Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Жигић-голгетер

Након неколико недеља паузе, поново радимо рубрику о нашим бившим играчима. Ове недеље, као и у доста претходних, наши бивши играчи су били врло добри у својим клубовима, а како је ко појединачно играо, можете да прочитате у тексту испод.

Жигић-голгетер
Никола Жигић прославља гол против Барнлија

У Енглеској је капитен Манчестер ЈунајтедаНемања Видић, за свој тима одиграо свих 90 минута, али није успео са саиграчима да однесе три бода из Велса, јер је Јунајтед ремизирао са Свонсијем – 1:1. Тако су „црвени ђаволи“ прекинули низ у Премијер лиги од пет узастопних победа, али су и даље остали на челу табеле, и поред победа Челзија (8:0 против Астон Виле) и Манчестер Ситија. Видићу је ово био први меч у коме је био стартер, након опоравка од повреде, а против Сандерленда у прошлом колу је заменио Риа Фердинанда у 68. минуту. Као што смо написали, Манчестер Сити је из овог кола сачувао сва три бода. „Грађани“ су минималном победом од 1:0 славили против Ридинга, али на терену није било слабије повређеног Александра Коларова. Ипак, за очекивати је да се српски леви бек спреми за наредни Премијерлигашки сусрет, у коме Сити гостује Сандерленду. И Чемпионшипу напокон добре вести. Никола Жигић је поново заиграо од почетка за Бирмингем Сити, и то се тренеру Лију Кларку исплатило против Барнлија. Жигић је на овом мечу донео бод својој екипи голом у 89. минуту. Ово је био други узастопни меч на коме је бивши репрезентативац Србије постигао гол за Сити. Претходни пут, Жигић је постигао гол против Кристал Паласа, а резултат је био идентичан – 2:2. Бирмингем се и поред тога што је у претходне четири утакмице само једном поражен, а поред два ремија, има и тријумф, налази при дну табеле, и ако жели да обезбеди опстанак, и укључи се у борбу за плеј-оф, мора да настави са добрим резултатима.

Милан Бишевац

У Француској су сви наши играчи играли. У међусобном окршају Лиона и Нице, наша два бивша играча су била на терену свих деведесет минута, и обојица су имали шта да раде. Иако се тако не чини за Бишевца, јер је његов тим славио са убедљивих 3:0, и Милан је имао пуне руке посла, зато што је Ница претила преко контра-напада и на тај начин угрожавала гол Лиона. Репрезентативни штопер, ипак није имао проблема са њима, а да је пружио добру партију говори то што је на престижном сајту, Goal.com оцењен са 3,5 на скали до 5, што је иста оцена коју је добио и Бафетимби Гомис, играч утакмице. С друге стране, у одбрани Нице стајао је Немања Пејчиновић, који и поред три примљена гола, није био тако лош. Он је за ову утакмицу оцењен двојком, али када се околности погледају, то је сасвим пристојно, јер је стајао у одбрани која је примила три гола. И Немања је, као и Милан незамењив у свом тиму, и тешко да ће га неко заменити у скоријој будућности. У Лиги 1, још један наш бивши играч је почео утакмицу за свој клуб. Реч је о Павлу Нинкову, који је до 56. минута играо за Тулуз. Он је са својим саиграчима победио Сошо са 2:0, и тако прекинуо црну серију од чак шест пораза у последњих осам утакмица. Занимљиво је било и то, што је на последња три Нинков играо на позицији десног крила, на којој се сасвим добро снашао. А у Лиги 2, десило се, не превелико, али, свакако изненађење. Првопласирана екипа другоразредног такмичења у Француској, Нант, са последњим на табели, Седаном, одиграо је само 0:0. Иако је у нападу „канаринаца“ био други стрелац лиге, Филип Ђорђевић, жуто-зелени нису дошли до циља, и поделили су бодове са „дивљим свињама“. Нант је након овог кола остао први на табели, али са само једним бодом више од богатог Монака. Ипак, ако је неко заслужан за то што се „канаринци“ налазе на чеоној позицији, онда је то сигурно Ђорђевић, са својих тринаест голова.

