Moja Crvena Zvezda
АнализеЕвропска такмичењаКошарка

МЦЗ скенер: Тотално другачије од других…

Спектакл који је виђен у среду у „Пионир“ дуго ће се препричавати! Многи су након утакмице у неверици посматрали резултат, а многи су се одали утиску да је утакмица била на НБА нивоу. Оно што је јако важно је то да Црвена звезда и након 3. кола Еврокупа и даље чува прву позицију са три победе, док екипа није доживeлa нити један неуспех до сада.

Атмосферу из „Пионира“ најбоље би било да Вам преприча неки пријатељ, брат, сестра, тата или ко је већ био синоћ у дворани. Позитивна енергија, снага и жеља коју су навијачи преносили на 12 момака у црвено-белом дресу била је синоћ невероватна! Око 7000 људи одевених у црвено-бело 40 минута су пружали подршку свом тиму, који је успео да победи екипу која је имала невероватно шутерско вече и 18 погођених тројки из 35 покушаја. За све који нису били део спектакла, остављам им видео снимак који ће Вам пренети део атмосфере:

Шта рећи о самој утакмици? Утакмицу су одлично отворили и једни и други, константно је водила Црвена звезда, али предност нити једног тренутка није ишла преко 6 поена. Преко одличног Ракочевића и Катића у тим тренуцима кошаркаши Црвене звезде врло лако проналазили су пут до коша Сасарија. Много већи проблем био је у одбрани, где до уласка Бранка Лазића, Бутсија Тортона једноставно није имао ко да чува. Смењивали су су чувари на сјајном Американцу, али је искусни играч погађао све! Оно што се могло чути на трибинама је:“ Ма неће овако шутирати целу утакмицу.“ И управо се то и десило на почетку треће четвртине! Лазић је почео опасно да притиска Тортона, да му отежава сваки шут, остали су такође летели по паркет, а публика је појачала буку на ниво који ствара један млази авион. Сасари једноставно није имао шансе, иако су наставили да погађају, али у много мањој мери него у првом делу утакмице. Браун је кренуо у терорисање високих играча гостију са Сардиније, Ракочевић је играо као да има 10 година мање, а остали играчи су погађали и користили сваку прилику која би им се указала. Шлаг на торту биле су две тројке Цветковића, који је дефинитивно отписао чету Ромеа Сакетии јасно им ставио до знања да у оваквом окружењу немају шансу.Суђење бих дефинитивно морао да похвалим овога пута. Сваки одлука арбитара била је на месту. Процене су биле у складу са реномеом утакмице, нису се трудили да стављају себе у први план, да секу игру неким непотребним стварима, а остали су неприметни што је увек најбоља опција када си судија. Уживали су као део спектакла у „Пиониру“ и нису показали жељу да покваре нешто што ствара 7000 људи на трибинама и још 24 момка на паркету. Браво!

Влада Вукоичић, тренер Црвене звезде, показао је још једном свим скептичним навијачима да је дефинитивно тренер за Црвену звезду. Иако је Сасари постигао 104 коша у „Пиониру“, Вукоичић не може сносити кривицу за тако нешто. Једноставно, шутеви које је погађао Сасари већим делом су били због невероватног шутерског квалитета који гости поседује, а не због мањка труда и залагања у одбрани наших играча. Ротирао је играче како би црвено-бели испратили јак ритам утакмице, мењао одбрану, а у једном тренутку зоном је покушао да збуни госте што је и успело.

Статистика је само потврдила оно што се дешавало на терену. Црвена звезда је боље шутирала за два (74,5%/60%), за три је била мало лошија ( 47%/51%), док је код процента погођених пенала била далеко боља (88%/61%). Црвено-бели имали су више скокова од ривала (29/24), али мањи број асистенција, понајвише захваљујући Тревису Динеру који је имао невероватних 15 асистенција (19/23). Укупан индекс корисности екипе био је 137, док је Сасари имао 110. Кад смо код статистике, занимљиво је напоменути да је чак 8 играча Сасарија више пута шутирало за 3 него за 2 поена, а да је Црвена звезда феноменалним шутем за два поена изједначила рекорд Еврокупа свих времена.

Појединачни учинак играча:

Цветковић (9 поена): Како би задржао своју екипу на високом нивоу током целе утакмице, Вукоичић је овога пута више ротирао, па је и Цвеле добио своје минуте. Одрадио их је феноменално, постигао је две тројке и изнудио фаул у нападу којим је Црвена звезда решила утакмицу у своју корист. Битно је поменути да је Цветковић и својом агресивном одбраном избацио из такта феноменалног Тревиса Динера, који у одлучујућим моментима није налазио права решења у нападу.

