник и Слогу из Краљева, прешао у Земун, а након позајмице у Рудару из Пљеваља појачао је Црвену звезду. Након 50 утакмица и 9 погодака, појачао је Ренџерс, био позајмљен Сосиједаду, али није оставио дубљи траг. Враћа се у Звезду, где је одиграо још 17 првенствених мечева и постигао 3 поготка. Каријеру је завршио у Инчону, у Кореји, 2009. године. Данас је тренер младог тима Црвене звезде.

За репрезентацију је одиграо 17 мечева и постигао 1 погодак, и то на дебију, у последњем минуту, против Велса. У Звезди је у свим такмичењима наступио 112 пута и постигао 13 голова.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

7 comments

... феб 16, 2013 at 20:03

Zaboravili ste jednog sadasnjeg igraca. Milos Dimitrijevic je takodje rodjen na danasnji dan

Reply
Dejan CZ феб 16, 2013 at 15:41

Srecan rodjendan svoj trojici

Reply
Dejan CZ феб 16, 2013 at 15:42

Tacnije dvojici :facepalm: Malo sam nepromisljeno napisao :facepalm:

Reply
... феб 16, 2013 at 19:43

Cemu dislajkovi, lik se ispravio kako da cestita rodjendan covekuu koji je mrtav!

Reply
... феб 16, 2013 at 19:43

Cemu dislajkovi, lik se ispravio, kako da cestita rodjendan nekome ko vise nije medju zivima

Reply
sasa феб 16, 2013 at 14:30

OOOOOO JEDINA,OOO LJUBAVII GRMI CEOO STADIOOONNNNN.

Reply
milos феб 16, 2013 at 13:50

Nadam se Lukicu da su ti Delije i SPC poslali cestitku

Reply

Leave a Comment