Moja Crvena Zvezda
Анализе

Analiza učinka igrača i ekipe protiv BSK-a

Radost posle gola Evandra

Crvena zvezda je brzo zaboravila nesrećni poraz od „večitog rivala“ u polufinalu Kupa i uzela „meru“ Borčanima, postignuvši četiri gola. Znam da će mnogi zameriti igračima smušenost i opuštanje početkom drugog dela igre, kao što je učinio i Prosinečki, međutim ne smemo zaboraviti jednu stvar – dolaskom na čelo tima naš trener je istakao da ne želi rezultate od 1-0 ili 2-1, nego da želi pobede od 3-1, 4-1, 4-2.. da Zvezda postigne što više golova, pa i po cenu da primi jedan ili dva, što je juče bio slučaj. Nije ni najmanje lako od ekipe koja je jesenas imala po 15-20 dobrih minuta na utakmici izvući isti tempo svih 90 minuta igre.

Naš tim je bio bolji više od 80 minuta na ovom susretu, i nedovoljno je reći da je dominirao. Statistika kaže sve  -83% poseda lopte, 16 šuteva ka golu, od čega neverovatnih 13 koji su išli u okvir, i četiri postignuta gola, 10 izvedenih kornera, svega devet prekršaja i niti jedan dobijeni karton. Crvena zvezda sigurno neće moći još dugo vremena da se meri sa velikanom kao što je Barselona, jer za tako nešto su pre svega potrebni i igrači kakve Barsa ima, ali je za naše prilike ekipa sa Marakane već Barselona, ili makar na dobrom putu da to uskoro i bude.

Nastavlja se sve ono što je Robi najavljivao kada je došao, pre svega konstantan posed i  kontrola lopte, što je rezultovalo time da je oduzimanje iste od naših igrača za fudbalere BSK-a bila gotovo nemoguća misija. Ovde su prednjačili Borha, Evandro i Isah, koji su odlično gradili loptu kada je bila mogućnost bila da je izgube, te je ipak sačuvali, a lepo zvuči sledeći podatak – kada se vodio duel za neku loptu, kada se ne bi znao pobednik tog duela, uvek bi tu bio neko drugi od naših igrača da pokupi „ničiju“ loptu, što je umnogome doprinelo ovako visokom procentu poseda.

Ono što svakako treba pohvaliti u odnosu na protekle utakmice jesu pokušaji da se konačno nešto konkretno uradi posle kornera, nema više dodavanja iz ugla, pa potom „muljanja“ tu i tamo i eventualnog gubljenja lopte ili neuspešnog  ubacivanja lopte u šesnaesterac. Imamo Kaluđera, imamo Borhu, Vilotu i Ćosića, pa i Tošića, i skok igru treba koristiti.

Milan Vilotić

Igra je napredovala, igramo još bolje, staloženije, mirnije i čvršće, pa čak i u odbrani, iako bez Ninkova i Adija. Najzaslužniji za ovo je Milan Vilotić, za kojeg sam nedavno rekao da je momak koji s pravom zaslužuje kapitensku traku koju je juče nosio, i neko ko je posle ove pauze bolji i spremniji nego ikada. Ponovo me načinom igre, mirnoćom, kontrolom situacije, liderstvom na terenu.. podseća na fenomenalnog Gorana Đorovića. Možda neće imati reprezentativnu i ino-karijeru kao Goran, ali definitivno je za Zvezdu u ovom trenutku Milan podjednako važan kao nekada jedan od blizanaca Đorović, i definitivno zaslužuje žutu traku. Nema sumnje i da je rad sa Robijem, Zirojem, Marovićem i Đurovićem puno značio za sve igrače, pa tako i za našeg Vilotu. Svi su napredovali, a forma i igra ekipe idu konstantno uzlaznom putanjom.

Za novu „rapsodiju“ u crveno-belom na sredini terena, ali i u završnici, najzaslužniji je ponovo Rambov „karioka“ Evandro, koji je drugi put u dva kola igrač utakmice. Dva lepa gola, asistencija, sjajna kontrola i posed, odličan pregled igre.. Oni koji su sumnjali u „pedigre“ i kvalitet Brazilca, te njegove mogućnosti na mestu plejmejkera, vreme je da skinu „šešir“ i poklone se. Fudbalski maestro kakvog nismo imali od neiskorištenog Maurisija Moline, bez ikakve sumnje. A pre toga? Pa verovatno od samog odlaska Dejana Petkovića iz kluba, sredinom devedesetih. Bili su tu Anić, Bošković, Milijaš, da ne pominjem pokušaje sa nekim drugima, ali sve je to bilo slabo, i svakako ne „ono“ pravo.

