Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Најава: Црвена звезда – Партизан

143. "Večiti derbi"
143. "Večiti derbi"
143. „Večiti derbi“

 Ми смо сведоци историје, њених тектонских поремећаја и земљотреса. Неми сведоци пропадања посрнулог гиганта, који и даље стоји док га запљускују таласи са свих страна, а вода продире. Замислите ову ситуацију као да смо најлепши и најјачи брод. Брод који је увек био синоним, предњачио далеко испред својих противника, толико да није видео иза себе никога, ни близу. Шармирао све редом. А онда се изгубио негде. Море га љуља и одбацује са једне на другу страну, таласи јако запљускују, скоро потопе. Онемоћао је. Сада такође, не види никога ни иза себе, ни испред себе, јер ни он не зна где је. Добијао је лоше коордионате и успут су на њега пеле неке немани. Изгребале га споља, докрајчиле унутра. Лута по мору, несигурно лелујаћи се као пијанац у непознатој улици, пола под водом, пола изнад воде. Пре него што смо бацили у море те немани којима је тај муљ природно станиште, они су уместо одаје и гиганта, заштитили и закрпили своје џепове. Брод тек понеки светионик осветли, обасја. Али, брзо осване, не знамо да ли је боље када је тамна ноћ или мрачно јутро. Непоколебљиви оптимизам да побегнемо из овог пакла, да пожелимо да је био само кошмар и да већ сутра будемо они исти за какве се сматрамо и какви смо у очима других, је бесмртан.  И љубав ка теби још јача је.

Дерби. Назив за дуел два најбоља коња или за дуел вечитих противника које је фудбал направио. Овај има велику историју. И поделу, између нас и њих. Прва утакмица је сама по себи историјска. Међутим, утакмица Црвене звезде и Партизана одиграна 5. јануара 1947. године заслужила би да буде запамћена и да није била први првенствени ‚‚вечити дерби”. Та драма по сибирској зими је била почетак. Снег је падао непрестано, немилосрдно је дувала кошава, а жива у термометру се спустила на невероватних минус 19 степени. Упркос свему томе, око 4.000 навијача кренуло је ка стадиону у Хумској, који се тада звао Централни дом Југословенске Армије. Први сусрет највећих ривала нису желели да пропусте чак ни „ако падају секире“.Тај први дерби је био толико драматичан да је свима – играчима на терену и навијачима на трибинама, било јасно да се на залеђеном терену рађа једна од највећих европских фудбалских светковина. 3:0, 2:1, па 15 минута пре краја 4:1 и на крају 4:3! За сва времена је остало уписано да је у првом дербију славила Црвена звезда! И не само то. Први хеттрик, први аутогол, затим одмах и други, први црвени картон! Али, родило се највеће ривалство. Родила се аванграда која је жарила и палила Европом, бацала под ноге оне који потичу тамо одакле је ова игра настајала, играла се та црвено-бела именица са свима, са великанима и почетницима, писала историју. И родио се супротни табор, са жељом да буде бољи од противника. На једној страни седели су навијачи Партизана, официри са револверима, партијци, црни “кожни капутићи“, ошишани костоломци, сви са партијским задатком да навијају за тим ЈНА, Партизан. На супротној страни скупила се београдска мангупарија. Сви они који су се кешали на трамвај, стајали су на ћошку и пљували у даљ или држали цигарету шмекерски, палцем и кажипстом. И уопште сви они који су у тим стриктним временима имали духа и смелости да терају контру и праве циркус. И замислите какву је атмосферу направила београдска мангупарија, када је постигла да изнервирани официри, партијци и “црни капутићи“ негде пред крај првог полувремена скоче и почну бесно да скандирају -“Цигани! Цигани!“. Чак је један од великих навијача црно-белих, сам Ј.Б. Тито, видно испровоциран од стране Звездиних навијача, напустио трибину и заклео се да никада више неће крочити на фудбалску утакмицу. То су пожелели многи од њих у годинама које су долазиле.