Ненад Томовић се одлично снашао у Фиорентини
Ненад Томовић се одлично снашао у Фиорентини

У Италији је било доста повређених играча. Утакмице својих тимова пропустили су због повреде: Дејан Станковић (Ахилова тетива), Урош Ћосић (колено) и Бошко Јанковић (препоне). Ниједан од њихових тимова није изгубио, али се Интер и Ђенова, који су у међусобном дуелу одиграли нерешено, не могу задовољити. Наиме, Интера је то што није победио коштало другог места, и сада се неро-азури налазе на четвртом, док су „грифони“ остали претпоследњи, са само четрнаест бодова. За разлику од њих, Пескара Уроша Ћосића је савладала Катању у петак са 2:1, и тако је дошла до 17. бода, и 16. места. Задовољна је била и Фиорентина после 18. кола. „Виола“ је на Сицилији декласирала Палермо (0:3), а врло добар у одбрани љубичастих био је Немања Томовић. Бивши играч Ђенове се одлично снашао у одбрану коју чине три човека, и са Гонзалом Родригезом, и Стефаном Савићем чинио је непробојан бедем против Палерма. Фиора је овом победом дошла до 3. места, и има 35 бодова, само један мање од другопласираног Лација, али и само један више од четвртог на табели, Интера. Играо је овог викенда и Душан Баста, али његов Удинезе је одиграо „само“ 1:1 са Аталантом у Бергаму. Плавокоси Звездаш је, због формације у којој играју црно-бели принуђен да игра на десном крилу, али и на том месту ради врло добар посао. Он је стандардан у постави тима из Удина, и тешко да ће се нешто променити убудуће.

Немању Матића жели Ливерпул, али проблем за „редсе“ је велико обештећење

На Пиринејима је учинак наших играча и њихових клубова био половичан. За један од највећих клубове Европе, Бенфику, наступа Немања Матић. Момак који се опростио од репрезентације док год је води Синиша Михајловић је са својим клупским друговима декласирао Маритимо. Лисабонски „орлови“ су са чак 4:1 поразили тим са Мадеире, и тако су остали први, са три бода, али и утакмицом више од главног конкурента, Порта. Што се Матића тиче, за њега су заинтересовани многи европски великани, а најозбиљнији међу њима је славни Ливерпул, који ће, уколико жели да има српског везњака у својим редовима морати да издвоји чак 30 милиона €. Примера ради, шампион Европе, Челзи је долазак Хуана Мате из Валенсије платио „само“ 26,7 милиона €. Много лошије стање је и по Андрију Калуђеровића, и по његов клуб, Расинг Сантандер. „Лос монтањоси“, који су до прошле сезоне били стални учесници Примере, грчевито се боре за опстанак у Сегунди. На претходном мечу, Расинг је одиграо „мршавих“ 1:1 са Гвадалахаром, и тако остао тек претпоследњи клуб на табели. Да ствар буде још гора, „АК99“ није играо ни на овом, ни на претходних неколико мечева, и вероватно ће се у наредном периоду вратити у Кину, одакле је позајмљен Шпанцима.

"Српски Кројф"
„Српски Кројф“

Доста боље од ситуације на Иберијском полуострву било је у земљама БеНеЛукса, бар што се резултата тиче, али минутажа и учинак наших љубимаца, осим у случају Ђуричића је био катастрофалан. Наиме, млади офанзивац је постигао прелеп гол за Херенвен у победи „Поноса Фрисландије“ над Витезеом од 2:1, који можете видети испод текста. Овом победом, плаво-бели су дошли тек до свог 18. овосезонског бода, и заузимају 13. место. За разлику од „Српског Кројфа“ , за ПСВ није играо Јагош Вуковић, а иста судбина задесила је и Звездине „Белгијанце“ , Ибрахима Гаја и Ивана Тричковског, који су преседели мечеве Локерена, односно Клуб Брижа.