Браун (22 поена): Покушаћу кроз статистику да опишем партију Елтона: 26 минута, 22 поена, 7 скокова, индекс 29! Елтон Браун спровео је мисли Владе Вукоичића на паркет, уништио Ислија и Дилиегра, правио „ливаде“ својим саиграчима, а био је активан и на скоку. Био је врло рационалан приликом шута, осим у једној ситуацији, Елтон није бирао изнуђена решења и тешке шутеве. Коначно Црвена звезда има одличне центре, што се показује и доказује у свакој утакмици. Браво Елтон!

Суботић (11 поена): Након нешто слабије утакмице против Крке, Суботић се вратио на прави пут. Одиграо је још једном изврсну утакмицу са пуно жеље у одбрани, рационалном игром у нападу- једноставно радио је оно што најбоље зна. Одлично је градио кош Црвене звезде, а једина грешка може се сматрати што је неколико пута потценио шут Игнерског који је то казнио. Све у свему одлична утакмица Суботића.

Ракочевић (28 поена): Што више критикује Ракочевића, он игра све боље. И овога пута бих му замерио на нешто лошијој одбрани у првом полувремену, али је и то у наставку много боље изгледало. Нападачки је изгледао перфектно, радио је оно што кроз целу каријеру ради феноменално, погађао је и тројке, али и отвара простор својим саиграчима. Поделио је и 7 асистенција и био је најбољи појединац у црвено-белом дресу. Капитенски!

Митровић: Није улазио у игру.

Лазић (6 поена): Погодио је две тројке када се отворила позиција и када је био сам. Осим једне грешке на старту утакмице када је направио кораке, Лазић је одиграо изванредно и у великој мери допринео победи Црвене звезде. Потпуно је успео да заустави Тортона у трећој четвртини, јурио га је и пратио сваки његов покрет када год је био на терену, а сви знамо колико је напорно и тешко играти одличну одбрану тако дуго. Браво Бранко, браво!

Симоновић (4 поена): Можда је на овој утакмици могао да добије мало више минута на паркету. У утакмицу је ушао изузетно мотивисано и спремно да затрпа кош ривала, али се после само 3 минута вратио на клупу одакле је одгледао остатак утакмице.

Савовић (6 поена): На неки начин, Савовић је отворио и затворио серију тројки у „Пиониру“. Одиграо је одличну одбрану, много се потрошио и није успео да пружи много у нападу. Срећом, ту га је заменио Суботић, што је врло похвално. Постајемо прави тим, полако, али сигурно!

Катић (11 поена): Катић је овога пута шоу препустио Брауну. Одиграо је и сам сасвим добро, дошао до двоцифреног кошгетерског учинка, али је бар толико још наместио својим саиграчима у нападу одличним блоковима. Прави центарски тандем чини са Елтоном.

Радивојевић (2 поена): Превише је пажње посветио одбрани, у нападу није дошао до свог препознатљивог ритма, те му Вукоичић није ни доделио много минута на овој утакмици.

Нелсон (10 поена): Коме у Црвеној звезди може више одговарати брз темпо утакмици него њему? Одлично је искористио прилику, додатно убрзавао сваки напад Звезде, а поделио је опет респектабилних 6 асистенција. У одбрани је одиграо солидно, можда је могао мало више да притиска Динера, јер свакако има квалитет за тако нешто.

Скот (7 поена): Није био на свом нивоу на паркету, али је све то надоместио после утакмице и једним плесом у свом стилу подигао атмосферу у „Пиониру“. Шалу на страну, може Мајк много боље, не сумњајте у њега, прави је кошгетер и доћиће он на свој препознатљиви ниво, колико већ у наредној утакмици против Цибоне.

За крај, желео бих свима који нису гледали да омогућим да погледају целу утакмицу посредством Јутјуба, а захвалност иде и великом навијачу Црвене звезде Рудију, који ко зна коју сезону качи овакве снимке и прати сваки корак наших кошаркаша:

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

17 comments

Milos нов 23, 2012 at 00:15

Ljudi sada kako stoje stvari prvi smo u grupi i dalje bi se u 1/8 finala nasli u grupi sa Uniksom, Galatasarajem i Ulmom ! Ajde da kazemo da Ulm dobijamo i kod kuce i na strani, ali sa ove 2 ekipe ce da bude cepanje za prva dva mesta u grupi koje vode u 1/4…ali ipak pred nasom publikom dominiramo…SA NAMA SE MOZE SVE STO SE POZELI !!! CZBG <3

Reply
Звездан нов 23, 2012 at 00:51

Галатасарај је синоћ декласиран од Локомотиве али имају јак тим и мислим да су тренутно први у турској лиги.