ЦЗ Н П
„Маракана“ : 70 35 20 15  114:78
„ЈНА“ :            72  23 23 26    94:96
Укупно :         142 58 43 41 208:174

Početak
Početak

Први „Вечити дерби“ одигран је 5. јануара 1947. године, на стадиону „ЈНА (ЦЂА)“, по невероватно ниској температури, -19 и пред око 4.000 гледалаца. Победили смо 4:3. Јован Језеркић је записан златним словима у историји, као први стрелац у историји „Вечитих Дербија“. И није само постигао први гол, већ је био троструки стрелац. Повели смо 3:0, а затим замало сами себи одузели победу. Стјепан Бобек, Предраг Ђајић аутогол, Кашанин аутогол – Јован Језеркић 3x, Предраг Ђајић. Они су први пут победили већ у следећем дербију, 27. априла 1947. аутоголом Бранка Станковића.

 

Први пут дерби под рефлекторима био је 50. дерби, 7.маја 1972 године, а први дерби који је директно преношен на ТВ био је 37. „Вечити Дерби“, одигран 5. децембра 1965. године.

Најпосећенији „Вечити Дерби“ био је 59. првенствени дерби, одигран 7. новембра 1976. године. На „Маракани“ је било рекордних 100.000 гледалаца, од којих 90.142 са плаћеним картама. Победили смо 1:0, голом Зорана Филиповића. Дерби са најмање гледалаца био је у 1/2 финалу купа СЦГ, игран 11. маја 2005. године, са само 8.000 присутних гледалаца.

Први црвени картон добио је Љуба Спајић, наше дете, наша легенда. А први дерби одигран без голова је 29., 1. октобар 1961. године. Наш Владимир Дишљенковић је бранио на пет утакмица и није примио ниједан погодак, Живорад Јевтић је одиграо 10 утакмица у нашем дресу и ниједном није поражен. Игор Бурзановић је био стрелац на свом дебију у дербијима, а на 5 одиграних дербија, стрелац је 4 гола.

Најефикаснији у међусобним дуелима је Марко Валок са 18 постигнутих голова из Партизана на 18 одиграних утакмица, а код нас Бора Костић са 13 голова. Драган Џајић и Милан Галић су постигли по 9 голова, Коста Томашевић 8, а Зоран Филиповић 7 голова.

Највише утакмица одиграо је Момчило Вукотић 25. Бора Костић је одиграо 23 утакмице, а Драган Џајић 21.

Бела Палфи, Божидар Дреновац, Миливоје Ђурђевић, Миомир Петровић, Бранко Зебец, Јован Језеркић, Антон Рудински, Василије Шијаковић, Велибор Васовић, Радивоје Огњановић, Звездан Чебинац, Милан Бабић, Дејан Јоксимовић, Ранко Борозан, Далибор Шкорић, Горан Милојевић, Милко Ђуровски, Клео, владимир стојковић су носили дресове оба клуба.

Као што сунце излази и залази, тако и после дербија, и овог највећег, пада ноћ. Битно је како сте се пробудили ујутру. Као победник или лузер, губитник. Јер, то је фудбал. Не прашта ствари које би се можда могле опростити. Свака нова шанса је нова шанса за победу. И изнова. Тог 4. јануара су витези победили и поставили ствари какве јесу. Дали до знања свима. Данас, ви имате част да носите дрес, играте те исте мечеве, имате улоге тих витеза, које нама улепшавају живот. Зато храбро, главу горе, погледајте лево, десно, напред, свуда око су следбеници и чувари црвено-белих боја, који остају. Скачу, певају, радују се! Друга страна нам завиди, али и нема је, јер би као и они официри, „црни капутићи“ хтели да буду као Београдска мангупарија! Авангарда, симбол! Постоје особе које су ваш свет. Као и када уберете све руже из врта, увек ће остати она најлепша, црвена. Њу би сви хтели, али је нико не може убрати. Покушавали су, али заборавили су да има своје трње.

Crveno je boja ljubavi!
Crveno je boja ljubavi!

 ЈОШ ДАВНО К’О ДЕТЕ, ЈА НАШ’О САМ ПУТ, ДА БУДЕМ УЗ ТЕБЕ И СРЕЋАН И ЉУТ! А МНОГИ СУ ХТЕЛИ, ДА СРУШЕ НАМ СВЕ, АЛ’ ЉУБАВ КА ТЕБИ, ЈОШ ЈАЧА ЈЕ!

СВИ НА МАРАКАНУ!

