Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаМлађе категоријеФудбал

Стојадиновић: „Нећемо више дозволити да нам одлазе млади таленти“

Зоран Стојадиновић, спортски директор Црвене звезде
Зоран Стојадиновић, спортски директор Црвене звезде

Подугачак је списак фудбалера који су, готово без обештећења напустили Маракану, а данас играју за велике клубове. Међу њима, најпознатији су Александар КоларовФилип Ђуричић, и Немања Матић, а ту су још и Јагош ВуковићВујадин СавићУрош Ћосић… Најсвежији примери су Горана Чаушића и Ђорђа Деспотовића, а најсветлија ситуација није са Вељком Симићем и Немањом Максимовићем. Да ли има краја овој агонији, и да ли ће напокон престати расипање бисера?

Има„, каже спортски директор Звезде, Зоран Стојадиновић за „Спортал“.

„Како?“ , било је следеће питање новинара.

„Док сам на овом послу, тражићу од директора Омладинске школе да ми достави списак дечака са 14 godina за које сматра да су перспектива и да ће бити играчи за Црвену звезду. Сад је на том положају Срђан Васиљевић и он ће врло брзо морати да ми да тај списак.“

И шта даље?
„Одмах ћемо тим дечацима понудити стипендијске уговор. Наравно, позваћемо њихове родитеље и са њима се о свему договорити.“

А, ако се за две године испостави да ти играчи нису тако талентовани, а појаве се неки други на које се није рачунало?
Онда директор омладинске школе није за тај посао. Ако од пет дечака код четиири промаши, он не треба да се бави тим послом. Исто важи и за мене. Ако од три појачања код двојице промашим, сам ћу да се спакујем и идем.“

Стипендијски уговор не гарантује да сте задржали таленте?
Кад напуне 16 година понудићемо префесионалне уговоре на три или више година најталентованијима, некима можда и раније.“

И ти уговори истичу кад дете постане пунолетно, па могу да иду као слободни играчи?
„Годину и по дана пре истека професионалног уговора биће им понуђен нови. Уколико га не прихвате, неће играти до истека важећег. Није ту реч ни о каквој уцени, већ, једноставно, клуб мора да се заштити. Овако, ако играч дође на пола године до истека уговора, онда уцењује клуб, па и по цену да не игра, неће да потпише нови. Кад се дође у такву ситуацију, онда је клуб готово беспомоћан.“

Звезда често због беспарице није поштовала уговоре?
„Да би клуб остваривао своја права, мораће да поштује и обавезе према играчима, па макар они били и малолетни. Само тако неће бити у ситуацији да му играчи беже из клуба кад и како ко пожели.“, закључио је Зоран Стојадиновић.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

14 comments

slobal јан 15, 2013 at 09:56

Problem koji CZ ima sa Jankovicem,Simicem,Maksimovicem,Suljagicem i ostalim klincima je problem sa kojim mora da se pozabavi UEFA… Ovde je rec o klasicnoj manipulaciji i o trgovini maloletnim licima… Ni jedan klub nije duzan da pravi fudbalere za vece klubove od sebe… Ovakve stvari navode na gasenje omladinskih selekcija, jer je njihovo postojanje besmisleno ukoliko u ovom slucaju Zvezda, nema ozbiljan profit od proizvodnje fudbalera…

Reply
zoran djala јан 14, 2013 at 20:07

zabraniti igranje mladjim od osamnajst koji imaju menadjera i pre potpisanog prvog ugovora a sa tribina oterati dilere opijata.

Reply
VESICU ODLAZI! јан 14, 2013 at 17:11

Moramo sto pre da reagujemo i zastitimo se od odliva mladih igraca a ujedno i odbranimo sva ona ulaganja koja su bila u skolovanju nasih klinaca.Ovo dosad je bio javasluk gde se red nije znao.Sada su ozbiljni ljudi u klubu i vec po recima Zokija vidi se da ce hitno promeniti ovo stanje.Dzaja i Zoki ce to da doteraju na jedan ozbiljan nivo,a i moraju jer i sami isticu da ce se klub u buducnosti umnogome oslanjati na svoju decu.Nece niko vise moci da se igra sa Zvezdom i pljacka je.Sada su kriminalci shvatili da je to proslost.

Reply
ssss јан 14, 2013 at 16:10

Siguran sam da mozemo da vratimo Despotovica i Vukovica 😉

Reply
Goran јан 14, 2013 at 15:38

Od kad si ti sportski direktor sve samo loše vesti. Istinita realnost. Sačekaćemo ipak kraj januara. Možda grešim i iskreno se nadam da je tako.

Reply
dexy122 јан 14, 2013 at 14:11

Nema poboljsanja nase lige bez pomoci naseg nam dobrog Fudbalskog Saveza. Moraju se promeniti neka pravila Superlige. Npr.
1.Zabrana clanovima UO jednog kluba, da budu clanovi UO drugih klubova.
2.Zabrana odlaska fudbalerima mladjim od 21-23 godine
3.(Meni sto bi bilo najdraze) Uvesti final 4.
Sto se tice ovog treceg. Sigurno bi bilo veliko poboljsanje, jer bi se sigurno barem 6 klubova borilo za ta 4 mesta, a na Final 4. moze svako da iznenadi. Da ne pricamo o punim tribinama.

