Moja Crvena Zvezda
Млађе категоријеФудбал

Najava: Crvena zvezda – Zenit

Grbovi klubova

Pauzu u šampionatu Crvena zvezda neće iskoristiti za mali odmor, nego ćemo imati dve sjajne utakmice u dva dana. Prvu već sutra sa Zenitom iz Sankt Petersburga.

Zenit koji već par godina vije visoko ruski fudbal i sebe postavlja u sam vrh i možda kao predvodnika Rusije u fudbalu, dolazi sa doduše mladim timom kod nas u goste. Spojio nas je njihov vlasnik a naš generalni sponzor „Gazprom“, a ovo je kako najavljuju prva od mnogih saradnji. Dobiće naša deca i oni koji nemaju tu priliku da igraju često za nas, neverovatno iskustvo koje će i njima a nadamo se, i nama koristiti u budućnosti. Svi koji nemaju reprezentativne obaveze i ne predstavljaju svoje zemlje, odnosno koji nisu povređeni ili na poštedi igraće danas i sutra. Prvo sa Zenitom a posle i sa našom braćom – Olimpijakosom.

Zenit iz Sankt Petersburga  je osnovan 1925. godine fuzijom više klubova iz Sankt Petersburga u jedan. Sadašnje ime, Zenit konačno dobijaju 1936. godine. Trenutno su šampioni Rusije i vodeći u tekućem šampionatu, u kome su odigrana dva kola. Prvaci Rusije su bili dva puta – 2007. i 2010., a isto toliko puta su osvajali i Kup Rusije – 1999. i 2010. Prvaci Sovjetskog Saveza su bili jednom – 1984. godine, a kup osvajali takođe samo jednom – 1944. godine, koji je ujedno bio i prvi trofej u istoriji kluba.

Najveću slavu i proboj u evropski fudbal, doživeli su 2008. godine kada su osvojili Kup Uefa,pod vođstvom holanđanina Dika Advokata. Pobedili su u finalu škotski Glazgov Rendžers sa 2:0, a bili zapamćeni kao veoma neugodna ekipa, koja igra izrazito napadački fudbal. Poslednjih pet godina uzimaju primat ruskog fudbala u svoje ruke i bacaju u senku najtrofejnije i najpoznatije klubove, rivale ruskog fudbala iz prestonice – CSKA, Dinamo i Spartak iz Moskve.

Zanimljivo je da timovi iz Moskve nisu osvojili domaći šampionat već pet godina, posle dominacija CSKA i Spartaka iz Moskve. Od osnivanja Ruske Premier Lige – 1992. godine do 2007. i početka dominacije timova van Moskve, samo je jedan klub bio šampion a da nije iz glavnog grada – Alania iz Vladikavkaza 1995. Posle punih 12 godina, Zenit je prekinuo dominaciju Moskovljana koju je nastavio sa Rubinom iz Kazanja u prethodne četiri godine. Iako nisu najtrofejniji i među najpoznatijim timovima iz Rusije, situacija se poslednjih godina promenila i Zenit je sada jedan od najpopularnijih ruskih timova među navijačima, ali i postavljaju rekorde ruskog fudbala. Svoje utakmice igraju na „Petrovsky“  stadionu, a uskoro će preći na svoj novi stadion – „Gazprom Arena“. Mladi tim Zenita koji nam će se sutra predstaviti i suprostaviti osvojio je titulu najboljeg mladog tima Rusije 2009. godine.

Sankt Petersburg ima 4.600.000 stanovnika, nalazi se na reci Nevi i uglavlju Finskog zaliva u Baltičko more. Ranijih godina je nosio naziv Lenjingrad i Petrovgrad, sadašnji naziv nosi od 1991. godine. Grad je otkrio i pronašao ruski Car Petar I Veliki 1703. godine i po njemu je grad dobio ime. Od 1713. do 1728. i od 1732. do 1918. godine je bio prestonica Ruskog cartsva. Danas je Sankt Petersburg jedan od najlepših i najvažnijih gradova istoka Evrope, kao i jedan od najbitnih kulturnih gradova Evrope.  Takođe, Sankt Petersburg je drugi najveći grad u Rusiji i veoma bitna luka na Baltičkom moru. Zanimljivo je da je Sankt Petersburg najzapadniji grad Rusije.

Sa Zenitom smo odigrali prvi meč kvalifikacija za Kup Uefa, 16. septembra 2004. godine. Odmah posle ispadanja od PSV i poraza od 5:0 u Sankt Petersburgu je bilo 4:0 – Andrej Aršavin dva puta, Aleksandr Keržakov i Gorškov. U revanšu i na prvom debiju Ratka Dostanića na našoj klupi, u Beogradu bilo je 1:2. Poveli smo golom Marka Pantelića, Spivak iz penala izjednačio a Makarov doneo i drugu pobedu rusima.  Posle ove utakmice, Dragan Džajić je napustio čelo kluba.

Nas i Zenit spaja Aleksandar Luković koji  je sada član ruskog tima. Mi imamo velike prijateljske odnose sa Spartakom iz Moskve, koji je rival Zenita.

Sjajna prilika da rasterećeno odigramo jedan meč iz kojeg možemo da puno da dobijemo i provedemo popodne u našoj kući davajući podršku našoj deci. Možda će neki od njih sutra biti naše glavne uzdanice i predvodnici.

Nanana nanana nanna nanana hej, nana nana nana Zvezda šampion!

SVI NA MARAKANU!

Crvena Zvezda – Zenit St.Petersburg, sreda 23. mart 2011., 18:00h prijateljska utakmica , stadion : „Marakana“, Beograd.

Direktan prenos na TV SportKlub.

Повезане вести

2 comments

Comments are closed.