 

Црвена звезда – Партизан, 17. новембар 2012, 19:00, Јелен Суперлига 13.коло, стадион : „Маракана“, Београд.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

53 comments

Mojkovac нов 17, 2012 at 17:37

ima li prenosa na tv za nas iz cg

Reply
marko нов 17, 2012 at 18:35

imas na RT REPUBLIKE SRPSKE 😉

Reply
zvezdana!!! нов 17, 2012 at 16:02

Jaooooo…jos 3 sata!!! To ce da prodje kao 3 dana! Igrajte svim srcem i zgazite glodare! Borite se, pobedite, pa da milioni ljudi budu srecni i ponosni veceras…. IGRAJ I BORI SE!!!

Reply
bakalis нов 17, 2012 at 13:39

Vreme je da se grobarska gamad vrate gde im je i mesto(toliko njihove mrznje prema nama i zelje da se ugasimo ,to jos normalan svet nije video),i zato igraci moraju dati sve od sebe da bi smo pobedili i stavili do znanja ko je CRVENA ZVEZDA!!!!!!!!

Reply
Realan нов 17, 2012 at 13:28

Jesi to ti Mustafa,vidim prats MCZ forum ako ako.

Reply
Bosko нов 17, 2012 at 13:04

…Горан Милојевић, Милко Ђуровски, Клео, владимир стојковић су носили дресове оба клуба. Видим да си намјерно написао Стојковића малим словима,што вјероватно многи и подржавају,али ти као аутор треба да будеш примјер другима. А не да понижаваш Владимира Стојковића који је,нажалост,прешао у Партизан. Разумијем да га не волиш, или можда чак и мрзиш јер сматраш да је он лош као човјек (и ја мислим да је лош,због његових поступака) али ваљда некога ко је лош човјек треба да сажалиш и бар из неког људског поштовања да напишеш великим слова његово име, а не да показујеш своје непоштовање (мржњу,бијес или шта бећ) према њему пред свима нама тако што ћеш, од тих свих играча који су играли и за њих и за нас,једино његово име написати малим словима.
Ако је он ЛОШ као ЧОВЈЕК то не значи да и ми треба да будемо такви,или слични њему на било који начин. Ми треба да будемо добри.
Поздрав свима и да славимо побједу вечерас 🙂

Reply
Levi Brisac нов 17, 2012 at 12:59

Ludi jel zna neko nesto o Zengi posto se prica po carsiji???

Reply
manengers нов 17, 2012 at 12:41

je li moguce da mi u crnoj gori necemo moci da gledamo derbi nego neke je… porodicne tajne ja ne mogu da vjerujem..moracu da gledam derbi na internetu na kojem je slika losa a jos ce da koci jer ce biti prebukirani linkovi od nas iz crne gore,republike srpske,makedonije 🙁 🙁

Reply
marko нов 17, 2012 at 18:50

Imas na RTV REPUPBLIKE SRPSKE.

Reply
crvena zvezda нов 17, 2012 at 10:13

jel zna neko nesto o koreografiji

Reply
delija_md нов 17, 2012 at 06:28

Danas mi je 18. rođendan i nema boljeg poklona nego da prisustvujem derbiju na Marakani. 🙂
Nakon niza neuspjeha, velike bodovne razlike koja će najvjerovatnije večeras da bude još veća jer neočekujem da će se „trenutak inspiracije“ desiti nekome od naših igrača (Mikić,Mladenović,Kasalica,Vešović :facepalm: ),odlučio sam da idem na derbi i ostavim svoje srce i glas tamo u rupi. Ako ništa u porazu može da me obraduje smjena Jankovića i konačan odlazak Vesića, ali koliko god ja bio za to da oni odu, volio bih da naši trijumfuju pa makar sačuvali pomenute osobe još neko vrijeme u Zvezdi.
Rep.Srpska je cijela crveno-bijela. : 😀

Reply
Realan нов 17, 2012 at 08:36

Klinac cuo za nekog Vesica i nema mira dok on ne ode ha ha ha…

Reply
JedinoSever нов 17, 2012 at 02:15

Mrzim ove napaljene koji pricaju, „Samo da dobijemo Partizan“. Partizan nama ne moze da bude merilo. Mogu Real, Milan, Liverpul, Mancester….i kad ceo stadion peva, „Slavni dani nase proslosti“, ne misli na dranje Partizana, koje je uzgred bilo redovno, nego bas na utakmice sa Milanom, Liverpulom, Mancesterom…..

Reply
drina нов 17, 2012 at 06:20

Iz ovakve izjave da se zakljuciti da si ti napaljen. Prioritet je srusiti Partizana u JSL pa onda jurisati na Milan, Real, i sl.

