Moja Crvena Zvezda
АнализеЕвропска такмичењаКошарка

Сви путеви воде у Пионир: Црвена звезда-Орлеан (среда,19:15)

Тим Орлеана који се пласирао у Прву лигу
Тим Орлеана који се пласирао у Прву лигу

Коначно! Црвена звезда ће у среду у првом колу овогодишњег издања Еврокупа у „Пиониру“ дочекати екипу из Француске, Орлеан. За спектакл је све спремно, долазак су најавили и најватренији навијачи, а у наставку текста ћу се потрудити да Вас што боље упознам са Орлеаном, тимом из истоименог града и једним од представника Француске у Еврокупу ове године.

Орлеан је релативно млад клуб, основан је 1993. године. Неке значајније успехе у својој историји нису имали, имају једно финале Купа Француске, један освојен Куп Француске, и шампионску титулу у Другој лиги Француске. Оно што је занимљиво је то да је Орлеан настао спајањем чак три клуба! Дуго су били у Другој лиги, да би 2006. коначну ушли у најелитнији ранг.

Што се тиче текуће сезоне, Орлеан је јако лоше почео. Након 5. одиграних кола, они се налазе на 14. месту од укупно 16 клубова, с’ тим што имају једну утакмицу мање коју ће одиграти данас. Најбољи стрелац до сада је Грин Калеб са 15,8 поена по утакмици, но о играчком кадру Орлеана ће више бити речено у наставку текста. Напоменућемо да Орлеан у свом ростеру има чак 6 Американаца.

И један Звездаш у тиму Орлеана

Бивши кошаркаш Црвене звезде, сада Орлеана, Џамар Јанг
Бивши кошаркаш Црвене звезде, сада Орлеана, Џамар Јанг

Орлеан са клупе предводи Филип Ерве, који седи на клупи нашег противника од 2005. године. Пре тога је водио Лион, а радио је и у Шалону.

Први плејмејкер екипе је Француз, Марк Пелин. Он је висок само 169 цм, има 25 година и цела каријера му је везана за Француску. Губи преко 4 лопте просечно по утакмици, краде нешто више од једне у просеку, а постиже око 8 поена по утакмици. Оно што га издваја је чак 6,5 асистенција по утакмици. На терену проводи око 30 минута по утакмици. Његова замена је придошлица из Ле Мана и још један Француз, Антоан Еито. Он на терену проводи тек по 10-ак минута, а од старта сезоне не може се похвалити добрим бројкама. Трећа опција је млади Брајан Памба.

Први избор тренера Ервеа на позицији бека је, бивши кошаркаш Црвене звезде, Џамар Јанг. Јангови квалитети су Вам свима добро познати, а након одласка из нашег клуба наступао је за Шарлоа и Вентспилс. У Орлеан је дошао на почетку сезоне и одмах добио велику минутажу (26,8 минута по утакмици), али и велику слободу у игри. У досадашње четири утакмице у Француској, „испалио“ је чак 32 тројке, 17 је погодио, а други је стрелац екипе са 12,8 поена по утакмици. Његова замена је Маел Лебрун, Француз пореклом из Чада, који има око 20 минута просечно по утакмици. У досадашњем делу сезоне бележи просечно 6,5 поена уз, не баш добре проценте шута. Трећа опција је Американац Рајан Ајерс, интересантан играч који игра и „два“ и „три“, а од старта сезоне за 13,5 минута на паркету шутирао је само тројке и слободна бацања?!

Крилни играч, Брајан Грин већ другу сезону игра у Орлеану. Овај Американац ове сезоне просечно бележи нешто више од 11 поена по утакмици, уз сасвим добре порценте шута, а по утакмици просечно бележи и 5,3 скока. Доста добар је шутер, али када нема свој дан потпуно је бескористан. Прва опција на позицији „тројке“ је Грин Калеб. Американац је стигао из Шарлоа овог лета, а ове сезоне је први стрелац екипе Ореалана са 15,8 поена по утакмици, а бележи и чак 8 скокова и 2 асистенције по утакмици. Има одличне проценте шута за 2 поена, јако је снажан и скочан, а може да покрива и позицију крилног центра.