Дејан Лекић
Дејан Лекић

У Турској су играла сва тројица Звездаша, али њихови тимови су одиграли без голова са противницима, што се испоставило као лоше. Генчлербирлиги је поделио бодове са Бурсом, у гостима, и тако остао тек 11., што сигурно није задовољавајуће за власнике, који су уложили доста новца. Црвено-црнима нису помогли, ни Душко Тошић, ни Дејан Лекић, који су током сезоне били носиоци игре. Исти резултат је био у окршају Aкисара, за који наступа Бруно Мезенга, и Ордуа, његовог бившег клуба. Као што можете видети по резултату, Мезенга није успео да се освети љубичастима, а и његов тим је трпео због тога, па је остао убедљиво последњи, са чак седам бодова мање од клуба који је „на сигурном“. А тај клуб који је „на сигурном“ је Кајзери, кога предводи Роберт Просинечки. Ипак, ни одатле не стижу добре вести. Црвено-жути су поражени са 3:1 од првопласираног Бешикташа, али и није било за очекивати да тим из Истанбула не добије ову утакмицу. Добро за „Звезду Анадолије“ је то што до ове утакмице није знала за пораз у три узастопна меча, и то јој је донело место у сигурној зони.

Остале европске лиге у којима играју наши играчи (Немачка, Русија, Украјина, Грчка итд.) тренутно се не играју, због зимских празника, тако да ни наши љубимци који тамо играју, нису били на терену претходног викенда.

Саша Стаменковић - за уз Звезду и у Азербејџану
Саша Стаменковић – за уз Звезду и у Азербејџану

Срећом, „наших“ има и на другим континентима. У Азербејџану је Нефчи напокон стигао до победе. Црно-бели, на чијем је голу стајао Саша Стаменковић, су са 4:2 савладали АЗАЛ, и тако су се колико-толико приближили одбрани титуле. Не треба напомињати да је Стаменковић први пик на голу Нефчија, и тешко да ће се то у будућности променити. За разлику од Саше, за Баку није играо Ненад Ковачевић, а разлог његовог изостанка нам није познат. Пикси је био стандардан до пре два кола, а од тада га нема ни на клупи, па је могуће да се ради о повреди.

Едгар Бруно да Силва у УАЕ
Едгар Бруно да Силва (у зеленом дресу) решета мреже и у УАЕ

У још једној муслиманској земљи игра један од наших бивших играча. Реч је о Уједињеним Арапским Емиратима, у којима игра Едгар Силва. Бивши нападач португалске Виторије постигао је гол у убедљивој победи његовог Ал Шабаба над Ал Шáбом од 0:3. Бразилац је тако донео свом тиму пету везану победу, и 20. бод, чиме је Ал Шабаб стигао до 6. места, и како ствари стоје, не мисли ту да се заустави. 

У Емиратима су уједино завршили преглед, jeр се ни у Америци не игра фудбал у овом делу године. Као што сте видели, неки наши фудбалери су у овом колу било више, неки мање успешни, али, коначно можемо бити задовољни. Као што смо рекли, испод можете видети голове наших бивших фудбалера.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

5 comments

Damjan Martinovic дец 27, 2012 at 20:32

Nedavno sam pomenuo da bih voleo da vratite ovu rubriku.Vratite i za bivse kosarkase.A ne bi bilo zgoreg ni ostale sportove,naravno ako budete imali vremena za sve to!U svakom slucaju hvala!Samo napred redakcijo!

Reply
kastiljo дец 26, 2012 at 15:22

zna li neko nesto o ovom sto novosti pisu o neka 2 reprezentativca,juznoamerikanca sto navodno treba stojadinovic da ih dovede?! ajde neka proverena vest,smorio sam se nista se ne desava(bar ne da ja znam) 🙂

Reply
redjamo pobede дец 26, 2012 at 15:42

Bice mnogo tesko! Para nema a dugovi ogromni. Ali ako bude srece da prodamo nekoga i da za te pare isplatimo nesto sto se mora i dovedemo bar 1 igraca. Treba biti realan i razumeti da uprava mora da radi pametno i bez zaletanja koja bi nas vodila u jos vece dugove.

Reply
redjamo pobede дец 26, 2012 at 14:49

Svaka cast! Bas ste sve kontinente obisli. Uvek je tesko citati ovo. Drago ti je zbog nekih Zvezdasa i zao ti je stio ne igraju za nasu Zvezdu. Nego kako to da je Trickovski na klup? Kakav je to igrac

Reply
Немања дец 26, 2012 at 19:36

Пре свега, хвала! Што се Тричка тиче, он се блаже повредио против Андерлехта, када је Бриж изгубио са 6:1, па је у фази опоравка. У утакмици која се тренутно игра, ушао је у 67. минуту у игру, па се очекује да убудуће поново буде међу првих 11 😉

Reply

Leave a Comment