Reply
Realan нов 17, 2012 at 08:32

Tvoj komentar uopste ne deluje napaljeno,vidi se da si ti realan decko.

Reply
crvena zvezda нов 17, 2012 at 10:03

a mi to bez tebe nismo znali pa mi glupi da ne znamo na koje klubove se odnosi

Reply
VESICU ODLAZI! нов 17, 2012 at 01:43

Dok se jos ceka i definitivna potvrda da je najvece zlo Zvezde zadnjih 10 godina napustilo nas voljeni klub,necu biti miran i poptisivacu se ovako.Nema sta da se prica za sutra i filozofira.Izadjite na teren,dajte sve od sebe da odigrate dobro i nadjete nacin da pobedite,pre svega takticki mudrom igrom a ne nekim srljanjem.Idemoooooooooo Zvezdaaaa OOOoooOOOoooOOO Zvezda OOOoooOOOooo

Reply
Sramota нов 17, 2012 at 01:03

Najgore sto sutra moze da se desi je tuca izmedju nas Zvezdasa i Grobara! Ne razumem ljude koji preziru tudje navijace. Poznajem mnogo Grobara i cenim svakog koji razmislja kao ja, a to je da ne treba da mrzis navijace nego klub ali da se trudis da mu ne naudis osim da ga sportski pobedis a u slucaju poraza da protivniku cestitas poraz i da primis los rezultat kao sugestiju da mora nesto da se popravi. Videli ste danas koliko mrznje oni Hrvati imaju prema nama kad su oslobodili dva zlocinca koji su proterali preko 200.000 Srba iz Krajine. Krajnje je vreme da se i mi navijaci uozbiljimo jer smo trn u oku mnogima!

Reply
marko нов 17, 2012 at 01:00 Reply
dr нов 17, 2012 at 05:26

sto je najgore nije namestao da dobijemo,nego da izgubimo :facepalm:

Reply
marko нов 17, 2012 at 11:15

I ja to mislim.

Reply
dusan нов 17, 2012 at 00:48

sta ce njihov grb na nasem sajtu?

Reply
Aleksandar нов 17, 2012 at 00:14

Nevezano za temu, status na facebook-u Marka Bakica, igraca kojeg smo hteli da dovedemo, a koji je zavrsio za Torinu, a za kog su, naravno, grobari tvrdili da navija za partizan: Marko Bakic
‎…“od tebe trazim samo,da kao lav se boris ! „…

Reply
Драган нов 17, 2012 at 00:35

Момак је Звездаш 1/1, то је познато свима сем гробарима.

Reply
Aleksandar нов 17, 2012 at 01:19

Zasto me to za grobose ne cudi? 😀

Reply
madness2233 нов 16, 2012 at 23:47

Bajko-Mikic,Maksa,Jovanovic,Mladenovic-Milivojevic,Milijas,Dimitrijevic-Lazovic,Milunovic i Mudri.
Kasalica da udje sa klupe da ih dokrajci,a zasto Dimitrijevic,poslednja 3 derbija odigrao je sjajno,jaci je u duelu a i u tehnici od Micka.
Paziti se prekida i Ivanova,slobodnjaka Tomica i kontri Markovica.Ako zaustavimo te 2-3 stvari mislim da dobijamo lagano.
Slazem se,neka grupna koreografija preko celog stadiona bila bi znacajna za nas Srbe pre svega.

Reply
Goran нов 16, 2012 at 23:42

Čović je krenuo u akciju hahahaha, ja ne verujem, on je totalno lud :-)………
Džajić je prigodnim rečima motivisao izabranike Aleksandra Jankovića, dok je Čović to učinio uplatama na račun zahvaljujući Gaspromu.

Reply
ssss нов 16, 2012 at 23:17

ma derite stoku sutra 😉

Reply
ssss нов 16, 2012 at 23:16 Reply
ZVEZDA OOOOOO нов 16, 2012 at 22:58

MORATE DA DOBIJETE SUTRA !!! GINITE ZA SVETI DRES !!!!