Reply
Звездан нов 22, 2012 at 23:46

Tegi pacenik opet otkazao emisiju 😆

Reply
ZVEZDA OOOOOO нов 23, 2012 at 02:04

Ahahahahhahahaha za 6 meseci ukinuce emisiju SOS patlidzan!! Sta cemo onda?! ❓ 😥 hahahahha 😀 😀

Reply
Damjan Martinovic нов 22, 2012 at 22:51

Skakao sam od srece kad sam opet gledao Igora kao u najboljim danima,igrao je kao NBA zvezda,bez preterivanja.Presrecan sam zbog njega,car je.Nazalost,Zvezda je pravila mnogo gresaka u svojoj istoriji kad je izbor i odnos prema igracima u pitanju,ali za Igora moram da kazem da je ljubav bila apsolutno obostrana i uzvracena,zato hvala mu do neba,vredelo je cekati ga!Neka odigra jos jednu godinu i vrh,posle nek bira mesto u klubu,zasluzio je!
A kad je utkamica u pitanju,najvise mi je drago sto vidim da postajemo tim,da je dobra atmosfera,da se svi raduju kad se daju kosevi,i iznad svega sto uvek neko drugi iskoci,tako da kad pogledam u statistici i vidim da neki igrac nije igrao puno i nije dao puno poena,znam da nije bio los,nego je samo tog dana njegova izmena bila bolja i nadahnutija!Bravo Zvezdo!

Reply
Branislav нов 22, 2012 at 20:57

Браво Звездо. браво ДЕЛИЈЕ!
Школски примјер како се оставља срце на терену, али и на трибинама!

Reply
uros нов 22, 2012 at 19:08

Dinamo Sasari visi nam na kari!

Reply
TXG нов 22, 2012 at 17:41

Сада нађите вести са почетка сезоне и прочитаћете коментаре попут „Браун је смешан играч, сви му лепе банане“ , „Игор је истрошени маторац, његово време је прошло“ … У инат свима !
Од оних очајних партија у Сплиту и Задру, знао сам да је само питање тренутка када ће наша екипа почети да меље..
Верујем да је дежурним стручњацима сада драго што нису били у праву !
Браво МЦЗ, одлична анализа

Reply
Nemanja нов 22, 2012 at 18:14

Ja sam uvek pricao da imamo dobar roster ali veoma lose trenera mislim na Lazica.

Reply
Chinez нов 22, 2012 at 18:27

Sve sto smo izgubili, mogli smo i da dobijemo.OD dolaska Skota, mnogo smo napredovali, stekli samopouzdanje i igramo dosta dobro.
Ali po meni Vukoicic je napravio dosta dobrog, napravio je igru, dobro se branimo, ali jos bolje napadamo, ja licnonajvise volim takvu igru.

Reply
Nemanja нов 22, 2012 at 18:31

Ma onaj Lazic na upropastio! Goreg trenera nisam nigde video

Reply
dexy122 нов 22, 2012 at 20:36

hahah ocigledno ne pratis fudbal. Cenjeni gosn Murinjo. 😀

Reply
kale нов 22, 2012 at 16:25

Jedva cekam vasu sledecu utakmicu to je melem za oci

Reply
Бранимир нов 22, 2012 at 19:21

Ко је још мелем нашао у Загребу?

Reply
Chinez нов 22, 2012 at 16:24

Ne samo da imamo dobru ekipu i dobre pojedince. Mi imamo vrhunskog trenera, koji za svaku utakmicu spemi nesto novo. Za svakog protivnika odredi savrsenu taktiku i svaki igrac dobije svoju ulogu i da pun doprinos. Sledecu igramo protiv cibone, ocekujem slicnu taktiku kao protiv Dinama.

Reply
Nikola нов 22, 2012 at 16:06

Odlicna utakmica, Rakocevic i Braun sjajni ali i ostali su bili odlicni

Reply
Delija нов 22, 2012 at 15:53

Pa vratio se Simonovic na klupu kad je igrao kriminalnu odbranu!!!

Reply

Leave a Comment