Moja Crvena Zvezda
ИсторијаФудбал

„Живот и смрт јачи су од фудбала” – сећање на Безбијеве бебе

Експедиција славног Манчестер јунајтеда кренула је у поход на Европу те давне 1958. Једна од препрека на том путу била им је и Црвена звезда. У Енглеској је Звезда савладана 2:1, а у Београду је било 3:3. Ово је једна од ретких утакмица два фудбалска великана какви су Манчестер јунајтед и Црвена звезда да је резултат скоро избрисан из свих сећања. Оно што се десило након те утакмице броји се годинама туге, данас је се навршава 55 година од несреће на минхенском аеродрому.

„Током тог двомеча веома смо се спријатељили с њиховим играчима, договарали смо чак и неке пријатељске утакмице и сарадњу по многим основама, али, ето, шта ти је судбина“ – присетио се један од актера утакмица, Владица Поповић

Busby_Babes-533x400Енглези су кренули из Београда 6. фебруара авионом „Елизабетен“. Авион је слетео у Минхен како би сипао гориво и наставио пут до Острва. Зима је била јака, а Минхен завејан. Посада авиона је два пута безуспешно покушавала да покрене летелицу, а онда је начињена грешка након које је уследила незапамћена трагедија. Авион није могао да полети, ударио је у кућу и запалио се. Незванични узрок трагедије су залеђена крила. Погинуле су 24 особе међу којима и осам фудбалера клуба из Манчестера. Погинуло је осам Безбијевих беба како су их тада звали, по тренеру Мату Безбију.

У Минхену је било право зимско време, снег, магла… Призор стравичан. Олупине челичне летелице, тела погинулих, на 50 метара од авиона пронађен је Боби Чарлтон, енглеска и светска фудбалска легенда. Повређени су пребачени у болнице и почеле су битке за живот. Вест о неслућеној несрећи проширила се светом брзином светлости.

Међу настрадалима били су: играчи – Џеф Бент, Роџер Бирн, Еди Колман, Данкан Едвардс, Марк Џонс, Дејвид Пег, Томи Тејлор и Били Вилан, стручни штаб – Волтер Крикмер (секретар), Том Кари (тренер) и Берт Вилеј (тренер) и један навијач Вили Сатиноф.

old-traford-satНа зиду стадиона Олд Трафорд стоји сат на којем казаљке непомично стоје и показују време 3:04. Време када је су свет и фудбал неповратно изгубили велико благо. Казаљке сата су заувек заустављене као што су заустављени животи ових људи.

Црвена звезда је после несреће на минхенском аеродрому предлагала Уефи да се Манчестер јунајтед прогласи за почасног победника Купа шампиона за 1958, али европска кућа фудбала није испунила жељу београдског клуба.

На сахрани у Манчестеру, 22. фебруара 1958, била је делегација из наше земље. Фудбалски савез Југославије представљали су Милорад Лишанин, генерални секретар, и др Михајло Андрејевић, члан Управног одбора, а Црвену звезду Душко Благојевић, председник клуба, и Слободан Ћосић, генерални секретар. Занимљиво је да су из Београда за Енглеску путовали, за сваки случај – возом. Кренули су 18. фебруара.

„Живот и смрт јачи су од фудбала”- цитирао је речи славног енглеског тренера Била Шенклија амбасадор Велике Британије Чарлс Крофорд у Музеју Црвене звезде, кад је наш клуб организовао Дан сећања на 45-годишњицу минхенске трагедије.

Прекинута је једна фудбалска прича, младост, успех… Остала су сећања и велико пријатељство два клуба.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

Leave a Comment