Uz Vilotu i Evandra svakako treba istaći Borhu, koji je konačno probio „led“ i postigao gol, kao i Kaluđerovića, kojem će sada sigurno biti lakše posle prolećnog prvenca. Tošić je evidentno sve bolji, a prijatno je iznenadio Mikić koji je odigrao sasvim solidno, sa svega par grešaka.Važno je i da se Ćosić brzo oporavio posle derbija, i da smo zahvaljujući njemu početkom drugog poluvremena ostali u vođstvu, kada je izbacio loptu sa gol linije.

Rekao bih da je nezasluženo mladi Vešović od pojedinih novinara dobio slabije ocene, obzirom da je odigrao sasvim solidno – iako nije igrao na svom mestu, mnogo se trudio, i bio veoma koristan u napadu. Lopta je uz mladog crnogorca išla mnogo brže, tempo igre je bio viši, za šta je zaslužan delom i Lazović, međutim on juče nije bio na nivou nekih ranijih igara. Osim Darka, reklo bi se da niko drugi nije podbacio juče, što je zaista odličan podatak, obzirom da se na terenu našlo 14 igrača, a da su i rezervisti Kadu, Jevta i Mićko odigrali veoma dobro. Dodao bih da se juče jasno videlo zašto Prosinečki trenutno forsira više Kadua, a nešto manje Lazovića, sve su na terenu pokazala obojica. Pred Lazovićem je sigurno lepa budućnost, ali će morati još mnogo, mnogo da radi da bi postala realnost.

Evo i ocena fudbalera prema izveštačima:

Novosti:

Crvena zvezda: Stamenković 7 – Mikić 7, Vilotić 8, Ćosić 7, Tošić 7 – Isah 7 – Evandro 9 (od 82. Mijailović -), Lazović 6,5 (od 65. Kadu -), Vešović 6,5, Borha 7,5 (od 74. Jevtić -) – Kaluđerović 7.
BSK: Kovačević 7 – Milošević 6, Žarković 6,5, Radunović 6, Vasiljević 5,5 (od 46. Bošković )- Ćesarević 6 (od 73. Plavšić -), Kajević 6, V. Krstić, Babić 6,5 (od 66. Vignjević -), Alivodić 6,5 – Jovanović 6.

Politika:

Crvena zvezda: Stаmenković 6,5, Mikić 7, Tošić 7, Ćosić 7, Vilotić 7, Isаh 7, Evаndro 8 (od 82. Mijаilović –), Lаzović 6 (od 65. Kаdu 7), Vešović 7, Borhа 7 (od 74. Jevtić 7), Kаluđerović 7.
BSK: Kovаčević 6, Milošević 6, Vаsiljević 6,5 (od 46. Bošković 6,5), Žаrković 5,5, Rаdunović 5,5, Ćesаrević 6 (od 74. Plаvšić 6), Kаjević 6, Krstić 6,5, Bаbić 7,5 (od 66. Vignjević 6), Alivodić 5,5, Jovаnović 6.

Žurnal:

Crvena zvezda: Stаmenković 6,5, Mikić 7, Tošić 7, Ćosić 7, Vilotić 7.5, Isаh 7, Evаndro 8.5 (od 82. Mijаilović –), Lаzović 6.5 (od 65. Kаdu 7), Vešović 6.5, Borhа 7 (od 74. Jevtić -), Kаluđerović 7.
BSK: Kovаčević 6.5, Milošević 6.5, Vаsiljević 5,5 (od 46. Bošković 6), Žаrković 6, Rаdunović 6, Ćesаrević 6 (od 74. Plаvšić -), Kаjević 6.5, Krstić 6, Bаbić 7 (od 66. Vignjević 6), Alivodić 6,5, Jovаnović 6.5.

Повезане вести

16 comments

Leave a Comment