 

Звезда тима: Грин Калеб
Звезда тима: Грин Калеб

Под кошем, још две атлете. Оусби Бамбале, Американац пореклом из Демократске Републике Конго, висок је само 203 цм, а игра на позицији центра и крилног центра. Просечно по утакмици бележи 20 минута на паркету, а за то време постиже 10,8 поена по утакмици. Не шутира за три поена, углавном игра под кошем, где покушава да искористи своју снагу. Сличан тип играча је и други центар, 206 цм високи Португалац, Фернандо Рапосо који је током овог лета стигао у Орлеан. Просечно проводи на утакмици око 13,5 минута на паркету и бележи нешто више од 4 поена.

Орлеан је одлична „атлетска екипа“, највиши играч им је 206 цм, али и то има своје предности и мане. Мане треба искористити, предности неутралисати, а не сумњам ни мало да ће тако нешто учинити наши момци у среду. Орлеан одлично изводи слободна бацања, воле да шутирају и да играју брзу кошарку, а биће занимљиво видети колико ће им Црвена звезда дозволити тако нешто.

Још нешто што може бити предност Црвене звезде је огромна подршка са трибина која се очекује у среду на трибинама „Пионира“. Тешко да ће се на тако нешто привићи играчи Орлеана, који углавном немају јаке утакмице, а утакмица у „Пиониру“ ће за многе од њих бити нешто сасвим ново.

Пун Пионир за прву победу
Утакмица првог кола групе Х Еврокупа у сезони 2012/2013, игра се у дворани „Пионир“ у среду са почетком од 19 сати и 15 минута. Улазнице за овај меч ће се продавати на дан утакмице на благајни Пионира од 13 сати. Карте за трибину коштају 300, а за партер 500 динара. За плаву и белу ложу потребно је издвојити 700, а за ВИП ложу 1000 динара. Пренос путем ТВ-а можете пратити на Б92.

За крај, желео бих да Вам пренесем саопштење из клуба за све Вас који се будете одлучили да ову утакмицу одгледате директно са трибина „Пионира“:

Руководство КК Црвена звезда ДИВА позива све навијаче који у среду дођу у београдски храм кошарке да навијају фер и спортски, без употребе пиротехничких средстава петарди и бакљи и без убацивања било каквих тврдих предмета на терен. Јер, сваки и најмањи инцидент ове врсте биће најстроже санкционисан од стране челника Еврокупа. Зато КК Црвена звезда ДИВА апелује на своје најватреније симпатизере да пред кошаркашком Европом још једном покажу да су најбољи навијачи, а играчима на терену пруже неопходну подршку.“

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

28 comments

UrosBg нов 7, 2012 at 15:15

Neka je sa srecom veceras!!! Nadam se pravom spektaklu u Pioniru i verujem da Zvezda moze veceras do pobede koji bi dosla u pravom trenutku da se jos vise podigne i forma i samopuzdanje. Srecno!!!

http://hoopsuniverse.net

Reply
Chava нов 7, 2012 at 12:01

NEKA GRMI KAO PROTIV BAJERNA!!! SVE CETIRI STRANE PIONIRA NA NOGAMA!!! „najbolji navijaci u evropi“, KAKO SEBE ZOVU, TO NIKADA NECE IMATI! PIONIR U TRANSU LUDUJE !!!

Reply
SRBB нов 6, 2012 at 20:31

Aл сте увели цензуру , као на делије.нет форуму … 🙂 Сваки коментар чека модерацију .. Нема слободе говора

Reply
Luka нов 6, 2012 at 22:41

Videćemo dokle će trajati, morali smo se odlučiti na ovako nešto nakon komentara na vest o porazu Zvezde od Jagodine 🙂

Reply
Petar Milosevic нов 6, 2012 at 20:16

Mozete ostaviti dve karteza sutra mozda cu doci kasnije malo kasnije

Reply
milos нов 6, 2012 at 01:55

Redovni sam posetilac kosarkaskih utakmica (za razliku od vecine ovde koja ce sada na mene osuti drvlje i kamenje), ali u sredu necu ici na utakmicu, jer ne zelim da delim moju halu Pionir sa bagrom i sljamom koji podrzava Lukica. Hvala lepo, ja ne idem na utakmice iz pozerstva, vec iz ljubavi prema klubu. Hvala Bogu, eto mene u Pioniru vec na derbiju, najbolje je kada ima samo nas stotinak, ali odabranih…

Reply
aaa нов 6, 2012 at 13:40

Pa ako ides samo iz ljubavi sto ne ides sutra , sta da sutra mozda ne igra neki drugi tim , je li treba i mi da se podelimo kao grobari pa da postoje Lukiceve i ne Lukiceve delije??Sutra ce u Pioniru da GRMI!!!!!!!!!!!!!!! 👿

