Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Predstavljamo Vam… BSK Borča

ISTORIJA KLUBA

Nekadašnji grb BSK Borče

Beogradski sportski klub „Borča“ osnovan je aprila 1937. godine, jer je seljane iz Borče zainteresovao fudbal. Najuticajniji je bio Vitomir Maksin, koji je nabavio i opremu za klub. Prva zvanična utakmica odigrana je Đurđevdana (6. maja) 1937., protiv ekipe Bačkog Petrovog Sela, koja je savladana sa 4:2. Klub je obnovljen 1946., a kasnije menja ime u FK „Hajduk“ Borča. 1951. ekipa se ugasila, da bi 1953. ponovo proradila pod današnjim imenom, koje nije menjano.

Najgore sezone i istoriji kluba bile su između 1990. i 1992., kada je klub iz zone „Beograd“ pao, prvo u Prvu ligu „Beograd“, i konačno u Drugu ligu „Beograd“. 1993. ekipu je preuzeo Dragomir Vasić, vlasnik kompanije „Bami„, koja je do današnjih dana sponzor BSK-a. On je sbilizovao finansije kluba, i u stadion ugradio dodatnih 1000 sedišta. Odjednom, ekipa je počela da ide na gore. Iz Prve lige „Beograd“, preko Zone „Beоgrad“ i Srpske lige „Sever“ dogurali su do Druge lige(danas Prva „Telekom“ liga Srbije) u sezoni 1998/99. U tom rangu ostali su do 2002., kada su odustali od takmičenja, i time spasli OFK Vrbas. U Srpskoj ligi „Beograd“ ostali su do 2006., kada su ušli u Prvu „Telekom“ ligu Srbije gde su beležili velike uspehe: 2007. bili su četvrti, 2008. treći, a 2009. su bili prvaci PTLS i plasirali se u Jelen Super Ligu.

KLUB DANAS

Današnji grb BSK-a

Zbog rekonstrukcije stadione u Borči, BSK igra na stadionu na Karaburmi, koji je u vlasništvu OFK Beograda.

Zanimljivo je da je dres ovog kluba oblačio i Vladimir Volkov, željeno pojačanje u zimskom prelaznom roku, do kojeg ipak nije došlo. Danas dres BSK-a nose dva igrača koja su pozajmljena od nas, mladi Miloš Reljić i Nikola Vasiljević.

Prošlu utakmicu, protiv Smedereva, koja je završena bez golova, Borčani su nastupali u sledećem  sastavu(očekujemo ovakav sastav i protiv Zvezde): Kovačević-Radunović, Vasiljević, Žarković, Milošević-Kaljević, Babić, Krstić, Miljković-Alivodić i Jovanović.

Na prstima jedne ruke mogu se izbrojati igrači koji su dali po jedan gol, a najbolji strelci su Asmir Kajlević, Dejan Babić Vladimir Krstić sa po dva gola. BSK se nalazi na 12. poziciji u šampionatu, i imaju 19 bodova, šest više od trinaestoplasirane Inđije i četrnaestoplasiranog Metalca, i sedam više od pretposlednjeg Hajduka.

I pored poraza u Kupu, od Partizana, očekuje se pobeda Zvezde, i „autobus“ pred Borčinim golom.

Повезане вести