Reply
Petar јан 14, 2013 at 14:33

Brate neka stave za pocetak da ne mogu da odu iz Srbije do 22 godine, pa kad se kvalitet poveca koliko toliko (a povecace se vec za godinu-dve) onda se to podgine na 23, pa za nekoliko godina na 25 je*iga al to je jedino resenje, prvo sto ne ovako klinci ne bi mogli da nas zaje*avaju ni nas ni partizan posle sa 25 godina nek ide gde oce a i garantujem da ce se podizati cena… Samo ne znam dal to savez moze da uradi. To je pre bilo do 28 godina, tada smo bili jedna od ako ne i najjca zemlja u evropi!!!

Reply
Laki јан 15, 2013 at 20:54

Ja sam za to d aima granica,al pretera ga ti,sa 25 godina,retko ko ce da plati igraca dosta.

Reply
Boban јан 14, 2013 at 15:04

To sa ograničavenjem odlazaka na broj godina igrača neće nikako proći zbog Uefe. Ranija je bila praksa da do 26 godine ne može niko u inostranstvo, a čini mi se da je Prosinečki prvi otišao. Zvezda nije htela da se sudi, da ne bi ostala bez obeštećenje, uz to je u zemlji počinjao rat i bilo teško vreme. Sad posle Bosmanovog pravila naročito to ne može da prođe.
Jedini lek je da praviš duže ugovore sa mlađom decom, kao što kaže Stojadinović. Ako hoće ranije da idu, važi ali uz dobro obeštećenje. Naravno ovo sve pod uslovom da i ti ispoštuješ svoj deo ugovora.

Reply
Marko јан 15, 2013 at 02:23

Jedini lek je da obezbedis maksimalne uslove za mladje kategorije, da igraci redovno do punolestva dobijaju stipendije, a posle i plate iz profesionalnih ugovora, da im obezbedis smestaj ako dolaze sa strane itd., to je jedini nacin da zadrzis te talentovane igrace u tom prelaznom periodu u seniorski fudbal. Prema mnogima se lose postupalo, nije bilo para, a plus se sklapali ko zna kakvi dilovi, roditeljima prosto nije bilo prijatno da ostavljaju svoju decu na milost i nemilost takvim lopovima i nesposobnjakovicima kakve smo mi imali proteklih godina, ali opet i mnogi roditelji se iracionalno ponasaju i prave od svoje dece mesije i ocekuju brzu zaradu.

Reply
Marko јан 15, 2013 at 02:27

Pozitivno sto se dolaska Covica tice je to sto je FMP godinama sam vrh u Evropi sto se tice rada sa mladjim kategorijama (imamo srecu sto je sada to sve pod kapom Zvezde), gde im se posvecuje maksimalna paznja i imaju sve potrebne uslove, nadam se da ce Covic vremenom to da primeni i u FK. Zvezdi je potreban neki kamp izvan grada sa vecim smestajnim kapacitetima, ali to tek ako se uopste i povratimo u plus u narednih 10 godina.

Reply
Spartanac јан 14, 2013 at 14:01

To je to…….mada situacija nikada nije cista da kazem…..postoje dve strane medalje.Ti momci,na Covicevo zaprepascenje,a moju da kazem zalost ,u skolu i ne idu……kao nesto vanredno……i fudbal im je sve.Tacnije novac koji ce da zarade.Oni samo jedan zivot imaju,i trude se ,ko i svi mi, da u njemu smanje neizvesnost.Zvezda je,realno,u poslednjih 6,7 godina velika neizvesnost,nosi sa sobom rizik.Secam se price za ovog malog Despotovica…..kada je imao 18 godina reakao je da nece da igra u Sopotu i da hoce u prvi tim.Nismo imali sluza,tacnije Lule i ekipa i deco otisao….godinu i po posle,dali bi sve da je kod nas!!!JBG…..ALI STOJADINOVIC JE U PRVU…..AKO JE ISPLACENA STIPENDIJA,SVE SI REGULARNO DOBIO,GODINU I PO PRE 18 NECES DA POTPISES UGOVAR….SUSPENDOVAN SI I NE IGRAS FUDBAL STO JE ZA SVAKOG IGRACA TOG DOBA PROPAST!!!!!Ovako…..Simic….treba da pregura 6 meseci…..nije to strasno….tako je i Sulejmani i covek na kraju stigao da Ajaksa.

Reply
nikola јан 14, 2013 at 13:58

Bilo bi odlicno da dodje Petkovic,tu smo najtanji.. Sta vi mislite?

Reply
VESICU ODLAZI! јан 14, 2013 at 17:05

Po meni je Petko isto odlicno resenje.Mi nemamo novca za neka velika pojacanja,a Petko je provereni igrac i zvezdas tako da znamo sta mozemo da ocekujemo od njega.Neuporedivo bolji igrac od Mladenovica a tek da ne pricam za Stevicu Relju.Bio bi pravo pojacanje za ekipu,odbranu pogotovo.Sigurno!

Reply

Leave a Comment