Reply
milos нов 6, 2012 at 13:46

Zasto ti ne ides kao ja iz ljubavi redovno, nego ko Grobari, dolazis samo kad se igra Evropa? Zagrli se sa njima, uhvatite se za usi i pevajte, slobodno. Ne delim ja nikog, nego vodje prave podelu svojim stavom i to vec godinama, uostalom sta me briga za podele, ja volim svoj klub i ne zanima me da li si ti tu ili da li je samo nas petoro, sto…

Reply
SRBB нов 6, 2012 at 20:24

Ал су ти размишљања..
Ја идем на све мечеве у Пиониру, сматрам да је бојкот највећа глупост, али ћу бити ту и сутра, наравно.. Као да су то све људи који подржавају Лукића и Весића… гледаш на ствари потпуно погрешно..
Тиме што не идеш кад иду навијачи, ти практично бојкотујеш домаћу лигу и Еврокуп, што те не разликује од ових које пљујеш !

Reply
milos нов 6, 2012 at 22:03

Kako mogu da bojotujem ako idem, aj malo povezi se. Ne idem sutra, jer necu da budem tu sa bagrom i tacka. Vasa volja, cinite sta hocete i onako nisam imao istomisljenike ni kada je dolazio Lukic, pa su sada svi okrenuli curak.

SRBB нов 6, 2012 at 20:29

Al su ti razmišljanja..
Ja idem na sve mečeve u Pioniru, smatram da je bojkot najveća glupost, ali ću biti tu i sutra, naravno.. Kao da su to sve ljudi koji podržavaju Lukića i Vesića… gledaš na stvari potpuno pogrešno..
Time što ne ideš kad idu navijači, ti praktično bojkotuješ domaću ligu i Evrokup, što te ne razlikuje od ovih koje napadaš !

Reply
milos нов 7, 2012 at 22:58

Da obavestim javnost, bio sam, nisam izdrzao

istina нов 6, 2012 at 23:14

Koji si ti sljam….

Reply
Zvezdan нов 6, 2012 at 00:32

Каже Фегелтија на СОС-у: „У недељу 10. јубиларни сусрет између ова два клуба“ 😆 Какав комплексаш.

Reply
aleksandar sd нов 6, 2012 at 01:28

nije ga primio!

Reply
ZVEZDA OOOOOO нов 5, 2012 at 23:47

DA POKIDAMO !!!!

Reply
Ivan нов 5, 2012 at 23:13

Nek se ovako trese i grmi pionir u sredu!!!Idemo svi u Pionir!!!!!

https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=78i6-oIJqrA&NR=1

Reply
dr нов 5, 2012 at 22:53

Neverovatno koliko su nam svi rezultati isli na ruku u ovom kolu Jadranske lige,kao da smo ih mi krojili. Trenutno smo cak 5 mesto 🙂 Ali zato 70% lige ima skor kao mi 3-4. Derbi je mnogo vazan za nas.
http://www.flashscore.com/standings/WGKbBgDh/jw7gEBuo/#table;overall

Reply
Tuđman Franja Doživotna нов 5, 2012 at 23:14

Presudan brate,ako dobijemo ulazimo u veliku seriju pobeda.Derbi,i Cibona u Zagrebu,dva presudna meča.

Reply
savass нов 6, 2012 at 10:44

И, нажалост, два пораза.

Reply
homer нов 5, 2012 at 21:49

bojim se da je kazna neizbežna 🙄

Reply
delija нов 5, 2012 at 21:48

svi u pionir ❗ ❗ ❗ 🙂 🙂 🙂 IDEMO DELIJE!

Reply
vesko.nk нов 5, 2012 at 19:58

pokazacemo u srijedu kako se navija, evropi i glodarima… svuda grmi okolo..

Reply
mr нов 5, 2012 at 18:22 Reply
ajmo braco нов 5, 2012 at 18:10

Da grmi Pionir kao nikada! 😛 😛 😛

Reply
scholes нов 5, 2012 at 17:34

Pozdraviti Janga obavezno aplauzom!

Reply
Levi Brisac нов 5, 2012 at 17:33

Kad ovi nasi stranci budu videli delije necemo ih puskom oterati iz kluba 😀 😀

Reply
sasas нов 5, 2012 at 17:31

Ovaj komentar nisu hteli da mi objave na sportalu,..ajmo braco cigani odrzite javni cas onim sabanima

Reply

Leave a Comment