Moja Crvena Zvezda
БлоговиЂики

Упознавање са Звездиним трофејима (3. део)

У првом и другом делу овог текста, могли сте прочитати о освајању веома важних трофеја у Звездиној ризници, Дунавског и Средњоевропског Купа. У овом делу ћу вас упознати са трофејима које је Црвена звезда освојила на Пиринејском полуострву, тачније Шпанији.

bg-Zvezda-muzej

default12
Тераса Ерера

Турнир “Тереса Ерера“ има веома велику традицију. Турнин који се одиграва у Ла Коруњи, први пут је одигран давне 1946. године, а традицијално се одиграва сваке године. Поред највећих Шпанских клубова, Реала, Барселоне, Севиље, Валенсије, на овом турниру учествују и светски великани  Бајерн, ПСВ, Бенфика, Порто, Динамо Кијев, Рома, Лацио..

Црвена звезда је на овом турниру учествовала 1971. године. Те године, Звезда је поред домаћина турнира Депортива била једини учесник, па се одиграло само финале. Црвено-бели су били  бољи од домаћина, славили резултатом (3:1), и тако освојили овај велелепни трофеј.

Турнин “Коста дел Сол“, који се одиграва у Малаги,  је још један турнир са великом традицијом. Прва “битка“ за трофеј одиграла се  1961. године. Турнир се од оснивања одиграва сваке године, али је имао два прекида. Први прекид је кратко трајао, од 1981-82, док је други трајао пуних 18 година, тачније од 1984. до 2002. године. Поред најбољих клубова са Пиринеја, на овом турниру су учествовали и Борусија Дортмунд, Тотенхем, Андерлехт, Рома…

Costa del sol
Коста дел Сол

Црвена звезда је била учесник у два наврата. Први пут 1971. године, када су на турниру учествовали  Малага, Панатинаикос и Валенсија. Црвено-бели су изборили финале,  победом над Валенсијом (2:1),  али су изгубили од домаћина Малаге идентичним резултатом (2:1). Не могу, а да не поменем један веома битан податак, који говори о величини Црвене звезде, која је важила за један од највећих клубова у Европи у том периоду. Црвена звезда је турнир у Валенсији одиграла спонтано. Пошто су 10. и 19. августа црвено-бели играли две  међународне утакмице са уругвајским Пењаролом, а између те две утакмице су “скокнули“ до Шпаније и одиграли турнир у изузетно јакој конкуренцији.

Други пут Црвена звезда је учествовала 1973. године. Те године учесници су били Малага, Бока Јуниорс и Еспањол. Звезда је до трофеја стигла победом над Малагом(2:1), и тако се осветила домаћину за идентични пораз две године раније. Морам поменути да су наше комшије, са друге стране Топчидерског брда, били учесници овог турнира 1972. године. Али су од укупно четири екипе које су учествовале, успели да заузму четврто место.

У следећем, 4. делу, упозаћу вас са остала два трофеја које је Црвена звезда освојила у Шпанији. Ради се о трофејима “Иберико“ и “Нарања“

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

3 comments

Zid феб 20, 2013 at 14:26

Нови Буквар Лиге шампиона. Овога пута сервиран на црвено-бијелом кафанском столњаку. Увјерите се сами http://zivizid.blogspot.com/

Reply
Zvezda Velikan феб 16, 2013 at 18:18

Ovakve mi se price izuzetno dopadaju, samo jos jednom apelujem, isto ovako prikazujte osvojene trofeje za KK C.Zvezda.
Ima dosta toga da se kaze, iako nismo bas toliko trofejni kao u FK.
Ja se ne secam da je ikada iko prikazivao Zvezdine trofeje u kosarci!?

Reply
dexa7 феб 16, 2013 at 17:59

„Морам поменути да су наше комшије, са друге стране Топчидерског брда, били учесници овог турнира 1972. године. Али су од укупно четири екипе које су учествовале, успели да заузму четврто место“.
Pa sta se drugo ocekivalo od njih? 😆

Reply

Leave a Comment