Reply
Laki нов 16, 2012 at 20:41

Милко Ђуровски, Клео, владимир стојковић су носили дресове оба клуба. Ne znam da li ste namerno mustafu malim slovima,al ako jeste svaka ti dala 😀 <3

Reply
Драган нов 16, 2012 at 21:00

Ма нисмо, шта причаш 😀

Reply
Laki нов 16, 2012 at 21:55

Svima se dogodi greska 😀

Reply
Miroslav нов 16, 2012 at 18:30

❓ 😛 🙁 👿 😀 😮 😆 🙄 :mrgreen: ➡ 😎

Reply
Miroslav нов 16, 2012 at 18:30

😳

Reply
Miroslav нов 16, 2012 at 18:29

Zvjezdo bori se za pobjedu zvjezda mi je zivot i dusa…

Reply
igor milojevic нов 16, 2012 at 18:19

«Zvezda mi je sve»! – gavros.gr – ΓΑΥΡΟΣ – Ερυθρόλευκες Ταξιαρχίες
http://www.gavros.gr/article/41347/zvezd
Έχουν μια σχέση «μαγική», αληθινή και τόσο οι Delije όσο και η Θύρα 7 διατηρούν αναλλοίωτο τον οπαδισμό. Είναι η πιο δυνατή οπαδική αδελφοποίηση στον κόσμο. O λόγος για τους οπαδούς του Θρύλου και του Ερυθρούς Αστέρα. Την Τρίτη το απόγευμα στο παιχνίδι πόλο μεταξύ των δυο ομάδων στο «Πέτρος Καπαγέρω…

Reply
DelijaDBC нов 16, 2012 at 18:17

Kazu da ponesemo svi salove sutra,da docekamo fudbalere sa salovima,zna li ko sta o tome,mrsko mi da nosim ako nece trebati 😀
Nmg da vukljam sal iz Loznice u busu,posto znam da cu ga izgubiti kad se budem vraco,a mozda cak i na Marakani 😀

Reply
rille83 нов 16, 2012 at 18:42

Pa ti se onda ubi!!!! Jao boze kakav re.tard!!!!

Reply
DelijaDBC нов 16, 2012 at 18:48

neki problem,a?
sta se na sajtu ovde,pun mi vas je vise „Tastatura HULIGANA“.Idi svojim putem,a mene ostavi na miru,i sve ostale koji su dosli ovde da citaju,napisu nesto,i malo se zezaju,nas ZVEZDA spaja,a ocigledno neke samo tastatura,na zalost 🙁 :facepalm:

Reply
srbin нов 16, 2012 at 22:04

braco zvezdasi bez svadje 🙂

Reply
Goran нов 16, 2012 at 23:45

Ne vređaj bez razloga. Ako si pijan idi spavaj.

Reply
zvezdas нов 16, 2012 at 18:09

AHAHAHAHAHAHAHAHA najjace vam je sto ste za mukija napisali malim slovima vladimir stojkovic 😀 to bre kraljevi 😀

Reply
Savo нов 16, 2012 at 18:05

Voleo bih sutra koreografiju preko celog stadiona sa granicama Republike Srpske krajine i srpskom zastavom.

Reply
DelijaDBC нов 16, 2012 at 18:39

Ja bi voleo takodje,mozda i vise od tebe,jer sam na granici,kod Zvornika(pripadam Srbiji),a i tetak mi je bio general u ratu,pominjan je i u Hagu,ali nebi to bilo dobro za ZVEZDU,jer bi je optuzili za sirenje mrznje ili pozivanje za rat ili tako nesto jbm li ga,nisam strucan,al znam da bi dobila kaznu!

Reply
xxx нов 16, 2012 at 23:18

ma hrvati i rat, to je bilo pre 20 godina, ovo je sport i dosta vise sa tim sranjima, dokle vise da se preko sporta salju neke totalno desete poruke.

Reply
Goran нов 16, 2012 at 23:46

Nemamo toliko veliku zastavu do Tokija čak :mrgreen:

Reply
domacin нов 16, 2012 at 18:00

Lepo 🙂

Reply
maxbgd нов 16, 2012 at 17:39 Reply
monako нов 16, 2012 at 17:33

Bas me briga ko ce da da go,samo da pobedimo i normalno OTERAJTE antica.Usunjao se i cuti kao najveci olos.Znao je sve i cutao.

Reply
Zvezdalee нов 16, 2012 at 17:20

Ajmo bre do pobede !! Neka grmi Marakana da se us… od buke !! Milijas iz slobodnog ,osecam 😛

Reply
zvezdana!!! нов 17, 2012 at 18:35

Dace Bog!

Reply

Leave a Comment